با آنکه ۱۷ شهر مازندران وضعیت قرمز کرونایی دارند اما از چندی پیش، موانع ایجاد شده در ورودی شهرهای استان که برای جلوگیری از ورود خودروهای غیربومی ایجاد شده بود، برداشته شده است

کمال آنلاین / بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی مرکز مدیریت راه‌های کشور بیش از ۵۶ میلیون تردد بین استانی وسایل نقلیه مختلف اعم از سبک و سنگین در خرداد ماه امسال در جاده‌های کشور به ثبت رسیده است که نسبت به اردیبهشت و فروردین ماه امسال افزایش معناداری داشته و این عدد طبق آمار‌های رسمی اعلام شده ۲۱ درصد بیشتر از دومین ماه امسال است.

این آمار‌های افزایش یافته سفر‌های مردم در بهار امسال در حالی رخ داده که طی ماه‌های گذشته سه بار و در بازه‌های زمانی چند روزه ممنوعیت‌های تردد به تصویب ستاد ملی مقابله با کرونا رسیده است چرا که قرار بود با اعمال این ممنوعیت‌ها، ایران از پیک چهارم کرونا عبور کند، اما هنوز کشور به شرایط متعادلی از پیک چهارم نرسیده به گفته مسئولان به پیک پنجم رسیده و تعداد شهر‌های قرمز کرونایی رو به افزایش است. این وضعیت نشان می‌دهد سفر‌های مردم که بار‌ها مورد هشدار مسئولان مختلف قرار گرفته بود در به وجود آمدن این شرایط تاثیر بسزایی داشته است.

 تهران که برای کاهش خطر شیوع کرونا تعطیل می شود، موج گردشگران به سوی مازندران روان می شوند غافل از این که به جای گریختن از خطر ، خود و جامعه میزبان را به دام خطری بزرگ می اندازند.

تعطیلی چندروزه پایتخت کار دست شمال و مازندران داد و مهمانان ناخوانده با پرداخت وجه جریمه، کرونا را دور زده و خود را به سرزمین رویاهایشان می رسانند.

پایتختی‌ها می‌گویند کارت تردد صادر نمی‌کنیم، مازندرانی‌ها اجازه ورود نمی‌دهند اما باز حجم خودروهای مسافران غیربومی در شهرهای مازندران به وفور دیده می‌شود و پاسخ به چرایی این موضوع بعد از ۱۷ ماه همچنان بی جواب مانده است.

وقتی از مسافران ناخوانده شهرهای شمالی رمز چگونه آمدن را جویا می‌شوید، حرف‌هایشان جالب است، برخی‌ها می‌گویند کسی مانع عدم سفرشان در راه‌ها نشده و عده‌ای نیز معتقدند سفر چندروزه شمال به پرداخت جریمه یک میلیون تومانی می‌ارزد.

محورهای کندوان، سوادکوه و هراز از روز گذشته تاکنون شلوغ ترین روزهای تابستانی را سپری کرده و مسافران زیادی به بهانه‌های مختلف شبانه و سحرگاهان خود را به این سوی خط و شمال رسانده‌اند و برخی‌ها از زیر خط دوربین‌های نظارتی و مأموران پلیس راه، به راحتی و یا با پرداخت جریمه عبور کرده‌اند و کرونا را به شمال آورده‌اند.

مسافران چه می‌گویند

یک مسافر تهرانی که خود را از آزادراه تهران شمال و سحرگاهان به مرزن آباد در چالوس رسانده است، با اظهار خرسندی از اینکه خوشبختانه مانعی برای ورود به استان وجود نداشت، افزود: مدتها ست که به شمال سفر نکرده‌ایم و این تعطیلی چندروزه فرصتی است تا به ویلایم در منطقه رسیدگی کنم.

وی با این توجیه که در این چندروزه از خانه‌ام در تهران به شمال می‌رویم، افزود: در شمال نیز در خانه می‌مانیم و سعی می‌کنیم جایی نرویم.

میزبانان خسته از مهمانان ناخوانده کرونایی

با آنکه ۱۷ شهر مازندران وضعیت قرمز کرونایی دارند اما از چندی پیش، موانع ایجاد شده در ورودی شهرهای استان که برای جلوگیری از ورود خودروهای غیربومی ایجاد شده بود، برداشته شده است.

یک شهروند ساروی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه در شروع محدودیت‌های کرونایی، موانع فیزیکی در ورود به شهر از محدوده غربی ایجاد شده بود، افزود: این موانع سبب می‌شد تا خودروهای غیربومی به داخل شهر وارد نشوند و از مسیر کمربندی به مقصدهایشان بروند.

