شهرستان آمل که اکنون وضعیت قرمز کرونایی خود را سپری می‌کند ، با اعمال محدودیت‌های شدید نه تنها از حالت قرمز کرونایی خارج نشده ، بلکه قرمزتر شده و این وضعیت رفته رفته مردم را نسبت به اجرای پروتکل‌ها و محدودیت‌ها سهل انگارتر کرده است.

کمال آنلاین  / شهرستان آمل که اکنون وضعیت قرمز کرونایی خود را سپری می‌کند ، با اعمال محدودیت‌های شدید نه تنها از حالت قرمز کرونایی خارج نشده ، بلکه قرمزتر شده و این وضعیت رفته رفته مردم را نسبت به اجرای پروتکل‌ها و محدودیت‌ها سهل انگارتر کرده است.

شهرستان آمل که صنعتی ترین منطقه  استان است و همچنین در مرکز جغرافیای استان مازندران قرار دارد ، ماههاست که در شرایط قرمز به سر می برد، بنابر اعلام رسمی اکنون این شهرستان در چهارمین ماه از وضعیت قرمز کرونایی خود سر میکند در حالی که برخی از اعضای جامعه پزشکی اعتقاد دارند وضعیت قرمز آمل از اواسط شهریور ماه آغاز شده است.

به هر حال این شهرستان که از جمعیت ۴۲۰ هزار نفری برخوردار است و سومین منطقه پر جمعیت مازندران محسوب می شود، حداقل سه ماه گذشته را هموار در وضعیت قرمز سپری کرده است. وضعیتی که طولانی شدن آن به مرور زمان پروتکل های بهداشتی را کم رنگ و محدودیت های کرونایی را نیز بی اثر کرد.

رشد ۵۰ درصدی بیماران بستری کرونایی در این شهرستان نیز در حالی اتفاق افتاد که به اعتقاد مسئولان و همچنین متولیان امر محدودیت های کرونایی اعمال شده جزو سخت ترین نوع محدودیت ها از ابتدای شیوع کرونا در کشور بود. محدودیت هایی که شامل تعطیلی تمامی مشاغل غیر سطح یک در شهرهای قرمز ، منع تردد شبانه ، ممنوعیت ورود غیر بومیان به شهرهای قرمز و مواردی  دیگر می شد.

برای اوج گیری ویروس کرونا در همه نقاط دنیا ،عادی انگاری و بی توجهی به پروتکل های بهداشتی همواره به عنوان مهم ترین عامل  مطرح است. در ایران و مازندران نیز این مسئله وضعیتی استثنا ندارد. حتی بسیاری از پزشکان و متخصصان نیز معتقد هستند در مازندران به دلیل ارتباطات اجتماعی بالا بی‌اعتنایی به پروتکل های بهداشتی و برگزاری تجمعات به خصوص خانوادگی پررنگ تر از دیگر نقاط کشور است.

اما آنچه مشخص است این است که  تکرار سریالی مقصر دانستن عادی انگاری و برگزاری دورهمی نتوانسته منجر به هوشیاری جمعی و همچنین خروج شهرستان آمل از وضعیت قرمز کرونایی شود. شهری که البته در استان مازندران به شهر مهمانی ها معروف است و دورهمی های خانوادگی و دوستانه در آن بیش از دیگر نقاط مازندران مهمان پذیر به چشم می آید.

یکی از شهروندان آملی اظهارداشت: شهر در وضعیت قرمز قرار دارد و به ما می گویند که باید در خانه بمانیم یا مهمانی نرویم و پروتکل های بهداشتی را رعایت کنیم. اما نه تنها آمار کرونایی آمل کاهش نیافته  بلکه بدتر هم شد.

رنجبر افزود: مسئولان خودشان مراسم تجمعی گرفته و جلسات پر تعداد برگزار می کنند که با کمال رضایت تصاویرشان در رسانه ها هم پخش می شود آنوقت به ما می گویند به خانه پدر و مادر و خویشاوندان نروید چون ممکن است کرونا بگیریم. هر روز در آرامگاه ها به خصوص روستاها مراسم چند صدنفری گرفته می شود و کسی کاری با آنها ندارد.

