سگ ولگرد می تواند به چرخه طبیعی محیط زیست آسیب وارد کند

کمال آنلاین : سگ ولگرد یعنی سگی که صاحبی ندارد و در نتیجه می‌تواند به چرخه طبیعی محیط‌زیست آسیب وارد کند و از آنجا که سگ‌ های ولگرد در محیط‌ زیست ایران دشمن طبیعی ندارند و اتفاقا خودشان به چرخه طبیعی دیگر موجودات آسیب می‌زنند در سال‌ های اخیر تبدیل به یک تهدید جدی برای محیط‌زیست شده‌اند.

غذا دادن بی رویه به سگ ها؛ حس حیوان دوستی اما تهدیدی برای سلامت شهروندان

یکی از موضوعاتی که باعث افزایش عمر سگ های بلاصاحب شده است غذا رسانی برخی از شهروندان از روی حسن نیت و حیوان‌دوستی به سگ هاست که همین امر باعث برهم خوردن تعادل چرخه زیست محیطی برای این حیوان و در نتیجه افزایش روزانه تعداد آنها می شود.

بهتر است چرخه طبیعی محیط به هم نخورد و شهروندان اجازه دهند حیوانات برای تامین غذایشان تلاش کنند تا در چرخه حیات وحش خللی ایجاد نشود؛ از آنجا که سگ‌ها در حیات‌وحش ایران دشمن طبیعی ندارند جمعیت‌ شان به بیش از پنج میلیون رسیده و این درحالی است در کشور ترکیه که خرید و فروش سگ و حیوانات دیگر در آن آزاد است و هیچ منع قانونی ندارد یک‌ هشتم این عدد سگ ولگرد دارد.

از ۲ سگ ولگرد در سال ۴۰ سگ متولد می شود

کارشناسان معتقدند که حیوانات غریزه‌ای دارند که وقتی احساس امنیت کنند و غذایشان فراهم باشد بیشتر تولید مثل می‌کنند، حال اگر یکی از این موارد تامین نشود خودبخود حیوان تولید مثل نمی‌کند؛ سگ‌ها وقتی غذا و امنیتشان تامین باشد به راحتی تولید مثل می‌کنند و این باعث ازدیاد جمعیت آنها می‌شود.

یکی از خصیصه هایی که سگ‌ را از سایر حیوانات متمایز می‌کند تولید مثل زیاد آنهاست؛ سگ‌ ها می‌توانند به‌ شکل چشمگیری خود را تکثیر کنند به طوری که هر سگ به‌ طور میانگین یک‌ بار در سال باردار می‌شود و در هر زایمان بین پنج تا هفت توله به‌دنیا می‌آورد، از طرفی هر توله سگ حدود ۶ ماه بعد بالغ می‌ شود و می‌ تواند باردار شود.

از این رو عقیم‌ نکردن و رها شدن آنها در طبیعت باعث رشد روز افزون‌ آنها شده ‌و می‌توانند در کوتاه‌ مدت به مناطق زیست‌ محیطی آسیب‌های جدی وراد کنند.

خطر حمله گرگاس به انسان و دام های اهلی؛ آمیزش سگ های ولگرد با گرگ

آمیزش سگ‌های ولگرد در حیات‌وحش با گرگ‌ها سبب به‌وجود آمدن گرگاس «سگ‌گرگی» می‌شود؛ گرگاس‌ها حیواناتی هستند که اغلب هم خصوصیات سگ‌ها را دارند و هم خصوصیات گرگ‌ها را، هم خوی وحشی‌گری گرگ‌ها را به ارث برده‌اند و هم مانند سگ‌ها از انسان نمی‌ترسند.

در سال‌های اخیر آمیزش سگ های ولگرد با گرگ‌ ها در طبیعت باعث افزایش این حیوان شده‌ که برخلاف گرگ‌ ها در نزدیکی شهرها و انسان‌ها زندگی کنند و در بسیاری از مواقع با خوی وحشی که دارند به انسان‌ها و حتی حیوانات اهلی مانند گوسفندان حمله می کنند و باعث خسارات جدی به انسان‌ها و دام‌ها می شوند.

