در توسعه پایدار شهری، انسان ها بازیگران اصلی توسعه هستند

به گزارش پایگاه خبری کمال آنلاین، مدتی است در فضای حقیقی و مجازی شهر, مطالبی در حیطه ی نظام شهروندی  و با نام "آمل یاران" مشاهده می شود. مباحثی که بر خلاف بسیاری از نوشتار تلگرامی, تولید اعضای همین انجمن می باشد و در راستای بالا بردن سطح آگاهی شهروندان از حقوق
 
شهروندی است و بسیار کاربردی می باشد.
بر آن شدم تا در این مورد با یکی از اعضای این سازمان مردم نهاد, گفتگویی داشته باشم تا شهروندان محترم آملی, بیشتر با چنین تشکّل هایی آشنا گردند.
فرهنگ تسلیمی مقدم؛ اهل آمل، دانشجوی دکتری مدیریت دولتی و مدیر عامل شرکت مشاوره مدیریت ساتراپ، عضو موسس و هیت مدیره انجمن توسعه پایدار آمل یاران می باشد.
جوانی منضبط و مصمم در کار که با آگاهی و اطلاعاتی که در حوزه ی حقوق شهروندی و مدیریت دارد, بی گمان می تواند نقش مثبت و مهمی در پیشبرد مقاصد این انجمن ایفا نماید.
- جناب تسلیمی; لطفا انجمن آمل یاران را معرفی کنید و راجع به  نحوه ی شکل گیری آن توضیح دهید.
 
از ابتدای سال ۱۳۹۶ با تلاش جمعی از فعالان اجتماعی شهر آمل جلسه ای به نام انجمن آمل یاران شکل گرفت و با توجه به فضای انتخاباتی شورای شهر آمل که در آن زمان وجود داشت، انجمن آمل یاران بنا به نظرات اعضا, به معرفی کاندیداهای مورد نظر پرداخت. 
پس از آن در جلسه بعدی افرادی از مجمع عمومی بعنوان هیت موسس جهت ثبت مراحل قانونی انجمن و تشکیل هیئت مدیره انتخاب شدند که بنابر توافقات جمعی، تدوین اساسنامه انجمن توسعه پایدار آمل یاران و مراحل ثبت و اخذ پروانه فعالیت توسط اینجانب در نهادهای مربوطه در حال پیگیری می باشد. 
هیت مدیره معرفی شده انجمن از خانم ها و آقایان، فرهنگ تسلیمی مقدم، ربابه لاسمی پور، سیدهادی پژومان، افسانه اسدپور، سید محسن مرعشی مرزنگو، غلامعلی برزگر پاشا، نصرت اله فلاحی و احسان سیدی راد تشکیل می شود که البته از زحمات هیئت موسس و آقای رضا طاهری, دکتر علی اکبر حیدرزاده و سایر همراهان در این راه تشکر می گردد. لازم به ذکر است اکنون انجمن توسعه پایدار به کمک همه آمل یاران مشغول معرفی و تشکیل کارگروه های تخصصی می باشد و به همشهریان عزیز اعلام می نماییم که کارگروه "شهربان" برای دیدبانی مدیریت شهری آمل و کارگروه های اجتماعی و فرهنگی و حقوقی و محیط زیستی پیشنهاد شده است. 
 
-رویکردهای "ان جی او" آمل یاران و دیدگاه های آن چیست؟ 
 
در توسعه پایدار شهری، ضایعات تولید و مصرف، محدودیتی زیست محیطی در اقتصاد محسوب می شود, چنانکه جنبه های توسعه اجتماعی مد نظر هست و از این جهت که انسان ها بازیگران اصلی توسعه هستند؛ برنامه ریزی و آموزش، فرهنگ سازی و توانمندسازی بهمراه مشارکت شهروندان و مدیران شهری را می طلبد. 
انجمن توسعه پایدار باید راه حل هایی را برای الگوهای فانی محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی توسعه ارائه ‌دهد تا از بروز مسایلی همچون نابودی منابع طبیعی، آلودگی، افزایش های بی‌رویه، بی عدالتی و پایین آمدن کیفیت زندگی انسان ها جلوگیری کند و فرایندهای ما در استفاده از منابع، هدایت سرمایه‌گذاری‌ها، جهت گیری توسعه فناوری و تغییرات نهادی شهر با نیازهای حال و آینده سازگار باشد. 
برخی از حوزه های توسعه پایدار که در منطقه ما می تواند مورد بحث باشد: مسایل مربوط به مسیر رودخانه هراز در داخل شهر و معادن آن، حاشیه نشینی، شورایاری، برنامه ریزی استراتژیک شهری، رسانه های محلی، مسائل ترافیکی و فرهنگی، سلامت اداری و سرمایه اجتماعی، جذب سرمایه گذار، آسفالت معابر، مدیریت زباله‌ها، جنگل و قله دماوند و گونه‌های طبیعی آن هستند که مسئولیت انجام آن بر عهده دولت یا قانونگذاران شهری می باشد و موجب درآمد های پایدار نیز می گردد و البته با پیگیری و مشارکت شهروندان و نهاد های مردمی میسر می شوند. 
 
