اگر وضع تورمی به همین منوال ادامه پیدا نماید در سال جای نیز اتفاق خاصی برای بهبود وضعیت معیشتی مردم صورت نخواهد گرفت.

یادداشت سردبیر: علیرضا عزیزکمالی/// سال 1402 از سوی مقام معظم رهبری بعنوان سال مهار تورم و رشد تولید نام گذاری شده است و ضروری می باشد تا برنامه ریزی دقیق و عزم جدی از سوی دستگاههای متولی امر به منظور تحقق شعار سال و اجرایی شدن دو تا از مهم ترین مطالبات مردم یعنی مهار تورم و رشد تولید وجود داشته باشد.
سال 1401 در حوزه اقتصادی مشکلات بسیاری برای مردم ایجاد گردید و در بحث معیشت با سختی های فراوانی مواجه شدند که نیاز است بررسی گردد چرا در حوزه اقتصاد و معیشت این مشکلات ایجاد گردید و ضمن شناسایی دلایل موجود نیاز می رود تا برنامه سازمان دهی شده که قابلیت اجرایی داشته باشد به منظور از برون رفت از این وضعیت تدوین گردد.


در سال 1401 حدود بیش از 50 درصد حقوق کارگران افزایش پیدا نمود اما تورم آنقدر زیاد بود که افزایش حدود 50 درصدی هم نتوانست اثرگذاری مطلوبی بر زندگی و سفره قشر کارگر بگذارد و مشقت های بسیاری برای کارگران در سالی که گذشت به وجود آمد و امسال هم شاهد افزایش 27 درصدی حقوق کارگران بودیم که اگر وضع تورمی به همین منوال ادامه پیدا نماید در سال جای نیز اتفاق خاصی برای بهبود وضعیت معیشتی مردم صورت نخواهد گرفت.
در حوزه مهارم تورم نیاز است تغییر و تحولات مدیریتی و برنامه ای در حوزه دولت ایجاد گردد و مدیرانی که توانایی مدیریت این قضیه را نداشته جابجا و افراد جدید با برنامه های جدید وارد بدنه اجرایی کشور به خصوص در وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزی، بانک مرکزی، معاونت اقتصادی ریاست جمهوری و... گردند.


مجلس شورای اسلامی وظیفه دارد با تدوین و وضع قوانین جدید به منظور کنترل تورم وارد عمل گردیده و از همه فرصت ها و ظرفیت ها به همین منظور استفاده نماید.
قوه قضاییه نیز وظیفه دارد تا به منظور کنترل تورم، با برهم زنندگان نظم اقتصادی برخورد جدی صورت داده و شدیدترین مجازات را شامل حال محتکران، گرانفروشان و... نماید.
مقام معظم رهبری در سخنرانی های مختلف خویش بر کنترل تورم تاکید نموده اند که بهره گیری از این راهکارها و دستورالعمل ها می تواند در تحقق شعار سال اثرگذار باشد.
«گاهی شده که ما تورم را توانسته‌ایم کنترل کنیم اما از آن طرف، با رکود همراه بوده؛ این به ضرر کشور است... مهم این است که بتوانیم تورم را مهار کنیم، تولید هم به رکود نینجامد، تولید رشد پیدا کند؛ و این ممکن است.»
خلق پول بایستی در نسبت با تولید انجام بگیرد؛ اگر این نسبت وجود نداشت، بایستی جلوی خلق پول گرفته بشود، جلوی تولید نقدینگی باید گرفته بشود؛ یعنی بِجِد این مسئله را اهمیت بدهند. اگر در این زمینه درست عمل بشود، این برکات زیادی خواهد داشت: جلوگیری از تورم، رونق تولید، رونق اشتغال، تقویت پول ملی و از این قبیل چیزها.
اگر از توانایی ملت در قضیه‌ی اقتصاد استفاده بشود وضع معیشت مردم حتماً بهتر خواهد شد، وضع تورم حتماً بهتر خواهد شد... مهار تورم متوقف است به افزایش تولید و افزایش تولید، دست مردم است؛ اگر چنانچه مردم اقدام کنند، همت کنند، این کار عملی است و ممکن است انجام بگیرد.


اگر ما بخواهیم مشکل رکود را حل کنیم، مشکل تولید داخلی را حل کنیم، بخواهیم مسئله‌ی بیکاری را حل کنیم، بخواهیم گرانی را مهار کنیم، علاج همه‌ی اینها در مجموعه‌ی مقاومت اقتصادی و اقتصاد مقاومتی گنجانده شده است؛ می شود فرصتهای بسیاری را برای کشور ایجاد کرد و از فرصتها استفاده کرد؛ شرطش این است که برای اقتصاد مقاومتی کار و تلاش انجام بگیرد.
در زمینه‌ی مسائل اقتصادی خب الان مشکلاتی در کشور وجود دارد: تورم بالا یکی از اساسی‌ترین مشکلات است. یک نکته‌ی اساسی این است که مردان اقتصادی ما و مسئولان اقتصادی ما در این دولت، بایستی در حل این مشکلات هماهنگ عمل کنند و اگر چنانچه اختلاف نظری هم هست، مؤکّداً توصیه میکنم که آقایان اختلاف نظر را به میان مردم نیاورید، چون اختلاف نظر اقتصادی وقتی به مردم منعکس می شود، تأثیرات واقعی خودش را در محیط اقتصادی میگذارد؛ یعنی آن مشکلات توهّمی تبدیل میشود به مشکلات واقعی در بازار کار مردم و در محیط اقتصادی مردم.


برخی از مسائل کشور در زمینه‌های اقتصادی ناشی از کمبودهای تحقیق علمی است؛ جوانهای ما باید وارد بشوند. امروز  مثلاً فرض کنید در زمینه‌ی مسائل اقتصاد، مسئله‌ی تورم، مسئله‌ی کاهش قدرت پول ملی، مسئله‌ی اشتغال، مسئله‌ی مسکن، در زمینه‌ی مسائل اجتماعی، مسئله‌ی ازدواج، آسیب‌های اجتماعی، اعتیاد و غیره، همه‌ی‌ این مسائل، مسائلی است که با دانشِ نخبگانی، با حرکت نخبگانی جوانهای ما میتواند راه‌های حل بسیار خوبی پیدا کند.
در پایان امیدوارم سال 1402 فرصتی برای کنترل تورم و رشد تولید در معنای واقعی کلمه باشد.