روند کنونی فرزندآوری در استان با شرایط آرمانی تناسب ندارد

کمال آنلاین : براساس آمار و اطلاعات دقیقی که وجود دارد کشور اکنون با کاهش رشد جمعیت مواجه شده و به نوعی اکنون پیری جمعیت به عنوان یک مساله استراتژیک مطرح است.

مشکل مازندران نسبت به دیگر استان‌های کشور در زمینه رشد جمعیت حادتر است، و در چند سال گذشته در بحث فرزندآوری در استان با سیر نزولی مواجه هستیم و اکنون به شرایط فرابحرانی رسیده ایم.

**روند کنونی فرزندآوری در استان با شرایط آرمانی تناسب ندارد

روند کنونی فرزندآوری در استان با شرایط آرمانی تناسب ندارد، و مسایل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مازندران به واسطه کاهش نرخ رشد جمعیت اکنون با تهدید جدی مواجه است.

در صورت تدوام کاهش نرخ رشد جمعیت و افزایش مهاجرت‌ها، حداکثر تا ۱۰ سال آینده زیست بوم مازندران با تغییرات اساسی مواجه خواهد شد و این استان با بحران هویت نسلی مواجه می‌شود.

با فرهنگ‌سازی در ارتباط با معضل نرخ رشد جمعیت در استان جریان‌سازی موثری روی دهد تا آحاد مردم نسبت به فرزندآوری احساس مسئولیت کنند.

حدود ۶۰۰ رسانه اثرگذار در استان فعالیت دارند که باید از ظرفیت فعالان این حوزه برای اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی در ارتباط با افزایش نرخ جمعیت استفاده شود.

**پای کار آمدن دانشگاهها جهت حل ریشه یابی

از سوی دیگر باید دانشگاه‌های استان برای ریشه‌یابی چرایی و بررسی ابعاد مختلف کاهش نرخ رشد جمعیت در استان پای کار بیایند تا با تحقیق و پژوهش‌های میدانی دلایل افت شدید فرزندآوری در مازندران تبیین شود.

**نرخ رشد چهاردهم درصدی جمعیت در استان

امروز شاهد نرخ رشد چهاردهم درصدی جمعیت در استان هستیم و تا حدود ۲۰ سال آینده با ادامه این روند نرخ رشد صفر درصد جمعیت را در استان تجربه خواهیم کرد و پس از آن نرخ رشد جمعیت منفی در مازندران را خواهیم داشت و برای رفع این چالش قرارگاه افزایش جمعیت در استان تشکیل شده است.

اکنون حدود ۱۳.۲۶ درصد جمعیت مازندران سالمند هستند و این دیار به سرعت به یکی از پیرترین استان های کشور در حال تبدیل شدن است.

در زمان حاضر کشورهای توسعه یافته جهان در بحث سیاست‌های جمعیتی، رفع موانع فرهنگی و اقتصادی را در دستور کار قرار داده و هر دو را توامان پیش می برند چرا که با هیچکدام به تنهایی به نتیجه نمی‌رسیم و برای هر دو این موارد که از موانع و مشکلات پیش روی فرزند آوری هستند باید سیاست گذاری و قانون گذاری وجود داشته باشد.

**مهمترین مشکل عدم هم‌افزایی بین دستگاه‌ها

پازکی مدیرکل دفترامور بانوان و خانواده استانداری مازندران مهمترین مشکل عدم هم‌افزایی بین دستگاه‌ها است که اگر دریک مسیر مشخصی که برنامه ریزی شده برویم مطمئنا به اهداف خوبی خواهیم رسید در غیراینصورت ازمسیر منحرف شده که باعث مشکلات زیادی هم خواهد شد.

وی درادامه اعلام کرد: متاسفانه دربسیاری ازدستگاه‌ها این مشکلات را می‌بینیم وقتی برنامه‌ریزی و هدف و تدبیر مدیر نباشد راه به جایی نخواهیم برد .

مدیر کل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری  مازندران به تشکیل ۶ کمیته تخصصی در ستاد حمایت از خانواده و جمعیت جوانی کشوراشاره و اظهارکرد: کمیته های این ستاد شامل: کمیته بهداشت، کمیته درمان ومراقبت، کمیته پشتیبانی و هوشمندسازی، کمیته علمی (آموزشی و پژوهشی) ، کمیته فرهنگی، کمیته امور حقوقی، کمیته بیمه، کمیته رسانه، کمیته رصد و پایش از کمیته های تخصصی ستاد هست که اگر هرشهرستانی وظایف خود واقف بوده واین کمیته ها به نحو احسن انجام می دادند قطعا امروزوضعیت بهتری داشتیم.