- نقش سازمان های مردم نهاد در جامعه و مقایسه ی جایگاه آن در کشورمان با کشورهای پیشرفته چگونه است؟ 
 
سازمان‌های مردم ‌نهاد بصورت مخفف (سَمَن) یا به انگلیسی (اِن جی اُو) به سازمانی گفته می شود که مستقیما بخشی از ساختار دولت محسوب نمی‌شود,  اما نقش بسیار مهمی به ‌عنوان واسطه بین مردم و حاکمیت ایفا می‌کند. این نهاد از نقش سابق خود که تامین و ارائه خدمات عملیاتی بود، فاصله گرفته و نقش کاتالیزوری و تسهیلگری بر عهده گرفته است؛ بتدریج از «سازمان مردم‌نهاد امدادرسان» به «سازمان مردم‌نهاد توسعه و آبادانی» تغییر ماهیت داد؛ انجمن توسعه پایدار آمل یاران هم همین نقش و ماهیت را دارد. 
طبق تعریف سازمان مردم نهاد در آئین‌نامه اجرایی تاسیس و فعالیت سازمانهای غیردولتی، «سازمان غیردولتی به تشکلهایی اطلاق می‌شود که توسط گروهی از اشخاص حقیقی یا حقوقی غیرحکومتی به صورت داوطلبانه با رعایت مقررات مربوطه تأسیس شده و دارای اهداف غیرانتفاعی و غیرسیاسی می‌باشد. موضوع فعالیت سازمان مشتمل بر یکی از موارد علمی، فرهنگی، اجتماعی، ورزشی، هنری، نیکوکاری و امورخیریه، بشردوستانه، امور زنان، آسیب دیدگان اجتماعی، حمایتی، بهداشت و درمان، توانبخشی، محیط زیست، عمران و آبادانی و نظایر آن، یا مجموعه‌ای از آنها می‌باشد. 
«هیومن رایتز» در وب سایت خود در 2012 با انتشار گزارشی اعلام کرد بیش از یک و نیم میلیون سازمان غیردولتی در ایالات متحده مشغول به فعالیت هستند؛ این سازمان های غیردولتی در طیف گسترده ای از مسایل مرتبط با امور خیریه گرفته تا سیاست، محیط زیست، بهداشت، حقوق زنان و توسعه مشغول به کار هستند. بنیاد بین المللی کر و بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس از جمله مهم ترین سازمان های غیردولتی در آمریکا هستند که محدوده فعالیت شان از مرزهای جغرافیایی عبور کرده است...
آسیب های جنگ جهانی دوم، سبب شد کشورهای اروپایی همراه با رشد و توسعه، ضرورت سازمان های مردم نهاد را دریابند. آکسفام و بنیاد نجات کودکان، دو نمونه از این سازمان های غیردولتی هستند که در اروپا و دنیا فعالیت دارند. 
فدراسیون سراسری ادبی و هنری چین نیز فراگیرترین سازمان غیردولتی چین است که حدود چهل سازمان را در سطح ملی و بین المللی هدایت می کند. 
 
- روند ایجاد چنین تشکیلاتی در کشور ما چه مشکلاتی را در پی  دارد?!
 
در ایران سازمان‌های مردم ‌نهاد، اساسا با تاکید بر سه اصل داوطلبانه، غیرانتفاعی و غیرسیاسی تاسیس می‌شوند و عناوینی چون «جمعیت»، «انجمن»، «کانون»، «مرکز»، «گروه»، «مجمع»، «خانه»، «مؤسسه» می‌توانند به‌جای واژه «سازمان» و تشکل‌های غیردولتی به‌کار گرفته شوند که گاهی با نهاد های عمومی غیر دولتی اشتباه گرفته می شوند. 
علاوه بر مسایل حقوقی و مشکلات خاص هر حوزه فعالیت، زمانبر بودن و نظارت سختگیرانه و موازی کاری، تامین مالی فعالیت ها، انحراف از اهداف، عدم فرصت کار گروهی و کمرنگ بودن سازمان های بین المللی؛ مشکل مهم سازمان‌های مردم ‌نهاد، اهمیت کم مسئولین و مردم به نقش این سازمان ها و اختیار و عملکرد آنهاست که باید فضای مثبت برای فعالیت این سازمان‌ ها فراهم شود و نقش آنها برجسته گردد تا بتوان به سوی توسعه پایدار گام برداشت. 
 
