شرح دعای روز نوزدهم ماه مبارک رمضان به قلم حجت الاسلام محمودی


به گزارش پایگاه خبری کمال نیوز، شرح دعای روز نوزدهم ماه مبارک رمضان به قلم حجت الاسلام حسن محمودی رییس دفتر حضرت آیت الله جوادی آملی در آمل بدین شرح می باشد:

بسم الله الرحمن الرحیم
دعای روز نوزدهم ماه مبارک رمضان:
اللهمّ وفّرْ فیهِ حَظّی من بَرَكاتِهِ وسَهّلْ سَبیلی الى خَیْراتِهِ ولا تَحْرِمْنی قَبولَ حَسَناتِهِ یا هادیاً الى الحَقّ المُبین.
خدایا زیاد بگردان در آن بهره مرا از بركاتش وآسان كن راه مرا به سوى خیرهایش و محروم نكن ما را از پذیرفتن نیكی‌هایش اى راهنماى به سوى حـق آشكار .
شرح:
دعاى روزگذشته در مقام تقاضاى توجه به مقامات معنوى بود که از خداوند منان درخواست کردیم و اين دعا، در مقام درخواست وفور و بسيارى و بهره‏مندى از بركات و خيرات و حسنات ماه مبارك رمضان از پروردگار متعال مى‏باشد. باید به هوش بود كه همه چيز را از او سبحانه بايد خواست و به خود و عمل خويش نبايد اعتماد داشت.
مبادا به طاعت و عبادات قشرى خود باليده و به شايستگى آن افتخار نماييد؛ كه: «مَنْ أَعْجَبَ بِعَمَلِهِ، أَحْبَطَ أَجْرَهُ.» (هركس به عمل خود ببالد، اجر و پاداش خود را از بين برده است.- نيز: «مَنْ كانَ عِنْدَ نَفْسِهِ عَظيماً، كانَ عِنْدَ اللَّهِ حَقيراً.» (كسى كه نزد خويش بزرگ باشد، در پيشگاه الهى حقير و كوچك خواهد بود.).
خَلَقَ الْخَلْقَ حِينَ خَلَقَهُمْ غَنِيّاً عَنْ طَاعَتِهِمْ آمِناً مِنْ مَعْصِيَتِهِمْ لِأَنَّهُ لَا تَضُرُّهُ مَعْصِيَةُ مَنْ عَصَاهُ وَ لَا تَنْفَعُهُ طَاعَةُ مَنْ أَطَاعَهُ، خداوند ماسوی و مخلوقات را خلق کرد در حالی که از طاعت آنان بی نیاز است و از معصیت آنان ایمن. اگر (همه) خلایق معصیت کنند به خداوند ضرری نمی رسد (بلکه خود ما هستم که ضرر می کنیم) و اگر تمام خلایق اطاعت خداوند کنند نفع و فایده ای به او نمی رسد.
و به فرموده حافظ:
به هوش باش که هنگام باد استغنا  هزار خرمن طاعت به نیم جو نخرند
خرمنى از طاعات را در پيشگاه دوست، ارزشِ نيم دانه جو نباشد، (خصوصاً وقتى كه سالك نتيجه را از عمل خويش طلب كند، نه از فضل او)؛ كه: «قُلْ: بِفَضْلِ اللَّهِ وَ بِرَحْمَتِهِ فَبِذلِكَ فَلْيَفْرَحُوا، هُوَ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ» (بگو: فقط به فضل و رحمت الهى شادمان باشيد، كه آن از تمام آنچه جمع مى نمايند بهتر است.)
ای بسا کسانی به خود مغرور شدند و با اعمالی که آلوده ی به منیت و غرور به درکات اسفل السافلین سقوط کردند. در دعای دیروز معنای برکت بیان شد؛ اما برکت در چه اموری جریان می یابد؟
مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می فرمایند:
1-  برکت در مال: مال انسان باید برکت داشته باشد، برکت با ثروت فرق می کند، چرا که برکت نور هست و موجب نورانیت و آرامش قلب، آسایش در خانواده، سالامتی جسم و روح، و شادابی و نشاط قلبی و میل به بندگی می شود. اما هستند کسانی که با داشتن ثروت فراوان هیچ برکتی در مال آنان نیست و دائما در گرفتار حرص و طمع و بیماریهای سنگین روحی و خانوادگی هستند.
