با توجه به آمار و مستندات از سال ۱۳۵۴ تاکنون اداره کتابخانههای عمومی آمل نزدیک به ۴۸ سال است که به دنبال زمین برای احداث کتابخانه مرکزی هستند!
ساخت کتابخانه مرکزی آمل درگیر وعده ها !
یادداشت سردبیر- علیرضا عزیزکمالی
توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی از جمله امور مهم و اساسی است که ضرورت دارد از همه ظرفیتها برای تحقق این امر استفاده شود.
نیاز است سالن های مطالعه در سطح شهر گسترش پیدا کند که می توانیم مراکزی را در سطح پارکهای آمل به این امر اختصاص دهیم تا دانش آموزان، دانشجویان و دیگر شهروندان بتوانند برای مطالعه به آن مراجعه کنند.
فضای کتابخانه ای شهر آمل مطلوب نیست و از کمبود فضا رنج می برد که ضرورتی اساسی است تا فکری برای راه اندازی شایسته کتابخانه مرکزی آمل نیز صورت گیرد تا کتابخانه ای در جایگاه مقام والای مردم فرهنگ دوست و شهر فرهنگی آمل داشته باشیم.
شهرستان آمل در حوزه سرانه مطالعه در استان از جایگاه بسیار خوبی برخوردار است اما از لحاظ سرانه فضا وضعیت مناسبی ندارد که باید فکر چاره ای اندیشیده شود.
امروز با توجه به پیشرفت های گسترده در حوزه علم و تکنولوژی و توسعه ظرفیت های علمی و دانشگاهی باید فضای کافی مطالعه وجود داشته باشد و عزم جدی از سوی مسئولان برای تحقق این امر مورد نظر قرار گیرد.
هر روز شاهد ازدحام مراجعین به کتابخانه مرکزی آمل و نوبت انتظار تا بازگشایی کتابخانه هستیم که به خاطر نبودن فضای کافی از ورود مراجعین اضافی جلوگیری می شود که زیبنده شهر آمل نیست.
براساس سند چشمانداز توسعه ملی در افق ۱۴۰۴ این شهرستان با جمعیتی بالغ بر ۴۰۰ هزار نفر باید حداقل ۳۲ هزار متر مربع فضای فیزیکی کتابخانهای و یک میلیون و ۶۰۰ هزار جلد کتاب به همراه ۱۲۰ هزار نفر عضو کتابخانه داشته باشد.
شهرستان آمل از سال ۱۳۴۲ که نخستین کتابخانه عمومی شهر تأسیس شده تاکنون کمتر از ۱۰ درصد شاخصهای ملی را دارا بود.
با توجه به آمار و مستندات از سال ۱۳۵۴ تاکنون اداره کتابخانههای عمومی آمل نزدیک به ۴۸ سال است که به دنبال زمین برای احداث کتابخانه مرکزی یا محلات بوده و هنوز موفق به این مهم نشدند.
چند سالی است وعده هایی از سوی مسئولان استانی و شهرستانی مبنی بر ساخت کتابخانه مرکزی در خور جایگاه و مقام شهر آمل داده می شود اما در عمل اقدام شایسته ای صورت نپذیرفت که ضرورت دارد مسئولان تلاش جدی برای این امر داشته باشند و از همه ظرفیت ها استفاده کنند که رشد و ارتقای فرهنگ عمومی و علم و دانش ارتباط مستقیمی با وضعیت کتابخوانی دارد.
امید است در کنار کتابخانه مرکزی، توجه به توسعه فضای کتابخانه ای در نقاط حاشیه ای و روستایی شهرستان نیز مورد توجه ویژه مسئولان باشد تا توسعه فرهنگی و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی به همه نقاط شهرستان آمل گسترش پیدا نماید و این دیار که از قدمت دیرینه فرهنگی برخوردار بوده و همواره در طول تاریخ از بزرگان و علمای بسیاری بهره برده است بتواند به حق شایسته خود در حوزه توسعه زیرساختها و ظرفیتهای فرهنگی دست پیدا نماید.
یوسف لاطف رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان آمل بابیان اینکه درحال حاضر ۱۱۰ هزار نسخه کتاب درکتابخانه های شهر ستان آمل موجوداست، بیان داشت: درحال حاضر این آمار از کتابخانه های شهرستان آمل با سبقه دیرینه فرهنگی، آموزشی و علمی جدای از کتابهایی است که در مدارس و مساجد و حتی کتابهایی که مردم درمنازل خود دارند و اگر بخواهیم آمار کل کتابهای موجود را تخمین بزنیم چیزی حدود ۷۰۰ هزار نسخه کتاب در شهرستان آمل موجود هست.
وی به وعده های ساخت کتابخانه مرکزی اشاره کرد و گفت: همانگونه که از نام کتابخانه مرکزی پیداست این کتابخانه باید در مرکز شهر واقع شود تا جهت دردست قرار داشتن کتاب برای همه شهروندان سهل الوصول باشد.
رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان آمل اذعان داشت: متاسفانه زمین انتخابی جانما شده برای این امر مهم در منطقه دوری از مرکز شهر یعنی بلوار ولایت معرفی شد که مناسب نبوده و نیست و هزینه کردن برای آنجا مساوی با هدر رفت بودجه مالی آن است.
لاطف تصریح کرد: کتابخانه مرکزی باید در محلی ساخته شود که قابل دسترسی عموم دانش آموزان و جوانان و شهروندان باشد تا در کل روز از کتابهای آن استفاده کنند و بنظر بنده درخصوص جانمایی کتابخانه مرکزی جدید امام جمعه وبزرگان شهر باید پای کار بیایند.
در پایان امیدواریم کتابخانه مرکزی آمل در نقطه ای مناسب باتوجه به ظرفیت های شهرستان آمل ساخته گردد.