محیط زیست و منابع طبیعی از اولویت‌ها در کشور محسوب نمی‌شود /70 درصد عرصه در مازندران ملی می باشد/ معادن هراز از عوامل مهم ایجاد گرد و غبار در منطقه به شمار می‌رود/ تشکیل کارگروه حفاظت از دماوند/ به بهانه اشتغال در محورهراز کوه را می‌فروشند و نابود می‌کنند

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری کمال آنلاین ؛ حفظ و گسترش جنگل‌ها می تواند یکی از مهم ترین عوامل نجات انسان‌ها در جلوگیری از اثرات مخرب گرم شدن کره زمین باشد.

از بین رفتن جنگل‌ها چرخه حیات را مختل می‌کند و شرایطی به وجود می‌آورد که محیط زیست برای زندگی موجودات زنده قابل تحمل نباشد.

براساس آمارهای بین المللی بخش فراوانی از جنگل‌های دنیا به روسیه، کشورهای اسکاندیناوی و آمریکا شمالی تعلق دارد که 13.8 میلیون کیلومتر مربع از سطح جنگل‌های دنیا در قلمرو آنان قرار گرفته است.

بسیاری از کشورهای دنیا، به ویژه توسعه یافته، به شدت از جنگل‌های خود که در میان ارزشمندترین ثروت‌های طبیعی آنها محسوب می شوند آگاهانه صیانت می کنند.

جنگل‌های شمال کشور امروزه به دلیل چند موضوع غیر معقول دچار تهدید و آسیب قرار گرفته که از بحرانی‌ترین آن‌ها می‌توان دپو زباله، بهره برداری غیر اصولی سال‌های گذشته، برداشت شن و ماسه، اجرای طرح‌های کلان ملی و منطقه‌ای،  جنگل خواری و زمین خواری نام برد.

در حال حاضر وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور موجب شده تا مسئولان با بهره گیری از مشارکت فزاینده مردم و تشکل‌های مردم نهاد از جنگل های خود به خوبی حفاظت کنند.

برنامه‌ای که برای صیانت از جنگل‌های شمال در سال 1382 اجرا شد و همچنین سایر طرح‌ها و پروژه هایی که تاکنون توسط سازمان جنگل ها و مراتع کشور به اجرا درآمده به نظر می‌رسد بخش قابل ملاحظه ای از  آنها به گونه‌ای که مورد انتظار بود به مرحله اجرا در نیامده و نتایج چشمگیر کاهش کمی و کیفی جنگل ها ناشی از آن است.

ستار بابایی مدیرکل منابع طبیعی و آب‌خیزداری مازندران در همایش زیست محیطی صیانت از جنگل‌ها و مراتع شمال در آمل با بیان اینکه از سال 1382 با برنامه مصوب به‌دنبال صیانت از جنگل‌ها بودند اما به‌دلیل نبود تعامل در دستگاه‌های اجرایی دچار اشکال شدندگفت: برنامه‌های مصوب برای مردم و متخصصین کافی نبود تا اینکه دولت در برنامه ششم توسعه بهره‌برداری از دولت را محدود به قانون کرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آب‌خیزداری مازندران خاطرنشان کرد: قانون به‌درستی وضع می‌شود اما نکته مهم‌تر اجرای درست قانون است که باید پیگیر آن باشیم.

بابایی با بیان اینکه حذف یا فراوانی یک گونه باعث معضل زیست‌محیطی می‌شود، تصریح کرد: گاها براساس فراوانی یا حذف یک گونه گونه‌هایی به‌وجود می‌آیند که ناخواسته است.

وی با اشاره به اینکه محیط زیست و منابع طبیعی از اولویت‌ها در کشور محسوب نمی‌شود، ادامه داد: اعتبارات دولتی رقم کمی‌ است و حق مطلب ادا نمی‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران 70 درصد عرصه را در مازندران ملی عنوان کرد و افزود: باید بررسی کرد که به چه میزان برای حفاظت از این منابع بودجه برخورداریم.

وی با بیان اینکه از سال 94 تاکنون یک هزار و 191 فقره قاچاق صورت گرفته، یادآور شد: 29 درصد قاچاق‌های صورت گرفته در آمل بوده که دلیل آن هم حضور بیشترین واحدهای بهره برداری ازچوب در این شهرستان است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران با بیان اینکه در کمیته فنی به این نتیجه رسیدیم که معادن هراز از عوامل مهم ایجاد گرد و غبار در منطقه به شمار می‌رود، گفت: برداشت‌ها قانونی است اما میزان بهره‌برداری باید در قانون تجدیدنظر شود و براساس شرایط بروز شود.

حسین‌علی ابراهیمی کارنامی مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مازندران با اشاره به اینکه هم‌صدایی آملی‌ها ما را به آینده‌ای امیدوار می‌کند که برایش نگرانیم، اظهار کرد: کارگروه حفاظت از دماوند تشکیل شد که در آن در خصوص گردشگری‌های غیر مدیریت شده، کوهپیمایی‌های غیر اصولی دماوند و چند مورد دیگر صحبت شد که جای امیدواری دارد تا مشکلات این حوزه حل شود.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مازندران تصریح کرد: مردم در چهارچوب قانون می‌توانند پیگیر مطالبات خود بالاخص در خصوص محیط زیست باشند و هر زمان مردم یک‌صدا خواستار مطالبات خود شدند شاهد پیشرفت و توفیقات خوبی در آن حوزه بودیم.

وی با بیان اینکه برخی مناطق به‌بهانه گردشگری آن‌گونه از زباله آکنده شدند که دیگر جاذبه‌ای نمانده است، متذکر شد: چند دهه پیش نزدیک به 3.5 میلیون جنگل در مازندران داشتیم اما در حاضر این رقم به 1.9 میلیون کاهش داشته و کیفیت هم پایین آمده که جای تفکر و بررسی دارد.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مازندران با اشاره به اینکه به بهانه اشتغال در محورهراز کوه را می‌فروشند و نابود می‌کنند، گفت: اشتغال نباید وابسته به منابع طبیعی باشد و منابع طبیعی دیگر ظرفیت ندارد.

وی با بیان اینکه محیط زیست مخالف توسعه و اشتغال نیست، تاکید کرد: سرمایه‌گذاری باید بر محور توسعه پایدار حرکت کند و نمی‌شود که پروژه‌ای کلنگ بخورد و پس از آن مشکلات زیست محیطی بررسی شود.

ابراهیمی کارنامی با اشاره به اینکه وضعیت بارش باران در مازندران اسفناک است، گفت: پریود زمانی بارش باران دچار تغییرات اساسی شده که در برخی مناطق شاهد بارش مناسب نبودیم.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مازندران در خصوص انتقال آب خزر به سمنان گفت: این پروژه مشمول به ارزیابی‌های محیطی است و باید فرآیند خودش را طی کند و باید با جزییات کامل در چهارچوب قانون بررسی شود.

ابراهیمی در پایان تاکید کرد: به استان‌های همجوار که خواهان انتقال آب هستند توصیه می‌کنیم که به جای انتقال آب به دنبال مدیریت منابع آب در استان خود باشند.