کمال آنلاین / زباله‌های ناشی از حضور انبوه گردشگران با پایان یافتن تعطیلات نوروزی بر روی شانه‌های نحیف محیط زیست مازندران باقی ماند.

حساب و کتاب سرانگشتی و غیررسمی نشان می‌دهد که در ایام نوروز چند میلیون زباله در طبیعت مازندران انباشته شده و سال‌های سال باید بگذرد تا برخی از این مواد از بین برد.

نفوذ شیرابه‌ها و آلاینده‌ها به منابع طبیعی و زیست بوم مازندران هر روز بیشتر می‌شود و سطح وسیعی از منابع آبی و خاکی استان را در برمی گیرید و این وضع در حالی است که همچنان چرخه منسوخ شده جمع آوری، دفن و انباشت غیربهداشتی روی میز متولیان امر قرار دارد.

سرانه تولید زباله روزهای عادی در مازندران حدود سه هزار تن است که این میزان در ایام نوروز با ورود بی شمار گردشگران نوروزی به استان مازندران به ۲۱ هزار تن در روز افزایش می‌یابد.

میزان تولید زباله هفت برابر شده است

جعفر حسنی کنشگر محیط زیست در مازندران با بیان اینکه در مازندران، روزانه تا حدود ۳۵۰۰ تن زباله تولید می‌شود؛ اما در نخستین ماه سال و تقارن سال نو با ماه مبارک رمضان و همچنین با ورود حدود ۲۰ میلیون نفر گردشگر نوروزی به این استان، میزان تولید زباله حداقل تا هفت برابر افزایش می‌یابد.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه ۳۰ درصد زباله‌های مازندران زباله‌های خشک و مابقی زباله‌های تر هستند، افزود: در خوشبینانه‌ترین حالت، مازندران فقط توانایی مدیریت ۱۳۰۰ تن از زباله سه هزار و ۵۰۰ تنی در روز را دارد که با تشدید آن، در این شرایط فقط به بحرانی‌تر شدن وضعیت زباله در مازندران می‌شود.

وی با اظهار اینکه از قبل از نوروز تلاش‌های زیادی برای پاکسازی طبیعت و حاشیه راه‌ها و تفرجگاه‌ها در استان صورت گرفته است، افزود: اکنون پس از عید با حضور در تفرجگاه‌ها و بوستان‌ها با انبوهی از پسماند تلمبار شده روبرو خواهید شد.

مازندران سرسبز و مهمان نواز و توریست پذیر در حالی با تمام توان به مهمان نوازی از مسافران نوروزی رفت که مورد بی رحمانه ترین و نامهربان‌ترین رفتار بی مسئولیتی از طرف برخی مسافران قرار گرفت که زخم درمان نشده ی زباله در جاده‌های بین شهری و جنگل‌های آن بر تن رنجور و زخم خورده این استان سنگینی می‌کند؛ زباله‌هایی که با وجود تلاش و دستور مسئولان و مدیران ارشد استان همچنان در حاشیه جاده‌های سبز مازندران مانند دردی درمان ناپذیر سنگینی می‌کند.

شبنم دلفان آذری پژوهشگر و دکترای محیط زیست نیز با اظهار اینکه استان مازندران همواره میزبان شماره یک توریستی کشور بوده و این استان متداول میزبان هموطنان غیر بومی است و در عین حال، همواره مورد نهایت بی مهری و بی توجهی در بخش نگهداری از طبیعت زیبای آن توسط مسافران بوده است، افزود: در حقیقت سهم استان مازندران، جز تلی از زباله‌های انباشت شده در دل جنگل‌ها و طبیعت آن نبوده است.

پیامد ریختن زباله در طبیعت

 

وی اظهار داشت: امروزه به دلیل افزایش جمعیت، زباله‌های شهرها نیز افزایش یافته است. از آن گذشته رواج فرهنگ مصرف بی رویه سبب شده است که میزان تولید سرانه زباله هر ایرانی بیشتر از استاندارد جهانی باشد.

وی ادامه داد: در این میان سهم رفتار نامناسب برخی از مسافران که نهایت بی مسئولیتی اجتماعی، رعایت و احترام به حقوق دیگران و طبیعت، بی توجهی به خدمات مسئولین جاده‌های شمال بیش از پیش دشنه بر پیکره زخم خورده طبیعت و بلاتکلیفی مدیریت پسماند مازندران می‌زند.

