شرایط بد اقتصادی در کنار بیکاری، دستاویزی برای هجمه به اندوخته های باارزش جنگل هیرکانی شد

کمال آنلاین : جنگل های مازندران که طلای زنده مازندران هستند در یکسال اخیر بیش از پیش مورد تعرض قاچاقچیان چوب و زمین خواران قرار گرفتند، اینکه اغلب این قاچاقچیان بومی و محلی هستند خود عاملی نگران کننده برای جنگلبانان مازندرانی است، قرار گرفتن قاچاقچیان و جنگلبانی از یک محل رو در روی هم، یکی بنا به مسئولیتی که نسبت به منابع طبیعی و شغل خود دارد و دیگری شاید به ناچار برای امرار معاش یا حریص بودن بیش از حد و کسب سود آنی، باعث رو در رو قرار گرفتن این افراد در مقابل هم و بالطبع خطرات روحی و جسمی برای جنگلبانان و خانواده هایشان شده است.

پیش از این جنگلبانان و حافظان منابع طبیعی مازندران بارها مورد ضرب و شتم و هجوم قاچاقچیان قرار گرفتند

سرهنگ محمد قربانی لرد فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی گیلان ، با اشاره به ضرب و شتم چند هفته اخیر جنگلبانان در حفاظت از مراتع و جنگل ها اظهار کرد: مهمترین عاملی که باعث می شود امنیت جنگلبانان به فاصله زمانی کمی توسط قاچاقچیان به خطر بی افتد، خلأ قانونی است‌.

قربانی لرد با تاکید بر اجرای حداکثر مجازات برای متخلفین و قاچاقچیان افزود: عدم به موقع بررسی تخلف، درگیری ها و دستگیری متخلفین، عدم تنبیه و حکمی بازدارنده در مقابل مجرمینی که همکاران منابع طبیعی را مورد ضرب و شتم قرار می دهند باعث شده است قاچاقچیان واهمه ای از عملکرد خود نداشته باشند‌.

**مجازاتی که در قانون برای قاچاقچیان تعیین شده است بازدارنده نیست،

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی گیلان با بیان اینکه مجازاتی که در قانون برای قاچاقچیان تعیین شده است بازدارنده نیست، گفت: قانون در این خصوص نیاز به اصلاح و تعیین اشد مجازات می باشد.

خلأ قوانین مناسب و بازدارنده، کمبود نیروهای حفاظتی و جنگلبان و عدم تأمین مالی و جانی شان، کمبود تجهیزات، بیکاری، سطح پایین درآمد اهالی بومی، تغییر، پیشرفت و سهولت در روشهای قاچاق چوب، قیمت بالای چوب و…از جمله عواملی هستند که باعث طغیان جماعت بیرحم قاچاقچی علیه منابع طبیعی مازندران شده است.

یگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با کمترین پشتیبانی حقوقی، قضایی و تجهیزاتی در شرایطی که ساده ترین امکانات دفاعی و حق برخورد با متخلفان و متجاوزان را ندارد و به تنهایی در خط مقدم مقابله با زمین خواران و قاچاقچیان دست خالی از انفال و ثروت های عمومی علی الخصوص عرصه و  اکوسیستم های جنگلی و مرتعی کشور حراست می کنند ولی در مقابله با زمین خواران و قاچاقچیان نیروهای حفاظت در خط مقدم دفاع از آب و خاک کشور تنها هستند.
معضلات اقتصادی و اجتماعی، حل نشدن برخی عوامل تخریب جنگلها از جمله قاچاق چوب، معضلات دام و عدم پشتیبانی کامل فنی و حقوقی توسط سایر واحدهای سازمان برای یگان حفاظت سبب شده سنگینی بار حفاظت فیزیکی موجب قرسودگی نیروهای حفاظتی و ایجاد فشار مضاعف بر این نیروی خدوم و ایثارگر شود. با کمال تاسف و تاثر بار دیگر یکی از جنگلبانان صدیق و پرتلاش کشورمان مرحوم مهندس جواد غلامی فرمانده یگان حفاظت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چناران در استان خراسان رضوی در راه دفاع از  انفال و حقوق عمومی ملت ایران در حین انجام وظیفه و به منظور اجرای حکم قضایی رفع تصرف غیر قانونی مورد حمله قرار گرفت و به ضرب گلوله ضارب و متصرف غیر قانونی به شهادت رسید.
 

