روز مازندران تنها محدود به عرصه فرهنگ و هنر نیست
کمال آنلاین : مازندران یا همان تبرستان از دیرباز بنام دیار علویان نامیده شده چرا که این منطقه عشق و علاقه خود را به خاندان عصمت و طهارت (ع) ثابت کرده و بیش از یک هزار و ۱۷۰ سال محبت به این خاندان در وجود مردمان غیورش نقش بسته است.
۱۴ آبان روز مازندران یادآور حضور علویون در این دیار سبز است و مردمان این منطقه در سال ۲۵۰هجری قمری اولین حکومت شیعی جهان را تشکیل دادند. این قوم در روز خجسته عید سعید فطر ۲۵۰ هجری قمری در مسجد جامع کجور نماز عید را به امامت حسن بن زید علوی برگزار کردند و با برپایی این نماز سنگ بنای نخستین حکومت شیعی در جهان را بنیان نهادند.
بااین وجود نامگذاری نام مازندران و ثبت آن در تقویم جمهوریاسلامی ایران فرصت مغتنمی برای گفتمانسازی و معرفی توانمندیها و آیینهای بومی و محلی این دیار است که در هیاهوی زندگی ماشینی به تدریج در جامعه رنگ باخته و اصالت مردم این دیار را به انزوا برد.
مازندران استانی پر از تاریخ افتخارآمیز در کنار طبیعتی بکر و زیبا و مردمانی سخت کوش و با اصالت است که هنگامی که نام مازندران میآید زبانها به شماره افتاده و قلمها سست می شود چراکه دریای پرسخاوتش، دماوند رشیدش، جنگلهای سبز و سربه فلک کشیدهاش، دشتهای وسیع و خوش منظرش، آب و هوای با صفایش، چشمههای زلال البرزش، امیر پازواریاش، نغمههای زهره برای طالبش، ۱۰ هزار شهید خونیناش و داغ جوانانش در کربلای پنج و شلمچه در هشت سال دفاع مقدس و خانطومان و شهدای مدافع حرمش همگی جلوهای رنگارنگی به این دیار داده که می طلبد در این روز به آن پرداخته شود.
جای گرفتن در تقویم رسمی کشور موجب میشود تا روز مازندران در ابعاد ملی مورد توجه قرار گیرد.
البته جای گرفتن در تقویم زمانی یک فرصت محسوب میشود که بتوان با برنامه ریزی خلاقانه ازظرفیت های مردمی و حاکمیتی، از این نامگذاری برای اعتلای نام مازندران بهره برد.
روز مازندران تنها محدود به عرصه فرهنگ و هنر نیست و همه ابعاد زندگی مردمان این سامان را دربرمی گیرد، بنابراین همه دستگاهها و اقشار مردم باید برای پاسداشت این روز پای کار بیایند.
حجت الاسلام ابراهیم یعقوبیان امام جمعه آمل افزود: ناصرالحق به عنوان سومین حاکم سلسله علویان که حکومت آنها از ۲۳ شوال سال ۲۵۰ هجری به پایتختی آمل برپا شد.
وی با بیان اینکه مرحوم ناصرالحق توانستند در زمان حکومت و دوران حیات خود معارف اهل بیت(ع) را منتشر و ترویج دهند، تصریح کرد: با همین هدف و زنده نگه داشتن تفکرات ترویج شیعه علوی از سوی ناصرالحق و بررسی جایگاه علمی، سیاسی، فرهنگی ومعنوی این عالم وعارف تاثیرگذار دینی در دوران خود تا به امروز توسط مجموعه دست اندرکاران در دست پیگیری است.
امام جمعه آمل با بیان اینکه شناسایی و شناساندن تاثیرات فرهنگی و اجتماعی نخبگان به جامعه به ویژه نسل جوان نقش بسزایی در حفظ هویت ملی دارد، اضافه کرد: برگزاری همایش بررسی اندیشه وتاثیرات علمی، اجتماعی و سیاسی ابومحمد حسنابن علیالعسکری (ناصرالحق) گام نخست در راستای معرفی و آشنایی با شخصیت علمی، معنوی و فرهنگی این عارف فرزانه در شهرستان آمل بوده است.