وی ادامه داد: به ما می گویند کوه و ییلاق نروید چون ممکن است کرونا بگیریم، اما هرکسی که بخواهد از شهرهای دیگر می تواند وارد آمل شوند و شهر پر از پلاک ماشین های تهران و غیر بومی است.

یکی از کسبه آملی گفت: مگر ما در روز چقدر مشتری داریم که می گویند عامل اصلی شیوع ویروس کرونا اصناف هستند. در حالی که یک سر به فروشگاه های مواد غذایی بزنید می بینید چطور مردم صف کشیدند و بدون رعایت پروتکل ها تجمع می کنند.

حیدری افزود: ما را از مهمانی رفتن محروم می کنند که البته حرف درستی است و باید  توسط همه شهروندان رعایت شود، اما چطور در بازارهای روز این شهر عده زیادی چه مردم و چه کسبه بدون ماسک  تردد می کنند ولی  کسی با آنها برخورد نمی کند .

وی گفت: هر روز گوشه و کنار شهر به خصوص در روستاها عروسی ها و مراسم عزای سیصد و چهارصد نفری برگزار می شود هیچ کس نظارت نمی کند، اما مدیران پشت میکروفن فقط می گویند مهمانی نروید و اصناف را ببندید.

گذشته از انتقادات این افراد به نحوه نظارت بر محدودیت های کرونایی ، شاهد بی اثر شدن محدودیت ها در نگاه مردم هستیم که این روزها از سوی مسئولان بزرگ ترین آسیب مدیریت کرونا در این شهرستان دانسته می شود. کارشناس جامعه شناسی درباره مشکلات پیش آمده در شهرستان آمل گفت: مسئله ای که در شهرستان آمل پیش آمده نوعی نادر از رفتار اجتماعی در برابر کرونا است که حتی در کشور نیز کمتر دیده می شود.

نائیجی افزود: برخلاف دیگر نقاط کشور و حتی استان مازندران که مردم با توصیه ها و محدودیت های کرونایی همراهی کرده و در نتیجه به سرعت از وضعیت قرمز خارج شدند، در شهرستان آمل مسئله اندکی متفاوت است زیرا نوع تعامل اجتماعی و ارتباطات به گونه ای است که نمی توان به سرعت برخی از عادت های چندین  و چند صدساله مردم این شهر را تغییر داد.

نائیجی تکیه بر یک گزارش و مقصر جلوه دادن مردم را روشی نادرست در مدیریت ویروس کرونا برای نسخه آملی آن دانست و گفت: رویارویی با ویروس کرونا باید همه جانبه و با همراهی همه اجزای جامعه باشد که شامل ، مردم، مسئولان، اصناف و مشاغل می شود. این روزها مردم آمل از نگاه یکجانبه بسیار عصبانی هستند و رفتارهای مخالف پروتکل های بهداشتی آنان نیز ناشی از همین عصبانیت است.

این کارشناس آملی معتقد است که طولانی شدن مدیریت وضعیت قرمز ویروس، بی عدالتی در برخورد با متخلفین محدودیت ها و نظارت ساده انگارانه همگی باعث شده مردم این شهر از رعایت پروتکل های بهداشتی فاصله گرفته و بار دیگر برگزاری دورهمی های خود را از سربگیرند.

نائیجی با خطرناک دانستن رفتارهای سهل انگارانه مردم در برابر ویروس کرونا گفت: متاسفانه برخلاف دیگر نقاط استان و کشور که شاهد همراهی مردم و مسئولان هستیم، در این شهر این ۲ گروه در برابر یکدیگر ایستاده و همدیگر را مقصر وضعیت کنونی می دانند که نتیجه ای جز وخامت بیشتر اوضاع نخواهد داشت.

وی با تاکید بر اینکه خروج از بحران قرمزی کرونا آمل نیاز به رعایت گسترده مردم در دستورالعمل های بهداشتی دارد، افزود: اکنون مردم به دلیل طولانی شدن شرایط قرمز بسیار خسته بوده و نیاز به دلگرمی و همچنین جدیت بیشتر  و  همه جانبه در نظارت ها دارند. به علاوه اینکه هرچقدر مدت شرایط فعلی طولانی شود باید منتظر ریزش بیشتر مردم در رعایت پروتکل های کرونایی باشیم.

