روزگار شرایط سختی را برای ایرانیان رقم زده است، از تحریم‌های ناجوانمردانه تا اوج گیری کرونا با مسئولانی که با سوء مدیریت‌های خود این اوضاع را سخت‌تر از هر زمانی دیگر کرده‌اند.

کمال آنلاین / رفت و برگشت زندگی با ولتاژ برق، زمانی نه چندان دور آب مایه حیات بود اما امروزه نه تنها آب بلکه تپش قلب بیماران وابسته به مدار برق است، آنچه در این میان عیان است رابطه فصل تابستان و برق شکراب است. هر سال با نزدیک شدن تابستان برق به حالت قهر می‌رود و خاموشی به جای می‌گذارد. اما امسال این خاموشی‌ها زودتر از شروع فصل گرما و در شرایط خاص خود را نشان داد و کمبودی از جنس سوء مدیریت در کشوری که سرشار از منابع آبی و انرژی خورشیدی است، سخن از کمبود برق کمی جایی سوال دارد.

در حال حاضر نه تنها بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان در امتحان مجازی شرکت می‌کنند نگران قطعی برق هستند بلکه بسیاری از بیماران کرونایی که برای ادامه حیات به دستگاه اکسیژن نیازمند هستند و نگرانی قطعی بی‌برنامه برق را دارند. در این میان دولت هم با تدبیرش نتوانسته این دو را آشتی بدهد.

می‌دانید با قطع برق، بیماران کرونایی که در ‌منزل به دستگاه اکسیژن‌ساز وابسته هستند امکان تنفس ندارد؟! در ادامه سخن معاون وزیر بهداشت باید گفت، آیا می دانید امکان حمل بیماران به مکانی دیگر شدنی نیست؟ نسخه نشدنی برای آنها نپیچیم!

روزگار شرایط سختی را برای ایرانیان رقم زده است، از تحریم‌های ناجوانمردانه تا اوج گیری کرونا با مسئولانی که با سوء مدیریت‌های خود این اوضاع را سخت‌تر از هر زمانی دیگر کرده‌اند.

با توجه به اینکه مسئولان وزارت نیرو از عدم قطعی برق در روزهای آینده خبر می‌دادند، یکباره با خاموشی عمومی از ابتدای خردادماه روبرو بودیم که برنامه‌ای برای آن از قبل تعریف نشده بود، هنوز فصل گرما نرسیده که دولت از هم اکنون با کمبود جدی برق در کشور مواجه است!

وزارت نیرو تنها راه جبران کمبود برق را صرفه جویی عنوان کرد، وزیر نیرو در نشست علنی روز ۹ خرداد ماه مجلس شورای اسلامی علت قطعی مکرر برق را کاهش ۳۵۰۰ هزار مگاواتی و گرمای زودرس اعلام کرد، البته اردکانیان استخراج رمز ارزها را عامل دیگر برای کمبود برق در کشور مطرح می‌کند به گفته او ۱۰ درصد مصرف انرژی رمز ارزها در کل جهان در ایران بوده است این میزان یعنی صرف ۲۰۰۰ مگاوات برق مصرفی در کشور است. در حالی که واحدهای استخراج رمز ارزها حدود ۳۲۰ مگاوات مصرف برق دارند، از طرفی برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که فقط ۲۰ درصد ظرفیت مصرف آبی کشور کاهش داشته است و این ادعا که نیروگاه‌های آبی توان تولید ندارند درست نیست، در پاسخ به این مسئله مسئولان وزارت نیرو اعلام کرده‌اند که حفظ ذخایر آبی مهمتر از تامین برق بوده است.

حمایت نشدن بخش خصوصی در راستای تولید برق در کشور منجر شده تا به امروز نتوانیم از امکانات به درستی استفاده کنیم. اگر چنین حمایت‌های از بخش خصوصی صورت می‌گرفت هم برق تولید داخلی تامین می‌شد و هم صادر کننده برق به کشورهای همسایه بودیم. ناگفته نماند ایران به لحاظ انرژی طبیعی آب و آفتاب تا کنون شرایط خوبی داشت ما هر ساله شاهد بارندگی های سیل آسا در بیشتر استان‌های کشور بودیم.

خاموشی‌های مکرر برق باعث تعطیلی بسیاری از کارخانه‌های تولیدی شده که متاسفانه از پاییز و زمستان شروع شده است، امسال رمز ارزها را مطرح کردند سال‌های گذشته به چه دلیلی شاهد قطعی برق بودیم؟

این قطعی‌های بی برنامه موجب بروز مشکلات بسیاری در امتحانات مجازی و حضوری شده است؛ طی مذاکره آموزش و پرورش با شرکت توزیع برق مقرر شد برق مراکز آزمون و حوزه‌های امتحانات نهایی پایه‌های نهم و دوازدهم قطع نشود اما امیدواریم شاهد  این مشکلات را در زمان امتحانات دانشجویان  نباشیم.

