اما تاکنون این ۲ پروژه فقط بر روی کاغذ و در راهروی جلسات شهری استانی معطل مانده و هنوز زباله شهرستان آمل به خاطر نبود نیروگاه زباله سوز و مکان جایگزین در این منطقه انباشت می شود.

کمال آنلاین  /سد هراز در ۲۰ کیلومتری جنوب  آمل واقع می‌باشد. سد هراز به عنوان بزرگترین سد شمال و چهارمین سد بزرگ خاکی ایران در دره هراز در بیست کیلومتری جنوب آمل از سال ۱۳۸۹ در حال ساخت است.

سالانه میلیاردها مترمکعب آب رودخانه کبیر هراز بدون مهار به دریا می‌ریزد که با ساخت سد هراز حدود ۲۷ درصد از آب سطحی استان را هم مهار خواهد کرد. با بهره‌برداری از سد هراز آمل در مرحله نخست ۲۵ مگاوات برق تولید خواهد کرد و حدود ۱۰۰ هزار هکتار از شالیزارهای کم‌آب شهرستان‌های آمل ، بابل ، بابلسر ، فریدونکنار ، نور و محمود آباد   را تحت پوشش خواهد برد و همچنین تولید برق به میزان ۲۵ مگاوات ایجاد و سیلاب رودخانه کنترل و ظرفیت‌های اقتصادی و گردشگری و توریستی منطقه نیز توسعه می‌یابد.

برای تکمیل پروژه جاده جایگزین و تکمیل سد هراز حدود  یکهزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران اردیبهشت ماه امسال در بازدید از سد هراز که با حضور رئیس سازمان مدیریت بحران کشور انجام شده بود ، میزان پیشرفت فیزیکی طرح را حدود ۴۰ درصد اعلام کرد و با اعلام این که تا پایان سال ، ١٠ درصد دیگر از عملیات اجرایی سد انجام خواهد شد، گفت:برای تکمیل پروژه جاده جایگزین و تکمیل سد هراز حدود ٨٠٠  تا یکهزار میلیارد تومان به قیمت روز اعتبار نیاز است.

ابراهیم یخکشی افزود: در صورت تامین بموقع اعتبار سد هراز تا سه سال آینده به بهره برداری می رسد.

وی گفت:در سال ٩٩  حدود ۱۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل سد هزار تخصیص یافت و با این میزان اعتبار، عملیات اجرایی  سد از رکود چند ساله حاکم خارج شد.

یخکشی همچنین گفت که در سال جاری نیز برای تکمیل سد هراز ۴۰ میلیارد تومان اعتبار در نظرگرفته شده است.

معاون عمرانی استانداری مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در باره آخرین وضعیت سد هراز ، گفت : تاکنون بالغ بر ۳۶۵ میلیارد تومان برای سد هراز هزینه شده است که از این میزان ۱۴۰ میلیارد تومان برای احداث جاده جایگزین ، ۷۵ میلیارد برای تملیک اراضی و ۱۵۰ میلیارد تومان هم برای احداث مخزن سد بوده است.

سد هراز هم اکنون ۴۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد

مهدی رازجویان با بیان اینکه سد هراز هم اکنون ۴۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد ، افزود : برای تکمیل این پروژه به یکهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار بر اساس نرخ روز نیاز است.

وی اصلی ترین علت کندبودن روند احداث سد را کمبود اعتبار و تخصیص آن عنوان کرد و گفت : در حال پیگیری برای مشارکت بخش خصوصی هستیم و در همین راستا مجوز ماده ۵۶ اخذ شده و ادامه کار در دست پیگیری قرار دارد.

معاون استاندار مازندران گفت: اوضاع جوی منطقه و پرتردد بودن مسیر در روزهای خاص به علت تردد زیاد مسافران هم از دیگر علت های کندی روند کار احداث سد است.

