کمال نیوز: پيشگيري از اعتياد و راه‌هاي مبارزه و همچنين نقش خانواده در اين حوزه بسيار مهم است در بسياري از موارد وقتي در خصوص پيشگيري از اعتياد صحبت مي‌شود، بلافاصله شيوه‌ها و آثار پيشگيري به ذهن مي‌رسد. هر چند اين روش‌ها مؤثر براي كاهش ترويج اين بيماري هستند ولي بنا بر دادههاي علمي به جرأت مي‌توان گفت كه اين آموزش‌ها فقط يكي از راه‌هاي پيشگيري هستند و در بسياري موارد راه‌هاي مؤثرتري وجود دارد حتماً با افرادي مواجه شديد كه خود در كار درماني و فرهنگي فعاليت مي‌كنند و شايد اطلاعات بيشتري نسبت به مردم در مورد صدمه‌هاي ناشي از مصرف دخانيات داشته باشند ولي خودشان سيگار مي‌كشند با وجود چنين شواهدي اين سؤال مهم پيش مي‌آيد كه آيا فقط داشتن اطلاعات مي‌تواند مانع از اعتياد به مواد شود؟ آيا اينكه افراد دقيقاً بدانند مواد مخدر چه اثر مخربي بر بدن آنها مي‌گذارد، كافي است تا از مصرف مواد دوري كنند؟ در بسياري موارد با كساني مواجه مي‌شويم كه قبل از مصرف بدانند مواد چه اثر مخربي بر بدن آنها مي‌گذارد؟

مهمترين عامل پيشگيري در خانواده وجود پيوندهاي عاطفي قوي بين والدين و فرزندان است اين پيوند را مي‌توان با روش‌هايي تقويت كرد اولين گام براي ايجاد پيوند عاطفي قوي «شناخت» در مورد فرزندان است، اگر فكر مي‌كنيد به اندازه كافي فرزندانتان را مي‌شناسيد به اين ده سؤال پاسخ دهيد:

نام نزديكترين دوست فرزندتان چيست؟ - كدام برنامه تلويزيوني را مي‌بيند؟ - كدام رنگ را دوست دارد؟ - به چه غذايي بيشتر علاقه دارد؟ - در حال حاضر مهمترين آرزويش چيست؟ - هنرپيشه مورد علاقه‌اش كيست؟ - از رفتار چه كساني تقليد مي‌كند؟ - به كدام يك از معلم‌هايش توجه بيشتري دارد؟ - خودش را چگونه آدمي مي‌داند؟- شما را چگونه آدمي مي‌داند؟ - اگر پاسخ چنين پرسش‌هايي را نمي‌دانيد سعي كنيد بيشتر در مورد فرزندتان شناخت پيدا كنيد. و اما

«چگونه پيوند عاطفي با فرزندمان را تقويت كنيم؟»

براي تقويت پيوند عاطفي با فرزندمان استفاده از شش اصل زير مي‌تواند كمك كننده باشد:

1- رابطه خوبي با فرزندمان داشته باشيم و براي اينكار لازم است با او صحبت كنيم منظور از صحبت اين نيست كه مدام او را نصيحت كرده و تجربه‌هاي خود را به او گوشزد كنيم بلكه اجازه دهيم فرزندمان بيشتر صحبت كند.

2- در زندگي و فعاليت‌هاي فرزندمان حضور داشته باشيم در بسياري از موارد براي اين كار حضور والدين فقط فيزيكي است و عملاً به جز تأمين نيازهاي مالي نقش مؤثر ديگري در زندگي فرزندشان ندارند بهتر آن است كه فرزندمان متوجه شود با او هستيم و در اين خصوص با او غذا بخوريم، و در مورد مسايل روز با هم گفتگو كنيم و ساعاتي را در روز به فرزندمان اختصاص دهيم.

3- قوانين روشني در منزل داشته باشيم و نتيجه عمل كردن و همچنين عمل نكردن به آن را بسنجيم يكي از آسيب‌هاي اجتماعي زندگي در خانه‌ايست كه قوانين مشخص ندارد شايد بچه ترجيح دهد قانوني در منزل نباشد تا بتواند در پاسخ به غرائز خاص خود هر كاري بكند و همين مورد بچه را دچار حس عدم اعتماد و امنيت مي‌كند، زندگي در خانه بدون قوانين مثل رانندگي در شهر بدون رعايت مقررات راهنمايي و رانندگي است شايد در چنين شهري فرد بتواند از همه خطرات و چراغ‌هاي قرمز عبور كند ولي هر لحظه امكان حادثه وجود دارد حس امنيت از اصولي‌ترين نيازهاي هر فرد است بايد فرزندان‌مان را به رعايت قوانين مشخص خانه تشويق كنيم. –

4- بايد الگوي مناسبي براي فرزندان باشيم بچه‌ها دوست دارند رفتارهاي بزرگترها را تقليد كنند فرزندان بيشتر تحت تأثير رفتارهاي والدين قرار مي‌گيرند نه صحبت‌هايي كه مي‌شنوند يكي از فرمول‌هاي تأثيرگذار اين باشد كه خودتان مواد مصرف نكنيد تا فرزندتان مواد مصرف نكند اگر سيگار مي‌كشيد و نمي‌توانيد آنرا ترك كنيد حتماً در مورد سختي‌هاي ترك آن با فرزندتان صحبت كنيد و هرگز در حضور او فوايدي براي سيگار يا ترياك نسازيد.

5- به فرزندان ياد دهيم براي انتخاب دوستان خود فكر كنند به آنها مهارت نه گفتن را بياموزيم و مقاومت در برابر فشار جمع را به آنها آموزش دهيم فرزند ما بايد بداند هر جمعي ارزش اينكه در آن شركت كند را ندارد و اگر بعضي افراد را طرد كند نشانه اين است كه فرد بهتر و پسنديده‌تري هست.- 

6- فرزندان را زير نظر داشته باشيم مهم اين است كه دوستان او و والدينشان را بشناسيم و با آنها رابطه خوبي داشته باشيم بايد از مهماني‌هاي دوستانه فرزندمان مطلع باشيم وقتي از خانه بيرون مي‌رود بايد بدانيم با چه كسي و به كجا مي‌رود و چه مي‌كند بايد بتوانيم به فرزندمان براي داشتن فعاليت‌هاي لذت بخش و سالم كمك كنيم فراموش نكنيم انسان موجودي لذت طلب است و اگر راه‌هاي مناسب و بي‌خطري براي ارضاي اين نياز انساني فراهم نشود مواد مخدر با اثر لذت بخشي موقت جايگزين خطرناكي براي ارضاي اين نياز مي‌شود.

در پايان باز هم تأكيد مي‌شود كه خانواده نقش مهمي در پيشگيري از مصرف مواد مخدر دارد و فقط ترساندن فرزندان از خطرات مواد مخدر براي رسيدن به اين هدف كافي نيست نقش والديني كه با فرزندانشان ارتباط خوبي برقرار مي‌كنند با آنها وقت مي‌گذارند حمايت‌شان مي‌كنند و در موارد استرس مي‌توانند به آنها كمك كنند در پيشگيري از ترويج اعتياد بسيار مؤثر است.