کمال نیوز: برنامه ریزی تحصیلی یعنی داشتن برنامه ی روزانه ، ماهانه و سالانه برای مطالعه و یادگیری که روند پیشرفت را سریع تر می کند . تعیین ساعت خواب ، وقت نظافت و انجام عبادت ، اوقات صبحانه ، ناهار و شام ، ساعات حضور در مدرسه ،تعیین ساعاتی برای انجام تکالیف درسی و مطالعاتی و ساعات گذراندن اوقات فراغت روزانه و هفتگی باید مشخص شود .

 

پیش شرط های طراحی برنامه ای قابل اجرا و مثمر ثمر :

 

1-تصمیم جدی بگیرید

اولین عامل، توانایی در تصمیم گیری است که برنامه ریزی ها را با موفقیت رو به رو می کند. با خودتان تمرین کنید تا در تصمیم گیری ها قاطع باشید. زمانی که دیگران می بینند شما نمی توانید سر تصمیم خود بایستید شما را جدی نمی گیرند . البته همه ی این ها به این معنا نیست که به فردی متعصب تبدیل شوید ، بلکه زمانی که مرتکب اشتباه شدید آن را بپذیرید و از دیگران عذر خواهی کنید داشتن تعادل به شما کمک می کند که اطرافیانتان از همراهی با شما لذت ببرند.

2- با انگیزه باشید

عامل دوم ؛ داشتن انگیزه ی کافی برای برنامه ریزی کردن است . از بین رفتن انگیزه به دلایل متعددی اتفاق می افتد . یکی از دلایل بی انگیزگی ، شکست خوردن در برنامه های قبلی است . برای آن که این تصور ذهنی را که " شما به هر کاری که دست می زنید ، با شکست روبرو می شوید " از بین ببرید می توانید برای شروع ، برنامه های کوچک و آسان را انتخاب کنید . از آن جا که دسترسی به این برنامه ها امکان بیشتری دارد ، اعتماد به نفس شما تقویت خواهد شد و در آینده موفق تر خواهید بود . برای مثال ممکن است چندین بار برنامه ی کتاب خواندن برای خودتان در نظر گرفته باشید ، اما هر بار به دلایل مختلفی موفق نشده باشید کتاب ها را به پایان ببرید . می توانید یک کتاب کوچک را انتخاب کنید. از ان جا که این کتاب ها زود به پایان می رسد تصور شما هم تغییر خواهد کرد.

عامل دیگری که موجب بی انگیزگی در برنامه های بلندمدت می شود فراموش کردن پاداش بزرگی است که در پایان نصیب شما خواهد شد ، شاید شما هم مشاهده کرده باشید که برنامه های گروهی با موفقیت بیشتری روبرو می شوند؛ زیرا اعضای گروه تا پایان مسیر در تقویت روحیه ی یکدیگر مشارکت می کنند . اگر اهداف شما به گونه ای است که می توانید در رسیدن به آن ها دیگران را هم شریک کنید ، وقت را تلف نکنید .

3- نه گفتن را بیاموزید

عامل سوم ، ساده تر از آن چیزی است که تصورش را نمی کنید .شما باید بتوانید نه بگویید و هر بار که برای خودتان برنامه ریزی می کنید ممکن است دیگران وظایف جدیدتری را به عهده تان بگذارند و از شما درخواست هایی کنند که شما باید توانایی مخالفت با آن ها را داشته باشید .

4- خستگی را از خود دور کنید

برای جلوگیری از شکست خوردن در برنامه ریزی های تان بهتر است خستگی را به زمانی موکول کنید که ازلحاظ روحی و جسمی به اندازه ی کافی آمادگی داشته باشید .یک شروع قوی و با انرژی را در طول برنامه ریزی حفظ کنید. این طور نیست که تصور کنید یک برنامه  ی فشرده ، پیروزی شما را تضمین می کند ، بلکه اگر زمانی را برای استراحت خود در نظر نگیرید نمی توانید در مراحل بعدی موفق شوید . یکی دیگر از معایب خستگی حین انجام مراحل برنامه ریزی آن است که از کیفیت کار شما می کاهد و باعث می شود توجهتان فقط به پایان کار متمرکز شود بدون آنکه به آن چه باید دقیقا" انجام دهید توجه داشته باشید . به یاد داشته باشید گاهی مقصد در طول مسیر است نه در انتهای آن .

5- بی حوصله نباشید

 

عامل پنجم ، بی حوصله نباشید و صبر و تحمل داشته باشید . این عامل به ویژه در تصمیمات بلندمدت نقش مهمی بازی می کند اما می توانید با کمی تمرین و همت ، تاثیر بی حوصلگی را در زندگی تان کمرنگ تر کنید. همان طور که بی حوصلگی روی برنامه ریزی ها تاثیر گذار است ، بی برنامگی هم می تواند به عاملی برای بی نظمی در زندگی و در نتیجه بی حوصلگی تبدیل شود . گاهی تیز بی حوصلگی ها بر اثر افسردگی یا ناامیدی ایجاد می شوند . اگر سعی کنید این مسائل را حل کنید و همواره با امیدواری به زندگی نگاه کنید ناخودآگاه به سمت برنامه ریزی کردن خواهید رفت .از هر کجا شروع کنید و هر کدام از این موانع را رفع کنید ، بار زیادی را از روی دوشتان بر خواهید داشت .