**شرایط اقتصادی و اجتماعی چنین اجازه‌ای به آنها نمی‌دهد که چند فرزند داشته باشند

به طور قطع نداشتن فرزند و افزایش این چالش در بین جوانان اثرات منفی کلانی را در پی خواهد داشت که خانواده و جامعه را در بطن خود دچار مشکلاتی می‌کند، البته باید گفت هوشیاری و آگاهی مردم افزایش یافته و شرایط اقتصادی و اجتماعی چنین اجازه‌ای به آنها نمی‌دهد که چند فرزند داشته باشند و امروزه نیز به نداشتن فرزند بسنده می‌کنند، امروز حتی در روستاها نیز فرزندآوری مانند گذشته نیست چرا که در گذشته هر فرزند بازوی کاری خانواده محسوب می‌شد، اما امروز روستاییان نیز با تغییر فرهنگ و دغدغه‌های اقتصادی نمی‌توانند فرزندان زیادی داشته باشند و کاهش فرزندآوری حتی در روستاهای مازندران نشان ازعمق چالش جمعیتی دارد.

اگر بخواهیم به دلایل کاهش فرزندآوری و کاهش رشد جمعیت در استان توجه کنیم، اولین نگاه به اشتغال و معیشت است چرا که اگر جوانان بیکار نباشند یا دارای درآمد بالا باشند به داشتن فرزند فکر می‌کنند. از سوی دیگر مشکلات اقتصادی باعث کاهش آمار ازدواج، افزایش میزان طلاق و سایر آسیب‌های دیگر می‌شود.

**تهدید هویت نسلی به عنوان یک دغدغه جدی در استان

مازندران اکنون تنها با چالش کاهش نرخ رشد جمعیت دست و پنجه نرم نمی کند و به دلیل مهاجر پذیر بودن استان، بحران تهدید هویت نسلی به عنوان یک دغدغه جدی در استان مطرح است که در صورتی که جلوی این معضل گرفته نشود، در این نزدیک دیار علویان از حضور مازندرانی های اصیل خالی خواهد شد.

در ۴۰ سال آینده هم طبق روال عادی باید بخشی از جمعیت کار کنند تا بخشی دیگر نیز بتوانند در مقطع بازنشستگی به استراحت بپردازند و اگر این نسبت چهار تا ۴.۵ برابری جمعیت جوان نسبت به جمعیت پیر کاهش یابد، در عمل چالشی برای توسعه استان است و خلق سرمایه رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد.

بهترین راه برای فرزندآوری، حمایت از ازدواج و تلاش برای رشد اقتصادی جامعه و توانمندسازی خانواده‌ها است و بانک‌ها باید هدایت منابع خود را در زمینه تسهیلات تکلیفی با دقت بیشتر و نظارت دقیق‌تری انجام دهند تا منابع مالی در مازندران به سمت و سوی رشد جمعیت جریان یابد.

ذات الله زارعی فرماندار ویژه شهرستان آمل در جلسه ستاد خانواده و جوانی جمعیت آمل خاطر نشان کرد: روند فعلی در نرخ زاد و ولد و حوزه جوانی جمعیت را برای آینده کشور بسیار خطرناک برشمرد و  وضع فعلی را نتیجه برنامه‌ریزی و نقش حمایتی غرب در سایه بی‌توجهی و اشتباه استراتژیک برخی مسئولین وقت در حوزه جوانی جمعیت کشور دانست که اتفاقاً مورد قبول و حتی از خواسته‌های شیطانی دنیای استکبار است.

**رشد جوانی جمعیت منفی شده است

وی ضمن ابراز تاسف از اینکه ی رغم همه برنامه‌ریزی‌ها و زحمات در این حوزه رشد جوانی جمعیت منفی شده است، تصریح کرد: رشد جوانی جمعیت در شهرستان آمل نسبت به میانگین استانی رشد مثبت داشته و این در حالیست که در میانگین استانی نیز شیب منفی تند قبلی از بین رفته است.

زارعی همچنین خواستار تشکیل اتاق‌های اندیشه ورز در این حوزه شد و تاکید کرد: اگر وعده‌های امکاناتی و تسهیلاتی در طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده‌ها محقق نشود، اعتماد عمومی مردم از بین خواهد رفت.

فرماندار شهرستان آمل با تاکید بر اینکه دستگاه اجرایی باید فضای اداری خود برای تبلیغ طرح جوانی جمعیت اقدام عملی داشته باشند بیان کرد؛همچنین مشارکت دهی مردم در اجرای طرح‌ها نیز در تحقق اهداف ترسیمی بسیار تاثیرگذار خواهد بود و چند نقطه پر تردد شهر آمل باید ایستگاه تبلیغ جوانی جمعیت شود.