کمال نیوز: نگاهي به تاريخچه و پيدايش گروه داعش سومين گروه بزرگ و مخوف  تروريستي در جهان

مقدمه :

گروه  داعش در نزديکي مرز عربستان سعودي،  در صحراي استان الانبار عراق که مرز وسيعي با عربستان دارد  شروع به شکل گيري نمود. بدليل شرايط صحرايي و دور افتاده استان الانبار،  اين منطقه  کم  جمعيت ، تقريبا خالي از سکنه  و بدور از کنترل کامل نظامي هست

 اين گروه در اوايل سال‌هاي جنگ عراق تاسيس شد. در سال ۲۰۰۴ متعهد به وفاداري و حمايت از القاعده شده و به عنوان القاعده عراق مشهور شد. در ۱۵ اکتبر ۲۰۰۶ اين گروه، به يک سازمان فراگير براي گروه‌هاي شورشي عراق تحت عنوان حکومت اسلامي عراق تبديل شد..تحليلگران  گروه داعش را بازوي اصلي القاعده در منطقه مي‌دانند،  اما بدليل اختلافات ، جنايات و وحشي گري هاي علني آن، القاعده به طور رسمي ادعاي داعش را مبني بر وابستگي به آن در سال هاي بعد رد کرد. گروه داعش از حمايت عربستان و قطر و يکسري کشورهاي خليج فارس  و غربي که منافع مشترکي دارند برخوردار است. گروه داعش با استفاده از مرزمشترک با عربستان و سوريه  و دريافت تسليحات و کمک هاي نظامي ازطريق اين مرزها  فعاليت هاي خود را در اين چند سال در سوريه با تمام قوا پيش برده است. اين  گروهک تروريستي  به  آسودگي از مرز بي در و پيکر عربستان با صحراي الانبار، هر چه را مي‌خواستند به عراق و سپس از مرزهاي مشابه با سوريه، به مناطق درگيري مي‌رسانند. پس از فعال شدن دستگاه امنيتي عراق و مسدود شدن راه عبور تسليحات داعش از طريق مرزهاي عراق  به سوريه گروه داعش در تقابل با ارتش عراق  فعاليت هايش در عراق نيزشدت گرفت و در يک سال گذشته به جنگ و درگيري در يکسري شهرهاي عراق مبادرت نموده و بخش هايي از استان هاي مرزي عراق را به تصرف خويش درآورده است.

هدف از تأسيس داعش :

 گروه  موسوم به دولت اسلامي عراق و شام با نام اختصاري داعش يک گروه  تروريستي  مسلح با  انديشه و شيوه سلفي جهادي مي باشد و اعضاي آن تشکيل خلافت اسلامي و اجراي شريعت در عراق و سوريه را هدف نهايي شان انتخاب کرده اند.

گروه  داعش به رهبري ابوبکر البغدادي عليه دولت‌هاي عراق و سوريه و گروه‌هاي مخالف دولت سوريه وارد جنگ شده‌است.اين گروه  پس از گذشت چند  سال  از تاسيس اش با پيشروي هاي خود بخش هايي از سوريه و عراق را به  تصرف  در آورده است .

 به گزارش خبرگزاري ها گروه داعش سومين گروه تروريستي جهان و يکي از گروه هاي قدرتمند سلفي و تفکيري با اعتقادات افراطي و بغايت ارتجاعي مي باشد.

 

 تاريخچه پيدايش گروه :

در سال  ۲۰۰۴ ميلادي  تشکيل گروه “ جماعة توحيد و جهاد” به سرکردگي “ابومصعب الزرقاوي” درعراق اعلام شد و بيعت آن با “اسامه بن لادن” سرکرده سابق “القاعده”، اين گروه  را به شاخه سازمان القاعده در عراق تبديل نمود.اين گروه با گسترش عمليات خود به يکي از قدرتمندترين گروه‌هاي تروريستي در عراق تبديل شد، تا اينکه الزرقاوي در سال ۲۰۰۶ در اظهاراتي ضبط شده به صورت مصور از تشکيل “شوراي مجاهدين” به سرکردگي “عبدالله رشيد البغدادي” خبر داد.پس از هلاکت زرقاوي در سال ۲۰۰۶ “ابوحمزه المهاجر” به عنوان سرکرده اين گروه تعيين شد.

سپس در پايان همين سال نيز گروه “دولت اسلامي عراق” به رياست “ابوعمر البغدادي” تشکيل شد.
تشکيل دولت اسلامي عراق در 15 اکتبر 2006 در پي نشست چندين گروه مسلح اعلام شد که در چارچوب معاهده موسوم به"حلف المطيبين"، ابوعمر البغدادي را به عنوان سرکرده اين گروه جديد انتخاب کردند. اين گروه از زمان تشکيل حملات تروريستي بسياري را در عراق برعهده گرفت

دوران سرکردگي ابوعمر شاهد گسترش عملياتهاي تروريستي همزمان همانند حمله به بانک مرکزي، وزارت دادگستري، يورش به زندانهاي ابوغريب و الحوت بود