به گفته این محقق و پژوهشگر امسال، مسئولین استانی بر آن شدند تا به یمن بهار طبیعت و تقارن با ماه مبارک رمضان، به پاکسازی حریم جاده‌های شمال بپردازند تا به نوعی غیر مستقیم و مستقیم فرهنگ نریختن و پاکسازی زباله و زیباسازی جاده‌ها را به مسافران نوروزی یادآوری کنند. اما دردناکانه مسافران با نامهربان‌ترین، و بی رحمانه ترین روش ممکن خستگی را به جان مردمان و مسئولان زحمتکش این خطه نگاشتند.

چه کسی مسئول این بی مسئولیتی و فقر فرهنگی و تهاجم به طبیعت است؟

دلفان آذری یادآور شد: چگونه است که هموطنی تمام تلاش خود را کرده و در بهترین نوع خودرو سرنشینی می‌کند ولی از کمترین اصول اولیه احترام به طبیعت و دیگران برخوردار است و زباله‌های تولیدی خود را از شیشه همان خودرو به دل طبیعت پرت می‌کند و یا در حاشیه جاده‌ها رها می‌کنند، آیا سهم مردمان زحمتکش و مهمان نواز خطه مازندران، این گونه بی احترامی و نامهربانی است؟.

وی افزود: به طور حتم، این نامهربانان، تحمل کوچک‌ترین زباله در حریم دروازه منزل خود را نگذاشته ولی به خود بی محابا اجازه بی حرمتی به مردمان دلسوز خطه شمال را به کرات می‌دهند.

این دکترای محیط زیست یادآور شد: جاده‌های مازندران همواره از دیرباز به طراوت و زیبایی و سرسبزی شناخته می‌شد، که همین به نوع خود خاص بودن جغرافیا و طبیعت، باعث به وجود آوردن به نوعی سیاحت ویژه را برای گردشگران فراهم می‌کرد اما طی چندسال اخیر انبوهی از زباله‌های تل شده چهره‌ی سر سبز شمال را مکدر و آزرده کرده و سیمای دلنشین مازندران را به تصویری ناخوشایند، زشت و آزار دهنده و دردناک برای دوستداران محیط زیست و طبیعت تبدیل کرده است.

وی تصریح کرد: رها سازی زباله‌های جا مانده از مسافران نوروزی در حاشیه جاده‌های زیبای کندوان، هراز و سراسر شمال چهره‌ی نازیبایی و نامهربانی را برای این محورهای پرتردد ایجاد کرد این در حالیست که مازندران به عنوان استانی گردشگر پذیر و مهمان نواز در تمام فصول سال میزبان میلیون‌ها ایرانی است و صنعت توریسم در این استان شمالی تعطیلی ندارد در حالی که سهم مازندران در این ایام تا روزی ۲۰ هزار تن زباله است.

وی افزود: حقیقت دردناک این است که برخی از این مسافران دارای فقر فرهنگی می‌باشند و حتی در کشورهای پیشرفته غربی، برای برخورد با این قانون شکنان و نامهربانان، قوانین سخت تنبیهی و جریمه در نظر می‌گیرند.

بنابراین در این شرایط که استان مازندران طی چند سال اخیر با مشکل عدیده زباله دست و پنجه نرم می‌کند و این امر ضرورت شرایط را انکار ناپذیر می‌کند که همه دستگاه‌های متولی و مسئول باید حل این معضل را تکلیف جهادی خود بدانند و به آن اهتمام ویژه داشته باشند و شرایط را برای قانون شکنان و تخطی گران به حریم طبیعت و مردمان شمال، سخت‌تر کنند.

معضل زباله‌های شمال، وعده‌های فراموش شده

مسئله زباله‌های شمال، پاکسازی معابر و حاشیه شهرها و راه‌های مازندران طی سال‌های اخیر به یک معضل و چالش بزرگ برای مدیریت این استان تبدیل شده است حتی در برهه‌های زمانی به شعار اصلی انتخاباتی نمایندگان مجلس تا وعده مسئولان در دستور کار قرار گرفت؛ معضل و چالشی که چندین سال متوالی گریبان‌گیر استان زیبا و سرسبز مازندران شده و با وجود راهکار، فقر فرهنگی این است که در خیابان زباله می‌ریزیم./مهر