قطعی مکرر برق در چند روز گذشته نه تنها به سیستم آموزشی کشور بلکه به تمام سیستم‌های تجاری و اقتصادی کشور اثر گذار بود و نتایج منفی به دنبال داشته است.در پی خاموشی‌های مکرر و ضرر و زیانی که به دنبال داشت وزیر نیرو برای پاسخگویی به سوالات نمایندگان به مجلس خوانده شد، دلایل متعددی نظیر اورهال کردن دستگاهها و مصرف بی رویه انرژی در فصل گرما و… برای خاموشی‌های مکرر عنوان کردند. طبیعی است در شرایطی که کشور در اوضاع ناخوشایند بیماری قرار دارد بیشتر کارها به صورت غیر حضوری و الکترونیکی انجام شود بر همین اساس سیستم آموزشی کشور هم از امر مستثنی نبوده به ویژه در فصل امتحانات که دانش آموزان و دانشجویان بیشتر آزمون‌های آنها به صورت غیر حضوری انجام می پذیرد.

یکی از دلایل قطعی برق کمبود آب پشت سدها عنوان شده که دلیل قانع کننده‌ای نیست، حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد نیروگاههای ما آبی و ۸۵ درصد نیروگاهها حرارتی هستند و همه این نیروگاهها دچار کم آبی نشده‌اند به فرض مثال در بررسی و بازدید صورت گرفته شده از سد امیرکبیر به لحاظ ذخایر آبی در وضعیت نرمال قرار دارد و بی آبی عاملی برای کمبود برق است دلیل قانع کننده ای نیست، ما از زمستان سال گذشته با قطعی مکرر برق و گاز مواجه بودیم که این سو مدیریت در وزارت نیرو را نشان می دهد.

محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در خصوص مشکلات عدیده‌ای که قطعی برق برای بیماران کرونایی ایجاد کرده می‌گوید: توضیحات وزیر نیرو در مورد خاموشی‌ها و خسارات وارده ناشی از قطعی برق در چند روز اخیر قانع کننده نبود، وزارت نیرو تا به امروز کم کاری بسیاری داشته است، در این بین تمام بی برنامگی و ناکارآمدی خود را نشات گرفته از شرایط حاکم بر جامعه می‌داند واقعیت ماجرا اینجا است که این وزارتخانه به وظایف خود در برنامه ششم توسعه عمل نکرده است.

نماینده مردم چالوس، نوشهر و کلاردشت در مجلس می‌افزاید: در طی سال‌های گذشته با بارش‌های متعددی روبرو بودیم که به دلیل عدم استفاده درست هزینه سنگینی بر روی دوش دولت داشت و امروز با خشکسالی مواجه هستیم و خالی بودن سدها به دلیل بی آبی و قطعی برق مطرح می‌شود که همه نشات گرفته از عدم مدیریت درست در برنامه‌های این وزارتخانه محسوب می‌شود.

محسنی بندپی فرهنگسازی را عاملی بر کاهش مصرف انرژی دانست و تاکید می‌کند: امروز محدود کردن منابع انرژی از قطعی آب گرفته تا برق راهکار مناسبی برای جبران کمبود انرژی در کشور نیست باید فرهنگ سازی در کنار برنامه‌های دیگر وزارتخانه وجود داشت باشد.

نماینده مردم در مجلس یازدهم اظهار می‌کند: در سایه سوء مدیریت‌ها کمبودها خود را بیشتر از هر زمان دیگر نشان می‌دهد، باید به دنبال تولید سیستم‌های خنک کننده با توجه ظرفیت کشور باشیم، تا مردم در کنار قطع نشدن برق بتواند از انرژی کمتری برای سیستم‌های سرمایشی استفاده کنند.این قطعی برق تنها مختص به پایتخت نبوده بسیاری از استان‌های جنوبی و شمالی شاهد خاموشی‌های مکرر بوده‌اند، شرجی بودن بسیاری از شهرهای شمال کشور در کنار تصور گرمای بالای ۴۰ درجه شهرهای جنوب کشور بسیار سخت است.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس یادآوری می کند: با آغاز روند آزاردهنده قطعی‌های پی‌در پی برق، نگرانی در ارتباط با سرنوشت بیماران بستری شده در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها بالا رفته است. بیماران با مشکلات تنفسی به‌طور مداوم به دستگاه‌های اکسیژن‌ساز متصل‌ هستند و قطعی برق، زندگی آنها را به خطر انداخته است؛ درحالی‌که به‌دلیل اشغال تخت‌ها، گروهی از بیماران در بخش‌های عمومی بستری‌اند.مسئله دیگر اما بیماران بستری شده در خانه است؛ افرادی که به‌دلیل شرایط پایدارتر یا نبود تخت خالی، در خانه نگهداری می‌شوند و به دستگاه‌های اکسیژن‌ساز وصل‌ هستند. متاسفانه این بیماران هم با شرایط نگران‌کننده‌ای روبه‌رو بوده و به‌گفته پزشکان و متخصصان، قطع برق دستگاه‌هایشان، می‌تواند به قیمت به خطر افتادن جانشان تمام شود.

کلام پایانی، قطع برق در حال حاضر مانند دهه های گذشته نیست. با توجه به رشد تکنولوژی و وابستگی انسان به ابزارهای آن، نیروی برق عنصر لاینفک حیات مردم را تشکیل می‌دهد. اگر در گذشته قطعی برق تنها به خاموش شدن وسایل روزمره برقی مانند یخچال و تلویزیون و... خلاصه می شد امروزه در تمام ارکان زندگی ما نقش مهمی دارد. بنابراین باید به راهها و آلترناتیوها دیگری برای جبران کمبود برق اندیشید. بنظر می‌رسد با توجه به منابع بسیار ایران، قطع برق آسانترین و البته اولین راه جبران است که زندگی، سلامت و آموزش افراد را تحت تاثیر خود قرار داده است.