عاقلان را اشارتی کافی است

در پی برگزاری همایش ملی سلامت اداری و مبارزه با فساد که دوشنبه با حضور مسئولان بلندپایه روسای قوا برگزار شد با پیام کوتاه و موثر رهبری معظم انقلاب اسلامی به سمت مطلوبی هدایت شد. پیامی که به غایت هشداردهنده و تکان‌دهنده و راهگشاست و این سمینار را با همه ابعادش که در سالن اجلاس سران برگزار شد، تحت‌الشعاع قرار داد.

برگزارکنندگان همایش، سخنرانان و شرکت‌کنندگان بیش از هر کسی مخاطب این پیام محکم و متقن هستند. پیامی که با شنیدن آن اگر عرق شرم از جبین ریخته و خوناب جگر انگیخته باشیم سزاوار است.

به راستی در پیشگیری و کنترل فساد آیا کسی جز دولت‌ها و قوای سه‌گانه مسئولیت دارد؟ سخنرانی آقایان محترم نشان می‌دهد که همه به دنبال کنترل فساد و مبارزه با آن هستند اما آیا کدام مکانیزم برای علاج این بیماری مهلک در سیستم‌های اداری و اجرایی کشور طراحی شده است؟ یا چه عواملی مانع تحقق اراده‌های پاک برای زدودن غبار ناپاکی‌ها از چهره سازمان‌های دولتی و غیردولتی است؟

قطعا پرداختن به سمینارها و بیان نظریات و تئوری‌های فسادزدایی و با نوشتن کتاب توسط این وزیر یا آن محقق نه تنها راه مبارزه نیست که گاهی ابزار انحراف از روی آوردن به اصول مبارزه است، گاه همایش‌ها ویترین گمراه‌کننده‌ای است که فقط تاثیر کوتاه‌مدت در حافظه کوتاه مدت مدیران و سازمان‌های جامعه دارد. در حالی که غول مهیب فساد در پستوهای سازمان‌ها به راحتی لانه کرده و در حال گسترش بوده و بنیاد اعتماد و اعتبار حاکمیت را در نظر مردم بر باد می‌دهد و از این‌روست که رهبر معظم انقلاب اسلامی با پیام عتاب آمیز برگزاری همایش را معجزه‌ای برای مبارزه نمی‌دانند. بلکه به قولی امری زاید تلقی فرمودند.

به راستی آیا روسای محترم قوا نمی‌دانند که تخم فساد از کدام بستر روییده و در کدام فرآیند فربه گردیده و نهایتاً در قالب کدام پدیده رخ نموده و بلای جان جامعه می‌شود؟

فقط آغاز مبارزه، شروع از خویش است یعنی روسای محترم قوای سه‌گانه باید نقاط آسیب‌پذیر،‌ رانت‌پرور و سهم‌خواه را در صدر سازمان‌ها شناسایی و ریشه‌یابی و معالجه کرده تا به سطوح زیرین سازمان‌ها سرایت نکند. دوشغله بودن و عضویت نمایندگان مجلس و بازنشستگان در شرکت‌ها و هیات مدیره فدراسیون‌ها و همین‌طور مشاغل عدیده دولتمردان و فرزندان موثرشان در بدنه دستگاه‌ها یعنی پسر در کنار پدری که وزیر و استاندار است همگی نوعی تبارسالاری و طایفه‌گری و جریان‌سالاری سیاسی که مبنای اصلی فساد اداری است.

ملاحظه‌کاری علت اصلی اهمال و مسامحه در نبرد با فساد است و این همان نکته مهمی است که رهبری عظیم‌الشأن بر آن تاکید ورزیدند و البته با دستمال کثیف امکان پاک کردن شیشه کثیف وجود نخواهد داشت.

به قول شاعر:

در شط حادثات برون آی از لباس          اول برهنگی است که شرط شناوری است

و لازمه آن لباس تعلق به جیفه‌های تعلق مادی با معرفت معادگرایانه بیرون آمده است و پاکدستان و پاک‌اندیشان و راستگویان را بر کرسی نظارت و قضاوت و اجرا بیش از پیش به کار گماشتن و مهمترین و منطقی‌ترین راه نیل به این هدف مقدس است و اینجاست که الگوسازی در حاکمیت می‌تواند مدل درستی از پاک‌زیستی که زمینه سلامت اداری و حذف فساد است فراهم شود.

باید که مهتران برای کهتران الگوی عملی باشند تا این اژدهای هفت‌سر را به فرایندی مطمئن و منطقی و تدریجی از پای درآورند والّا بنیاد اعتماد و اقتدار را هدف قرار داده و روز به روز ما را از صلاح و اصلاح دور ساخته و آن روز هرگز را باید چاره‌اندیشی عالمانه نماییم.

عبدالوحید فیاضی

نماینده نور و محمودآباد