ستاد مقابله با کرونای مازندران تمامی فرمانداری ها را موظف کرد تا محدودیت زمان فعالیت مشاغل سطح دو به بالا را در شهرهای تابعه شهرستان خود اعمال کنند و به آنان هشدار داد که با هرگونه کوتاهی در این زمینه برخورد خواهد کرد.

آوای کمال / اولین روز آخرین ماه پاییز سال ۱۳۹۹ شاید برای تعداد زیادی از خانوارهای اصناف و کسبه ها آغاز روزهای غم‌انگیز اما مسوولیت‌پذیری بود که باید به مدت ۱۴ روز کرکره مغازه‌ها را پایین کشیده و بار دیگر پا در رکاب حفظ جان همنوعانشان بگذارند.

تعطیلی صنوف مختلف و محدودیت‌های تردد که از نخستین روز هفته (یکم آذر) در استان مازندران از جمله شهر های آمل، ساری و بهشهر آغاز شد، کوچه و خیابان‌های شهر را در سکوت فرو برده است.

در خیابان‌های شهر که قدم بزنی این واقعیت را درک می‌کنی که شهر با مردمانش زنده است اما این روزها که ویروس کرونا در گوشه و کنار شهر چنبره زده برای اینکه مردم سرزمینم زنده بمانند باید در خانه‌ها باشند.

میزان ابتلای صعودی به ویروس کرونا و از همه مهمتر تعداد فوتی‌ها در کشور که روزانه به مرز ۵۰۰ نفر در حال نزدیک شدن است سبب شد بار دیگر دولت تن به تعطیلی اصناف و بازاریان در شهرهای قرمز بدهد.

بر اساس مصوبه ستاد ملی و استانی مقابله با کرونا فعالیت تمامی مشاغل به جز مشاغل سطح یک که با تامین نیازمندی های اصلی مردم سر و کار دارد مانند داردوخانه ها، نانوایی ها و فروشگاه های مواد غذایی و پروتئینی از بیستم آبان از ساعت ۱۸ عصر به بعد ممنوع شد.

اگر چه ستاد ملی مقابله با کرونا این مصوبه را برای مراکز استان ها مصوب کرد، ولی ستاد مقابله با کرونای مازندران به خاطر نزدیکی شهرهای این استان با یکدیگر آن را به تمامی ۵۸ شهر تسری داد.

ستاد مقابله با کرونای مازندران تمامی فرمانداری ها را موظف کرد تا محدودیت زمان فعالیت مشاغل سطح دو به بالا را در شهرهای تابعه شهرستان خود اعمال کنند و به آنان هشدار داد که با هرگونه کوتاهی در این زمینه برخورد خواهد کرد.

با افزایش آمار مبتلایان در کشور و از سوی دیگر رکوردزنی های روزانه آمار فوتی های ناشی از ویروس کرونا، از هفته گذشته با تصمیم ستاد ملی مقابله کرونا و دستور رئیس جمهور محدودیت‌های شدید و تازه‌ای برای مبارزه با کرونا در تهران، مراکز استان‌ها و شهرهای بزرگ تصویب شد و براساس آن مشاغل گروه های ۲، ۳ و ۴ از ساعت ۱۸ باید کرکره خود را پایین کشیده و تعطیل کنند و قرار است این محدودیت تا ۲۰ آذر ماه ادامه یابد.

شاید در ظاهر امر این محدودیت موجب می شود که این دسته مشاغل از ادامه خدمات به مردم از ساعت ۶ بعد از ظهر به بعد خودداری کنند، اما باید دید آیا این تصمیم موجب مهار این ویروس و کاهش تعداد مبتلایان به آن می شود، یا اینکه تبعات دیگری به دنبال خواهد داشت!

در حالیکه حدود یک هفته از اجرای این تصمیم و محدودیت در آمل می گذرد، اما بنا بر مشاهدات هنوز شاهدیم که برخی واحدهای صنفی به خصوص در خیابان های فرعی شهر که در این سه گروه دسته بندی قرار دارند، حتی تا بعد از ساعت ۱۸، نه تنها همچنان باز هستند، بلکه مردم نیز بی توجه به این محدودیت در شهر پیاده یا با خودرو در حال رفت و آمد بوده و در مغازه ها دیده می شوند و اگرچه خاموشی مغازه ها از ساعت ۶ عصر به بعد در خیابان های اصلی بیشتر نمود دارد، اما همچنان شاهد خرید و فروش بعد از این ساعت هستیم.