۲ پروژه فقط بر روی کاغذ و در راهروی جلسات شهری استانی معطل مانده است

 از آنجایی که موقعیت عمارت زباله آمل در مسیر سد سازی قرار دارد، وزارت نیرو سال ۹۰ وعده داده بود که برای حل مشکل عمارت بر ساخت سد طی ۲ سال این محل دفن زباله را تعطیل و مشکل را حل کند. یکی از این راه حل ها ساخت نیروگاه زباله سوز و همچنین انتقال زباله بود، اما تاکنون این ۲ پروژه فقط بر روی کاغذ و در راهروی جلسات شهری استانی معطل مانده و هنوز زباله شهرستان آمل به خاطر نبود نیروگاه زباله سوز و مکان جایگزین در این منطقه انباشت می شود.

تا به امروز گزارش ها و خبرهای بسیاری از وضعیت این سایت دفن زباله، تعطیلی آن و همچنین جایگزینی با محل جدید یا ایجاد کارخانه زباله سوز در رسانه ها منتشر شد، ولی واقعیت این است که از دو سال پیش تاکنون اقدامات قابل توجهی انجام شده و کارها به نقطه امیدوار کننده رسیده و لازم است اعضای شورای ششم با بهینه سازی اطلاعات خود ، از هرگونه دوباره کاری و اعمال سلیقه بپرهیزند چون وقفه جدید به معنای یک دهه ماندگاری بیشتر عمارت است.

دو سال قبل از آبگیری سایت زباله در منطقه عمارت باید جابجا شود.

حسینعلی ابراهیمی (کارنامه مدیر کل محیط زیست استان مازندران) با بیان اینکه مسئولان ساخت این سد تعهدنامه محضری داده‌اند، تصریح کرد: در گزارش ارزیابی که از سوی سازمان محیط‌زیست برای احداث این سد ارائه شد، آمده است که دو سال قبل از آبگیری سایت زباله در این منطقه باید جابجا شود.

وی ادامه داددر صورتی که قبل از جابجایی این سایت زباله، بهره‌برداری از سد انجام شود قطعا سازمان محیط‌زیست با آنها برخورد خواهد کرد. رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست هم در یک نامه کتبی به ما دستور دادند تا در صورت عدم عمل به تعهداتشان به ویژه در خصوص سایت زباله اجازه آبگیری به سد داده نشود.

مدیر کل محیط زیست استان مازندران درباره منطقه جدیدی که قرار است، سایت زباله به آنجا منتقل شود، خاطرنشان کرد: دفن راهکار موقت برای زباله‌ها در استان مازندران است و راهکار دائم هم این است که به سراغ تکنولوژی‌های نوین مدیریت پسماند مانند زباله‌سوز، تولید برق ، بیوگاز و ... رویم، اما در شرایط فعلی اگر دفن زباله‌ها براساس اصول استاندارد باشد و از محفظه‌های استاندارد استفاده شود و تصفیه شیرابه هم وجود داشته باشد، قطعا می‌توانیم آن را مدیریت کنیم، اما اگر این الزامات رعایت نشود، بی‌شک انباشت زباله‌ها در نقطه دیگر نیز می‌تواند تهدیدی برای سد باشد، چراکه در یک حوضه آبریز قرار دارند.

برای پاک‌سازی کامل حداقل به صد سال زمان نیاز دارد.