پیغمبر اسلام دوازده درهم به حضرت علی علیه السلام دادند و فرمود اى على اين پولها را بگير و جامه برايم بخر تا بپوشم على گويد ببازار رفتم و پيراهنى به دوازده درهم خريدم و نزد رسول خدا (ص) آوردم باو نگاه كرد و فرمود جامه ديگرى نزد من دوست‏تر از آنست بنظر تو صاحبش آن را پس ميگيرد، گفتم نميدانم فرمود برو ببين من آمدم نزد صاحبش و گفتم رسول خدا (ص) آن را خوش ندارد و جامه ارزانترى ميخواهد آن را پس گرفت و پول را داد و نزد رسول خدا (ص) آوردم و با من ببازار آمد تا پيراهنى بخرد ديد يك كنيزى ميان راه نشسته گريه ميكند باو فرمود چرا گريه ميكنى گفت يا رسول اللَّه كسانم چهار درهم بمن دادند كه حوائجى براى آنها بخرم و آن را گم كردم و جرأت ندارم برگردم حضرت چهار درهم از آن را باو داد و فرمود برگرد نزد كسانت رسول خدا ببازار رفت و پيراهنى خريد بچهار درهم و پوشيد و حمد خدا كرد و بر گشت مرد برهنه‏اى را ديد كه ميگفت هر كه مرا بپوشاند خدا جامه‏هاى بهشت باو پوشد رسول خدا (ص) پيراهنى كه خريده بود در آورد و ببر آن سائل كرد و به بازار برگشت و با آن چهار درهم باقى پيراهن ديگر خريد و پوشيد و حمد خدا كرد و بمنزلش برميگشت ديد همان كنيزك بر سر راه نشسته گريه ميكند رسول خدا (ص) فرمود چرا نزد كسانت نميروى؟ عرضكرد يا رسول اللَّه دير كردم و ميترسم بزنندم فرمود جلو من برو و مرا بكسان خود راهنمائى كن رسول خدا آمد بر در خانه آنها ايستاد و گفت اى اهل خانه سلام عليكم جواب نداند تا بار سوم گفتند بر تو سلام اى رسول خدا و رحمت و بركات او فرمود چرا بار اول و دوم جواب مرا نداديد؟ گفتند از بار اول شنيديم ولى خواستيم بيفزائيد، رسول خدا فرمود اين كنيزك دير كرده است براى شما از او مؤاخذه مكنيد، گفتند يا رسول اللَّه بخاطر آمدن شما آزاد است، رسول خدا (ص) فرمود من دوازده درهمى با بركت‏تر از اين نديدم كه دو عريان را پوشانيد و بنده‏اى را هم آزاد كرد (و قلبهایی را شاد نمود)
2-  برکت در نسل: گاهی اوقات نسل و اعقاب انسان هم باید با برکت باشد، اگر در نسل فرزندانی صالح و عالم و مفید، بندگان شایسته و مطیع خدا و رسول خدا و  اهلبیت علیهم السلام باشد این نسل پر برکت است، اگر در نسل انسان شخصیت های مثل میثم تمار، مالک اشتر، شیخ مفید ها، قاضی طباطبایی ها، علامه جوادی آملی ها و علامه حسن زاده آملی ها باشد این نسل نور است. اما اگر در نسل انسان افرادی شرور و طغیان گر مثل فرعون ها؛ هیتلرها و صدام ها و دوزد و قاتل ها و... باشد این نسل، نسلی است که سراسرش ظلمت و تاریکی است و هیچ برکتی در آن نسل نیست
3-  برکت در وقت و عمر: عمر انسان هم باید برکت داشته باشد. افرادی هستند که خرجای سنگین می کنند و دور دنیا را می گردند، سفرهای آنچنانی به کشور های دیگر دارند اما پدر و مادر یا برادر و خواهرش در شهرش یا حتی در همان محله و کوچه ی سکونتش خانه دارند ولی سالی حتی یک مرتبه به آنها سر نمی زند، یا هستند کسانی که در یک ماه مبارک رمضان یک نماز جماعت هم نمی خوانند و به مسجد نمی روند وقتی از آنان سؤال شود که چرا ؟ می گویند وقت نداریم. باید گفت که وقت دارند اما وقت و عمرشان برکت ندارد لذا در راه خیر و صله رحم و مسجد نمی توانند عمر خود را صرف کنند
بنابراین مراد از برکت اینست که فایده ی یک چیزی بسیار باشد، برکات خداوندی هر وقت از اوقات شامل بندگان می شود ولی نزول آن در  ماه مبارک رمضان بیشتر از اوقات دیگر است، لذا در این روز عزیز از حضرتش خواستیم که در این روز به ما برکت زیاد (در مال و نسل و عمر) عنایت فرماید. 
برخی از موجبات برکت:
1-  اذان گفتن 2- میهمان به خانه دعوت کردن 3- در خانه قرآن خواندن 4- سلام کردن بر اهل خانه
در ادامه دعا از خداوند متعال در خواست می کنیم که راه رسیدن به خیرات را برای ما آسان گردان