- به نظر شما توانایی "ان جی او" ها در رسیدن به اهداف و نگرش ها چه اندازه است؟ 
 
توسعه جامعه با توانمندسازی و مشارکت مردمی محقق می شود؛ توانمندسازی یعنی تشویق مردم به سهیم شدن در تصمیم گیری ها و فعالیت هایی که بر کار آن ها تاثیر می گذارد به این معنی که این موقعیت به آنها داده شود تا بتوانند ایده های خود را به بهترین شکل به اجرا بگذارند. بطوریکه عناصر اصلی توانمندسازی: دسترسی به اطلاعات، مسئوليت پذيری، ظرفيت سازی، پذيرفته شدن، مشارکت و آموزش می باشند و این اهداف توسعه ای به کمک سازمان های مردم نهاد تسهیل می گردد.  
طیف گسترده فعاليت های سازمان هاي غير دولتي، اهداف زيادي را شامل می شود، توانایی های آنها بطور خلاصه به این شرح است: ايجاد ائتلاف بين گروههاي كوچك مردم، كاربرد روش هاي موثر و کاهش زمان و هزینه در انجام امور، احقاق حقوق شهروندی و تشويق ثروتمندان براي رفع مشكلات گروههاي محروم، افزايش آگاهي در ميان شهروندان با توانمندسازی و اطلاع رسانی و فرهنگ سازی و نهادينه كردن مشاركت هاي شهروندان، ارائه مشاوره به نهادهاي دولتي و توجه به محيط زيست. 
 
- مهمترین تاثیر  این سازمانهای مردم نهاد بر جامعه چه می تواند باشد؟ 
 
تجربه نشان داده است که اگر مردم اطلاعات دریافت نمایند و در برنامه ریزی ها و تصمیم سازی ها به مشارکت گرفته شوند، از اجتماع و منابع طبیعی خود حفاظت می نمایند. 
برای سازمان‌های مردم ‌نهاد می‌توان تاثیرات بسیار مهمی متصور شد: این سازمان‌ها می‌توانند منشا خلاقیت، نو‌آوری و انعکاس بازخورد های اجتماعی باشند، می توانند بال جامعه در زمینه ارایه خدمات مانند خانواده و کودکان و فقر و توسعه مشارکت‌ها، محیط‌زیست و گردشگری باشند که بر کیفیت زندگی انسان ها تاثیر می گذارند.
انجمن توسعه پایدار آمل یاران نیز برای رسیدن به اهداف باید با ارتباط پویا با شهروندان و سازمان ها جهت استفاده از نظرات، برای رفع مشکلات شهر گام بردارد و با ایجاد فضای مناسب برای حوزه های اجتماعی و فرهنگی و هنری و ورزشی و زیست محیطی، از طریق اطلاع رسانی و سخنرانی و برگزاری همایش با نگاهی به معرفی نقاط قوت و دیدنی شهر آمل، این مسایل را در کانون توجه خط مشی گذاری قرار دهد.
 
- به عنوان یک فرد دانشگاهی و نائب رئیس انجمن آمل یاران، جهت رسیدن به شهر و کشوری مطلوب، چه توقعی از مسئولین و شهروندان در مواجهه با چنین سمن هایی دارید؟
نظام هر جامعه اي را در كنار دولت، بخش خصوصي و جامعه مدني می سازد، که سازمان های مردم نهاد در زیرمجموعه جامعه مدنی قرار می گیرند. اين سه نظام بايد با شراكت و همكاري يكديگر به حل مشكلات پيچيده جامعه بپردازند؛ اين مشارکت و هماهنگی را حكمروایي مي نامند؛ در حكمرانی خوب اين سه نهاد به اداره امور عمومي مي پردازند. 
حمایت از سازمان های مردم نهاد، تشکیل اتاق های فکر و ایجاد هماهنگی با دستگاه های تخصصی و نظارتی در راستای حمایت از سمن ها، حضور و حمایت از طرح ها و پروژه های سمن ها و برگزاری دوره های آموزشی و همایش ها و نشست های تخصصی و نمایشگاه های مربوط به دستاوردهای سمن ها از جمله وظایف مسئولین می باشد. 
 
- شهروندان علاقه مند به حضور در چنین انجمن هایی, به شکل می توانند با شما همکاری نمایند?
 
انجمن توسعه پایدار آمل یاران یک سازمان مردم نهاد با مجمع عمومی عضو پذیر می باشد، با این امید از همه همشهریان و نخبگان محترم دعوت می نماید با فعالیت های مشارکتی، آموزشی، پایش و کار گروهی ما را یاری دهند که منجر به ارایه راهکار، فرهنگ سازی، نشاط اجتماعی و ارزیابی و بهبود مدیریت شهری گردد تا در نهایت لبخند توسعه بر چهره همشهریان عزیز بنشیند.
کانال ارتباطی ما در تلگرام:
@amolyaran
می باشد.
 
- سپاس از شما و انجمن توسعه ی پایدار آمل یاران و با آرزوی داشتن  شهر و کشوری مطلوب و سربلند و پیشرو.
محسن مرعشی