وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: به زودی کلنگ ساخت نمایشگاه کتاب در مجتمع امام خمینی(ره) واقع در بزرگراه رسالت به زمین می‌خورد.

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، سید‌محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از بازدید از مصلی امام خمینی(ره) مکان برگزاری بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که صبح امروز(جمعه 18 فروردین) با همراهی «علی نیکزاد» وزیر راه و شهرسازی انجام داد، در جمع خبرنگاران حاضر و به سؤالات آنها پیرامون این نمایشگاه توضیح داد.

سید‌محمد حسینی در ابتدای این نشست خبری با تسلیت ایام فاطمیه اول گفت: تشکر می‌کنم از دوستان رسانه‌ای از خبرگزاری‌ها و مطبوعات که در این نشست حاضر و در مراسم بازدید بنده و وزیر راه را همراهی کردند.

وی گفت: در بازدید امروز از مصلی امام خمینی(ره) شاهد برپایی مسائل اجرایی، احداثی و آماده‌سازی سازه‌ها در مکان مصلی بودیم که نشان از تلاش و زحمات فراوانی می‌دهد. چرا که خواهانیم نمایشگاهی در خور جمهوری اسلامی برپا کنیم از این رو برای جلب رضایت علاقمندان به کتاب و بازدید‌کنندگان میلیونی از این نمایشگاه بین‌المللی تمام تلاش خود را خواهیم کرد.

وی ضمن اشاره به حضور وزیر راه در این بازدید عنوان داشت: در همراهی وزیر راه در این بازدید سخن از کارهای عمرانی نمایشگاه و احداث بخش‌های اجرایی و تسهیل در امور بودیم، چرا که امسال قرار است نماز عید فطر در مصلی برگزار شود که این مهم کار سنگینی را می‌طلبد؛ از این جهت با محدودیت‌هایی مواجه و امیدواریم با حضور وزیر راه موانع مرتفع شود.

به گفته حسینی امسال زودتر از هر سال کارهای اجرایی نمایشگاه آغاز شد تا در روزهای پایانی با مشکلات هر ساله مواجه نشوند.

* فضای نمایشگاه و مساحتی در حدود ۱۲۵ هزار متر مربع

وزیر ارشاد ضمن اشاره به فضا و مساحت نمایشگاه کتاب تهران یادآور شد: نمایشگاه بیست و پنجم کتاب تهران در فضایی به مساحت ۱۲۵ هزار متر مربع برگزار خواهد شد این مساحت بیش از سال گذشته و دوره بیست و چهارم خواهد بود. چرا که پارسال ۱۲۰ هزار متر ربع فضا در اختیار داشتیم ۵۰ هزار متر در شبستان محیط‌های مسقف و باقی با سازه‌های موقت در حال اجراست؛ البته این مساحت نیز جوابگوی همه خواسته‌ها نیست چرا که متقاضیان هر ساله از نمایشگاه کتاب افزایش می‌یابد.

وی افزود: امسال بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ ناشر داخلی در نمایشگاه حاضر هستند و نسبت به پارسال در این بخش نیز شاهد افزایش هستیم چرا که در نمایشگاه بیست و چهارم ۲ هزار و ۳۲۸ ناشر حضور داشته‌اند اما در نمایشگاه امسال 179 ناشر به این تعداد افزوده شده‌اند.

* بخش خارجی نمایشگاه بیست و پنجم

حسینی در ادامه سخن خود ضمن اشاره به بخش ناشران خارجی و حضور این ناشران در نمایشگاه ربع قرن کتاب تهران خاطر نشان کرد: در بخش خارجی امور پیگیری می‌شود حضور ناشرین در این بخش همواره پررنگ بوده است. البته علی‌رغم مسائل و روابط سیاسی با کشورهای اروپایی امسال حتی از آمریکا نیز ناشرینی در نمایشگاه حاضر خواهند بود.

در این بخش بازار جهانی و بخش عربی را تدارک دیده‌ایم که این بخش‌ها به نفع بازاریابی ما خواهد بود تا کتاب‌هایی که در ایران چاپ می‌شوند در دیگر نقاط نیز توزیع و ارائه شوند.

