چهره در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم

کمال نیوز به نقل از افکار نیوز - با اعلام زمان برگزاری انتخابات گویا زنگ انتخابات دور یازدهم ریاست جمهوری نواخته شده و تنها ۹ ماه دیگر به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است. نامزدها از هم اکنون شرایط خود را برای حضور در میدان رقابت آماده می کنند؛ در این بین گمانه زنی های رسانه ای برای تعیین کاندیداها روز به روز بالا می گیرد.

انتخابات سال آینده از چند حیث با انتخابات گذشته متفاوت است که مهمترین آن حضور سه جبهه بزرگ در انتخابات است. در انتخابات گذشته نامزدها یا نماینده اصولگرایان بوده اند و یا اصلاح طلبان و سایر نامزدها به طور مستقل وارد کارزار انتخاباتی می شدند اما در انتخابات ۹۲ علاوه بر نمایندگان این طیف ها شاهد نماینده دیگری نیز هستیم و آن نماینده دولت است. محمود احمدی نژاد در مصاحبه تلوزیونی خود، امسال را به عنوان سال پایانی دولت نپذیرفت و همین سبب شد تا همه مطمئن شوند که دولت نامزد دوم اصولگرایان را معرفی خواهد کرد.

در ذیل به بررسی اجمالی سوابق کاندیداهای احتمالی دور یازدهم ریاست جمهوری می پردازیم که بدون شک برخی از آنها در انتخابات شرکت نخواهند کرد اما گمانه زنی ها حکایت از حضور آنها دارد.


اسفندیار رحیم مشایی می آید یا نه ؟!

سخنرانی های جنجالی وی در سالهای ۸۴ تا ۸۸ را تقریبا همه فراموش کرده اند و اکنون او به عنوان لیدر جریانی خاص شناخته می شود. اسفندیار رحیم مشایی متولد آبان ۱۳۳۹ در روستای مشا از توابع رامسراست. پست های وی در یک نگاه عبارتند از رئیس دفتر و سرپرست نهاد ریاست جمهوری ایران، دبیر کمیسیون فرهنگی دولت، ریاست شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، ریاست گروه مشاوران جوان ریاست جمهوری، رئیس کارگروه زیارت و فرهنگ رضوی، جانشین رئیس‌جمهور در شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور، رئیس مرکز ملی جهانی‌شدن، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت ایران و نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امور خاورمیانه است(برخی از این پست ها اکنون در اختیار وی نیست).

در زمان شهرداری محمود احمدی‌نژاد رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بود. در دولت اول احمدی‌نژاد مشایی ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران را بر عهده داشت. در تیرماه ۱۳۸۸ معاون اول رئیس‌جمهور ایران شد اما پس از یک هفته با حکم حکومتی رهبر عزل شد.
وی جنجالی ترین چهره دولت محسوب می شود اما حضور وی در انتخابات بعید به نظر می رسد زیرا زمانی که وی صلاحیت معاون اولی را ندارد پس بدون شک از فیلتر شورای نگهبان عبور نخواهد کرد. البته مشایی خود نیز اعلام کرده که تصمیم به حضور در انتخابات ندارد.


مصطفی پور محمدی

او معاون برون مرزی وزیر اطلاعات در دوران علی فلاحیان و وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد بود.
در سال ۱۳۳۸ در قم زاده شد. پورمحمدی در سطح چهار فقه و حقوق اسلامی (معادل دکترا) در حوزهٔ علمیه تحصیل کرده‌ است. مولف دو جلد کتاب در رابطه با حقوق سیاسی، مبانی نظری اندیشه سیاسی در اسلام و مباحث سیاسی و اجتماعی است.


کامران دانشجو، نظام آموزش عالی کشور در اختیار این خانواده است

وی که سابقه استانداری تهران و معاونت سیاسی وزیر کشور را دارد؛ در دولت نهم احمدی نژاد مسئول برگزاری و رییس ستاد انتخابات ریاست جمهوری دهم بود اخیرا فعالیت هایی را برای انتخابات سال آینده آغاز کرده است.
دانشجو با وجودی که در انتخابات ۸۴ از حامیان لاریجانی به شمار می آمد اما پس از آن با نزدیک شدن به احمدی نژاد به یکی از دولتمردان شماره یک وی تبدیل شد.
طرح های تفکیک جنسیتی دانشگاه ها و بازنشستگی اساتید از جمله برنامه های جنجالی دانشجو در وزارت علوم بود. او که دانش آموخته دکترای هوافضا از دانشگاه منچستر انگلستان است به دلیل اعتراض به سلمان رشدی پس از فتوای امام خمینی (ره) در مورد ارتداد وی از انگلیس اخراج شد.
برادران او با نامهای فرهاد دانشجو و خسرو دانشجو روسای دانشگاه آزاد و دانشگاه علوم و تحقیقات هستند.
او به عنوان یکی از نامزدهای دولت مطرح است.


سعید جلیلی، ساده زیست و مردمی

سعید جلیلی، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی که در مهرماه ۱۳۸۶، در دولت محمود احمدی نژاد جایگزین علی لاریجانی شد.
تحصیلات خود را تا مقطع دکتری علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق به پایان رسانده و سابقه‌ای ۱۸ ساله در وزارت امور خارجه دارد. جلیلی در زمان جنگ ایران و عراق به عنوان نیروی بسیجی بارها در جبهه‌های جنگ حضور یافت و جانباز شد. به او «دیپلمات جانباز» می گویند. ساده زیستی وی به ویژه در جریان برگزاری اجلاس ۵+۱ در ابتدای امسال باعث شد تا به عنوان یکی از محبوب ترین چهره های سیاسی در بین مردم شناخته شود.


