نظر دبیر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در خصوص تحول در علوم انسانی و وضعیت بورسیه ها

حجت الاسلام علیرضا سلیمی، دبیر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با پایگاه خبری کمال نیوز، با بیان این که در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی کمیته اسلامی سازی علوم انسانی را تشکیل دادیم که این کمیته ارتباطات خوبی با شورای عالی انقلاب فرهنگی و دیگر شوراها دارد، گفت: بخش تسهیل قانون گذاری برای تسریع روند اسلامی سازی علوم انسانی و هر اقدامی که لازم باشد در این کمیته انجام می شود که کار عمده مجلس هموارسازی برای حرکت مجموعه های دیگر است.

 

وی با اشاره به این که در کمیته علوم انسانی به دنبال وضع قوانین مورد نیاز و رفع موانع هستیم، بیان داشت: این کمیته به طور جدی کار خود را در این راستا گذاشته است که اگر در بخشی نیازمند قانون گذاری هستیم این کار را انجام داده و در جایی که موانعی داریم آن را رفع کنیم.

 

نماینده مردم دلیجان و محلات در مجلس با بیان این که در بحث علوم انسانی چند چالش عمده وجود دارد، افزود: نگاه نخبگان دانشگاهی در بخش علوم انسانی به تولیدات غربی بوده و متن و محتوای علوم انسانی ما ترجمه شده است.

 

حجت الاسلام سلیمی با تاکید بر این که متأسفانه در بازتولید محتوا و تولید محتوا دچار نقصان هستیم، گفت: لایه هایی از نخبگان و فعالان در این سمت به خوباوری لازم نرسیدند و هنوز باور ندارند که ما با تکیه بر داشته های خود می توانیم در این بخش حرکت کنیم.

 

دبیر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ادامه داد: دانشگاه های ما در این زمینه هنوز نتوانستند به صورت استقلالی حرکت کرده و دانشگاه ما در این بخش به مثابه یک کلاس ابتدایی حرکت می کند و نگاهش به دست دیگران بوده و نگاه دانش مدار و دانش محور در این بخش نداریم.

 

وی با بیان این که اداره جامعه ما به وسیله علوم انسانی صورت می گیرد، گفت: جامعه شناسی، حقوق، روان شناسی و رشته های این حوزه علوم انسانی به عنوان روش حکمرانی است که می تواند جامعه را اداره کند.

 

نماینده مردم دلیجان و محلات در مجلس با اشاره به این که غربی ها در بخش علوم انسانی سرمایه گذاری فراوانی کردند، بیان داشت: اما ما امروز به این بخش به عنوان مباحث حاشیه ای و دست دوم نگاه می کنیم که نگاهی غلط است.

 

حجت الاسلام سلیمی تصریح کرد: اگر می خواهیم جهان را از نظر فکری تسخیر کنیم باید در بخش علوم انسانی سرمایه گذاری کنیم والا دیگران از مرزهای ما عبور کرده و جای تفکر ما را تنگ خواهند کرد.

 

دبیر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس افزود: اگر ما بتوانیم در بخش علوم انسانی سرمایه گذاری کنیم سطح نگاه و قله ای که در آن قرار داریم تغییر پیدا خواهد کرد.

 

وی در بخش دیگری با اشاره به بحث بورسیه ها، گفت: ما نباید با پر رنگ کردن بعضی از مسائل به خاطر بعضی از اهداف سیاسی یا غیر سیاسی مسیر اصلی را فراموش کنیم.

 

نماینده مردم دلیجان ومحلات در مجلس با بیان این که به طور قطع در بخش بورسیه ها مانند بحث جذب که ممکن است اشکالاتی داشته باشیم در این بخش هم اشکال باشد، بیان داشت: به نظر می رسد هیاهوی رسانه های سبب می شود به این مسأله بیش از حد خود پرداخته شده که نگاه بیش از اندازه و درشت نمایی آسیب زا بوده و ممکن است در کوتاه مدت منافعی برای بعضی افراد داشته باشد، اما به طور قطع به ضرر کشور است.

 

حجت الاسلام سلیمی با اشاره به این که در حال حاضر از سوی وزارت علوم اعلام شد که دو هزار و صد نفر هیچ اشکالی نداشتند و آن چه در هاله ای از ابهام بوده پرونده حدود 350 نفر بوده که این هم ابهامات قانونی است، ادامه داد: چون در بخش بورسیه ها در وزارت علوم یک دستورالعمل داخلی داریم که هر وزیری می آمد یک دستورالعمل می داد و به همین دلیل مشخص نیست چون دستورالعمل داخلی بوده خلاف قانون است یا نیست که پاره ای از موارد به طور قطع اشکال دارد.

 

دبیر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس تصریح کرد: ما به عنوان مجلس مصمم هستیم با اشکالات برخورد کرده و از حقوق اشخاصی که حق آنان تضییع شده دفاع کنیم.

 

حجت الاسلام سلیمی، افزود: مجلس منتظر است تا وزارت علوم کارهایی که انجام داده است را گزارش دهد و به طور قطع با دقت آن را مورد بررسی قرار می دهیم تا از حق نظام و کسانی که حقشان بوده و پس زده شدند دفاع کرده و عده ای نتوانند ناحق جای دیگران را تضییع کنند که حقی چند بعدی در این مسأله مطرح است.