افق صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران کجاست؟

چند سالی است که از ایجاد شبکه های تلویزیونی متعدد در صدا و سیما می گذرد و ما عادت کرده بودیم در لحظات فراغت از کار، تحصیل و .. کنترل تلویزیون را در دست بگیریم و یک برنامه یا یک سریال مناسب را تماشا کنیم اما دریغ از یک برنامه خوب که در همان لحظات با آن مواجه شویم! چرا، بعضا یا با برنامه های بی محتوای سیما مثل سریال های ترکیه ای و کره ای که ماشاءالله صدا و سیمای ما را تسخیر کرده اند روبرو می شدیم و یا فیلم ها و برنامه های تکراری که برخی از آنها از بس تکرار شده بودند، حتی رنگ لباس یا حالت دقیق افراد در ذهن ما از قبل وجود داشت.

Ofoq01

برنامه های شبکه ی استان ما (شبکه تبرستان) هم چنگی به دل نمی زند و برنامه هایش فاقد خلاقیت و تنوع و جاذبه است. به طور مثال برای معرفی فرهنگ اصیل مازندران و رسومات سنتی آن به جای اینکه از سبک و کیفیت نو در برنامه سازی استفاده کند، عموما از برنامه سازی سطحی استفاده می شود. نمونه ی مصداقی آن که از نمایش طنزگونه و رفتارهای سبک انسان های پاک و بی آلایش مازنی استفاده می کند تا بگوید مثلا استان مازندران چنین بازی محلی ای دارد که به واقع اقدامی ناپسند و به دور از شان مردمان شریف این خطه است.

Ofoq03

ما حتی برای کودکان این مرز و بوم که به نظر بنده مهمترین گروه سنی برای جذب مخاطب در صدا و سیما هستند نیز نتوانستیم برنامه سازی درستی انجام دهیم و نمونه ی آن در برنامه هایی که از صدا و سیما برای کودکان پخش می شود که نه کیفیتی از نظر نوع ساخت دارند و نه محتوای درست و منطقی، به وفور دیده می شود که البته کارهای نو و خوبی نیز شروع شده که نمونه ی بارز آن ایجاد شبکه ی ((پویا)) است که در تقابل با نمونه های خارجی و اساسا با محتوای زشت، زننده و نامناسب با سن و سال کودکان، به خوبی نقش آفرینی کرده است که البته باید تلاش بیشتری در جهت تولیدات ملی و بومی انجام شود تا به مراتب جای کار بهتر و مناسب تری داشته باشد.

Ofoq02

اما با گذشت چند ماه از تغییرات کمی و کیفی شبکه های تلویزیونی که در راستای تغییرات اساسی در محتوای برنامه ها صورت گرفت، بعضی از این اقدامات بجا و قابل تقدیر و بعضی دیگر نیز نامناسب است اما اگر از اقدامات منفی صدا و سیما مانند بی محتوایی و تکراری بودن برخی برنامه ها بگذریم، یک عملکرد مثبت صدا و سیما به واقع قابل قبول و جای تقدیر فراوان دارد و آن هم ایجاد شبکه ای تلویزیونی به نام ((افق)) است. شبکه ای ارزشی که با گذر از برنامه های خواب آلود و بعضا بی ماهیت صدا و سیما، به موضوعاتی از قبیل سبک زندگی ایرانی اسلامی که مورد تاکید فراوان مقام معظم رهبری است، بیداری اسلامی، گفتمان انقلاب، ارائه ی نمونه های دشمنی ابرقدرت ها و دروغ پراکنی آن ها، دفاع مقدس و به طور کلی اصول و ارزش های فرهنگ ایرانی اسلامی می پردازد.

Ofoq04

حال که چنین شبکه ای ایجاد شده، تازه متوجه می شویم که چقدر جای آن در شبکه های تلویزیونی خالی بود. در جامعه ی اسلامی ما که برخی فیلم های سینمایی و تلویزیونی بعضا بر ضد اصول و ارزش های اسلامی عمل می کنند، وجود چنین شبکه ای متمایز از همه شبکه ها می تواند با هدف آگاهی بخشی و بصیرت افزایی در مسیر قطار انقلاب اسلامی حرکت کند و در این جبهه ی بزرگ فرهنگی و رسانه ای به مبارزه مثبت با شبکه های ماهواره ای و برنامه های متنوع آن بپردازد.

Ofoq05

به مدیران و دست اندرکاران این شبکه ارزشی که پایه های ایجادش از زمان مدیریت قبلی صدا و سیما شکل گرفته است دست مریزاد گفته و دعا می کنیم که به همین شکل برنامه هایی ساخته و ارائه نمایند که سال هاست دغدغه دلسوزان فرهنگی خصوصا مقام معظم رهبری است که البته این سیاست باید به طور کلی در ماهیت و شکل تمامی برنامه های شبکه های تلویزیونی جمهوری اسلامی ایران قرار بگیرد و این انحصار که محتوای قرآنی برای شبکه ی قرآن، محتوای ارزشی مختص شبکه ی افق و محتوای سیاسی و حکومتی به یک شبکه ی دیگر اختصاص پیدا کند، جای گریز از پردازش محتوای ارزشی مطابق با آرمان های نظام و انقلاب را برای دیگر شبکه های تلویزیونی باز می گذارد و مدیران شبکه ها، آن موضوعات را به شبکه های مذکور ارجاع می دهند.

علی نیکزاد-مدیرمسئول سایت فرهنگی مذهبی قافی