علی اکبر ولایتی پای ثابت معتدل و با تجربه

کمتر کسی است که علی اکبر ولایتی را  در مباحث و گفت و گو های تلوزیونی در یکسال اخیر ندیده باشد. وی متولد ۴ تیر ۱۳۲۴ در شمیران است. پس از پیروزی انقلاب ایران، به عنوان معاون وزارت بهداری، نماینده مردم تهران در اولین دورهٔ مجلس شورای اسلامی و بعد از آن به مدت شانزده سال، در دو دوره‌ریاست جمهوری ، به عنوان وزیر امور خارجه فعالیت کرده است. پس از آن مشاور بین‌الملل رهبر معظم انقلاب گردید و هم اکنون نیز در این سمت انجام وظیفه می کند.

علی‌اکبر ولایتی، بطور سمبیلک در چند دانشگاه در فهرست استادان قرار دارد. وی در مجمع تشخیص مصلحت نظام و بنیاد دائره المعارف اسلامی نیز حضور دارد. او ریاست رسمی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری و جمعیت حمایت از پیوند اعضاء را هم بر عهده دارد. همچنین عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

محسن رضایی میرقائد، میانه روی

وی متولد۱۰ شهریور ۱۳۳۳ در مسجد سلیمان است. او هم اکنون دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام است. وی فرمانده پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نامزد دوره دهم ریاست جمهوری ایران بود. رضایی در ابتدای پیروزی انقلاب از افراد پایه‌گذار سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی بود و پس از آن وارد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد و به مدت شانزده سال از ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۶ فرماندهی این نهاد را بر عهده داشت.

محسن رضایی در سال ۱۳۷۸ خود را کاندیدای نمایندگی مجلس شورای اسلامی در تهران کرد و در فهرست «ائتلاف خط امام و رهبری» (معروف به جناح راست) قرار داشت، اما موفق به کسب آرای لازم نشد. او همچنین در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۴ نیز با شعار انتخاباتی «دولت عشق» حضور یافت، اما دو روز پیش از برگزاری انتخابات کناره‌گیری خود را اعلام کرد. رضایی یکی از نامزدهای دوره دهم ریاست جمهوری ایران نیز حضور داشت اما آرای وی به ۲ میلیون نرسید.

محمدرضا عارف، گزینه اصلی اصلاح طلبان

محمدرضا عارف متولد ۲۷ آذر ۱۳۳۰ در یزداست. وی بین سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ معاون اول رئیس جمهور بود و در حال حاضر عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام (از ۲۵ اسفند ۱۳۸۱)، استاد دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف و رییس هیئت مدیره بنیاد باران است.
وی دارای مدرک کارشناسی از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه استنفورد آمریکا، در رشته مهندسی برق است. محمدرضا عارف در انتخابات دوره هشتم مجلس شورای اسلامی در اعتراض به رد صلاحیت اصلاح طلبان از ادامه رقابت انصراف داد، در آن انتخابات از وی به عنوان نفر اول فهرست انتخاباتی ائتلاف اصلاح طلبان نام برده می‌شد.
عارف به عنوان چهره اصلی اصلاح طلبان در انتخابات دور بعدی است اما هنوز اعلام رسمی از سوی وی نشده است. حضور عارف در انتخابات دور بعد هنوز در هاله ای از ابهام است.

اسحاق جهانگیری، وزیر صنعت دولت اصلاحات

اسحاق جهانگیری کوهشاهی، متولد سال ۱۳۳۶ در سیرجان، وزیر صنایع و معادن دولت سید محمد خاتمی و داوطلب نمایندگی دوره هشتم مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران است. پدر وی کارگر معدن کرومیت آبدشت بود. جهانگیری موفق شد در سال ۱۳۶۳ در انتخابات دومین دوره مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه جیرفت به نمایندگی برسد. وی در انتخابات دوره سوم مجلس نیز به عنوان جیرفت در مجلس حضور داشت.

وی در سال ۱۳۷۱ در دولت هاشمی رفسنجانی به سمت استاندار اصفهان منسوب شد و به جای غلامحسین کرباسچی نشست. جهانگیری از موسسین کارگزاران سازندگی بود و هم اکنون عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی است.
گفت و گو بر سر کاندیدا شدن وی در بین اصلاح طلبان بسیار جدی است.


غلامعلی حداد عادل، "چهره ماندگار در رشته فلسفه"

غلامعلی حداد عادل متولد ۱۳۲۴ در تهران است. رییس سابق مجلس شورای اسلامی ایران و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی است.
وی دومین رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ایران بود که در اواخر دوران ریاستش بر این فرهنگستان به ریاست مجلس شورای اسلامی نیز انتخاب شد. در ۲ آبان ۱۳۸۷ با حکم احمدی‌نژاد، حدادعادل مجددا برای ریاست این فرهنگستان برگزیده شد.

حداد عادل چهره ماندگار سال ‏۱۳۸۷‏ در رشته فلسفه‌است. وی به عنوان نفر اول در حوزه انتخابیه تهران در ۱۲ اسفند ۱۳۹۰ به مجلس نهم نیز راه یافت اما در رقابت با علی لاریجانی نتوانست سمت ریاست مجلس را بدست آورد. برخی علت عدم ریاست وی در مجلس را ایجاد شرایط برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری دور یازدهم عنوان می کنند.

غلامعلی حداد عادل در گردهمایی بزرگ اصولگرایان استان قزوین که همزمان با هفته دولت، در محل حسینیه آیت‏الله شالی برگزار شد، گفت: اگر روزی احساس تکلیف کنم، همچنان که در انتخابات ریاست مجلس در همین دوره اتفاق افتاد، به میدان می‏آیم، حتی اگر بدانم که یک رای بیشتر نخواهم آورد.