تالابهای مازندران با جاذبه های رویایی اش محل مناسبی برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر است تالاب فریدونکنار در حفظ گونه های نادر پرندگان بیست و دومین تالاب بین المللی کشور بوده که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است.

استان مازندران با 375 تنوع گونه های پرنده شناسایی شده و بدلیل قرارگیری در مسیر اصلی پروازی پرندگان آسیای مرکزی، مدیترانه و غرب آسیا و شرق و شمال اروپا همه ساله با شروع سرما و یخبندان اوایل آبانماه پذیرای جمعیت میلیونی از پرندگانی مهاجر است که بسوی عرض های جنوبی کره زمین بال می گشایند و پس از اواخر اسفند به موطن اصلی برمی گردند تا لانه سازی و جوجه ریزی نمایند. مسیر مهاجرت از شرق حاشیه دریای خزر به سمت کرانه غربی خزر و از غرب سیبری به سمت دریای سیاه، آذربایجان، بندرانزلی و فریدونکنار و سرخرود حرکت می کنند و همه ساله بیش از یکصدو پنجاه گونه از انواع پرندگان مهاجر آبزی کنارآبزی و وابسته به تالاب بعنوان گونه مهاجر زمستان گذران، عبوری برای استراحت و تجدید قوا در طی مسیر مهاجرت بعنوان توقفگاه از تالاب های استان مازندران استفاده و ۵ هزار کیلومتر پرواز می نمایند.

تالابهای مازندران با جاذبه های رویایی اش محل مناسبی برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر است تالاب فریدونکنار در حفظ گونه های نادر پرندگان بیست و دومین تالاب بین المللی کشور بوده که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است.

 قوها بعنوان نگین حیات وحش از انواع گونه های مهم فریادکش، گنگ و کوچک هستند. نکته مهم اینست که در صورت کمبود غذا قوها به ناچار محل تالاب را ترک نموده و معرض خطر قرار می گیرند بسوی دام های صیادان گرفتار می شوند گروهی شب مهاجرت موقت نموده به اراضی شالیزاری آمل می روند تا قبل صبح مجددا برگردند و بدلیل تاریکی هوا در دامهای هوایی گرفتار می شوند.

 تامین امنیت توسط محیط بانان و بومیان منطقه و غذا موجب مهاجرت قوها در طی ۱۲ سال اخیر به این مناطق گردید و در بعضی از سالها جمعیت قوهای مهاجر حتی به بیش از ده هزار بال هم رسیده است هیج جای دنیا نمی توان پیدا نمود که این تعداد کثیری از قوها یکجا جمع شوند.

 علاوه بر قوها دهها هزار قطعه انواع پرندگان آبچر کنار آبچر، غاز خاکستری، حواصیل، باکلان، آبچلیک و... مهاجرت می نمایند.

سخن پایانی به افراد سودجوست که این گونه نادر حیات وحش را شکار می نمایند: مهاجرت این گونه نادر یک برند و اعتبار برای صنعت گردشگری این مناطق خواهد بود. همه ما موظفیم از این سفیران صلح و دوستی که نوید بخش رهایی بین جوامع بشری می باشند حراست نموده و موظفیم میزبانی در خور و شایسته از این مخلوقات خداوندی باشیم.

فرزاد اصالت کارشناس آموزش و ترویج اداره حفاظت محیط زیست آمل