ما باید تشکر کنیم از شهر آمل و آن مردم فداکار که مع الأسف، عده ای شهید هم دادند، لکن خوب این مطلب را ثابت کردند که آنجایی که شما تمام آمالتان به آنجا بود با شما مخالفند؛ حالا شما می خواهید بیایید قم؟ می خواهید بیایید تهران؟ جاهای دیگر؟ امام خمینی(ره)

 

کمال نیوز: «ساعت 23:45 دقيقه دوشنبه شب، مطابق با پنجم بهمن 1360، اعضاي اتحاديه با نام «سربداران جنگل» در پوشش لباس­هاي نظامي مرسوم سپاه تحت عنوان عمليات «اسب تروا»، حمله خود را به شهر آمل آغاز كردند. با شروع عمليات و به شهادت رساندن بسيجي­هايي كه همانند شبهاي گذشته مأموريت داشتند تا شعارهايي را كه ضدّ انقلابي­هاي منطقه «اسپه کلا» بر در و ديوار نوشته بودند، پاكسازي كنند، درگيري­ها تا ساعت 4 صبح ادامه داشت. پس از سازماندهی نیروهای نظامی، تحت فرماندهي قرارگاه حضرت ابوالفضل (ع) دفاع از شهر آغاز شد و پس از ساختن سنگرهاي متعدد و كمك اقشار مختلف مردم، دشمن بر خلاف ارزيابي­هاي خود شكست خورد. در نهايت با هدايت نيروهاي نظامي و انتظامي و فداكاري و همدلي مردم، پاكسازي منطقه آغاز شده و در عصر روز چهارشنبه 7/11/60 شهر آمل آرام شد و پس از اين واقعه شهر آمل به نام شهر «هزار سنگر» معروف شد. در اين حماسه­ي جاودان، مردم شهر آمل، چهل شهيد گرانقدر را تقديم انقلاب اسلامي كردند»

جملات بالا توصیفی اجمالی از حماسه عظیم مردم شریف آمل و مقاومت بی بدیلشان در ششم بهمن سال 1360 بود. صفحات پربرگ کتاب تاریخ، مملو از داستانهای مقاومت و ایستادگی منادیان حق و حقیقت است در مقابل توفان سهمگین ظلم و کینه. داستان زشتی ها و زیبایی ها، داستان واقعیت ها و مجازها و... اما آنچه فرجام را رقم می زند، باقی ماندن حق است و رفتن باطل و چه زیباست سنت «جاء الحق و زهق الباطل ان الباطل کان زهوقا»...

پیروزی انقلاب اسلامی با دسیسه ها و ماجراهای پر فراز و نشیبی در کشور مصادف گردید که یکی بعد از دیگری پس از برخورد با سد مستحکم و دیوار بلند اندیشه و عمل انقلابی امام و مردم منهدم می شد و تصویر مقاومت و بیداری ملتی به پا خاسته برای اسلام و قرآن را بر تارک تاریخ، منعکس می ساخت. تصویری که در زمینه ی خود رسوایی و سرافکندگی دشمنان پرادعای ملت های مستقل و آزاد و در راس آنان شیطان بزرگ را نشان می داد.

ماجرای حمله به شهر آمل از سوی گروهک اتحادیه کمونیست های ایران و به تبع آن حماسه و مقاومت اسلامی مردم آمل آنقدر مهم بود که معمار کبیر انقلاب در وصیت نامه سیاسی الهی خویش، از مردم شهر آمل به نیکی یاد کرده است. اما این حماسه، بیش از همه از دو نظر برجسته و الهام بخش است: اول به خاطر اوج مقاومت و حضور مردمی که خود با دست خالی، باعث دفع این توطئه و آزادی شهر از دستن مهاجمان ناخوانده، بودند و این خود در کارنامه ی افتخارات شهر و اساسا ملت ما نقطه و نکته ی غرور آمیزی است. ثانیا آنچه جلب توجه می کند عمق انگیزه و پندار آن گروهک ضد انقلابی است که واقعا تصور می کردند مشغول آزاد سازی یک شهر از اسارت یک نهضت و مکتب می باشند، غافل از آنکه همین مردم، سال ها پیش از بیدار شدن عده ای از خواب زمستانی اعتراض کردند، خودشان به پا خاستند، نهضت به راه انداختند، همان ها هم پیروز شدند، نظام اسلامی برقرار ساختند، قانون اساسی تصویب کردند و خودشان هم با جان و دل از آن پاسداری می کنند.

نکته مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که چگونه حماسه 6 بهمن را ماندگار سازیم؟

همیشه این بحث مطرح بوده که ما در چنین موضوعاتی یا کم کار کرده ایم یا در صورت انجام برخی کارها، متاسفانه در قالب های مشخصی نبوده است. نکته مهم این است که باید نگاهمان به حماسه 6 بهمن آمل نگاهی ملی باشد نه شهری و استانی. تا جایی که در همین چند سال گذشته چنین بود. خوشبختانه در یکی دو سال اخیر نگاه ویژه ای به این موضوع شده که نوید خوبی در جهت ماندگاری این حماسه خواهد بود. حماسه 6 بهمن مردم آمل را اگرچه می توان در قالب فیلم سینمایی، فیلم کوتاه، تالیف کتاب، درج در کتب درسی و همایش های علمی و... مورد توجه قرار داد ولی این موارد باید به صورت کارشناسی شده باشد. تا جایی که در همایش ملی 6 بهمن (جبهه سوم) در اردیبهشت ماه سال 91 نتوانستیم به طور شایسته موفق باشیم. این موارد نشان دهنده آن است که در چنین موضوعاتی، کارهای صرفاً نمادین و سمبلیک و فاقد برنامه و تعجیل در انجام کارها، نمی تواند پاسخگوی ظرفیت شهری، استانی و ملی باشد. حرکات جدید مسئولان امر و تلاش در جهت نگاه ملی به این حماسه، مانند اختصاص یک فصل از دانشنامه مازندران به حماسه مردم آمل و تشکیل بنیاد ششم بهمن آمل، می تواند نوید بخش ماندگاری این حماسه عظیم باشد. ولی باید توجه داشته باشیم که مقاومت اسلامی مردم آمل حماسه است نه داستان.

ای آمل!

کردی دفاع از خود و از دین و کشورت                   راضی شد از تو، خاطر پر مهر رهبرت

           نام تو را امام به دفتر نوشته است                            نام تو ثبت در دفتر تاریخ گشته است

آباد باش زانکه شدی لایق درود                                آزاد باش زانکه خمینی تو را ستود

شهرام اسفندیار-کارشناس ارشد علوم سیاسی