دکتر سید اسماعیل یزدان پناه مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت وپایانه برنج ایران افزود: با وجود آنکه همه ساله مازاد یا کاهش تولید محصولات کشاورزی مشکلات متعددی را برای تنظیم بازار ایجاد می‌کند، ولی اجرای کشت قراردادی راهگشای این مشکلات خواهد بود.

کمال آنلاین / بی‌برنامگی در کشت محصولات، کشاورزان را در اغلب اوقات در شرایط ضرر قرار داده تا کشاورزی را تبدیل به یک شغل پرریسک کند، به‌طوریکه یکسال محصول روی دست کشاورز می‌ماند و سال دیگر انقدر کم کشت و عرضه می‌شود که قیمت آن در بازار جهش می‌یابد اما حالا مسوولان، کشت قراردادی را راهکار این نوع مشکلات می‌دانند.

کارشناسان بر این باورند با توجه به اینکه در حال حاضر ۸۶ درصدی کشاورزی کشور خرده مالکی و تک محصول است، اجرای کشت قراردادی بدون توجه به این واقعیت حاکم بر بخش کشاورزی کشور، زیان برای کشاورز و تهدید برای امنیت غذای کشور را به دنبال خواهد داشت.

وزارت جهاد کشاورزی یکی از راهکارهای حل این مشکل را کشاورزی قراردادی می‌داند. واعلام می دارد که عزت و اقتدار کشاورزان در گرو اجرای کشاورزی قراردادی است.

عمده نگرانی کشاورزان و تولیدکنندگان از سال‌های گذشته‌ نبودن خریدار و فاسد شدن محصولاتشان بود که مجبور می‌شدند به قیمت‌های نازل که حتی هزینه تولیدشان را در نمی‌آورد محصول خود را بفروشند.

کشاورزی قراردادی در کشور ما نوپاست و تجربه قبلی در این زمینه وجود ندارد اما بررسی آن در کشورهای دیگر نشان می‌دهد که موفقیت‌هایی را برای کشاورزان به وجود آورده است.

کشت قراردادی برنج، مطمئن‌ترین و قابل اعتمادترین راه و قدم اول رسیدن به خودکفایی است‌. شالیکاری قراردادی تجاربی را برای شالیکاران به همراه دارد که می‌توانند حتی بعد از پایان مدت قرارداد از آن استفاده کرد، آنها یاد می‌گیرند چگونه مزرعه خود را مدیریت کنند.

دکتر سید اسماعیل یزدان پناه مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت وپایانه برنج ایران افزود: با وجود آنکه همه ساله مازاد یا کاهش تولید محصولات کشاورزی مشکلات متعددی را برای تنظیم بازار ایجاد می‌کند، ولی اجرای کشت قراردادی راهگشای این مشکلات خواهد بود.

وی با بیان اینکه با کشت قراردادی می‌توان دست دلالان را از بازار محصولات کشاورزی قطع نمود، ادامه داد: در کشت قراردادی نیز امکان ورود دلالان وجود ندارد، چراکه این پروسه توسط کارشناسان نظارت می‌شود.

وی اشاره کرد : وقتی نهاده در کشور دست یک عده خاص است پس کشاورز باید نهاده با کیفیت پایین را به چندین برابر قیمت جهانی خریداری کند که اگر کشاورزی قراردادی رونق گیرد سرمایه‌گذار و صاحب صنعت به دنبال تأمین نهاده باکیفیت با قیمت مناسبی در داخل و خارج از کشور بوده و دست دلال نیز کوتاه می‌شود.

وی، افزایش بهره‌وری و حمایت از کشاورزان را از مهم‌ترین اهداف اجرای طرح کشت قراردادی عنوان کرده و افزود: علمی کردن کشاورزی با استفاده از ظرفیت نظام مهندسی کشاورزی از طریق ارائه نکات فنی و افزایش میزان تناژ برداشت و تولید از دیگر اهدافی است که در کنار  ساماندهی تولید محصولات کشاورزی در این طرح دنبال می‌شود .