خانم دکتر لاری سخنگوی وزارت بهداشت گفت : اینکه شهرستان آمل زمانی محل تردد گردشگران و مسافران بوده ، افتخاری برای مازندران و محل کسب درآمد اقشار مختلف است ، ولی همین مزیت امروز به معضلی برای کنترل بیماری تبدیل شده است و باید تلاش کرد تا این مشکل هر چه زودتر برطرف شود .

وی تاکید کرد : نباید در مردم این تصور را ایجاد کرد که آمل رها شده بلکه همه کشور موج سوم را طی کرده و مازندران دیرتر وارد موج شده است.

رعایت پروتکل‌های بهداشتی در باقی صنوف نیز روزهای اخیر در حال بازگشت به فضای عادی انگاری و ساده انگاری است که در برخی خیابان های آمل به خصوص بلوار شیخ فضل الله نوری موسوم به جاده نور بیشتر دیده می شود. البته همین مسئله نیز انتقاد بسیاری از کسبه مناطق دیگر را به همراه داشته است.

روی دیگر سکه سرخی کرونایی آمل که همواره از سوی کادر درمان و مسئولان مدیریت کرونا هشدار داده شد و در بالا نیز به آن اشاره کردیم، تداوم دورهمی ها در این شهر است. برگزاری شب نشینی ها، برپایی عروسی در منازل مسکونی و باغ های اطراف شهر، مراسم عزاداری پر جمعیت ان هم در معروف ترین اماکن مذهبی شهر و برگزاری دیگر مراسم تجمعی همچون جشن تولد و تعاونی های زنانه که در امل بیش از دیگر نقاط استان مشتری دارد هرگونه مدیرتی کرونایی را به چالش می کشد.

بررسی شبانه تردد عمومی مردم آمل در سطح شهر نیز شنان می دهد همچنان بساط دورهمی در این شهر گرم است و برای برون رفت از این بن بست باید زمان بیشتری را منتظر ماند
یکی از اعضای کادر درمان بیمارستانی آمل بر رعایت فردی محدودیت ها تاکید کرد و گفت: بیشترین میزان بیماران کووید-۱۹بستری بیمارستان های آمل در دورهمی ها مبتلا شدند که نشانگر بی توجهی مردم این شهر به هشدارها است.

وی تاکید کرد: باید مردم دست از دورهمی بردارند و اصناف شلوغ به خصوص فروشگاههای زنجیره ای پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند. علاوه بر این مسئولان نیز باید بر اجرای محدودیت ها نظارت سختگیرانه تری داشته باشند زیرا این محدودیت ها بهترین روش برای خروج از وضعیت قرمز است که خوشبختانه در استان های دیگر به خوبی جواب داده است.

او اضافه کرد: کادر درمان آمل به شدت خسته هستند زیرا اکنون در شرایط قرمز و ازدحام جمعیتی از بیماران کرونایی قرار دارد و از طرف دیگر بالا بودن امار مرگ و میر از نظر روحی کادر درمانی را شکننده کرده است. از هر ۱۰ بیمار مشکوک مبتلا به ویروس کرونا نیمی از انها در مراسم عروسی و عزایی درگیر ویروس شده اند که نشان می دهد عادی انگاری گسترده در این زمینه وجود دارد و اغلب آنان نیز افراد روستایی هستند.

با همه این تفاسیر حال روز کرونایی آمل خوش، و به جای رعایت پروتکل های بهداشتی ، اجرای دقیق قوانین مصوب ستاد ملی مقابله با ویروس کورنا و همچنین درک مردم از شرایط حاد چهار ماهه این شهر سرخ کرونازده هنوز اصرار بزرگی بر عادی انگاری رفتار شخصی و محدودیت های کرونایی وجود دارد ؛ اصراری که به اعتقاد کارشناسان ناشی از کشش طرفین اجرا و مدیریت کرونا در این شهر است و گویا راه برون رفتی برای این مسئله پیشنهاد نمی شود و به بن بست رسیده است.