جایی مانند مرکز تخلیه زباله آمل که در بالادست محل احداث سد هراز واقع شده است، برای پاک‌سازی کامل حداقل به صد سال زمان نیاز دارد. این بخشی از گفته‌های محمدجعفر طاهرزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه بوراس سوئد و مسئول مرکز بازیافت منابع این دانشگاه است. ساخت سد هراز در نزدیکی شهر آمل در استان مازندران که از سال ٨٩ شروع شده، بر اساس آمار رسمی اعلام‌شده در وب‌سایت شرکت مدیریت منابع آب ایران، قرار است سالانه ٢٠/٦٤٥میلیون مترمکعب، آب قابل تنظیم سالانه داشته باشد؛ بااین‌حال، فاصله کمتر از پنج‌کیلومتری محل احداث آن با مرکز تخلیه زباله آمل که ٣٥ سال است در آن زباله تخلیه می‌شود و همین الان هم بر اساس آمار شهرداری آمل، روزانه پذیرای ٢٠٠ تا ٢٥٠ تن زباله است، پروژه ساخت و تکمیل آن را با ابهام و پرسش‌های بزرگی همراه کرده است. به‌ویژه آنکه در صورت اتمام پروژه و آبگیری، این مرکز زباله در دریاچه سد غرق خواهد شد؛ موضوعی که به گفته پرفسور طاهرزاده، در صورت وقوع، خروجی آب سد هراز را تبدیل به فاضلاب خواهد کرد

تاکنون 380 میلیارد تومان برای ساخت سد هزینه شده است

مهندس داودیان معاون طرح و توسعه شرکت با اشاره به جذب هفتاد میلیارد مذکور گفت : خوشبختانه توانستیم از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مجوز ماده 56 را اخذ نماییم که با بهره گیری از این ماده می توانیم برای ادامه ساخت سد ، پل و جاده جایگزین از سرمایه گذاران وام دریافت نماییم

ایشان افزود ، علاوه بر این اعتبارات جذب شده بدنبال مدل دیگری برای جذب اعتبار هستیم و آن هم مشارکت مردمی است که مردم عزیز جهت دریافت اشتراک بهره برداری از آب ،  هزینه آن را در این زمان برای ساخت سد پرداخت نمایند تا هرچه زودتر از موهبت و مزایای این سد بهره مند شوند

داودیان خاطرنشان کرد تاکنون 380 میلیارد تومان برای ساخت سد هزینه شده و برای باقیمانده کار بیش از 1000 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد

 

دولت و استانداری مازندران هیچ اعتباری برای منطقه عمارت تخصیص نخواهد داد

 

محمد محمدی تاکامی در واکنش به ادامه تخلیه زباله در سایت عمارت آمل گفت: از نظر کارشناسی منطقه دفن زباله عمارت شهرستان آمل فراتر از ظرفیت و گنجایش خود زباله جذب کرده و لازم است هر چه سریع‌تر تعطیل شود.

وی با بیان اینکه دولت و استانداری مازندران هیچ اعتباری برای منطقه عمارت تخصیص نخواهد داد ، تاکید کرد : اگر اعتباری نیز در نظر گرفته شود فقط مربوط به ساماندهی این منطقه خواهد بود و در حوزه افزایش ظرفیت و یا موارد دیگر هیچ بودجه ای تخصیص داده نمی شود.

مدیرکل دفتر امور شهری استانداری مازندران گفت: برای ما هیچگونه سرمایه گذاری و یا تخصیص اعتبار به ناحیه دفن زباله عمارت آمل توجیه پذیر نیست و هرچه زودتر مدیریت شهری آمل باید برای این مشکل راه حلی بیابد.

مدیرکل دفتر امور شهری استانداری مازندران همچنین گفت: دولت امسال برای احداث خط پردازش زباله در آمل ۵۰ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته است که فقط برای این منظور استفاده خواهد شد و از هزینه آن برای تخلیه زباله در منطقه عمارت به شدت جلوگیری می شود.

موضوع زباله و انباشت بیش از اندازه آن در منطقه عمارت خطری برای سلامت مردم شهرستان آمل تبدیل شده است

رضا حاجی پور نماینده مردم آمل در مجلس در جمع خبرنگاران شهرستان آمل گفت: موضوع زباله و انباشت بیش از اندازه آن در منطقه عمارت که از یک دهه قبل دیگر ظرفیت آن هم تکمیل شده به یک خطری برای سلامت مردم شهرستان آمل تبدیل شده که همین الان هم سلامت شهروندان این شهر را تهدید می‌کند و در آینده نیز این تهدید به شکل‌های مختلف وجود خواهد داشت.