از طرفی آمیزش سگ‌ های رها شده در طبیعت از نژادهای مختلف و همچنین رسیدگی نکردن و ساماندهی آنها باعث شیوع بیماری‌ ها و آلودگی‌ های زیست‌ محیطی زیادی شده ‌است.

تماس این حیوانات با انسان و همچنین آلودگی‌های ایجاد شده توسط آنها می‌تواند موجب بیماری‌های جدی برای جانداران طبیعی و انسان‌ها شود؛ به‌گفته برخی کارشناسان بین‌المللی محیط‌زیست حتی نژاد یوزپلنگ ایرانی در گرو خارج کردن سگ‌های ولگرد از چرخه حیات وحش است، برخی معتقدند دسته سگ‌ های گرگی وقتی کنار هم قرار می‌گیرند جرات حمله و کشتن یوزپلنگ‌ ها را پیدا می‌کنند و تا به اینجا نیز خسارات جدی به این حیوان با ارزش ملی زده‌اند.

طبق قانون وظیفه جمع‌آوری، نگهداری و عقیم سازی این سگ‌ها بر عهده دهیاری‌ها و شهرداری‌ها است. بر اساس دستورالعمل کنترل سگ‌های ولگرد مصوب بهمن ماه سال ۱۳۸۷، شهرداری‌ها وظیفه اصلی را در خصوص سگ‌های ولگرد دارند و باید سگ‌ها را زنده‌گیری، واکسینه و عقیم کرده و در مراکز ویژه خارج از مناطق مسکونی نگهداری کنند، در کنار شهرداری‌ها؛ وزارت بهداشت دیگر ارگانی است که می‌تواند در خصوص ارائه راهکارهای کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد نقش تعیین‌کننده‌ای داشته باشد.

یک شهروند آملی می‌گوید: ماشینم را بیرون مغازه پارک می‌کنم و در روزهای سرد پاییز و زمستان گربه‌ها و سگ‌ها مدام زیر ماشین‌ها می‌خوابند و وقتی نزدیک ماشین می‌شویم به سمت ما هجوم می‌آورند.

وی افزود: وضعیت بهداشت عمومی و حفظ ایمنی شهرها، اصلاً مناسب نیست و با توجه به تعداد زیاد سگ‌ها و گربه‌های ولگرد در سطح شهرها و حاشیه شهرها، تردد شهروندان مردم به خصوص زنان باردار، سالمندان، کودکان با مشکل روبرو است درحالی که جلوگیری از بروز خطرات احتمالی از سوی مسئولان لازم و ضروری است.

وی با اشاره به مواردی که منجر به گاز گرفتگی کودکی در مازندران توسط سگ‌های ولگرد شد، ادامه داد: از مسئولان درخواست داریم در این زمینه کوتاهی نکنند، با توجه به احتمال مبتلا بودن حیوانات به بیماری هاری افرادی که در معرض گازگرفتگی حیوانات از جمله سگ قرار می‌گیرند می‌بایست هر چه سریع‌تر واکسن این بیماری را تزریق کنند.

دکتر علی عباسی اظهار کرد: طی پنج ماه امسال 66 مصدوم ناشی از گازگرفتگی سگ برای بررسی صدمات و جراحات به پزشکی قانونی مراجعه کردند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 29 درصد افزایش داشت.

وی با بیان اینکه که از این موارد 47 نفر مرد و مابقی زن هستند، افزود: بیشترین سن مصدومین ناشی از گاز گرفتگی سگ بین 31 تا 40 سال با 13 نفر و کمترین سن 51 تا 60 سال با 6 نفر گزارش شده است.

مدیرکل پزشکی قانونی مازندران تصریح کرد: بر اساس آمار ارجاعی از مراکز استان بیشترین آمار گاز گرفتگی سگ مربوط به شهرستان‌های تنکابن با 13 مورد و قائم‌شهر و آمل هر کدام با 9 مورد و کمترین آن مربوط به شهرستان‌های عباس‌آباد، کلاردشت، بابلسر و میاندورود هر کدام با یک مورد گزارش شده است.

دکتر عباسی یادآور شد: در سال گذشته 123مصدوم ناشی از گاز گرفتگی سگ برای بررسی صدمات و جراحات به پزشکی قانونی مراجعه کردند که 87 نفر مرد و مابقی زن بودند.