حسینی ادامه داد: در بخش خارجی کتاب‌های آموزشی و هنری برای دستیابی آسان مردم تدارک دیده شده است.

به گفته وزیر ارشاد؛ در بخش بین‌المللی نمایشگاه نمایندگی سفارت‌خانه‌های مختلف را داریم. چرا که هر ساله سفارتخانه‌ها همکاری خاصی با ما دارند و به نوعی کارهای فرهنگی ارائه می‌کنند. که در این مسیر می‌توانیم عنوان کنیم که در زمان برپایی نمایشگاه به نوعی هفته کوچک فرهنگی را برگزار می‌کنیم که امسال هم این فرصت در بخش بین‌المللی فراهم است.

* بحث مهم عناوین آثار

وزیر ارشاد در ادامه ضمن اشاره به بحث عناوین در نمایشگاه بیست و پنجم تصریح کرد: تعداد ناشرین نسبت به سال گذشته بیشتر از این رو عناوین بیشتری نیز ارائه خواهد شد. ۲۳۰ هزار عنوان در بخش داخلی در نمایشگاه بیست و پنجم داریم که ده درصد افزایش را نشان می‌دهد.

* سالن یاس و برپایی کارنامه نشر جمهوری اسلامی ایران

وی در ادامه به این بخش اشاره کرد و افزود: بخشی در فضای سالن یاس برای برپایی و به نمایش در آمدن کارنامه نشر جمهوری اسلامی ایران تدارک دیده شده است البته سال گذشته این اقدام آغاز شد. اما در روزهای ابتدایی نمایشگاه بیست و چهارم(سال گذشته) شاهد افتتاح آن نبودیم. اما تمام تلاش خود را می‌کنیم تا در اولین روزهای نمایشگاه بیست و پنجم این سالن را آماده و با درهایی باز به روی علاقمندان افتتاح کنیم.

* نمایشگاه بیست و پنجم کتاب تهران و عنوان مهمی چون «ربع قرن»

این مقام مسئول در وزارت ارشد درباره بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عنوان کرد: این نمایشگاه در اردیبهشت‌ماه عنوان ربع‌قرن را دارد از این رو بخشی به این مهم اختصاص یافته و بیست و پنج سال فعالیت نمایشگاه بین‌المللی کتاب در قالب عکس، مستند و ... به علاقمندان نشان داده خواهد شد و در قالب نمایشگاهی مروری بر 25 سال فعالیت خواهد داشت. از این رو در مدت برپایی نمایشگاه بیست و پنجم از روسای نمایشگاه‌های پیشین که همگی از معاونین فرهنگی بوده‌اند تجلیل خواهیم کرد. چرا که هر سال این پیشرفت نتیجه فعالیت رؤسای پیشین نمایشگاه کتاب است.

* بیداری اسلامی و رنگ و بویی در نمایشگاه کتاب

حسینی با اشاره به فضای باز نمایشگاه و برپایی بخشی به عنوان بیداری اسلامی گفت: در بازدید از فضای خارجی بخشی به عنوان بیداری اسلامی شاهد بودیم و سازه‌هایی در فضای خارج به این نام اختصاص یافته است چرا که نمی‌توانیم نسبت به این مسئله مهم جهان اسلام بی‌تفاوت باشیم.

* نشر الکترونیک و اختصاص ۲۰ غرفه

حسینی در مورد بخش نشر الکترونیک اظهار داشت: نشر الکترونیک در ۲۰ غرفه ارائه می‌شود چرا که نشر در فضای مجازی مهم و جدی است که باید آن را با توجه خاص دنبال کنیم.

* محمود احمدی‌نژاد و افتتاح نمایشگاه بیست و پنجم کتاب

حسینی ضمن پایان دادن به شائبه‌های فراوان درباره حضور رئیس جمهور در نمایشگاه کتاب و افتتاح آن، توضیحاتی این چنین داد: نمایشگاه کتاب ۱۲ اردیبهشت با حضور محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور افتتاح و از ۱۳ تا ۲۳ اردیبهشت میزان علاقه‌مندان خواهد بود.

