مدیرعامل مرکز بین‌المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران گفت: اینکه بگوییم چون ما در داخل کشور با کمبود تولید محصولی مواجه هستیم نباید آن را صادر کنیم و باید مازاد را صادر کرد، تفکر اشتباهی است.

کمال آنلاین / امسال نیز با توجه به افزایش تولید و خودکفایی محصولات اساسی کشاورزی ازجمله برنج که جزو اولویت‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم قرار دارد، وزارت جهاد کشاورزی با اجرای الگوی کشت، زهکشی اراضی شمال کشور، معرفی ارقام پربازده به کشاورزان شمال کشور، افزایش نرخ خرید توافقی برنج، کشت قراردادی و کاهش ۴۵ درصدی قیمت نهاده‌های کشاورزی ازجمله کود و سم در جهت رسیدن به همین اولویت گام برداشت و شالیکاران هم توانستند با وجود خشکسالی و کاهش بارندگی در سال زراعی گذشته در تولید برنج ایرانی رشد زیادی را رقم بزنند.

از طرفی هم شرایط بازار داخل موجب شد که دغدغه برنج‌کاران، زیاد و ناچار به فروش بخشی از محصولات خود به واسطه‌ها شوند. در این میان دولت تصمیم گرفت برای بهبود شرایط تولیدکننده و صادرکننده، تدابیری را اجرایی کند تا صادرکنندگان بتواند برنج را در بازارهای جهانی عرضه کنند.

. امروز راه اندازی بازار بورس کالای کشاورزی، فراهم سازی برای صادرات برنج مرغوب ایرانی به کشورهای مختلف دنیا و... از جمله اقدامات هوشمندانه ای است که متولیان این مرکز برای زنده نگه داشتن برنج انجام داده اند. هر چند که همواره قطاری که به راه بیفتد باید منتظر سنگ اندازی  از سوی بر خی  افرادی باشد که سودشان در بحران و سکون است.

واقعیت آن است که با گشایش دروازه‌های صادراتی تا میزانی از دل‌نگرانی کشاورزانی که با زحمت بسیار، محصولی چون برنج را تولید کرده‌اند کاسته می‌شود. دراین‌باره دیکر سید اسماعیل  یزدان پناهمدیرعامل مرکز بین‌المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران در مورد تاثیر صادرات بر افزایش قیمت برنج ایرانی گفت: در حال حاضر در کشور حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن برنج تولید می‌شود و اگر صادرات تا سقف حداکثر یعنی حدود ۱۰ هزار تن هم انجام شود منجر به افزایش قیمت برنج ایرانی نخواهد شد.

مدیرعامل مرکز بین‌المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران گفت: اینکه بگوییم چون ما در داخل کشور با کمبود تولید محصولی مواجه هستیم نباید آن را صادر کنیم و باید مازاد را صادر کرد، تفکر اشتباهی است.

سیداسماعیل یزدان‌پناه بیان کرد: عدم صادرات به زنجیره ارزش تولید لطمه می‌زند و مانع تولید پایدار می‌شود. گره کار با صادرات باز می‌شود. محصولات کشاورزی در فصلی از سال تولید می‌شوند و در بقیه سال باید انبارش شده و استفاده بشوند یعنی در فصلی از سال عرضه بیش از تقاضا می‌شود و در فصل‌هایی از سال تقاضا بیشتر می‌شود و این نوسانات روی قیمت تاثیر می‌گذارد. در این شرایط، راهکار این است که زمانی که فصل برداشت محصول و عرضه آن زیاد است به فکر صادرات باشیم و زمانی که در کشور تقاضا بیشتر است محصولات مورد نیاز را وارد کنیم.

وی ادامه داد: برای مثال، چین ۲۰۰ میلیون تن برنج تولید می‌کند و بزرگ‌ترین تولیدکنند برنج در دنیاست؛ از آن‌طرف ۵ میلیون تن کسری دارد که واردات انجام می‌دهد یعنی بزرگ‌ترین واردکننده برنج هم است. اما یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن برنج صادر می‌کند. بنابراین، ما هم اگر می‌خواهیم تولید پایدار داشته باشیم باید به سمت صادرات برویم. مزیت صادرات این است که به کشاورزان کمک می‌کند دلسرد نشوند و کار تولید را رها نکنند و به سمت کیفی‌سازی محصول خود هم بروند.