جعفریان کارشناس ارشد گردشگری مازندران با اعلام اینکه ۱۴ آبان روز مازندران یادآور حضور علویون در این دیار سبز است و مردمان این منطقه در سال ۲۵۰هجری قمری اولین حکومت شیعی جهان را تشکیل دادند، اضافه کرد: این قوم در روز خجسته عید سعید فطر ۲۵۰ هجری قمری در مسجد جامع کجور نماز عید را به امامت حسن بن زید علوی برگزار کردند و با برپایی این نماز سنگ بنای نخستین حکومت شیعی در جهان را بنیاننهادند.
وی یادآور شد: در گذشته در روز ۲۵ ماه مبارک رمضان در سال ۲۵۰ هجری قمری که معادل ۱۴ آبان ماه روزی بود که نخستین حکومت مستقل علویان در جهان اسلام در استان مازندران انتخاب شد که جنبه جهانی داشت و بیعت مردم مازندران با حسن بن زید علوی در ۱۴ آبان سال ۲۴۳ شمسی مطابق با عید سعید فطر ۲۵۰ هجری قمری رخ داد.
این کارشناس ارشد گردشگری مازندران با اعلام اینکه روز مازندران بهانهای برای کنارهم بودن، سرودن، تعزیههای سنتی، امیری خوانی، شونیشت و حضور برگزار کنندگان با لباس و پوشش محلی، گفتن و شنیدن است، افزود: هرکسی و گروهی که دل درگروه فرهنگ و سنن تاریخی و تمدنی خود دارد به ابتکار و سلیقهاش برای گرامی داشت این روز قدمی بردارد.
امروز اما زخمهایی دیده است که شاید برای بار اول در تاریخش باشد و این استان را رنجورتر از قبل کرده است. درختهایش روز به روز کمتر میشوند، دریایش روز به روز آلودهتر میشود و کوههایش روز به روز توسط این انسان طماع کوچکتر و کمتر.سیل و از بین رفتن پوشش های گیاهیش که داستان عادی و معمولیش شده است.
چه صبری دارد دماوند. نمیدانم شاید روزی صبر دماوند هم تمام شود و بخروشد از این همه بیوفایی به این نعمتهای خدادادی. نکند خدایی نکرده تیشه به ریشه مازندران زده شود و این استان رنجور روز به روز نحیفتر و ضعیفتر شود.
به قول فردوسی شاعر نامآوازه ایرانی: «که مازندران شهر ما یاد باد/ همیشه بر و بومش آباد باد»
مازندران یکی از استانهایی است که به لحاظ فرهنگ و تمدن بسیار غنی و با کشفیات باستانشناسی برخی از این تمدن را به دوران پیش از اسلام نسبت میدهند.
بر اساس اسناد معتبر این استان جزو نخستین سرزمینهای ایران بوده که دو سلسله حکومت علویان و حکومت دوازده امامی در آن تاسیس شده است.
پژوهشگران و فعالان حوزه فرهنگ و تمدن مازندران پس از بخشنامه سال 1388 سازمان میراث فرهنگی کشور بر مبنی نامگذاری یک روز به نام روز ملی مازندران با بررسیها و تحقیقات لازم روز 14 آبان را به این نام نامگذاری کردند.
نامی که با تبادل نظر محققان فرهنگ دوست و دلسوز حفظ میراث و تمدن این استان بر سه واقعه مهم و تاریخی چون پرتاب تیر آرش کمانگیر از قله دماوند، قیام فریدون با ضحاک ستمگر و قیام حسن بن زید، قیام حسن بن زید معروف به ناصر کبیر، موسس سلسله علویان به نام روز مازندران ثبت شده است.