وی گفت: هر ساله روسای دیگر قوا نیز در نمایشگاه حضور می‌یابند اما سعی داریم در نمایشگاه بیست و پنجم حضور ویژه رئیس مجلس و قوه قضائیه را داشته باشیم البته با مراسمی خاص که یا در اختتامیه و یا در برنامه ویژه ربع قرن نمایشگاه کتاب خواهد بود. همچنین از اعضای دولت، سفرا، ائمه جمعه، استانداران، مدیران، دعوت می‌کنیم تا در این رویداد مهم فرهنگی حاضر شوند.

حسینی با اشاره به اینکه سال گذشته ۵ میلیون نفر از نمایشگاه کتاب بازدید کرده‌اند گفت: این آمار نشان از حرکت بی‌نظیری دارد که در هیچ نمایشگاهی در نقاط مختلف جهان چنین استقبالی دیده نمی‌شود اما مردم ما علاقمند به کتاب هستند از این رو باید این امکان فراهم شود تا همگان بتوانند به راحتی در نمایشگاه حاضر و کتاب های خود را تهیه کنند.

وزیر ارشاد در ادامه ضمن قدردانی از تلاش‌های وزارت راه و شهرسازی، شورای شهر، شهر داری تهران، نیروی انتظامی، مخابرات ادامه داد. راهنمایی و رانندگی نیز در این برگزاری باشکوه نقش ویژه‌ای دارد چرا که همواره تلاش دارد ترافیک اطراف نمایشگاه را روان و دسترسی مردم به مصلی را با سهولت داشته باشد. از این رو از پادگان منطقه جنوب مصلی و دیگر فضاها برای این مهم کمک گرفته خواهد شد تا مشکلات کمتری را شاهد باشیم.

* حضور ناشرین و نویسندگان و دیدار چهره به چهره با مردم

وی از ناشرین فعال در نمایشگاه درخواست کرد تا با دعوت از نویسندگان پاسخگوی سؤالات مراجعین باشند.

چرا که این نمایشگاه فرصتی مغتنم است که همه باید کمک کنیم تا به شکل مطلوب برگزار شود.

* نقش پررنگ رسانه‌ها در انعکاس اخبار

وزیر ارشاد افزود: رسانه‌ها در پوشش اخبار نمایشگاه بیست و پنجم همانند سایر نمایشگاه‌ها تلاش می‌کنند. چرا که این نمایشگاه کل فضای کشور را در بر می‌گیرد.

حسینی در پاسخ به سؤالی درباره برآورد هزینه‌های آماده‌سازی مصلی توضیح داد: این هزینه‌ها مختلف است، سازه‌های موقت که سه سالی است برای برگزاری برخی بخش‌ها تدارک دیده می‌شود هزینه سنگینی دارد اما هزینه این بخش نیز همانند سال گذشته است.

وی ضمن اشاره به هزینه غرفه‌ها گفت: سعی می‌کنم با ارائه یارانه و اعتباری ویژه به غرفه‌داران از هزینه‌ غرفه‌ها بکاهیم. چرا که این مهم را حرکتی در راستای اهداف فرهنگی می‌دانیم.

* دو میلیارد تومان سهم دانشجویان از نمایشگاه

حسینی ادامه داد: دو میلیارد تومان اعتبار برای دانشجویان در نمایشگاه بیست و پنجم در نظر گرفته خواهد شد تا در روزهای نمایشگاه ازدحام را شاهد نباشیم.

* پاسخ وزیر ارشاد و تسویه‌حساب با ناشران خارجی

حسینی درباره تسویه حساب ناشران خارجی در نمایشگاه که چند روزی است در رسانه‌ها خبر عدم این تسویه حساب از سوی ارشاد از سوی ارشاد منتشر می‌شود توضیح داد: مشکل ناشران خارجی و تسویه حساب با آنها برطرف شده و این مهم مانعی برسر راه نمایشگاه بیست و پنجم نخواهد بود و این ناشران می‌توانند حضوری فعالی داشته باشند البته موانعی که موجود بود به طرق مختلف با همکاری بانک مرکزی برطرف شود. چرا که نمایشگاه کتاب تهران اعتباری جهانی دارد و در تقویم بسیاری کشورها درج شده است.