علیرضا شریعت فرماندار ویژه آمل با بیان اینکه روند شیوع و ابتلا به ویروس کرونا در آمل همچنان سیر صعودی را طی می کند ، افزود : متاسفانه با همه هشدارها هنوز هم رعایت پروتکل های بهداشتی در آمل بشدت پایین است و به زیر ۵۰ درصد رسیده است.

وی از عدم توجه شهروندان آملی به پروتکل های بهداشتی انتقاد کرد و گفت : متاسفانه دو قطبی های ایجاد شده در جامعه سبب شده است که میزان رعایت پروتکل ها به کمترین میزان ممکن برسد و محدویدت های رسمی کرونایی نیز اثرگذاری خود را از دست بدهد.

فرماندار آمل اظهار داشت : با وجود شرایط بحرانی کرونا در آمل ، بیش از نیمی از مردم شهرستان حتی از ماسک هم استفاده نمی‌کنند ، در حالی که با استفاده صحیح از ماسک تا ۸۵ درصد از انتقال ویروس جلوگیری می شود.

وی تداوم برگزاری مراسم عروسی و عزاداری متوفیان را یکی از دلایل اصلی اوج گیری شیوع کرونا در آمل دانست و افزود : با وجود محدودیت ها و تعطیلی تالارها ، شاهد برگزاری انواع و اقسام  مراسم در این مکان ها هستیم.

شریعت برگزاری اینگونه مراسم را بازی با جان مردم توصیف کرد و گفت : متاسفانه حتی برخی مراسم مربوط به متوفیانی است که بر اثر ویروس کرونا جان خود را از دست دادند.

فرماندار آمل از برگزاری مراسم عروسی در باغ های شهرستان انتقاد کرد و افزود : در یک مراسم عروسی نیمی از مهمانان به کرونا مبتلا می شوند و نباید به خاطر خوشی چند ساعته چندین خانواده را عزادار و درگیر کرد حال آن که کادر درمان نیز دیگر توانی ندارند.

بیمارستان‌های آمل به حداکثر ظرفیت رسیدند

فرماندار آمل همچنین به وضعیت بیمارستان های شهرستان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ظرفیت تمامی بیمارستان های آمل به دلیل ازدحام بیماران کرونایی تکمیل شده است.

وی افزود : در حال ایجاد تخت های جدید در اتاق های فرعی بیمارستان ها هستند تا بیماران جدید یا بیماران عادی را بتوانند پذیرش کنند.

شریعت شمار بیماران مبتلا به کووید ۱۹ بستری در بیمارستان های آمل را ۴۱۰ نفر به همراه ۳۰۰ بیمار بستری موقت عنوان کرد و گفت :  با توجه به وضعیت بحرانی شهرستان و عدم رعایت پروتکل ها توسط مردم پیش بینی می شود این آمار افزایش یابد که رفته رفته از توان شهرستان خارج  خواهد شد.

وی کاهش سن فوتی ها در موج پنجم را یکی از نگرانی های کادر درمان شهرستان اعلام کرد و افزود : در موج پنجم سن افراد فوت شده به مراتب کمتر از پیک های دیگر است.

شریعت همچنین به سرعت انتقال این ویروس اشاره کرد و گفت : در این موج بیشتر درگیری ها خانوادگی است و با مبتلا شدن یک نفر تمام اعضای خانواده در گیر می شوند.

وی با بیان اینکه آمل در شرایط ویژه کرونایی قرار گرفته است ، افزود : مراجعه پرتعداد بیماران به بیمارستان ها سبب شده پروسه ویزیت و رسیدگی به بیماران چندین ساعت به طول بینجامد و  در حال حاضر ظرفیت  پرسنل بیمارستان ها پاسخگوی نیاز نیست و از این رو برای جذب کادر درمان فراخوان دادیم و نامه ای نیز به استانداری ارسال شده است.