وی افزود: منطقه عمارت که محل دپوی زباله در ۳۰ کیلومتری شهر آمل در جاده هراز واقع و اکنون کوه زباله و موجب شرمندگی مردم این شهرستان شده، متأسفانه در نزدیکی این محدوده سد مخزنی هراز مصوب و در حال ساخت است که البته وزارت نیرو نیز در سال‌های گذشته متعهد شده که قبل از آبگیری سد به طور کامل زباله‌های انباشت شده از حدود ۳۰ سال قبل باید جمع آوری وپاکسازی شود.

وی اضافه کرد، اینکه وزارت نیرو چه زمانی وبه چه صورت کوه زباله را جابه جا وپاکسازی خواهد کرد، باید همه دنبال این داستان باشیم.

حاجی پور ادامه داد، اکنون درکشورهای صنعتی ودر حال توسعه به شیوه‌های مختلف در حال مدیریت پسماند از زباله کثیف به عنوان طلای کثیف وبهره برداری مختلف از آن هستند، اما ما بعد گذشت این همه مدت وحدود دو دهه در شهرستان آمل همچنان به دنبال مکان یابی برای دفن، ایجاد کارخانه کمپوست یا زباله سوز هستیم.

وی با بیان اینکه دراین سال‌ها مکان‌های مختلفی ازجمله منال، پاساکش، سنگ چالک و چند مکان دیگر پیشنهاد و متأسفانه با سنگ اندازی ومخالفت های کوته فکرانه و سلیقه‌ای اصل داستان که مدیریت پسماند شهرستان بوده است، به فراموشی سپرده شد، از بین سه گزینه دشت منال، پاساکش و سنگ چالک، دو مکان پاساکش و سنگ چالک به لحاظ نزدیکی و فاصله کم با رودخانه هراز و انتقال شیرابه ونفوذ آن از نظر محیط زیستی و نزدیکی به جاده هراز و چهره نازیبایی که ایجاد می‌کرد، از مرحله انتخاب بعد از سال‌ها خارج شد.

وی درخصوص مکان مورد پیشنهادی مجموعه شهرستان آمل کهمنال" در حوزه استحفاظی آمل ونور واقع شده و بهترین گزینه ازنظر زیست محیطی برای ایجاد کارخانه زباله سوز و یا کمپوست می‌باشد، گفت، اصلاً ما به دنبال مالکیت مکانی منال نیستیم و نخواهیم بود و اینکه هدف اصلی انتخاب مکان از نظر تأیید کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست هست که ساخت کارخانه زباله سوز یا کمپوست زباله در این مکان تأیید و مناسب می‌دانند و درواقع می‌تواند به عنوان معین این شهرستان‌ها، بحران دفن زباله و پسماند شهرهای آمل، نور، محمودآباد، فریدونکنار، چمستان و سرخرود را برطرف کند.

حاجی پور اضافه کرد، اینکه مکان کارخانه زباله سوز در کدام شهر قرار بگیرد، نباید برای مسئولان آن شهرستان خیلی مهم باشد، اینکه زباله چند شهرستان که از سال‌های قبل تبدیل به بحران شده ودرحالا تبدیل شدن به فاجعه است، باید به اهمیت عمومی وخواست جدی مسئولان همه شهرهای همجوار تبدیل شود.

حاجی پور ادامه داد، به عنوان نماینده مردم شهرستان آمل، نخستین صحبتی که با آقای رئیسی پس ازمراسم تحلیف ریاست جمهوری و پس ازآن آقای مخبر، معاون اول رئیس جمهوری داشتم، موضوع مدیریت پسماند زباله به عنوان بزرگترین مشکل ما درشهرستان آمل و مازندران هست، که خدمات ملی به هموطنان ارائه می‌کنیم، اما از خدمات ملی که محروم هستیم، هیچ، زباله تولیدی آنها پس ازچند روز اقامت و سفر در مازندران، برای آملی‌ها ومازنی ها به یادگارمی ماند.