علی حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه بیشتر مسافران ناخوانده شمال از فرصت شب برای سفر به استان استفاده می‌کنند، افزود: به رغم آنکه عنوان می‌شود ورود به استان ممنوع بوده ولی شاهد حضور خودروهای غیربومی فراوانی در سطح شهر هستیم که سلامت اهالی را نشانه گرفته‌اند.

ترافیک سنگین محورها

ترافیک سنگین مسیرهای جنوب به شمال محورهای استان بیانگر خیز مسافران پایتخت نشین برای سفر به شمال است و سید محسن هاشمی رئیس مرکز مدیریت راه‌های مازندران وضعیت تردد محورهای استان را صبح سه شنبه دارای ترافیک نیمه سنگین و سنگین در محور هراز، مسیر جنوب به شمال، محدوده چلاو بیان کرد.

وی با اظهار اینکه وضعیت استان قرمز است از مسافران و هم میهنان خواست از سفر به مازندران خودداری کنند.

به اعتقاد برخی از صاحبنظران و کارشناسان، جرایم ۵۰۰ هزار تومانی و تا یک میلیون تومانی برای ورود به مناطق ممنوعه و قرمز بازدارنده نیست و علاوه بر افزایش قابل توجه جرایم، باید اقدامات عملی و جدی برای مسدودسازی محورهای ورودی استان صورت گیرد.

به باور آنان اینکه برخی‌ها به راحتی با دور زدن قانون و یا پرداخت جریمه، پروتکل‌ها و مقررات را زیرپا می‌گذارند، اقدامی مناسب نیست و باید تدابیر ویژه اتخاذ شود.

در حالی بسیاری از مسافران و مهمانان چمدان‌ها را برای سفری چندروزه به شمال بسته‌اند که کادر درمان و متولیان بهداشتی مازندران وضعیت استان را فوق حاد و شکننده بیان می‌کنند.

کادر درمان خسته اند / ‏ سفر نکنید

سید عباس موسوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به اینکه سفرهای بی رویه، موج و پیک بیماری را تشدید می‌کند، افزود: در حال حاضر کادر درمان خسته هستند و ظرفیت مراکز درمانی اشباع شده است.

وی با اشاره به اینکه باید از سفر و دورهمی پرهیز کرد، خواستار جلوگیری از سفر به استان شد و گفت: ۱۷ شهرستان استان دارای وضعیت قرمز بوده و مابقی نیز نارنجی هستند.

پلیس مازندران نیز با اشاره به ممنوعیت تردد و خروج از استان از مردم خواست به مقررات توجه کنند. سرهنگ هادی عبادی سرپرست پلیس راه مازندران گفت: ممنوعیت‌های کرونایی با توجه به تعطیلات عید قربان به‌صورت سخت‌گیرانه در محورهای شمال تداوم خواهد داشت.

منع تردد ورود و خروج از مازندران

سرپرست پلیس راه مازندران تصریح کرد: با توجه به وضعیت قرمز در ۱۵ شهرستان استان و وضعیت نارنجی در ۷ شهرستان دیگر، تمامی مبادی ورودی مازندران همچنان به روی خودروهای غیر بومی بسته است.

به گفته سرهنگ عبادی، مأموران پلیس در مبادی ورودی استان در محورهای هراز، کندوان، سوادکوه و محورهای شرقی و غربی استان به صورت ایست و بازرسی مستقر شده و اجازه تردد به خودروهای غیر بومی را به هیچ وجه نمی‌دهند.

علاوه بر ورود به مازندران، خروج خودروهای بومی نیز از استان منع شده است و طبق اعلام پلیس راه با متخلفان برخورد خواهد شد. طبق اعلام پلیس راه رانندگانی که با پلاک خودروی مازندران تا ۷ صبح دوشنبه ۴ مرداد قصد خروج از استان را داشته باشند توسط دوربین‌های ثبت تخلفات در محورسوادکوه، یک میلیون تومان جریمه خواهند شد.

تجربه ۱۷ ماهه کرونا در مازندران نشان می‌دهد که با هر تعطیلات، سفرها به رغم همه محدودیت‌های اعمال شده، کاهش نیافته و بعد از تعطیلی، استان به پیک جدید بیماری وارد شده است و این مسائل نشان می‌دهد بازنگری در مصوبات و دستورالعمل‌ها امری ضروری است.

از سوی دیگر سرعت انتقال ویروس در مازندران هم به شکل چشمگیری افزایش یافته و حضور پرتعداد مسافران می‌تواند شرایط را برای مازندران بغرنج‌تر از گذشته کند. به گفته دکتر فرزاد جلالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بابل، طی روزهای ۲۶ و ۲۷ تیر حدود ۵۰ درصد تست‌های سریع کرونا که در این شهرستان انجام شد مثبت شده بود. این در حالی است که تا پیش از آن معمولا ۲۵ درصد این تست‌ها مثبت می‌شد. از طرفی بر تعداد مراجعان سرپایی افراد مشکوک به ابتلا به کرونا در مازندران نیز افزوده شده است. به طوری که تعداد مراجعات روزانه در مراکز درمانی زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران به بیش از چهار هزار نفر در روز و در مراکز درمانی زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل به بیش از هزار نفر در روز رسیده است.

