سید اسماعیل یزدان پناه افزود: نماد معاملاتی با نام "برنج ۰۱۰۴ پ ۰۱" و نام "برنج طارم ۰۱۰۴ تجارت مازندران (پ) " آماده دریافت برنج سفید طارم از مشتریان است.

کمال آنلاین / دکتر سید اسماعیل یزدان پناه  مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران با بیان اینکه برنج طارم از یک شنبه ۲۱ شهریور ماه جاری در بورس کالای ایران عرضه می‌شود، گفت: شالیکاران، فروشندگان و خریداران برنج می‌توانند با دریافت گواهی سپرده کالایی، برنج‌های خود را در تالار بورس کالای ایران عرضه کنند.

وی  افزود:  نماد معاملاتی با نام "برنج ۰۱۰۴ پ ۰۱" و نام "برنج طارم ۰۱۰۴ تجارت مازندران (پ) " آماده دریافت برنج سفید طارم از مشتریان است.

او با بیان اینکه برنج‌ها باید محصول امسال باشند، ادامه داد: فرقی در بوجاری بودن یا نبودن برنج نیست و امکان عرضه برنج‌های بوجاری نشده هم در تابلوی بورس کالا وجود دارد.

انبار این مرکز آماده دریافت برنج‌های طارم شالیکاران و فروشندگان است

مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران گفت: انبار این مرکز آماده دریافت برنج‌های طارم شالیکاران و فروشندگان است و برنج‌ها پس از بررسی کیفیت گواهی سپرده‌ای دریافت و محصول خود را از طریق بورس به بازار عرضه کنند.

او افزود: کشاورزان از این پس می‌توانند برنج‌های خود را برای عرضه در بازار بورس به این مرکز در آمل تحویل دهند و کارشناسان مرکز، برنج‌ها را با معیار‌های موسسه استاندارد بررسی، قیمت گذاری و وارد تالار بورس می‌کنند.

ارسال برنج به درب منزل خریداران

یزدان پناه گفت: خریداران برنج نیز می‌توانند برنج‌های مورد نیاز خود را با پرداخت ۱۶ درصد از قیمت روز معاملات، در کیسه‌های ۱۰ کیلوگرمی در درب منزل دریافت کنند.

مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران میزان اولیه رسوب برنج در انبار را هزار تن اعلام کرد و ادامه داد: امکان اضافه شدن به این مقدار، بر اساس میزان خرید و فروش و ورود و خروج برنج به تالار بورس وجود دارد.

او با بیان اینکه آخرین روز معاملاتی برنج طارم در بورس کالای ایران ۲۱ تیر ماه سال آینده خواهد بود، ابراز امیدواری کرد با وارد شدن برنج به تالار بورس، دلالی این محصول نیز کاهش یابد و فروشنده و خریدار مستقیم با یکدیگر معامله کنند.

برنج فجر وارد بورس می‌شود.


یزدان پناه گفت: این شرکت در حال برنامه ریزی برای ورود رقم برنج فجر به بورس کالای ایران  است و بزودی این رقم نیز وارد بورس می‌شود.

فروشندگان و خریداران برای اطلاعات بیشتر به سایت www.tsetmc.com مراجعه کنند.


مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران گفت: فروشندگان و خریداران برای اطلاعات بیشتر در خصوص میزان برنج‌های عرضه شده، سفارش‌ها و قیمت‌های معاملاتی به سایت www.tsetmc.com مراجعه کنند.

یزدان‌پناه با اشاره به مزایایی مانند حذف واسطه‌ها، شفاف شدن بازار برنج، تضمین فروش محصول برای کشاورز و برخی مزایای دیگر که به آن اشاره شد، می‌گوید: با اجرای این فرآیند برنج مازندران وارد ساز و کار بازرگانی به روز و بین‌المللی می‌شود. یعنی خریداران برنج از کشورهای دیگر نیز می‌توانند مستقیم اقدام به خرید برنج شمال کنند. ابتدای تأسیس این مرکز نیز چنین هدفی را دنبال می‌کردیم که بتوانیم معاملات برخط برنج را در بورس کالا مانند پسته و زعفران داشته باشیم و حتی در گامی بلندتر بتوانیم این مرکز را به بازار اصلی برنج خاورمیانه تبدیل کنیم.

وی اظهار داشت: با بورسی شدن برنج مازندران، هر کشاورز برنجکار با گرفتن کد بورسی می تواند محصولش را طبق استاندارد های تعریف شده برای عرضه وارد این مرکز کند.

مدیر عامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران ادامه داد: وقتی کشاورز برنجش را برای عرضه در بازار بورس وارد این مرکز می کند، کیفیت بالا و ممتاز برنج با معیار موسسه استاندارد بویژه درصد شکستگی و نبود سفیدک های برنج توسط کارشناسان خبره پایانه مورد بررسی قرار می گیرد و برنج نیز با قیمت تعیین شده از سوی کشاورز وارد معاملات بورس می شود.

یزدان پناه تصریح کرد: وقتی کشاورزی که قصد عرضه محصولش در بازار بورس را دارد و برنجش را به مرکز تجارت تحویل می دهد، این مرکز گواهی سپرده کالایی برایش صادر می کند که نوعی اوراق بهادار معتبر محسوب می شود و کشاورز هم می تواند با ارائه این گواهی به مرکز، محصولش را دوباره تحویل بگیرد و هم می تواند از گواهی سپرده کالایی برای دریافت تسهیلات بانکی استفاده کند و یا آن را به دیگران واگذار کند.

وی ساماندهی بازار فروش و عرضه برنج، برندسازی و اطمینان خاطر برای مصرف کننده جهت خرید برنج سالم و بدون ناخالصی و نیز جلوگیری از واردات برنج و ظرفیت برای صادرات این محصول از دیگر مزیت های بورسی شدن برنج مازندران برشمرد.

موانع آشکار و پنهان

در نگاهی کوتاه مدت ورود به بورس کمی شرایط را بهتر می‌کند و می‌تواند یک قدم مؤثر و مفید برای شفاف‌سازی بازار برنج باشد. اما برای استمرار این اثرگذاری باید این چالش‌ها برطرف شود.

قطعاً بورسی شدن برنج مخالفان گردن‌کلفتی هم در کشور خواهد داشت. کسانی که با وجود نیاز ۵۰۰ هزار تنی واردات برنج هر سال بیش از یک میلیون تن برنج وارد می‌کنند قطعا به سودشان نیست که بازار برنج از حالت فعلی خارج شود و بدشان هم نمی‌آید طرح عرضه برنج شمال در بورس با شکست مواجه شود. اگر مجریان این طرح به اجرای درست آن با رفع موانع پیش رو توجه نکنند، این فرصت از دست خواهد رفت.

با تمام این احوال باید منتظر ماند و دید که آیا ساز و کارهای بورسی شدن برنج طارم شمال به نام برنج طارم انبار مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران ، می‌تواند در مسیری رو به پیشرفت قرار بگیرد و موانع پیش رو را بردارد تا کمکی به اقتصاد کشاورزی و شفاف‌سازی بازار برنج کند یا مانند بسیاری از طرح‌های دیگر در حوزه کشاورزی گرفتار بروکراسی‌های دست و پاگیر و سنگ‌اندازی‌های واسطه‌ها و ضعف‌های ساختاری صنعت کشاورزی به ویژه در شمال کشور می‌شود؟