فروشنده خانمی نیز درباره می گوید: به اعتقاد من تعطیلی از ساعت ۶ عصر، تصمیم خوبی نبود. در این شرایط کارفرما مغازه را از صبح تا ساعت ۶ عصر یک سر باز گذاشته، با این وجود محال است که راس ساعت ۶ تعطیل کنیم، چراکه هنوز مشتری داریمدر کل تا این چراغ ها خاموش نشود، مردم همچنان در خیابان در رفت و آمدند.

فروشنده دیگری، اضافه می کند: اگرچه دولت می خواست تردد شبانه را کمتر کند، اما تردد و شلوغی در شهر به ساعات صبح و ظهر منتقل شده است، به عنوان مثال دیروز حوالی ساعت ۲ تا ۳ و نیم بعد از ظهر این مغازه پر از مشتری بود و اگرچه مشتریان ماسک داشتند، اما به دلیل تجمع برای خرید، به نوعی بمب ساعتی کرونا در مغازه فعال بود.

فروشنده دیگری می گوید: طی چند روز گذشته مغازه را بین ساعت ۶ تا ۶ و ربع تعطیل کردم و با وجودی که کرکره مغازه نیمه پایین بود، اما برخی مشتریان اصرار به خرید دارند .

او ادامه می دهد: اگر دولت به جای این طرح، سفت و سخت ۱۰ روز تمام فعالیت ها را تعطیل می کرد، امیدی برای مهار کرونا وجود داشت، به طور قطع کسبه از تعطیلی دو هفته ای کمتر از تصمیم تعطیلی بعد از ساعت ۶ عصر متضرر می شوند، چرا که اوج کار هر فروشنده ای از ساعت ۵ و ۶ عصر به بعد است.

فروشنده دیگری می گوید: اصولا بیشترین زمان رفت و آمد مردم برای خرید از ساعت ۶ عصر به بعد است و به نوعی این تصمیم تا ۴۰ درصد سبب ضرر کسبه شده است. این طرح نه تنها تاثیری در کنترل و مهار کرونا ندارد، بلکه موجب می شود مردم از ساعت ۷ به بعد به دنبال دورهمی های خانوادگی بروند.

او می گوید: به زبان عامه سر شب و یا سرچراغی، اوج کار کسبه است که با این تصمیم و تعطیلی مغازه ها، به نوعی زمان بیشتری را به ماندن افراد در خانه و دورهمی ها داده ایم.

فروشنده یک فرش فروشی نیز، می گوید: موافق این طرح هستم، چون اولویت اول هر شخص سلامتی است، البته از لحاظ کسب، تمام تصمیمات چند ماه اخیر به مغازه داران لطمه زده است.

او با اشاره به اینکه از ساعت ۶ عصر به بعد کرونا جایی نمی رود، می گوید: متاسفانه هنوز هم بسیاری بدون ماسک در خیابان راه می روند و اینها به نوعی قاتلان سرگردان هستند.

فروشنده دیگری، می گوید: متاسفانه تصمیماتی که یک مرتبه گرفته می شود، موجب ضرر کسبه می شود، با وجودی که ۹ ماه از شیوع کرونا می گذرد، اما دولت به یک باره بدون کارشناسی و نظرخواهی از اصناف، تصمیم به تعطیلی مغازه ها از ساعت ۶ عصر به بعد کرده است، اما مثلا اگر دولت تنها اجازه فعالیت از صبح تا ظهر را می داد به طور قطع نسبت به طرح تعطیلی از ساعت ۶ عصر به بعد، قابل هضم تر است.

او با بیان اینکه با این تصمیم خانواده و جوانان فرصت بیشتری برای تجمع و دورهمی های خانوادگی و دوستانه پیدا کرده اند، تصریح می کند: شاید اگر ستاد ملی کرونا یک یا دو هفته را تعطیل می کرد، وضعیت بهتری پیش رو داشتیم، چراکه رفت و آمد همچنان بعد از ساعت ۶ عصر در جریان است، با وجودی که کسبه کار نمی کنند.

متصدی یکی از  فروشگاه ها گفت : ما مخالف اجرای محدویت ها نیستیم ولی این فرهنگ باید در جامعه ما نهادینه شود که فردی که بیمار و یا ناقل است باید از حضور در اجتماع خودداری کند و نباید با بی توجهی و بی تفاوتیش ، هزینه به دیگران تحمیل نماید.

وی که دارای فروشگاه کفش در خیابان غربی شهرداری بود ، افزود : محدودیت در زمان کسب و کار آن هم در پیک حضور مردم در بازار نیاز به حمایت جدی دولت در تامین معیشت این صنوف دارد ، اگر کشورهای مختلف دنیا  تعطیلی را مطرح می کنند، حمایت های مالی را نیز انجام می دهند.