در چنین شرایطی پیش‌بینی می‌شود که بازه زمانی موج پنجم کرونا در مازندران طولانی‌تر از حد معمول باشد. چرا که حدود دو هفته پس از پایان تعطیلات ۶ روزه باید منتظر اثرگذاری این تجمع میلیونی مسافران در مازندران باشیم و یک تا دو هفته بعد از آن نیز احتمالا استمرار روند افزایشی مرگ‌های کرونایی در استان رقم می‌خورد.

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران وضعیت موج پنجم همه‌گیری کرونا در استان را بسیار وخیم توصیف کرد و گفت: در وضعیت بهره‌برداری حداکثری از امکانات درمانی استان قرار داریم و تمام بخش‌های بیمارستانی استان درگیر ارائه خدمات به بیماران کوویدی است.

وی با بیان این که وضعیت کرونایی استان بحرانی است، اظهار کرد: متاسفانه با موج بزرگی از بی‌خیالی و عادی‌انگاری روبرو هستیم و سطح رعایت پروتکل‌ها به شدت کاهش یافته است.

وی تعطیلات پایان هفته و تعطیلی ۶ روزه تهران و البرز را مشکلی دوچندان برای مدیریت کرونا در استان مازندران دانست و تصریح کرد: مردم دیگر توجهی به هشدارها و توصیه‌های پزشکی و بهداشتی ندارند.

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: با وجود هشدارهای پیاپی و همچنین آگاه کردن مردم از وضعیت بیمارستان‌های استان، اما گزارش‌ها حاکی از آن است که همچنان دورهمی‌های خانوادگی و دوستانه در سطح بالایی انجام می‌شود.

دکتر بابایی با انتقاد از روند نظارت‌ها بر بازار و اصناف خاطرنشان کرد: متاسفانه خسارت سنگین کرونا به اصناف و بازار در ۱۷ ماه اخیرنیز سبب شده که مردم به هشدارهای مربوط به دوران کرونایی بی‌توجه شوند.

بیشترین آمار بستری‌های کرونایی

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران امکانات درمانی موجود را در برابر موج پنجم همه‌گیری کرونا محدود عنوان کرد و گفت: تخت‌های بیمارستانی، دارو، تعداد کادر درمان و همچنین تجهیزات اکسیژن در وضعیت بهره‌برداری حداکثری قرار دارد و نمی‌توانیم پذیرای تعداد بیشتری از بیماران باشیم.

دکتر بابایی با اشاره به خستگی و فشار کاری کادر درمان تصریح کرد: افزایش چشمگیر تعداد بیماران سبب شده که کادر درمان بسیار خسته و آسیب‌پذیر شود. در حال حاضر نسبت هر پرستار به بیماران کرونایی در برخی مراکز درمانی یک به ۱۰۰ است. با وجود جذب نیرو به دلیل رشد تعداد بستری‌شدگان متاسفانه با کمبود نیرو مواجه هستیم.

موج پنجم کرونا تمام بخش‌های بیمارستانی مازندران را اشغال کرد

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران ادامه داد: با وجود اینکه شمار بیماران کوویدی بستری از موج‌های چهارم، سوم و دوم نیز فراتر رفت، اما هنوز به قله پیک پنجم نرسیدیم. پیش‌بینی می‌شود این بدترین موجی باشد که تا کنون مازندران تجربه کرده است. بیشترین آمار بستری ما مربوط به اسفند ۱۳۹۸ بود که در حال حاضر به آن نزدیک شده‌ایم و تعداد بستری‌شدگان کرونایی ما به مرز ۲ هزار نفر رسیده است.

دکتر بابایی به روند افزایشی آمار فوتی‌های کرونایی در مازندران اشاره کرد و گفت: پیش‌بینی می‌کنیم در صورت تداوم همین روند عادی‌انگاری و با توجه به موج تازه از مسافرت‌ها به مازندران، شمار مرگ‌های روزانه کرونایی استان بیشتر شود.

وی اظهار کرد: اگر روند کنونی افزایش آمارها ادامه‌دار شود با بحران شدید در مراکز درمانی و کنترل کرونا مواجه خواهیم شد. زیرا هم‌اکنون در بسیاری از شهرستان‌های ما ظرفیت تخت‌ها تکمیل شد. در شهرهای آمل، ساری و قائمشهر تمام بخش‌ها به کرونا اختصاص یافته است و در حال حاضر بیمارستان‌های خصوصی ما نیز درگیر پذیرش مبتلایان به کرونا هستند و جایی برای مریض عادی وجود ندارد.

