کالای ایرانی فقط محصولات صنعتی و کارخانجات کشور نیست و دست ساخته‌های هنرمندان و صنایع دستی ایشان نیز باید به عنوان کالاهای ایرانی که فرهنگ و تمدن ایران‌زمین را با خود دارند، نیز مورد توجه مردم و مسؤولان باشند و مورد حمایت قرار گیرند.

کمال آنلاین - کالای ایرانی فقط محصولات صنعتی و کارخانجات کشور نیست و دست ساخته‌های هنرمندان و صنایع دستی ایشان نیز باید به عنوان کالاهای ایرانی که فرهنگ و تمدن ایران‌زمین را با خود دارند، نیز مورد توجه مردم و مسؤولان باشند و مورد حمایت قرار گیرند.

اگر بتوانیم همه ظرفیت‌های هنرهای کاربردی را شناسایی و احصا کنیم و به هنرمندان جوان اعتماد کنیم و همان حمایتهایی که در مورد سایر کالاها و تولیدات ایرانی داریم، مشمول آثار و تولیدات هنری هم بکنیم، حتی با صرف هزینه‌ای به مراتب کمتر، در مورد اشتغال جوانان و رشد اقتصادی به موفقیت‌های بیشتری دست خواهیم یافت.

برپائی نمایشگاه صنایع دستی وعشایری بمناسبت روز روستا درمحل نمایشگاه تخصصی آمل فرصتی دست داد تا با چند نفر از بافندگان وتولید کنندگان صنایع دستی گفتگویی داشته باشیم هر چند که این نمایشگاه بدون تبلیغات وعدم حضور مردم برگزارشد که جای تعامل وبررسی بیشتری دارد که برگزارکنندکان باید توجه ویژه ای داشته باشند .

محسن نعیمی عمران ساکن آمل که قریب به 15 سال است که به شکل حرفه ای و تخصصی در زمینه معرق چوبی و تخم شتر مرغ فعالیت می کند حباب لوستر، چراغ های رومیزی، دکوری و تابلوهای دیواری مجموعه تولیدات این هنرمند آملی  را تشکیل می دهد.

وی افزود : کار حکاکی روی لایه خالی تخم شترمرغ کاری است که از یک ماده تقریبا پرتی و دور ریز مزارع به دست می آید که از آن یک محصول زیبا و عموم پسند تولید می شود که بالغ بر 300 تا 400 درصد ارش افزوده دارد.

 شناخته نشدن محصولات در بازار داخلی

وی گفت :  این محصول در بازار جهانی قیمت بسیار بالایی دارد که متأسفانه در این بین افرادی هستند که با دیدن ارزش واقعی این محصول در سایت های معتبر دنیا بسیار متعجب می شوند و در مواردی هم ممکن است به هیچ عنوان آن را نپذیرند و قیمت ها در نظرشان دروغ جلو کند. در مقابل، در بازار داخلی از آن جایی که حمایتی از آن نمی شود و به اندازه کافی این أمر شناخته شده نسیت و مجوزی هم به آن داده نمی شود، سازمان صنایع دستی هم هیچ اقدامی نکرده است.

وی عنوان داشت : انتظار ما این است که کارشناسان این حوزه از آثار ما دیدن کنند و مورد بررسی دقیق قرار دهند که ماده تولیدی محصولات ما چیست. در استان مازندران تاکنون هیچ اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است و در مواردی هم مانع کارمان می شوند. این در حالی است که در استان های دیگر کشور مدیران اجرایی از اختیارات مدیریتی خود که سازمان این اجازه را به آن ها می دهد تولیدکنندگان را به شکل غیر مستقیم مورد حمایت قرار می دهند. بدین ترتیب آثارشان نیز به همین منوال به فروش می رسد. 

محسن نعیمی عمران در خصوص مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم می کند گفت: متولی این موضوع که سازمان صنایع دستی است هیچ گونه حمایتی از ما نمی کند. متاسفانه فعالیت ما علی رغم ارزش افزوده بالایی که دارد نه تنها مورد استقبال این سازمان قرار نگرفته است، بلکه در سازمان صنایع دستی به هیچ عنوان تعریف شده نیست. از طرفی کارشناسان این حوزه هم به هیچ عنوان این موضوع را بسته به این که در صنایع دستی قرار می گیرد یا خیر مورد بررسی قرار نمی دهند.

نعیمی عمران در ادامه افزود: تصمیم گیرنده اصلی این حوزه کارشناسان سازمان هستند که همچنان قاطعانه این نوع از فعالیت ها را رد می کنند.

از آن که ما مجوز فعالیت در این عرصه را نداریم، لذا وامی هم در این خصوص به ما تعلق نمی گیرد. 