تشکیل ۱۶ تیم نظارتی در سطح شهرستان آمل

علیرضا شریعت فرماندارویژه آمل گفت: اگر مردم با دستگاه های نظارتی و مسئولین همراهی کنند در عرض این دو هفته وضعیت شهرستان مطلوب خواهد شد و از شرایط قرمز کرونایی خارج می شود.

شریعت از تشکیل ۱۶ تیم نظارتی در سطح شهرستان خبرداد و گفت: پنج تیم روستایی نیز در روستاها با کمک بخشداران تشکیل شده است و فعالیت اصناف در سطح شهرستان توسط این تیم ها روزانه رصد و در صورت تخلف، واحد صنفی مربوطه پلمب خواهد شد.

همکاری کسبه ها دربستن مغازه ها

سیداحمد کرمی رییس اتاق اصناف شهرستان آمل، از فعال شدن چندین اکیپ از تیم‌های نظارتی و بازرسی اتاق اصناف همزمان با اجرای محدودیت‌های جدید کرونایی در سطح شهرستان آمل، از روز اول آذرماه خبر داد و گفت: خوشبختانه واحد‌های صنفی و کسبی شهرستان آمل از نخستین ساعت اجرای این طرح همراهی خوبی داشتند و بیشتر این واحد‌ها با وجود نخستین روز از اجرایی شدن طرح اقدام به بستن مغازه‌ها و واحد‌های کسبی کردند.

وی افزود: حتی در برخی از خیابان‌ها واحد‌های کسبی که طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، اجازه فعالیت در این ایام را نیز داشتند، به منظور کنترل و قطع زنجیره کرونا در شهرستان داوطلبانه اقدام به تعطیلی مغازه‌های خود کرده بودند که این نوع اقدام‌ها ارزشمند است.

رییس اتاق اصناف آمل همچنین به برخی متصدیان واحد‌های کسبی و صنفی این شهرستان که طبق مصوبه ستادملی مقابله با کرونا باید تا پایان اجرای محدودیت‌های جدید کرونایی بسته باشند، گفت: در صورت اقدام خودسرانه برای باز بودن این مغازه‌ها و درصورت مشاهده تیم‌های بازرسی اتاق اصناف، واحد‌های متخلف مشمول اخطار و تعطیلی می‌شوند.

کرمی ادامه داد، اکنون تیم‌های بازرسی اتاق اصناف آمل به همراه نیروی انتظامی، اداره صنعت، معدن وتجارت، شبکه بهداشت و درمان بازدید‌های مستمر دوره‌ای در ایام کرونایی دارند و حتی چندین واحد متخلف که قانون شکنی می کردند، پلمب کردند.

 وی افزود: اصناف با توجه به مسئولیت اجتماعی که بر عهده داشتند در ماه‌های گذشته برای کنترل و کاهش شیوع کرونا همکاری لازم را به عمل آوردند و با وجود مشکلاتی که برای بسیاری از واحد‌های کسبی ایجاد خواهد شد، اما برای کنترل وریشه کنی این بیماری همه باید پای کار باشیم.

اعمال محدودیت ها برای تمامی شهرهای قرمز کشور

محمد ابراهیمی رئیس صنعت معدن تجارت آمل با اشاره به وضعیت قرمز در آمل گفت: بر اساس مصوبه ستاد ملی و استانی مقابله با کرونا تمامی مشاغل به جزء مشاغل سطح یک از اول آذر ماه به مدت دو هفته  بقیه مشاغل در شهرستان تعطیل می باشند.

وی با بیان اینکه اعمال محدودیت ها برای تمامی شهرهای قرمز کشور است، عنوان کرد: واحدهای که کالای اساسی و عمومی مانند، سوپرمارکت ها، قصابی، داروخانه و.. باز هستند و واحدهای 2، 3 و 4 تا 14 آذر تعطیل خواهند بود.

رئیس صنعت معدن تجارت آمل تصریح کرد: یکی از مسائلی که در دستور کار قرار گرفت، بسته شدن صنف ها تا ساعت 18 بود که تمرکز ما بیشتر در سطح مرکزی شهر و مکان های پر رفت و آمد بود که اکثریت بسته بودند.

وی ادامه داد: رستوران ها باید غذای بیرون بر داشته باشند، اما نباید در داخل به مشتری ها سرویس دهند./علیرضا عزیز کمالی