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان خاطرنشان کرد: در یک مورد، چهار نفر جنگلبان و نیروی سازمانی اداره کل برای جلوگیری از چرای غیرمجاز دام در مراتع شهرستان برخوار و بیرون راندن آنها با پنج نفر متخلف درگیر شدند که منجر به مجروح شدن نیروهای ما شد.

سرهنگ صادقی افزود: هر پنج نفر متخلف در نهایت دستگیر و در مراجع قضائی برای آنان پرونده تشکیل شده است.

**متخلفان در مواجهه با ماموران منابع طبیعی و محیط زیست، اقدام به برخورد فیزیکی و مسلحانه می کنند

شرایط بد اقتصادی در کنار بیکاری ، دستاویزی برای هجمه به اندوخته های باارزش جنگل هیرکانی شده که در برخی موارد متخلفان پس از مواجهه با ماموران منابع طبیعی و محیط زیست، اقدام به برخورد فیزیکی و مسلحانه می کنند.

 

 

شرایط به گونه ای شده که چپاولگران طبیعت برای دستیابی به اهداف خود و سود بیشتر، واهمه‌ای از آسیب‌زدن به محیطبانان و جنگلبانان ندارند.

 

 قوانینی که در گذشته درباره حفاظت از جنگل ها و مراتع نوشته شده است توانایی مقابله با قاچاقچیان و زمین خواران را ندارد. تنها با تغییر قوانین و افزایش نیروی انسانی و اعتبارات می توان از سرمایه های ملی در برابر متخلفان محافظت کرداما نبود قوانین بازدارنده و کامل باعث شده است حتی جنگلبان هایی که در راه حفاظت از منابع طبیعی کشته می شوند از حق پایداری برخوردار نشوند

سرهنگ علی ملکی آهنگران فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری  افزود: طی فروردین ماه سال جاری ۱۵ مورد تعرض به ماموران نیز حین انجام وظیفه داشتیم که ۳۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است. یکی از دلایل آن حضور بیشتر  آنان در  میدان و تلاش برای اجرای قانون است.

**حفاظت از جنگل‌ها و منابع طبیعی به عنوان یک گنجینه ارزشمند است

وی درباره راهکارهای پیشگیرانه از حملات انتقام جویانه به ماموران منابع طبیعی گفت: به‌طور قطع افزایش حمایت‌های حقوقی و قضایی به‌ویژه حمایت‌های اجتماعی می‌تواند در این زمینه موثر باشد. قدم اول باید فرهنگسازی برای مردم باشد تا آنان بدانند ماموران منابع طبیعی امانتدار هستند و حفاظت از جنگل‌ها و منابع طبیعی به عنوان یک گنجینه ارزشمند بر عهده آنان است تا سالم به دست نسل‌های آینده برسد. اگر مردم به این نتیجه برسند، به‌طور قطع از ما حمایت خواهند کرد. اگر جایی شاهد تعرض و حریقی بودند، بلافاصله به ما اطلاع دهند. باید تلاش کنیم به جایی برسیم که اگر کسی درختی را قطع کرد، مردم مثل یک مجرم به او نگاه کنند و از حمایت‌های مردمی محروم شود. این بزرگ‌ترین هدفی است که به دنبال آن هستیم.

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با اشاره به تلاش برای تجهیز ماموران منابع طبیعی به سلاح‌های مناسب اظهارکرد: قصد داریم نیروهای خود را با سلاح دارای بازدارندگی مناسب تجهیز کنیم و تلاش می‌کنیم به‌زودی این تجهیزات را به دست آنان برسانیم.

**افزایش اخبار جنگلبانان مصدوم نگران کننده است

یک کنشگر محیط زیست در استان مازندران در این ارتباط گفت : تاکنون شنیدن خبر قطع و یا سوختن قامت زیبای درختان در شعله‌های آتش را داشتیم و امروز نگرانی جنگلبابان مصدوم نیز بر مشکلات آن افزوده شده است.

محمدامین صمدی افزود : امروز راهی نداریم باید جانمان را فدای جنگل کنیم چون حیات انسانها به آن وابسته است، مثل درخت بودن در دنیای پر از استرس و اضطراب امروز خود خوشبختی است، آیا روزی می رسد همه جنگلبان باشیم.

این کنشگر محیط زیست با بیان این که در سه دهه اخیر جنگل در سوگ حافظان و جنگلبانان مصدومش دغدار است، گفت: در جامعه نباید چنین تصور بشود که مردم درختان و حافظان عرصه های طبیعی سرزمین اش را آسیب می زند در حالی که انسان ها قدرت خود را از طبیعت و درختان می گیرند.