در واقع نزدیک به دو سال است که ارتباطمان با سازمان مربوطه به طور کل قطع شده است و کم و بیش برای تولید محصولاتمان فعالیت می کنیم. علی رغم این که هر صنعتگری خواهان آن است که آثارش به نمایش گذاشته شود و به فروش برسد اما متأسفانه مشکل اصلی ما صورت مسئله آن است که فعالیت ما به رسمیت شناخته نشده است.

راه اندازی کارگاه جهت آموزش برای افراد علاقمند

فاطمه غلامی دیگر صنعتگر این نمایشگاه در خصوص شروع فعالیت خود در این عرصه گفت: از بهمن ماه سال 97 فعالیت خود را به طور جد آغاز نمودم. سفره دوزی، دستمال دوزی، کیسه نان، دستگیره، رومیزی، روفرشی و ... از جمله تولیدات  محسوب می شوند.

غلامی در رابطه با گسترش فعالیت ها و ایده هایش عنوان کرد: قصد دارم تا در صورت امکان با مبلغی هر چند اندک  در قالب وام یک کارگاه راه اندازی کنم تا به وسیله آن بتوانم به عنوان یک کار آفرین به افراد مستعد در این عرصه کمک کنم و حتی یاری رسان افرادی که شرایط زندگی مساعد و مطلوبی ندارند باشم اعم از هزینه ازدواج، خرید جهیزیه عروس، کمک هزینه به افراد تهی دست و زنان بی سرپرست و ...

این اولین تجربه حضور من در نمایشگاه است. از فعالیتم بسیار راضی هستم. بیشتر به واسطه علاقه ای که به این عرصه دارم سخت مشغول فعالیت هستم. متأسفانه به دلیل ضیق وقت و نبود مکان مناسب برای آموزش نواردوزی و .... امکان آموزش به افراد برایم مقدور نیست. اما بسیار در پی آن هستم تا بتوانم با ایجاد یک کارگاه آموزشی ضمن کمک به افراد مستعد آموزش های لازم را نیز به اشخاصی که علاقه مند به فعالیت در این عرصه هستند بدهم.

حصیر بافی را از پدر و مادرم آموختم

ساراخاتون باباجانزاده بانوی هنرمندی که 42 سال از عمرش را به حصیر بافی مشغول است، عنوان کرد: از آنجایی که حصیربافی را از اجدادش به ویژه پدر و مادرش آموخته است از همان دوران کودکی در این حرفه فعالیت می کرده است.

وی در ادامه در خصوص حمایت های سازمان صنایع دستی اذعان کرد: نزدیک به 5 سال است که با میراث فرهنگی منطبق شده ایم و بنا بر درخواست و استقبال این سازمان محصولاتمان را به طور مداوم تولید می کنیم. کفش، سینی ، سبد و ... از تولیداتی هستند که بافت آن ها از ایده شخص بنده نشأت می گیرد. 

باباجانزاده در ادامه صحبتش افزود: علاوه بر این که از میراث فرهنگی مجوز گرفته ام، از سهمیه انفرادی گردشگری هم برخوردار هستم و در حقیقت سالی دو مرتبه به نمایشگاه های مختلف در شهرهای خارج از استان نظیر ارومیه، تهران و ......  دعوت می شوم

انتظار ما این است که همه نمایشگاه هایی که در سراسر کشور برگزار می شود، رایگان باشد

باباجانزاده ضمن اشاره به حمایت های این بخش و  دریافت وام  20 میلیون تومانی گفت: انتظار ما این است که همه نمایشگاه هایی که در سراسر کشور برگزار می شود، رایگان باشد و هزینه ای را در بر نداشته باشد. حرفه حصیر بافی زحمت بسیار را می طلبد چرا که از صفر تا صد کار را شخصا انجام می دهم. بنابراین ترجیح من این است که به نمایشگاه هایی بروم که هزینه ای برایم نداشته باشم.

وی در خصوص چگونگی این حصیرها هم توضیحاتی را ارائه کرد: تمامی این حصیرها را از محمود آباد و بابلسر تهیه می کنم.

تنها چیزی که می تواند به تولید محصولات ما سرعت بخشد سرمایه است

محسن مصطفی زاده یکی از هنرمند آملی که با یکی از دوستان خود مشغول صنایع دستی چوبی هستند  افزود: کارهای نوستالژی مانند خرده خار، لاک، دونه شور، کلز و جوله ،کچه، ساعت ، آیینه، استند، شلف، صندوق چوبی

علاوه بر موارد مذکور ظرف های چوبی به خصوص ظروفی که در آشپزخونه بسیار استفاده می شود و کارایی زیادی دارد مانند ظرف شیرینی، کاسه، بشقاب، گوشت کوب، تخته گوشت، میوه خوری،کفگیر چوبی نیز تولید می کنیم.

