کمال نیوز: شهر آمل و مناطق اطراف آن در چند روز گذشته، شاهد زمین لرزه های متعددی بوده اند. پس از زلزله عصر روز چهارشنبه 4 فروردین 1395 که حداقل شش پس لرزه نیز داشت، این اتفاق در روز پنجشنبه نیز تکرار شد و زلزله ای با قدرت 3.5 ریشتر در عمق 10 کیلومتری این شهر رخ داد. امروز جمعه 6 فروردین نیز زلزله ای 2.2 ریشتری آمل را لرزاند.

بر اثر این زمین لرزها، مردم آمل به وحشت افتاده و حتی برخی از آنان از ترس زلزله بزرگتر در خیابانها و پارکها حضور دارند. مطابق معمول، شایعات نیز به هراس مردم دامن می زنند.

در واکنش به این اتفاقات، یادداشت زیر را یکی از هنرمندان فیلمساز شهر آمل برای پایگاه خبری کمال نیوز ارسال کرده است:

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
به کوشش: آرمین رحمتی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

زلزله آمل و پس لرزه های متعددش همشهریانم را نگران کرده است. در این میان، شایعات بی اساس شبکه های اجتماعی و کانال های تلگرامی، زلزله هایی مجازی هستند که از زمین لرزه های واقعی ترس بیشتری را ایجاد می کنند.

یکی از این شایعات عجیب و غریب که این روزها انتشار زیادی نیز داشته، پیامی است که با این جمله هراس انگیز آغاز می شود: بزودی شهر تاریخی آمل در زیر آوارها دفن خواهد شد!

در ادامه این پیام دروغین آمده است:

"پروفسور علی نظام‌پور طی یک اطلاعیه اعلام کرد: ما توسط یکی از دستگاه های پیشرفته به نام (Foutimick Parasiter) متوجه شدیم که بخشی از گوشته زمین و پوسته بر اثر انرژی های آزاد شده از سطوح تشکیل دهنده Chalmery با فشار زیاد در لغزش مختل شده و پیش لرزه هایی را برای سطوح اصلی ارسال خواهد کرد.
با توجه به گفته های پروفسور هم اکنون یک زلزله 7.2 ریشتری در راه است. مؤسسه لرزه نگاری آمل به تمام نیروهای امدادی آماده باش داد.
توجه: از تمام ساکنین شهرستان آمل تقاضا به ترک هرچه سریع تر خانه ها میشود و به مکان های مجهز پارک های طلایی،مادر و ... رجوع کنند."

البته متن این شایعه آنقدر پُر غلط است که نیاز به پاسخ ندارد. اما لازم است توجه همشهریان و هموطنان عزیزم را به نکات مهمی جلب کنم:

اولاً) شخصی به نام «پروفسور علی‌ نظام‌پور» در هیچ رشته علمی وجود ندارد. این را خودتان هم با سرچ در موتورهای جستجوی اینترنتی متوجه می‌شوید.

ثانیاً) دستگاه Foutimick parasiter وجود خارجی ندارد و صرفا "یک نام جعلی" است. این نام ساختگی را نیز می توانید سرچ کنید.

ثالثاً) برخلاف مفاد این شایعه، شهر ما آمل به هیچ عنوان "مؤسسه لرزه‌نگاری" ندارد.

رابعاً) آمل اگر هم مؤسسه لرزه نگاری داشت، این اختیار را نداشت که به نیروهای امدادی آماده باش دهد؛ بلکه این کار در حیطه اختیارات فرمانداری، استانداری و ستادهای بحران این نهادهاست.

خامساً) متخصصان زمین شناسی معتقدند آمل در گسل قوی زلزله قرار ندارد. گسل سراسری که از تمام شهرهای اطراف می گذرد و نیز گسل نزدیکی بایجان هراز، ضعیف هستند؛ بنابراین به غیر از "زلزله سنگچال" یا همان "زمین‌لرزه بندپی" که حدود 60 سال پیش (تیر 1336 شمسی) با بزرگی 7.1 ریشتر رخ داد، زلزله بزرگی در این منطقه نیامده است.

سادساً) رخ دادن زلزله های متعدد، همیشه به معنای در پیش بودن یک زلزله بزرگتر نیست؛ بلکه گاهی نیز از زلزله بزرگتر جلوگیری می کنند. بنابراین ممکن است زلزله های خفیف آمل که زیر پنج ریشتر هستند باعث تخلیه این انرژی نهفته شوند و از زلزله با ریشتر بالاتر جلوگیری نمایند. 

سابعاً) شایعه بالا، برای آنکه حقیقی جلوه کند، به "باشگاه خبرنگاران جوان" منتسب شده است. در حالی که این مؤسسه ابداً چنین خبری را منتشر نکرده است.

با این وجود، به گفته مسؤولان استانی، تیم های امدادی در آمل در آماده باش کامل هستند و هیچگونه غافلگیری رخ نخواهد داد. اما باید بدانیم که لرزه ها و پس لرزه ها گاهی تا یک هفته هم ادامه دارد. پس به خداوند بزرگ امید داشته باشیم و به شایعات دنیای مجازی و سایت های نا معتبر توجه نکنیم. 

نکته آخر هم اینکه: طبیعت و رخدادهای طبیعی، موهبتی بزرگ برای ما انسانها هستند. زلزله، یک بلا و مصیبت نیست؛ بلکه نعمتی است که موجب تعادل در پوسته های کره زیبای ما می شود. این ما انسان ها هستیم که باید با استفاده از خرد و تجربه خود، برای آن آمادگی داشته باشیم. شاید این زلزله های خفیف، هشداری است برای ما و نیز مسؤولان شهری، که به "مقاوم سازی ساختمانهای آمل" و نیز "رعایت کامل اصول ایمنی در ساخت و سازهای جدید" اهمیتی بیش از گذشته بدهیم.

حادثه، همیشه خبر نمی کند...