دکتر سید اسماعیل یزدان پناه مدیر عامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران گفت: وزارت جهاد کشاورزی کلیه فعالان حوزه برنج که اقدام به خرید می کنند مثل گلستان، طبیعت و حتی برخی از وارد کنندگان برنج و... را دعوت کرد. موضوع جلسه درباره نقطه نظرات مدعوین در ارتباط با کشت قراردادی بود. اغلب مدعوین بر این عقیده بودند که چون خرده مالکی داریم پس امکان اجرایی کردن بحث کشت قراردادی میسر نیست یا اینکه کار بسیارسختی است. اما من به عنوان نماینده مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران گفتم که باید ابزارهای مناسب برای انعقاد قرارداد با کشاورزان ایجاد شود که یکی از این الزامات راه اندازی صندوق توسعه برنج است. با راه اندازی این صندوق امکان اعطای وام کم بهره بدون گذر از ترتیبات و دست اندازهای بانکی به کشاورز پرداخت می شود. ما در این جلسه اعلام کردیم که از همه نظربرای این مهم آماده هستیم. تجربه انعقاد و اجرای کشت قراردادی در حدود 130 هکتار از اراضی شالیکاری منطقه را داریم و می توانیم در اختیار سایر ارگان ها و جهاد کشاورزی قرار دهیم.

وی در ادامه گفت: برای اجرایی شدن این طرح نیاز به پیش نویس هایی بود. ابتدا لازم بود افراد صاحب نظر در این حوزه نقطه نظرات خود را اعلام کنند.

*اولویت ما حمایت از کشاورز و مصرف کننده است

مجموعه ما بر این باور است که هم باید از کشاورز حمایت شود و از طرفی دیگر نیاز است تا برنج به قیمت واقعی خودش برسد. در عین حال حمایت از مصرف کننده نیز در سرلوحه کاری مان قرار دارد. الان در وضعیتی قرار گرفته ایم که حدود 90 درصد ازکشاورزان  برنج خود را فروخته اند و تنها ده درصد از برنج های تولید شده در اختیار کشاورزان باقی مانده است. اعتقاد داریم که سزاوار نیست به طور متوالی شاهد افزایش قیمت ها باشیم. مجموعه ما هم نسبت به این افزایش قیمت های اخیر گلایه داشت. به جهاد کشاورزی هم اعلام کردیم آمادگی داریم تا در این باره همراهی و کمک کنیم. در همین راستا برنج هایی که داشتیم را با قیمت بسیار کمتر از آن چیزی که امروز اعلام می شود، به آستان قدس و اتکا دادیم. اما اعتقاد داریم برنج باید به قیمت واقعی خودش برسد خصوصا زمانیکه دست کشاورز است.

*همسان سازی برنج با نرخ روز

اعتقاد داریم که بر خلاف آن چیزی که امروز مطرح می شود، قیمت برنج گران نیست و تنها این محصول خودش را با نرخ روز هماهنگ کرده است ولی برای اینکه این افزایش قیمت ها تبدیل به بحران نشود، اعلام همکاری کردیم. از طرفی راهکارهایی را به جهاد کشاورزی ارائه دادیم و معتقد هستیم با مد نظر قراردادن آنها هم می توان از افزایش بی رویه قیمت برنج جلوگیری کرد وهم قادر خواهیم بود تا حمایت از تولید را سرلوحه کارها و برنامه هایمان قرار دهیم.

*تلاش برای ثبات درقیمت برنج

دکتر یزدان پناه در ادامه گفت: مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران یکی از فلسفه های راه اندازی وازاولویت های اصلی آن، احترام گذاشتن و حمایت از مصرف کننده است. بنا بر این اطمینان داشته باشند که هیچ کمبودی در این ارتباط نخواهیم داشت و خواهش ما این است که به اندازه مصرف خود خرید کنند. سال زراعی جدید هم آغاز شده و چند ماه دیگر برنج جدید هم به بازار خواهد آمد. به آنان اطمینان می دهیم با توجه به شرایطی که در بازار برنج به وجود می آید قطعا با قیمت مناسب تری قادر به تامین برنج مورد نیاز خود خواهند بود.

وزیر محترم کشاورزی هم قول داده قطعا شاهد گرانی بیشتربرنج نخواهیم بود. مصرف کنندگان در سامانه بازارگاه نیزمی توانند برنج مورد نیاز خود را بخرند. کسانی که نگران هستند همچنین می توانند به قیمت تابلو بورس به ما مراجعه و خرید خود را به قیمت اعلام شده انجام دهند.