سرانجام در تاريخ دوشنبه 19 آوريل 2010 ميلادي، نظاميان آمريکايي و عراقي طي يک عمليات نظامي در منطقه الثرثار، محلي را هدف قرار دادند که ابوعمر البغدادي و ابوحمزه المهاجر در آن حضور داشتند، پس از درگيريهاي شديد ميان دو طرف، در آن محل  دو سرکرده تروريستها به هلاکت رسيدند و تصوير اجساد آنها در رسانه ها منتشر شد، يک هفته بعد، اين گروه تروريستي در بيانيه اي هلاکت البغدادي و المهاجر را رسما اعلام کرد و پس از حدود 10 روز، مجلس شوراي دولت اسلامي عراق و شام ابوبکر البغدادي را به عنوان جانشين ابوعمر البغدادي و الناصرالدين الله سليمان را به عنوان وزير جنگ خود انتخاب کرد.با روي کار آمدن ابوبکر البغدادي، دامنه عمليات و حملات اين گروه تروريستي مجددا وسعت گرفت و همزمان با آغاز بحران در سوريه، عناصر اين گروه در سوريه نيز فعال شدند.

-پس از آغاز بحران سوريه و درگيري گروه هاي تروريستي و مسلح مختلف با ارتش سوريه، گروه هاي تروريستي نيز در بين خود دچار اختلافات متعددي شدند وبه چند گروه با عناوين  گروه  ارتش ازاد و ... تقسيم شدند..که علاوه بر جنگ با ارتش سوريه باهمديگر نيز به جنگ و نبرد مي پردازند.در اواخر سال 2011، گروه موسوم به جبهه النصره به سرکردگي ابومحمد الجولاني اعلام موجوديت کرد و طولي نکشيد که توانمندي اين گروه تروريستي با توجه به حمايتهاي گسترده برخي کشورهاي منطقه اي به طور چشمگيري افزايش يافت تا در طي چند ماه به يکي از مهمترين و قدرتمندترين گروههاي مسلح در سوريه تبديل شود.

در روز نهم آوريل 2013 ميلادي، يک پيام صوتي از طريق شبکه شيوخ الاسلام منتسب به ابوبکر البغدادي پخش شد که در آن اعلام مي کند که جبهه النصره امتداد دولت اسلامي عراق است و در اين نوار، تشکيل "گروه دولت اسلامي عراق و شام "(داعش) را با ادغام جبهه النصره و دولت اسلامي عراق اعلام کرد.

پيدايش اختلافات :


با آغاز اختلافات و درگيري‌ها بين عناصر  دوجبهه النصره و داعش در سوريه، طولي نکشيد که يک نوار صوتي منتسب به ابومحمد الجولاني پخش شد که در اين نوار از رابطه خود با دولت اسلامي عراق سخن مي گويد، اما وي ايده ادغام با اين گروه را نپذيرفته و بيعت خود را با شبکه القاعده اعلام مي کند،

سرانجام “ايمن الظواهري” سرکرده القاعده تصميم “ابوبکر البغدادي” رئيس گروه دولت اسلامي در عراق براي ادغام گروه خود با جبهه النصره را لغو کرد.
الظواهري تأکيد کرد که فعاليتهاي “دولت اسلامي در عراق” فقط به عراق منحصر شود.

ولي اين موضوع براي سرکرده داعش خوشايند نبود، به صورتيکه البغدادي، در نواري صوتي اعلام کرد که با درخواست ايمن الظواهري، براي لغو گروه داعش و جدايي از جبهه النصره، مخالف است.وي گفت: “گروه دولت اسلامي عراق و شام تا زماني که نبض ما مي‌زند و خون در رگ‌هايمان جاريست باقي خواهد ماند وحاضر به عقب نشيني و چانه زدن نيست.”

با وجود اين اختلافات،  اين دوگروه  چندين عمليات تروريستي مشترک را در مناطقي که در عراق و سوريه حضور دارند، انجام دادند.

داعش با بهره برداري از تسليحات پيشرفته و کمک هاي مالي قابل توجه به سرعت خود را به مناطقي که گروههاي مسلح مخالف سوريه در نبرد با ارتش اين کشور تصرف کرده بودند تحميل کرد و به نوعي مناطق گسترده اي از امتداد رود فرات و بخش گسترده اي از شمال سوريه را به محل تاخت و تاز خود تبديل نمود آمريکا اين گروه را در فهرست گروههاي تروريستي خود قرارداده است

مناطق تحت نفوذ داعش در عراق و سوريه :

 درعراقشش استان سني نشين يا آنچه به مثلث سني معروف است، مراکز حضور تروريستهاي داعش است.
 در سوريه در مناطقي از استانهاي الرقه، حلب، حومه لاذقيه، ريف دمشق، ديرالزور، حمص، حماه، الحسکه و ادلب پراکنده هستند و در برخي از اين مناطق نيز کنترل کامل را به دست گرفته‌اند. ميزان نفوذ آنها از استاني به استان ديگر متفاوت است تصميم اين گروه تروريستي براي تحت کنترل در آوردن ديگر گروه هاي مسلح در سوريه به درگيريهاي خونباري ميان اين گروه هاي تروريستي منجر شده است.
امکانات نظامي داعش
گروه داعش در حال حاضر تعداد زيادي تانک، موشک و خودروهاي زرهي و انواع سلاح در اختيار دارد که از حاميان خود به ويژه عربستان و قطر دريافت کرده است.برخي منابع اعلام مي کنند که اين گروه تروريستي، 15 هزار جنگجو دارد.

