به نظر می رسد مهمترین عاملی كه موجب شده متكدیان اینگونه در سطح شهر به فعالیت خود ادامه دهند، عواطف مردمی است...

كمتر روزی است كه در خیابان های آمل قدم بزنی و متكدیانی از زن و مرد، پسر و دختربچه و حتی پیرترها در مقابلت حاضر نشوند و با كلید واژه های مشتركی، خواستار پول نشوند، كلیدواژه هایی كه مریضی فرزند یا یكی از نزدیكان آنها در صدر جملات متكدیان قرار دارد.

انگار كه خوب یاد گرفته اند بازی با عواطف و احساسات مردم جواب می دهد به همین دلیل مستقیم سر اصل مطلب می روند و با عجز و لابه های جانگداز دل شهروندان را به درد می آورند،

افرادی نیز هستند كه با مراجعه به درب منازل مردم و درخواستی مبالغی برای بهانه های واهی و مختلف، شیوه دیگری از تكدی گری را انتخاب كرده اند و با یك حساب سرانگشتی می توان دریافت كه درآمدشان از این راه كم نیست.

كودكان كاری نیز هستند كه شاید فقط اسمی از این مقوله را یدك می كشند اما در عمل تفاوت چندانی با متكدیان ندارند، كودكانی كه با روشن شدن چراغ قرمز و بدون توجه به خطرات احتمالی، با سرعت و گستاخی تمام مشغول شیشه شویی می شوند و مقاومت راننده برای دفع مزاحمت آنان فایده ندارد، حركتی كه رانندگان را در مقابل عمل انجام شده قرار می دهد و بسیاری از آن در نهایت مجبور می شوند به این كودكان پول بدهند.

مهمترین عاملی كه موجب شده متكدیان اینگونه در سطح شهر به فعالیت خود ادامه دهند، عواطف مردمی است

به نظر می رسد مهمترین عاملی كه موجب شده متكدیان اینگونه در سطح شهر به فعالیت خود ادامه دهند، عواطف مردمی است كه در مقابل التماس متكدیان شعله ور شده و مردم را وادار به نوعی از انسان دوستی ناآگاهانه می كند.

برخی نیز كه در سطح شهر شناخته شده هستند بیشتر در مطب پزشكان حاضر می شوند و بدون اخطار منشی اقدام به گدایی می كنند، شگردهای خاصی دارند از جمله كر و لال جلوه دادن خود تا ثابت كنند اخطارهای وارده را متوجه نمی شوند و همچنان دل مردم نوع دوست را به درد می آورند.

متکدیان یا گدایان کسانی هستند که بدون هیچ گونه کار و تلاشی و یا ارائه تولید و خدمتی به نوعی سربار و مصرف گرا در جامعه به شمار می روند که درون خود ریشه های بسیاری از نابسامانی ها و آسیب های اجتماعی را پرورش می دهند.

پژوهشگران بر این باورند که در پیدایش این پدیده منفی اجتماعی، علل و عوامل بسیاری نقش دارند

پژوهشگران بر این باورند که در پیدایش این پدیده منفی اجتماعی، علل و عوامل بسیاری نقش دارند که نبود کار و اشتغال، نداشتن مهارت ها و فنون شغلی و حرفه ای، فقر مادی، پیری و از کار افتادگی، رخوت و سستی، اعتیاد، معلولیت، ناتوانی و بیماری، مسائل خانوادگی از جمله فروپاشی خانواده، مهاجرت از روستا به شهر، نابسامانی های اقتصادی همچون درآمد بسیار پایین در بعضی از مشاغل، بالا بودن هزینه های زندگی، ضعف فرهنگ حاکم بر خانواده های متکدیان، شکاف ژرف طبقاتی و ... از جمله این عوامل به شمار می روند.

گیلمور' جامعه شناس معاصر غربی معتقد است گدایی فعالیت سازمان یافته است كه در آن فرد قادر به كار بوده ولیكن گدایی را به كاركردن ترجیح می دهد.

