عضو ائتلاف پیشرفت با تشریح مباحث انتخاباتی گفت: اینکه راه بیفتیم و هزینه‌های عجیب و غریب کنیم، اصل آن را قبول ندارم و در واقع توصیه حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب این است که در تبلیغات اسراف نشود.

ه گزارش خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس، علی‌اکبر ولایتی در نشست پرسش و پاسخ دانشجویی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی در خصوص هدفش از ورود به عرصه انتخابات، گفت: بنده فکر کردم این یک تکلیف است.

وی افزود: ممکن است اولین‌بار هم نباشد که کسی چنین حرفی را می‌زند اما مراحل مختلفی را در طی سال‌های طولانی حکومت پشت‌سر گذاشتم و بسیاری از مواقع از این فرصت‌ها برایم وجود داشته اما به میدان نیامدم.

عضو ائتلاف پیشرفت بر همین اساس به انتخابات سال 76 اشاره و تصریح کرد: از سال 75 مکرراً از سوی کارگزاران به بنده مراجعه می‌شد و حتی به منزلم آمدند و اصرار داشتند به عنوان نامزد به میدان بیایم.

وی با بیان اینکه در آن زمان آقای ناطق نوری از مدت‌ها پیش اعلام آمادگی کرده بود، یادآور شد: در نظرسنجی‌ها رأی بنده 26 درصد و بالاتر از همه قرار داشت و احتمال اینکه بنده در انتخابات موفق شوم بالا بود اما یک ملاحظه را انجام دادم و با توجه به مشورت‌هایی که کردم این نظر تأیید شد که مصلحت نیست از بین اصولگرایان دو نفر به میدان بیایند.

ولایتی اضافه کرد: حتی در اردیبهشت 76 و کمتر از یک ماه مانده به دوم خرداد، به بنده گفتند هنوز کارگزاران بیانیه خود را نداد‌ه‌اند؛ آنها به بنده گفتند اگر شما باشید حمایت می‌کنیم در غیر این صورت حمایت ما به نفع خاتمی خواهد بود اما نظر من این بود چون آقای ناطق در صحنه حضور دارد من نیایم چرا که موجب شکستن رأی می‌شد.

مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل گفت: در آن زمان نامزدهای انتخابات می‌توانستند در برنامه‌ها وقت خود را به فرد دیگری بدهند و آقای ناطق نوری از من خواست و من از وی دفاع کردم.

ولایتی افزود: این برنامه ضبط شده بود و قرار بود از تلویزیون پخش شود و بر همین اساس مجموعه کارگزاران به من گفتند اگر جلوی پخش این مصاحبه را بگیری وزیر امور خارجه ما خواهی بود اما بنده گفتم نه، باید پخش شود.

وی تأکید کرد: اگر در حال حاضر می‌گویم می‌خواهم بیایم برای اینست که شرایط بسیار سخت و پیچیده و درهم ریخته است و این هم در حوزه داخلی و هم حوزه خارجی صدق می‌کند و به جای رفع مشکلات مردم، بین رقبا دعوای سیاسی وجود دارد.

«مشکلات اقتصادی همچون گرانی، تورم و ارز وجود دارد که می‌توان آنها را حل کرد و در حوزه خارجی نیز بهتر از حال حاضر می‌توانیم عمل کنیم».

وزیر اسبق امور خارجه اظهار داشت: طی سال‌هایی که گذشت، نمونه‌هایی وجود دارد که جایی بن‌ بست بود و بنده تا آستانه راه حل پیش بردم اما مورد قبول قرار نگرفت و کار به گونه‌ای دیگر جلو رفت.

ولایتی ادامه داد: الآن هم می‌شود وضع داخلی کشور را با قانونی کردن کارها، درست عمل کردن هدفمندی‌ها و جلوگیری از ایجاد تنش بین خودی‌ها در داخل کشور به بهترین شکل پیش برد.

وی تأکید کرد:‌ چه ضرورتی دارد آدم برای اینکه مواضع حق خود را بیان کند کار را به درگیری بکشاند؛ قضیه هسته‌ای را می‌توان به گونه‌ای حل کرد که جمهوری اسلامی حقوق خود را داشته و فعالیتش را نیز ادامه دهد و ضرورتی ندارد روابط خود را با کشورهای دیگر به هم بزند و این مسأله تدبیر می‌خواهد و عملی است.

ولایتی اضافه کرد: اگر روزی قرار باشد بین آنهایی که جور دیگری مدعی هستند و این سخن بنده گفت‌وگویی باشد، نمونه‌هایش را خواهم گفت و ما در گذشته آنها را انجام دادیم.

عضو ائتلاف پیشرفت در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: اکنون بعد از گذشت 34 سال از انقلاب اسلامی باید دید در چشم‌انداز 20 ساله کشور که توسط مقام معظم رهبری تأئید شده، باید به کجا برسیم.

وی افزود: باید دید در مسیر قانونی برنامه‌ریزی 5 ساله، روشن شدن تکلیف حوزه اقتصادی مثل هدفمندی و اینکه دولت بودجه را بر اساس مصوبه مجلس می‌دهد، چگونه عمل شده است.