استاندار مازندران در آذرماه اعلام کرد که نخستین محموله برنج ایرانی آماده صادرات به روسیه است. چند روز پیش نیز اعلام شد که برنج ایرانی به جز روسیه، به کشورهای عربی صادر می‌شود. مدیرعامل مرکز بین‌المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران در این باره گفت: صادرات مفهومی نیست که امروز درباره آن حرف بزنیم و فردا انجامش بدهیم، بلکه نیازمند بستر و مسیری است که باید سال‌ها روی آن کار بشود و با طرف‌های تجاری در کشورهای هدف مذاکره کرده و اعتمادسازی شود.

یزدان‌پناه در مورد اینکه صادرات برنج ایرانی الان در چه مرحله‌ای است، هم افزود: زیرساخت‌ها از جانب ما آماده شده و محموله‌ای که ما به روسیه فرستاده‌ایم قرار است بررسی بشود و الان در صف آزمایشگاه است. اگر مورد توافق قرار گرفت ما در پارت‌های ۵۰۰ تنی و ۱۰۰۰ تنی با طرف تجاری در روسیه وارد قرارداد خواهیم شد و برنج را صادر خواهیم کرد. با کشورهای همسایه مانند عراق و حوزه خلیج فارس هم وارد گفت‌وگو شده‌ایم.

نایب رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق ایران در مورد صادرات برنج در سال‌های قبل بیان کرد: اساسا صادرات در حوزه برنج در کشور ما زیاد نبوده و ما چندان به فکرش نبوده‌ایم.

وی افزود: در کشور ما حداکثر میزان برنجی که صادر شده است چیزی معادل ۱۰ هزار تن در سال بوده. سال گذشته ما فقط ۴ هزار تن صادرات داشته‌ایم که بعد با ممنوعیت صادرات مواجه شدیم. ممنوعیت صادرات هم اثرش را امسال در سال زراعی جدید گذاشته و یکی از عواملی که باعث شده است برنج روی دست کشاورز و در کارخانه‌های شالیکوبی بماند همین است. در صورتی که تا این زمان می‌بایست ۷۵ تا ۸۰ درصد برنج از استان مازندران خارج می‌شد تقریبا ۳۵ درصد خارج شده و این ناامیدی شدیدی در بین کشاورزان ایجاد کرده است. چون آنها باید حدود ۲ ماه دیگر به سمت آماده‌سازی زمین و زراعت سال زراعی جدید بروند در صورتی که هنوز برنج خود را نفروخته‌اند و به پول نیاز دارند.

وی گفت: با توجه به این وضعیت، یکی از خواسته‌های کشاورزان و فعالین حوزه برنج این است که صادرات برنج آزاد شود.

یزدان‌پناه افزود: در این راستا ما معتقدیم باید تلاش کنیم که ۱۰ درصد برنج تولیدی را صادر کنیم که اگر این اتفاق بیفتد حتی برنج مورد نیاز کشور را تا ۴ برابر بدون اینکه ارزی خارج بشود می‌توانیم وارد کنیم.

مدیرعامل مرکز بین‌المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران در مورد تاثیر صادرات بر افزایش قیمت برنج ایرانی گفت: در حال حاضر در کشور ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن برنج تولید می‌شود و اگر صادرات به سقف حداکثر یعنی حدود ۱۰ هزار تن هم برسد منجر به افزایش قیمت برنج ایرانی نخواهد شد.

یزدان‌پناه به موضوع ممنوعیت واردات برنج از هند هم اشاره کرد و افزود: با توجه به ذخایر استراتژیکی که وجود دارد و با توجه به وارداتی که انجام شده است صادرات برنج ایرانی تاثیری در قیمت برنج بازار ندارد شاید در مقطعی این خبر تاثیر روانی داشته باشد اما به نظر می‌رسد که بعد از آن باز به روال عادی برگردد. بنابراین، هیچ نگرانی‌ای در مورد افزایش قیمت برنج ایرانی تحت تاثیر صادرات وجود ندارد در حالی که صادرات به فروش برنج و رونق بازار برنج ایران کمک خواهد کرد.

وی اشاره کرد : مجموعه تحت امر این مدیر کاربلد این روزها تمام تجربیات و تلاشش را بکار گرفته تا بازار به رکود رفته این محصول استراتژیک را به سلامت از این گرنه عبور داده و از بروز بحران در امنیت غذایی عبور دهد.