فرماندار آمل همچنین به نیاز  بیمارستان های آمل به کپسول اکسیژن  اشاره کرد و گفت : با وجود اینکه بیمارستان ها نسبت به افزایش ظرفیت درمانی خود اقدام کردند و بسیاری از تجهیزاتشان تامین شده است ، اما در حال حاضر به ۲۵۰ عدد کپسول اکسیژن ۴۰ لیتری نیاز داریم که ۱۰۰ عدد تامین شده است و از خیرین و مردم می خواهیم برای تامین  مابقی کپسول ها یاری کنند.

دکتر احمد علی رمضانی مدیر شبکه بهداشت درمان اظهارداشت: به منظور تأمین تجهیزات بیمارستان‌ها در شرایط کرونایی و با پیگیریهای دکتر شریعت معاون استاندارو فرماندار ویژه شهرستان آمل  اهدای40عدد کپسول اکسیژن 4۰ لیتری وبا همت خیرین گرانقدر اهدا وبه بیمارستانهای شهرستان  تحویل داده شد.

مدیر شبکه ضمن قدردانی از معاون استاندارافزود:از این عمل خداپسندانه و خیرخواهانه گروه خیرین محترم نور یاران که در عرصه سلامت بیمارستانهای شهرستان  را یاری نموده اند، تشکر و قدردانی بعمل می آید

دکتر رمضانی ضمن قدردانی از زحمات همه پرسنل خدوم حوزه سلامت در ایام  شیوع کرونا تا به حال گفت : یکی از مسائل مهم که در حال حاضر شیوع افسار گسیخته کرونا در موج پنجم این است که قدرت انتقال بسیار بالایی   نسبت موج قبلی کروناست،  همچنین میزان بستری در بیمارستانها چند برابر بیشتر است.

وی عنوان داشت : متاسفانه علیرغم تاکید فراوان در خصوص رعایت شیوه نامه های بهداشتی، همچنان شاهد قانون شکنی توسط برخی از صاحبان صنوف و افراد بوده و بدنبال این رفتارهای غیر مسئولانه شاهد افزایش آمار مبتلایان در سطح شهرستان هستیم .

وی در ادامه افزود:  از مردم درخواست داریم در شرایط کرونا که شهرستان‌ در وضعیت قرمز کرونای دلتا قرار داردو جان و سلامتی مردم مطرح است همراهی لازم را داشته باشند تا شرایط به حالت عادی برگردد.

سید حمید هاشمی در جلسه ای با حضور رمضانی رئیس شبکه بهداشت، قاسمی رئیس بیمارستان امام خمینی(ره) و بهاری رئیس بیمارستان امام علی (ع) در در دفتر کارش افزود؛ پروژه های شهری برای رفاه مردم است، اگر سلامت مردم تامین نباشد، اسایش و رفاه بی ارزش می شود.لازم باشد پروژه های شهری را متوقف کرده و به کمک بهداشت ودرمان برای تامین سلامت مردم خواهیم شتافت. متاسفانه آمار بالای مبتلایان کرونا نیاز به امکانات فراتر از توان بیمارستانها دارد و برای حفظ جان مردم در این مسیر از هیچ کوششی دریغ نمی کنیم

 رئیس شبکه بهداشت آمل به همراه روسای بیمارستان های آمل با حضور در دفتر کار شهردار گفت؛ تعداد مبتلایان به کرونا بیشتر از همیشه است و شرایط اصلا خوب نیست .

سید احمد کرمی رئیس اتاق اصناف آمل افزود: از کلیه واحدهای صنفی ، بازاریان و کسبه ها می خواهیم با توجه به شرایط فوق العاده و بحرانی شهرستان آمل در رابطه با بیماری کووید ۱۹ ، جهت حفظ سلامت مردم شهر، نهایت همکاری را جهت تعطیلی واحدهای کسبی غیر ضروری و  بازار ، با اتاق اصناف داشته باشند تا بتوان زنجیره گسترش بیماری کرونا را قطع نمود.

کرمی ضمن قدردانی از این اقدام خیرخواهانه و خداپسندانه اصناف و بازاریان باتوجه به شرایط سخت اقتصادی از شهروندان آملی خواست جهت  کاهش ابتلا به این بیماری و قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا،از رفت و آمدهای غیر ضرور در سطح بازار  خودداری کنند ./علیرضا عزیز کمالی