در كشور ما برابر مواد 712 و 713 قانون مجازات اسلامی تكدی گری جرم محسوب می شود

در كشور ما برابر مواد 712 و 713 قانون مجازات اسلامی تكدی گری جرم محسوب می شود و به همین علت افراد متكدی مجرم بوده و برابر قانون باید با آنها برخورد شود و پیش از این نیز حدود 11 ارگان موظف شدند كه با پدیده تكدی گری برخورد كرده و آن را ساماندهی كنند اما وجود این پدیده در كشور بویژه نمود تكدی گران خارجی نشان از عدم توجه و یا هماهنگی كافی نهاد های مسئول به این امر دارد.

جمع آوری متکدیان از سال 72 آغاز و نیروی انتظامی با حکم قوه قضائیه موظف به جمع آوری متکدیان خیابانی شد. درادامه سازمان بهزیستی، شهرداری و وزارت بهداشت ملزم به فراهم کردن شرایط نگهداری متکدیان شدند. شش سال بعد یعنی سال 78 شورای عالی اداری مصوبه جمع‌آوری و ساماندهی متکدیان را به وزارت کشور ابلاغ کرد اما از آن سال تاکنون اقدام نتیجه بخشی در این زمینه انجام نشده و فقط برای مدتی این افراد جمع آوری ودر مراکزی نگهداری می شوند که به دلیل نواقص قانونی مجددا در جامعه رها می‌شوند.

تخصیص اعتبار به ستادهای استانی، سامان دهی امور متکدیان و کودکان خیابانی، و در نهایت همکاری و هماهنگی تمام دستگاه های مسئول از جمله شهرداری، نیروی انتظامی، بهزیستی، کمیته امداد و غیره.. با یکدیگر جهت جلوگیری و رفع مشکل، می تواند از جمله راهکارهای مهم مقابله با تکدی گری و ریشه کن کردن آن باشد.

با نزدیک شدن به ایام عید، جولان تکدی گران در شهر نمود بیشتری پیدا می کند

با نزدیک شدن به ایام عید، جولان تکدی گران در شهر نمود بیشتری پیدا می کند؛ بطوریکه  با شروع خریدهای عید، فضای بازارها در سطح شهر شلوغ می شود و این فرصت مناسبی برای تکدی گران به حساب می آید.

از طرف دیگر حضور تکدی گران در سطح شهر، چهره ناخوشایندی به آن می بخشد و این در ایام عید که مسافران و گردشگران زیادی از سراسر کشور به استان و شهرهای آن می آیند بسیار نامطلوب بوده و به بخش توریستی شهر آسیب می زند.

مسئولین شهری و اجرایی توجه نمایند که عید نوروز و سرازیر شدن مهمانان نوروزی به استان و شهرهای آن فرا رسیده است و ضروری است در راستای داشتن شهری زیبا از نظر بصری و آرامش روحی و روانی دست بکار شوند و نسبت به جمع آوری متکدیان سطح خیابان های شهر وارد عمل شوند تا محیطی شاداب و سرزنده را برای مسافران مهیا نماییم.

سید عباس حسینی فرماندار ویژه آمل درنشست خبری با سئوال خبرنگار هفته نامه آوای کمال درخصوص اینکه وجود متکدیان درشهر بیدادمی کند گفت : همه ما واقف هستیم که متکدیان درشهر هستند که پس از راه اندازی مجددا گرمخانه شهرداری جمع آوری می شوند

فرماندارمحترم دهه فجر گرمخانه افتتاح شد ولی روزبروز برتعداد متکدیان درشهر اضاقه می شود واین زیبنده شهر آمل نیست که ورودی استان مازندران می باشد  که میلیون ها مسافر جهت استفاده از مواهب الهی ، دریا وجنگل وجهت پابوسی بارگاه ملکوتی امام رضا ازاین شهر عبور می کنند با چنین صحنه های مواجه باشند . /نادیا امامی