ساماندهی جامع سواحل به‌منظور ایجاد تعادل میان بهره‌برداری از منابع و حفاظت از محیط‌زیست ضروری است

استان مازندران از جمله استانهای شاخص کشور است که بخش اعظمی از سواحل ایران عزیز را به خود اختصاص داده است که ضرورت می رود از این سواحل به عنوان ظرفیتی مهم و اساسی بهره گرفته شود که برای تحقق آن، ساماندهی سواحل به شدت احساس می گردد. سواحل به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین زیست ‌بوم‌ های کره زمین، دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند که آنها را به مکان‌هایی جذاب برای زندگی، گردشگری و فعالیت ‌های اقتصادی تبدیل می‌کنند. این مناطق به دلیل تنوع زیستی بالا، منابع طبیعی غنی و زیبایی‌های طبیعی، همواره مورد توجه انسان‌ها بوده‌اند. با این حال، فشارهای ناشی از توسعه شهری، صنعتی، تغییرات اقلیمی و فعالیت ‌های انسانی، سواحل را با چالش ‌های جدی مواجه کرده است که باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد. یکی از نمونه های موفق طرح ساماندهی سواحل در سطح کشور را شهر سرخ رود به عنوان نگین گردشگری شمال ایران به خود اختصاص داده است که توانسته اند تاکنون طرح ها و برنامه های ارزنده ای را در این شهر به اجرا درآورند و همین اقدامات سبب گردیده است شهر سرخ رود با اقبال گسترده مسافران جهت اقامت و همچنین خرید واحدهای مسکونی برای سرمایه گذاری پایدار مواجه شده است که طرح پیاده‌راه سازی ساحلی شهر سرخ رود پایلوتی ارزشمند برای دیگر شهرهای ساحلی کشور محسوب می گردد و همچنین ایجاد پارک ساحلی نیز، فرصتی برای ارتقای شاخص‌ های رفاه عمومی به حساب می آید.

ساماندهی جامع سواحل به‌منظور ایجاد تعادل میان بهره‌برداری از منابع و حفاظت از محیط‌زیست ضروری است. این فرآیند نه ‌تنها به حفظ اکوسیستم‌های ساحلی و دریایی کمک می‌کند، بلکه به توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی ساکنان محلی نیز می‌انجامد و نقش بسزایی در تحقق توسعه پایدار ایفا می نماید. برخی از مزایای ساماندهی سواحل شامل موارد زیر است: حفاظت از اکوسیستم‌ها، توسعه پایدار،کاهش خطرات طبیعی، افزایش کیفیت زندگی، مشارکت جوامع محلی، توسعه پایدار گردشگری، حفاظت از تنوع زیستی، ایجاد اشتغال و بهبود معیشت، تقویت همکاری‌های بین‌المللی، افزایش آگاهی و مشارکت عمومی و استفاده از فناوری‌های نوین.

ساماندهی سواحل با چالش‌های متعددی نیز روبه‌رو است، اما در عین حال فرصت‌های زیادی نیز برای توسعه پایدار و حفاظت از منابع طبیعی فراهم می‌آورد. برای موفقیت در این زمینه، نیاز به رویکردهای جامع، مشارکت فعال ذینفعان و استفاده از فناوری‌های نوین وجود دارد. با مدیریت صحیح و برنامه‌ریزی مناسب، می‌توان به اهداف حفاظت و توسعه پایدار در سواحل دست یافت که تحقق آن ضرورتی مهم و اساسی است که نیاز می رود مورد حمایت ویژه مسئولین و تصمیم سازان قرار گیرد.

با وجود اهمیت ساماندهی سواحل، این فرآیند با چالش‌های متعددی روبه‌رو است. از جمله این چالش‌ها می‌توان به کمبود منابع مالی، تضاد منافع بین ذینفعان، تغییرات اقلیمی و عدم آگاهی عمومی اشاره کرد. بنابراین، اجرای یک طرح جامع و موثر نیازمند همکاری و هماهنگی میان تمامی ذینفعان، از جمله دولت، جوامع محلی، سازمان‌های غیردولتی و بخش خصوصی است و به‌عنوان یک ابزار کلیدی برای حفاظت از منابع طبیعی، توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی در مناطق ساحلی عمل کند. ضرورت دارد این طرح باید با رویکردی علمی، جامع و مشارکتی، طراحی و اجرا شود تا بتواند به اهداف مورد نظر دست یابد و سواحل را به بهترین نحو ممکن و آنگونه که شایسته است برای نسل‌های آینده حفظ کند.