با چندین شرکت و پیمانکار درباره جابه جایی زباله رایزنی شده تا برای عقد قرار داد اقدام شود.

فرماندار آمل درباره سرنوشت مبهم عمارت زباله شهرستان گفت: در حال حاضر پروژه انتقال زباله به منطقه سنگچالک به علت تغییر در شهرداری و شورای شهر دچار توقف شده است تا مدیریت جدید شهری این مسئله را به پیش ببرد.

علیرضا شریعت ادامه داد: به سرپرست شهرداری و شورانشینان جدید فرصت داده شده است که اطلاعات خود را در این خصوص تکمیل کنند تا پس از آن نشستی در این باره برگزار گردد و اقدامات عملی درباره بحران سایت زباله عمارت صورت گیرد.

وی در خصوص منطقه سنگچالک نیز توضیح داد: عملیات اولیه از جمله هموارسازی مسیر دسترسی، تسطیح اراضی و آماده سازی زمین برای احداث سایت زباله در حال انجام است ولی برای کلنگ زنی و بهره بردای از آن حتما باید نتایج مطالعات زیست محیطی مشخص گردد و مکان یابی درست و دقیق انجام گیرد تا بار دیگر شاهد شکل گیری عمارت زباله تازه ای نباشیم.

به گفته فرماندار آمل، در حال حاضر نیز با چندین شرکت و پیمانکار درباره جابه جایی زباله رایزنی شده تا برای عقد قرار داد اقدام شود.

نگرانی از بازگشت به نقطه صفر

حسین مجیدی کیا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا معضل سایت زباله عمارت را علاوه بر دغدغه شهری ، مشکلی ملی عنوان کرد و گفت: با توجه به انباشت چندین هزار تن زباله در این مکان باید به صورت ملی به آن توجه شود زیرا ساماندهی آن از توان یک شهر خارج است.

وی با بیان اینکه این شورا بتازگی کار خود را آغاز کرده است افزود: دغدغه ما برطرف کردن مشکل زباله از اساس و پایه و همچنین معضل شیرابه آن است که وارد مهم ترین رودخانه شمال کشور می شود و این مساله حتی پروژه سد سازی هراز را نیز با مشکل رو به رو کرده است به همین خاطر باید زودتر ساماندهی شود.

مجیدی کیا با بیان اینکه تاکنون اقدام خاصی برای رفع معضل عمارت انجام نشد گفت: در صورت اقدام باید حجم زباله در عمارت کم می‌شد که متاسفانه هیچگونه کاهشی در حجم زباله اتفاق نیفتاد و همچنان روزانه زباله به این مکان منتقل می شود.

رئیس شورای شهر آمل با بیان اینکه روال سابق تخلیه زباله در عمارت تداوم دارد، اظهار داشت: موضوع رایزنی و عقد قرارداد برای جابه جایی و انتخاب زمین نیز فقط بر روی کاغذ باقی ماند و عملا وارد مرحله اجرایی نشد و در حال حاضر نیز روزانه ۵۰۰ تن زباله به عمارت منتقل می شود.

مجیدی کیا افزود: میزان حجم عظیم زباله و گاز متانی که زیر آن ذخیره شده است عمارت را به یک معضل تبدیل کرده است که برای خروج ار ین معضل به همکاری تمام بخش ها  و نمایندگان مجلس نیاز است تا به صورت اساسی این مشکل ریشه کن شود.

وی در خصوص منطقه سنگچالک نیز توضیح داد: موضوع زباله تنها از طریق سنگچالک قابل حل نیست و موضوعاتی نظیر میزان تولید زباله در شهر و همچنین زباله های عفونی نیز باید بررسی و  از طریق جراسازی کاهش یابد./گزارش علیرضا عزیز کمالی