ولایتی با تأکید بر اینکه دیدگاه مقام معظم رهبری اینست که ما در مواد غذایی به ویژه در بخش گندم به خودکفایی برسیم، یادآور شد: زمانی میزان تولیدات کشاورزی به 110 میلیون تن می‌رسید و الآن با تنزل 70 میلیون تن شده است.

«باید بخشی از یارانه و 30 درصد آن به صنعت داده می‌شد تا موجب رکورد کارخانه‌داران به ویژه کارگاه‌ها نشود، اما این یارانه داده نشد و نیاز به اجرای درست قانون برنامه است؛ اگر سالی 10 درصد بودجه کشور و هزینه‌های اجرایی از درآمد نفت کاهش می‌یافت، امروز باتحریم نفت نمی‌توانستند ما را این گونه تحت فشار قرار دهند».

عضو ائتلاف پیشرفت در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه نبود ولع برای رسیدن به قدرت در شما ویژگی خوبی است اما چرا با این وجود ائتلاف انتخاباتی درست‌ کرده‌اید؟ اظهار داشت: ‌اصل بسیار مهم جلوگیری از تفرقه است.

وی افزود: بنده در سال 76 اگر به میدان می‌آمدم، نه من و نه آقای ناطق رأی نمی‌آوردیم و در واقع نفر دیگری می‌برد که دیدید چطور شد؛ ممکن است برخی سلایق متفاوت بین بنده و فلان آقا باشد اما هر سه اصولگرا هستیم و در واقع اصل مهم‌تر، وحدت بود.

ولایتی با بیان اینکه ما باید سراغ کسانی می‌رفتیم که در جامعه رأی داشتند و نوع اظهارات‌شان نشان می‌داد یا اصولگرا هستند و یا به آن نزدیکند، افزود: در واقع تلاش کردیم بقیه هم بپیوندند و این هسته اولیه باشد و بتوان در این میان انتخاب اصلح صورت گیرد و اینکه تفرقه صورت نگیرد.

وی اضافه کرد: از این رو آنچه به نظر ما رسید این بود اما به هر دلیلی این در بسته شد و درهای جدیدی مقابل ما باز شدند و تصورهایی به وجود آمد مبنی بر اینکه راه رسیدن به ریاست جمهوری ائتلاف‌های متعدد است و بعد دیدیم مبارزه ائتلاف‌ها شکل گرفت.

ولایتی در ادامه سخنان خود به چگونگی تبلیغات اشاره و تصریح کرد: بنده در حوزه عملکرد یا چگونگی تبلیغات و هزینه‌کردن‌ها روش خود را دارم و اگر خبری از بنده پخش می‌شود، در واقع به دعوت بسیج یا مساجد و یا مساجد است اما اینکه راه بیافتیم و هزینه‌های عجیب و غریب کنیم اصل آن را قبول ندارم و در واقع توصیه امام (ره) و رهبری اینست که در تبلیغات اسراف نشود.

عضو ائتلاف پیشرفت گفت: بنده هزینه‌های عجیب و غریب را نه خود می‌پسندم و نه اگر کسی انجام دهد تأئید می‌کنم؛ ما کاری را شروع کردیم و امیدواریم در نهایت انتخاب علما و مردم به سمت کسی باشد که مصلحت است و در واقع ائتلاف برای جلوگیری از تفرقه بود.

وی با تأکید بر اینکه ما با افراد مخلتفی که اکثراً مورد تأئید هستند و در واقع امتحان خود را به نوعی پس داده‌اند صحبت کردیم، گفت: در حال حاضر که از یک طرف فتنه و از طرف دیگر انحراف و انواع اصولگرایی وجود دارد، ما باید در این زمینه بسیار دقت کنیم.

عضو ائتلاف پیشرفت در پاسخ به پرسش یکی از حضار مبنی بر اینکه علت کناره‌گیری‌تان به نفع هاشمی در سال 84 چه بود؟، توضیح داد: من خدمت مرحوم حاج‌آقا مجتبی تهرانی رسیدم و ایشان به من گفتند که فلانی بر تو واجب است که در انتخابات نامزد شوی و خدایا تو شاهد باش که من به وی گفتم اگر هاشمی کاندیدا شد، تو نیا؛ چرا که او به عنوان عالم اگر در انتخابات شکست بخورد، به مصلحت اسلام نیست.

ولایتی افزود: من مطابق فرمایش آیت‌الله حاج‌آقا مجتبی تهرانی عمل کردم چرا که وقتی مجتهدی حکم کرد، بقیه نیز باید از وی تبعیت کنند.

وی ادامه داد: عده‌ای بیکار ننشستند و تلاش کردند کاری کنند تا آقای هاشمی کاندیدا نشود و ایشان نیز این را پذیرفت مشروط بر اینکه فقط من باشم؛ چرا که فقط با من این قرار را گذاشته بود و از طرف دیگر بقیه کاندیداها را قانع کنند تا نیایند.