در نخستین روز ماه جاری مجموع بستری‌شدگان کرونایی مازندران ۳۱۵ نفر بود و اکنون پس از گذشت حدود یک ماه این آمار به یکهزار و ۹۱۵ نفر رسیده است. تعداد بستری‌شدگان در بخش مراقبت‌های ویژه نیز از ۷۴ نفر در یکم تیر اکنون به ۲۸۰ نفر افزایش یافت.

دکتر تورج اسدی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران از شهروندان خواست با توجه به ظرفیت تخت‌ها و امکانات درمانی به کمک کادر درمانی بشتابند.

وی با بیان اینکه طی هفته های اخیر استان مازندران وارد پیک پنجم بیماری کرونا شده است گفت: تعداد بیماران با شیب نسبتا بالایی در حال افزایش است.

دکتر اسدی افزود: ادامه این روند شرایط را در هفته های پیش رو بسیار سخت خواهد کرد چرا که ظرفیت تخت‌ها و امکانات درمانی استان محدود است.

 

علیرضا شریعت فرماندارویژه  آمل وضعیت کرونایی این شهرستان را بسیار پرخطر توصیف کرد و گفت : شمار بیماران بستری کرونایی در بیمارستان های شهرستان به ۳۱۱ نفر افزایش یافته است که یک پنجم بیماران کرونایی بستری در مازندران را تشکیل می دهد در نتیجه شهرستان ما دیگر تحمل بار اضافه کرونایی را ندارد.

وی افزود : با وجود اینکه امکانات درمانی و بهداشتی در حد مورد نیاز در شهرستان مستقر شده است ، اما همه گیری ویروس در حال پیشرفت است .

شریعت از مسافران خواست تا عادی شدن شرایط به مازندران بویژه شهرستان آمل سفر نکنند و سلامت خود و خانوادهایشان را در معرض خطر قرار ندهند. 

فرماندار آمل همچنین از مردم شهرستان خواست در تعطیلات پایان هفته در خانه مانده و از برگزاری دورهمی و سفر به ییلاقات خودداری کنند زیرا با این کار جان عزیزانشان را در معرض ویروس کرونا قرار خواهند داد. 

شریعت با اشاره به تشخیص کارد درمانی و بهداشتی بر سویه دلتای کرونا در آمل ، گفت : نباید اجازه دهیم برای سرگرمی کوتاه مدت زمینه برای خسارت های جبران ناپذیر مهیا شود.

 

احمد علی رمضانی مدیر شبکه بهداشت ودرمان آمل افزود: متأسفانه اکنون هر ۵ بیمارستان آمل اکنون بیش از حد ظرفیت و تخت‌های موجود درمانی باحجم بالای مراجعه کننده مواجه هستند به طوری که شمار مراجعه کننده‌های سرپایی به مراکز درمانی شهرستان از مرز هزارنفر فراتر رفته است.

وی درعین حال به همه همشهریان بر رعایت کامل شیوه نامه‌های بهداشتی توصیه کرد و یادآورشد: به منظور پیشگیری از شیوع بیشتر ویروس در صورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی مراتب را با سامانه ۱۹۰ در میان بگذارند.

 

کرونا دور و بر ماست

به هر حال کرونا از آنچه که تصور می کنیم به ما نزدیک تر است، در چنین وضعیتی هر گونه سهل انگاری در رعایت توصیه های بهداشتی پیشگیری از انتشار ویروس کرونا ما را به دام بیماری کووید ۱۹ می اندازد که رهایی از آن کار بسیار سختی است، اکنون برای قطع زنجیره انتشار ویروس وظیفه تک تک شهروندان است که سفر نکنند، ماسک برنند، دورهمی نگیرند و با توجه و عمل به توصیه های مهم پیشگیری از انتشار ویروس کرونا مانع از مرگ خود و نزدیکانشان شوند.

موج پنجم کرونا در مازندران مانند سراسر کشور ناشی از شیوع ویروس هندی کرونا یا سویه دلتا است که سرعت سرایت بسیار بیشتری دارد و گروه‌های سنی کودک و نوجوان را نیز درگیر می‌کند و در این راستا مسئولان باید با سرعت عمل بالاتری اقدامات لازم را انجام دهند تا شاهد پیک ششم کرونا نباشیم زیرا در گذشته سناریوی موج چهارم کرونا با "کرونای دلتا" در حال تکرار شدن  است و باید به شدت مراقبت کنیم تا شاهد افزایش موارد ابتلا در سراسر کشور نباشیم و نباید بگذاریم کشور گرفتار خیز جدید با کرونای هندی شود./گزارش ناصر اشرفپور