 دريک تعبير ديگر  نقل شده : بر اساس برآورد کارشناسان 7000 جنگجو از اتباع کشورهاي مختلف جهان را در خود جاي داده است و در حال حاضر در سه جبهه درگير است. عراق سوريه و در ادامه با پذيرش مسئوليت برخي از انفجارهاي لبنان نشان داد قلمروش را تا لبنان گسترش داده است.

تابعيت و هويت اعضاي داعش پس از کشف اجساد و يا دستگيري اعضاي اين گروه تروريستي نشان مي دهد که بيشتر اين تروريستها با همکاري برخي طرفهاي منطقه اي از عربستان، ليبي، يمن و چند کشور ديگر جمع آوري و سازماندهي شده اند سلاح و مهمات و تجهيزات اين گروه نيز بيانگر حمايت گسترده مالي و تسليحاتي طرفهاي منطقه‌اي مانند عربستان و قطر از اين گروه تروريستي است.افزون بر پول هايي که از سوي کشورهاي خليج فارس براي اين گروه ارسال مي شود، تسلط داعش بر حوزه هاي نفتي سوريه نيز باعث افزايش توان مالي آن گرديده است .

جنايت داعش در سوريه :

خشم عمومي مردم سوريه از داعش زماني شدت گرفت که اين گروه پنج تن از کارکنان سازمان پزشکان بدون مرز را ربود و اجساد بسياري از زندانيان خود را که آثار شکنجه بر آنها مشخص بود را علني کرد

عملکرد داعش در عراق و سوريه تا حدي تندروانه بود که حتي ايمن ظواهري سرکرده القاعده عليه عملکرد کورکورانه اين گروه در برابر اهل سنت و شيعه انتقاد کرد.داعش در سوريه دهها نفر از فعالان سازمان هاي بشردوستان، روزنامه نگاران، فعالان عرب، کرد ، مسيحي و علوي را زنداني کرد تا دامنه دشمني با اين گروه در ميان طوايف مختلف سوري افزايش يابد.

جنايات و اقدامات در عراق :

عناصر داعش در مناطق محدودي از برخي استانهاي عراق به ويژه استان “الانبار” حضور دارند و عمليات تروريستي در کل عراق را پوشش مي دهند. 

تروريستهاي داعش در 21/7/2012 از آزادي هزاران زنداني از زندان التاجي زندان مرکزي بغداد خبر دادنده بودند.
داعش همچنين در 2013/9/29 مقر امنيت کل(آسايش) را در شهر اربيل مرکز کردستان عراق با خودروهاي بمبگذاري شده و تروريستهاي انتحاري هدف قرار داد.

بر اساس گزارشها و آمار منتشر شده، داعش در نيمه دوم سال ۲۰۱۳ نزديک به ۱۴۰۰ خانه را در عراق منفجر و ويران کرد. طي اين حملات ۱۹۹۶ نفر کشته و ۳۰۲۱ نفر زخمي شدند

از اواخر دسامبر ۲۰۱۳ و اوايل سال ۲۰۱۴ و با آغاز عمليات نيرهاي ارتش عراق براي پاکسازي الانبار، وارد شهر فلوجه در اين استان شدند. اولين اقدامات علني و گسترده داعش در منطقه فلوجه عراق صورت گرفت

در دي ۱۳۹۲/ژانويه ۲۰۱۴ پس از به آتش کشيدن چادر معترضين در استان‌هاي سني‌نشين عراق توسط نيروهاي امنيتي، و عقب نشيني ارتش از دو شهر رمادي و فلوجه، نيروهاي دولت اسلامي عراق و شام از اين فرصت استفاده کرده و نيمي از شهر فلوجه و قسمتي از شهر رمادي را به تصرف خود درآورده و در اين دو شهر به ايجاد ايستگاه‌هاي ايست و بازرسي مبادرت کردند

ارتش عراق در ۱۴ دي ماه اعلام کرد که پس از دو روز درگيري با اعضاي داعش در رشته‌کوه حمرين توانست آنان را از اين منطقه بيرون برآند. داعش نيز به طرف استان صلاح‌الدين عقب نشيني کرد. عناصر گروهک تروريستي داعش، پنجشنبه شب ۸ خردادماه ۱۳۹۳، ۱۵۰ دانش آموز دختر و پسر دبيرستاني کرد ساکن منطقه عين العرب که براي شرکت در امتحان نهايي، عازم حلب بودند، ربودند. عناصر داعش، در همان روز، ۱۹۳ تن از شهروندان کُرد را نيز که ۱۷ تا ۷۰ سال سن داشتند، در منطقه قباسين واقع در حومه شهر الباب در استان حلب ربودند و به جستجوي خانه به خانه اين منطقه پرداختند.