«یعنی نه آقای هاشمی بیاید نه بقیه کاندیداها و آقای هاشمی با همه کاندیداها ملاقات و همه قبول کردند که نیایند جز یک نفر که البته اسمش را به من نگفتند اما فرزندان ایشان می‌دانند؛ بعد هم منشوری را امضاء کردند».

مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل به ذکر دیداری از خود با دبیرکل حزب‌الله لبنان پرداخت و اظهار داشت: بنده یک‌بار پس از وزارت خارجه به لبنان رفتم و سیدحسن نصرالله را زیارت کردم.

وی افزود: ایشان نیز از کلیه رؤسا و فرماندهان جهادی دعوت کردند و در آن جلسه فرمودند که فلانی به عنوان یک مجاهد از ابتدای مجاهدت از پایه‌گذاران قوی حزب‌الله بوده و بنده نیز از نقطه صفر شروع حزب‌الله در وزارت امور خارجه بودم.

ولایتی با تأکید بر اینکه حزب‌الله اگر همان حزب‌الله قرآنی باشد صحیح است اما اگر مدل‌های فرنگی باشد، با جامعه و اعتقادات ما همخوانی ندارد، گفت: حزب‌الله لبنان یک نفر در رأس دارد که ارتباطات بین اعضای آن قبل از اینکه تشکیلاتی باشد، اعتقادی است و در همین جمهوری اسلامی نیز ارتباط با مجموعه بسیج و تشکل‌ها و هیئت‌های مذهبی نیز ارتباطی اعتقادی در میان است.

عضو ائتلاف پیشرفت گفت: باید تکلیف‌مان را با تعریف تشکل معلوم کنیم؛ اگر اعتقادی باشد که عین ولایت ماست؛ البته تشکل اصل است اما باید مراقب باشیم در چاله و تعریف حزب فرنگی نیافتیم؛ در ایران حزب به سبک فرنگی هیچ‌گاه پا نگرفته است؛ مگر حزب توده.

ولایتی خاطر نشان کرد: امروز هم معتقدم که بدون تشکل نمی‌توانیم انقلاب را حفظ کنیم.

عضو ائتلاف پیشرفت در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا سخنان حاج‌آقا مجتبی تهرانی را در مورد انتخابات سال 84 در زمان حیات ایشان نگفتید؟، اظهار داشت: من این سخنان حاج‌آقا مجتبی را بعد از فوت ایشان با پسرانشان چک کردم و اگر نگفتم، بر اساس مصلحت بود.

وی افزود: البته شما می‌توانید ماجرا را از فرزندانشان بپرسید؛ چرا که حاج‌آقا مجتبی تهرانی این سخنان را در منزلشان و در جمع فرزندانشان به من گفتند.

ولایتی در پاسخ به پرسش دیگری با این عنوان که موضع شما نسبت به شخص هاشمی رفسنجانی چیست؟، گفت: هرکسی مثبت‌ها و منفی‌هایی دارد؛ آقای هاشمی نیز همینطور.

وی اضافه کرد: حضرت امام (ره) بر روی شخص هاشمی رفسنجانی نگاه مثبتی داشتند؛ حضرت آقا نیز امروز در جهت حفظ احترام آقای هاشمی رفتار می‌کند و برای چندمین بار وی را به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام که مصوبات آن از مجلس و شورای نگهبان پر اهمیت‌تر است، منصوب کرده‌اند.

«لذا الگوی ما حضرت آقاست و دقیقاً همانگونه حرکت می‌کنیم که ایشان مصلحت بدانند و دیدگاهم با ایشان تفاوتی ندارد».

وی از منفی نگاه کردن به دولت‌های گذشته انتقاد و تصریح کرد: اگر قرار باشد بگوییم دولت بازرگان، بنی‌صدر، هاشمی، خاتمی و احمدی‌نژاد همه منفی بوده که همه به ما می‌گویند حاصل این حکومت همه‌اش منفی شد اما اینگونه نیست.

ولایتی ادامه داد: آنچه مدنظر حضرت آقاست، اینست که این تناسب به هم نخورد و آرامش کشور را به هم نریزیم.

مشاور مقام معظم رهبری در امور بین ‌الملل به سوابق و کارنامه خود در وزارت امور خارجه اشاره و تصریح کرد: امام همواره می‌گفتند از اول انقلاب هر چه سفارش کردیم سفارتخانه‌ها را درست کنید، کاری نکردند و از همه وزرای خارجه قبل از من که 7 نفر بودند، منتقد و شاکی بودند اما بنده وزارتخانه‌ای را ساختم که در آن 800 نفر کارشناس تربیت کردیم.

ولایتی در پایان سخنانش با تأکید بر اینکه جامعه مدرسین و جامعه روحانیت مبارز به هر تصمیم مشترکی برسند تبعیت می‌کنم، متذکر شد: اگر جامعتین تصمیم مشترکی را اتخاذ کنند، قبول داریم اما تاکنون صحبتی نکرده‌اند.