* ناشران تعلیق شده و حضور در نمایشگاه بیست و پنجم

وزیر ارشاد در پاسخ به خبرنگاری که از حضور ناشران تعلیق شده پرسید، گفت: نمایشگاه ضوابط خاص خود را دارد و واجدین شرایط می‌توانند در آن شرکت کنند در حال حاضر ما ۴ هزار ناشر فعال داریم و اگر ناشری فعال نباشد نمی‌تواند در نمایشگاه حضور داشته باشد.

* بخش بیداری اسلامی، رونمایی، معرفی و ارائه آثار جدید

حسینی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره در نظر گرفتن فضایی به عنوان بیداری اسلامی و اقدامات این بخش گفت: نمایشگاه کتاب تنها وظیفه عرضه کتاب را ندارد یک فروشگاه بزرگ نیست نمایشگاه میعاد‌گاهی است برای علاقه‌مندان کتاب، نویسندگان و ناشران در معرفی کتاب رونمایی از کتاب‌های جدید، مجموعه‌های تازه است.

وی افزود: نمایشگاه فرصتی است تا دوستداران کتاب با آخرین تازه های آن آشنا شوند باید نشست‌های تخصصی اهل قلم همانند هر سال برگزار شوند. البته در بخش بیداری اسلامی آخرین مباحث، آخرین آثار و فعالیت‌ها و تحلیل‌هایی در راستای این بیداری ارائه خواهد شد. وجود این تحلیل‌ها فرصت خوبی است تا با حرکتی در مصر، تونس، لیبی و یمن آشنا شویم.

* برگزاری جشن ولادت حضرت زهرا در نمایشگاه کتاب

وزیر ارشاد با اعلام این خبر افزود: در نمایشگاه بیست و پنجم کتاب تهران جشن ولادت حضرت زهرا با شکوه خاصی برپا خواهد شد. البته برپای نماز جماعت، برنامه‌های معنوی و مذهبی، مشاوره دینی، پاسخ به سؤالات و غیره را در نمایشگاه شاهد خواهیم بود.

* ناشران در فرصت تعیین شده به غرفه‌ها بیایند

حسینی ضمن تأکید به ناشران برای آماده‌سازی غرفه‌ها گفت: اگر ناشرین در آماده‌سازی غرفه‌ها تعلل کنند و غرفه‌ها تا روز اول تجهیز نشوند این فضا به دیگر متقاضیان واگذار خواهد شد. که این مهم باید مورد توجه ناشرین دولتی باشد.

* بحث داغ محل نمایشگاه کتاب تهران؛ نمایشگاه کتاب به آن سوی محل فعلی منتقل می‌شود

وزیر ارشاد درباره محل دائمی نمایشگاه کتاب تصریح کرد: در این باره بحث‌های فراوانی مطرح بود مکان‌ها و گزینه‌های مختلفی پیشنهاد شد البته شهرداری اقداماتی در کنار مرقد امام(شهرآفتاب) و باغ کتاب انجام داده بود اما با اشاره به بررسی‌های مختلف مشاهده شد که باغ کتاب نیز تنها برای برپایی نمایشگاه‌های تخصصی جوابگوست و برای نمایشگاه بین‌المللی کافی نیست لذا مکان‌های مختلف دیدیم آخرین گزینه مجتمع امام خمینی(ره) بود که به زودی کلنگ نمایشگاه در این جا به زمین زده خواهد شد.

حسینی ادامه داد: مهندس نیکزاد نیز اعلام آمادگی کرده تا در ساخت این مکان مشارکت کنند، چرا که این پروژه ماندگار خواهد شد حتی اگر در دولت دهم هم به پایان نرسید. مقدمات فراهم شده تا در این ایام شاهد این پروژه عظیم باشیم.

* قدیانی در ادامه این مراسم از معاونت امور فرهنگی قدردانی و از وزیر ارشاد خواست تا فرصتی را فراهم آورد که ناشران با محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور دیدار داشته باشند و به بازگویی مشکلات خود بپردازند.

سخن دیگر قدیانی درباره حمل و نقل کتاب در ایام نمایشگاه کتاب بود که مساعدت معاونت فرهنگی را خواستار شد.

در پایان این مراسم بهمن دری معاون فرهنگی وزیر ارشاد از اصحاب رسانه و مسئولین کمیته حاضر در نمایشگاه قدردانی کرد.