** ضرب و شتم جنگلبان منابع طبیعی آمل

علی اصغر اسماعیل زاده رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل درخصوص ضرب و شتم جنگلبان منابع طبیعی آمل گفت: این اتفاق بارها برای همکاران عزیزان درحفظ وحراست از جنگلها صورت گرفته است

وی ادامه داد : نیروی حفاظتی این اداره حین گشت و سرکشی از جنگل‌های حوزه امام‌زاده عبداله، سه نفر از قاچاقچیان سابقه‌دار چوب را در حال قطع درختان جنگلی مشاهده و بلافاصله از ادامه اقدام مجرمانه آنان جلوگیری کردو قاچاقچیان چوب با مشاهده مأمور منابع طبیعی مبادرت به توهین، تهدید و حمله بوسیله سلاح سرد (قمه) و ضرب و شتم وی نموده و این جنگلبان را از ناحیه سر و گردن مصدوم کردند.

وی با بیان اینکه ضاربین شناسایی شدند، ادامه داد: ضاربین از اشرار سابقه دار و قاچاقچیان حرفه‌ای چوب با پرونده‌های متعدد قضایی و تخلف از مقررات منابع طبیعی از جمله قطع و حمل سازمان یافته درختان جنگلی بوده و در جریان تیراندازی به منازل مسکونی جنگلبانان این شهرستان نیز در مظان اتهام می‌باشند که در این خصوص پرونده در مراجع ذیصلاح اطلاعاتی و قضایی در جریان است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل با اشاره به اینکه پیگیری های لازم جهت بازداشت ضاربین از سوی دادستانی محترم در حال انجام است، افزود: اطاله دادرسی در رسیدگی به پرونده‌های جریانی متخلفین از منابع طبیعی باعث جری‌تر شدن متخلفین شده و جرائم و مجازات‌های تعیین شده بویژه در سال‌های اخیر در مقابل درآمد نامشروع مکتسبه از تجاوز به منابع طبیعی، بازدارندگی قابل انتظار را ندارد.

اسماعیل زاده در پایان گفت: جنگلبان مصدوم بلافاصله به مرکز درمانی منتقل و در حال حاضر شرایط جسمی ایشان مساعد است.

**زنگ خطر قاچاق سالانه هزاران تن از گونه های جنگلی در عرصه های طبیعی استان مازندران

قاچاق سالانه هزاران تن از گونه های جنگلی در عرصه های طبیعی استان مازندران در واقع زنگ خطری که اگر جدی گرفته نشود در آینده ای نزدیک فاجعه زیست محیطی را بوجود آورده و زندگی را برای مردمانش سخت و غیر ممکن خواهد ساخت.

قدمت جنگل های شمال ایران به بیش از ۴۰ میلیون سال قبل بر می گردد و دارای ۹۰ گونه درختی و ۲۱۱ گونه درختچه ای و هزار و ۵۵۸ گونه علفی و بوته ای است. مساحت این عرصه های جنگلی در حدود یک درصد جنگل های اروپاست ولی تعداد گونه های آن ۱۶ درصد گونه های موجود در کل قاره اروپاست.

بالا بودن قیمت عامل افزایش قاچاق چوب شماری از کارشناسان و فعالان حوزه منابع طبیعی با تاکید بر ضرورت ریشه یابی علمی مشکلات فراروی جنگل گفتند: افزایش شمار جنگلبانان مصدوم درکنار قاچاق چوب و قطع درختان توسط سودجویان که ابر نگرانی های این بخش افزوده است.

**حال اضطراب و تعجب جنگل هیرکانی این است که جان جنگلبانان را چه کند؟

آنان می گویند چرا با داشتن قانون جامع جلوگیری از قاچاق چوب این چنین قاچاقچیان به جان جنگل ها بیفتند؟ به هر حال مشکل در کجاست: مدیریت، امکانات، کمبود نیرو، نهادینه نشدن فرهنگ حفاظت و یا قوانین.

افزایش شمار جنگلبانان مصدوم علاوه بر نگرانی‌ها این پرسش را در اذهان مطرح می‌کند که آیا نمی‌شود جلوی قاچاق چوب را گرفت، ریشه مشکل در کجاست و چرا قوانین بازدارنده نیست؟ و آیا علل اقتصادی و اجتماعی این بخش آسیب‌شناسی شد؟ حال اضطراب و تعجب جنگل هیرکانی این است که جان جنگلبانان را چه کند؟