وی درباره وجود مقداری برنج خارجی در یکی از واحد های مجموع اش می گوید: برنج خارجی با برند تائید شده وارد مجموعه شده و بعد از ثبت، مجوز ورودیه به انبار گرفته وتا زمان توزیع در اختیار فروشگاه ها یا مراکز فروش قرار گرفتن، تمام مراحلش به صورت شفاف و دقیق ثبت شده و موجود است.

تبدیل مرکز به هاب برنج منطقه هدف ماست

وی درباره اهداف این مجموعه گفت: هدف ما این است که این مرکز  هاب منطقه بشود. برنج های خارجی وارد این پایانه بشود تا از طریق این مجموعه برای کشورهای متقاضی صادرات صورت گیرد. در کنار برنج های داخلی. الان برخی کشورهای اطراف ما به خاطر شرایط خاص سیاسی که برایشان به وجود آمده است امکان واردات مستقیم محصولاتی مثل برنج را ندارند، ما باید از این فرصت برای اینکه برنج های خارجی را از این مجموعه به مقصد این کشورها صادرات کنیم، استفاده کنیم.

تنها برنج های مرغوب ایرانی قابلیت صادرات دارند

به گفته یزدان پناه، در حال حاضر کمتر از نیم درصد از برنج های داخلی صادر می شود. الان تنها برنج های مرغوب ایرانی قابلیت صادرات دارند. این مرکزتلاش دارد تا زمینه های رسیدن به صادرات ده درصدی برنج های تولیدی را فراهم کند. اگر این اتفاق بیفتد، تجار برنج بدون هزینه کرد ارزی، قادر خواهند بود تا در ازای هر کیلو برنج مرغوب ایرانی، 4 کیلو برنج خارجی وارد کنند.

* مجموعه ما مرکز بین المللی تجارت و تمام اقداماتمان شفاف است

وی افزود: در یک مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج اینکه برنج خارجی دیده شود، اصلاً چیز عجیبی نیست. اینجا کسی حق اختلاط ندارد. اصلاً این کار شدنی نیست. ما از لحظه ورود برنج تا خروج آن را تحت کنترل داریم. ولی این کار باعث به صدا درآمدن زنگ خطر برای برخی سود جویان و افرادی شد که قصد داشتند برنج های خارجی وارداتی خود را با قیمت بسیار بالا بفروشند. در حالیکه ما در اینجا همه اقداماتمان شفاف است و تاکید بر عرضه کالا به قیمتی که مناسب برای مصرف کننده باشد، داریم. اینجا باید زمینه های ورود بازرگانان و تجار خارجی فراهم شود. مجموعه ما مرکز بین المللی تجارت است یعنی ما در تلاش هستیم زمینه حضور تجار کشورهای دیگر را در مجموعه خودمان فراهم کنیم. این کار در گذشته هم آغاز شده و الان هم ادامه دارد. ما باید بسترهای لازم برای عملی شدن ورود برند های خارجی در مجموعه خودمان را فراهم کنیم. این کار زمینه های اشتغال زایی و ارزآوری را برای منطقه فراهم می کند.

برنج های پرمحصول توان رقابت قیمتی با مشابه خارجی شان را ندارند

ما باید تضمینی برای صادرات داشته باشیم. از استاندار و مجمع نمایندگان که برای آزاد شدن صادرات برنج زحمات زیادی کشیدند، تشکر و قدرانی داریم. این اتفاق باعث شد تا روزنه های امید در دل شالیکاران به وجود بیاید و آنان برای آینده فعالیت در این حرفه امیدوار شوند. برای خودکفایی در حوزه برنج نیاز بود که صادرات داشته باشیم. برنج های پر محصول ما اکنون در عرصه بین المللی با وجود اینکه از نظر کیفی از برنج های خارجی بهترند و درصد نگهداری سموم کمتری دارند، ولی چون توان رقابت قیمتی با مشابه خارجی شان را ندارند هنوز در لیست صادرات قرار نگرفته اند.

عملکرد نادرست مدیران باعث بروز بحران ها می شود

ما ادعا داریم که سرمایه بدهند تا اشتغال ایجاد کنیم و تولید کنیم و درآمد ایجاد کنیم بعد شما بیائید پولتان را بردارید. عملکرد نادرست مدیران باعث بروز بحران ها می شود. راهکارهایی که در فرمایشات مقام معظم رهبری مطرح می شود را در حد شعار نبینیم. اگر فرمایشات ایشان را سرمشق قرار بدهیم و سرسری از آن نگذریم امروز نتیجه اش تحولات شگرف در اقتصاد می شود. کلیدواژه ها را ایشان مطرح کرده اند اما ما غفلت داریم.