مصطفی زاده ضمن اشاره به ضرورت حمایت سازمان صنایع دستی از آنان گفت: تنها چیزی که می تواند به تولید محصولات ما سرعت بخشد سرمایه است تا به کمک آن بتوانیم ابزار مورد نیازمان را تهیه کنیم. بدین خاطر تیراژ تولیدمان کم است که مشکل تهیه ابزار را داریم. ما در طی یک ماه حدود سه مرتبه محصولات نامبرده شده را تولید می کنیم که در نمایشگاه های مختلفی که برگزار می شود می توانیم محصولاتمان را به فروش برسانیم.

او تأکید کرد: چیزی که می تواند بسیار مثمر به ثمر واثع شود، اختصاص دادن یک بستر فروش به همه فعالان در عرصه صنایع دستی است. یک اتفاق خوبی که اخیراً هم حادث شده است به نام جمعه بازار هنری که در آفتاب 36  واقع شده است و  تحت نظر فرهنگ و ارشاد شهرستان آمل قرار دارد.

داشتن یک غرفه دائمی میتواند به گسترش فعالیت ما بسیار کمک کند.

علی رغم این که کارتمان صادر شده است اما مجوز تولید فردی و گروهی محصولاتمان هنوز در دست اجرا است.

مصطفی زاده در ادامه افزود : اعطای وام از جانب سازمان می تواند یک قوت قلب و انگیزه ای باشد برای تولید محصولات بیشتر و با کیفیت فر

او در رابطه با تعداد اعضای این مجموعه گفت: ما به طور دو نفر مشغول به کار هستیم اما به طور غیر مستقیماز 5  الی 6 نفر برای تولید محصولاتمان کمک می گیریم.  

وی  در رابطه با شروع فعالیتش در زمینه صنایع چوبی عنوان کرد: حدود  14 الی 15 ماه است که من و همکارم فعالیتمان را در این عرصه شروع کردیم که قبل از آن هیچ آموزشی ندیده بودیم و از آنجایی که من و همکارم نحجار زاده بودیم، با توجه به تجربه ای که از مشاهده فعالیت پدربزرگمان به دست آوردیم، کارمان را استارت زدیم.

همه همشهریان محترم می توانند از طریق آدرس اینستاگرام  dar- sorkhe از محصولات ما دیدن کنند.

شهرستان آمل ظرفیت بسیار خوبی در حوزه‌ های مختلف صنایع دستی دارد

سیف الله فرزانه مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مازندران  گفت : نگاه ویژه به نقش صنایع دستی در توسعه گردشگری باید به بهترین نحو ممکن و آنگونه که شایسته است مورد توجه قرار گیرد زیرا می تواند برکات و دستاوردهای بسیاری به همراه داشته باشد.

 وی ادامه داد : شهرستان آمل ظرفیت بسیار خوبی در حوزه‌ های مختلف صنایع دستی دارد که باید اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آمل حمایت های خوبی از این فعالان هنری صورت دهد تا روز به روز شاهد رونق صنایع دستی در شهرستان هنرپرور آمل باشیم.

وی عنوان داشت : نقش این آثار هنری از نظر فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی بر همگان آشکار است و باید در راه توسعه و رونق گردشگری مورد استفاده قرار گیرد.

دادن تسهیلات حمایتی به فعالان حوزه صنایع دستی

وی به ضرورت دارد تسهیلات حمایتی به فعالان حوزه صنایع دستی داده شود تا آنان برای گردش مالی کار خود دچار مشکل نباشندتاکید کرد و اظهارداشت : در کنار توجه به مراکز و کارگاه های صنایع دستی، نیاز می باشد تا دوره های آموزشی صنایع دستی تحت نظر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آمل به منظور جذب و پرورش استعدادهای جوان در دستور کار قرار گیرد.

فرزانه تاکید کرد : راه اندازی مرکز دائمی فروش صنایع دستی نیز از جمله امور مهم و اساسی است که باید مورد توجه قرار گیرد زیرا در کنار آورده اقتصادی می تواند در جذب توریست اثربخش واقع گردد.

درنتیجه : دولت و مسئولان ذیربط می توانند با حمایت از این صنعت ارزشمند اشتغال زا آن را به مشاغل ارزآور در سطح کشور تبدیل نمایند ,همچنین اگر مشکلات بیمه ای صنعتگران و هنرمندان فعال در عرصه صنایع دستی حل شود آن ها فارغ از این مشکلات طرح های جدیدی ارائه دهند که درنهایت منجر به رشد اقتصادی این بخش و حتی کل کشور خواهد شد.

گزارش از الناز رضایی