در راستای صادرات کالاهای غیر نفتی به خارج از کشور، اولین صادرات برنج تولیدی شهرستان آمل به مقصد کشور کانادا توسط بخش خصوصیبه ظرفیت 25 تن برنج صورت گرفته است .

کمال آنلاین  /برنج از مهم‌ترین غلات و اقلام غذایی است که برای نیمی از جمعیت جهان به‌عنوان یک غذای اصلی به شمار می‌رود. کاشت این محصول پر رنج در استان‌های شمالی کشور در اردیبهشت ماه انجام می‌شود و مرداد با گرمای شرجی و طاقت‌فرسای خود خبر از زمان برداشت برنج و خوشه‌ها دارد.

برنج، محصول استراتژیکی است که با توجه به خشکسالی کشور، تولید آن در ایران بر دوش 2 استان گیلان و مازندران است اما با این اوصاف آنچنان که باید و شاید به اهمیت این محصول در کشور پرداخته نشده است.

یکی از راهکارهای مهم برای نزدیک شدن قیمت برنج به آنچه باید توسط کشاورزان خریداری شود، بحث صادرات برنج است که با این امر عنوان "صادراتی" بر روی محصول پرکیفیت مازندران نهادینه و موجب می‌شود آنچه ارزش واقعی برنج است به آن پرداخته شود.

**قدمت کشت برنج در جهان به بیش از 4 هزار سال می‌رسد

قدمت کشت برنج در جهان به بیش از 4 هزار سال می‌رسد و این قدمت در ایران 2500 ساله است که عمدتا در نواحی خزری و حاشیه خلیج فارس و عمان کشت می‌شده است.

زمانی تولید محصول می تواند توجیه اقتصادی پیدا کند که سودآوریش از سایر محصولات تولید شده که با آن رقابت دارند بیشتر باشد.

اگر تولید، تجارت پذیر نباشد یعنی نتوانسته اهداف ما را در بازار تامین کند، میزان اشتغال، کارایی در تولید و بحث های محیط زیستی حال حاضر نشان می دهد محصولات تولیدی سودآوری اقتصادی ندارند.

در استان مازندران یکی از مهم ترین محصولات تولیدی که بتوان از طریق آن درآمد ایجاد کرد برنج است.

برنج سنتی ترین بخش تولید در محصولات کشاورزی در شمال کشور است اما برای تجاری سازی نیاز به صنعتی کردن این محصول داریم.

برنج از لحاظ اقتصادی پایین ترین رتبه را از نظر صنایع دیگرکشاورزی در مازندارن دارد درست است که مازندران بزرگترین تولید کننده برنج در ایران است اما شیوه های تولید سنتی،نبود ماشین آلات مکانیزه و صنایع فراوری لطمه بزرگی به این حوزه زده است.

استفاده از ماشین آلات مکانیزه،بذرهای جدید و تغییر شیوه آبیاری می تواند محصولی بیشتر با همان کیفیت اصلی به ما دهد.

اما کشت ما در مقایسه با کشورهای صنعتی بسیار فاصله دارد،آن ها به چنان تکاملی در کشاورزی رسیده اند که در کنار تولید محصولات در حوزه گردشگری کشاورزی نیز کسب درآمد می کنند.

برنج مازندران در سالهای اخیر  توانسته جایگاه ویژه ای را بدست آورد که به واسطه داشتن طمع بسیار مطلوب مورد پسند ذائقه مردم دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس وکشورهای اروپائی قرارگیرد .صادرات برنج به اروپا ثابت می کند برنج مازندران از سلامت کامل و بالاترین استانداردها برخوردار است.

**ارسال اولین محموله برنج آمل به کشور کانادا

در روزهای گذشته مهندس سید حسین اسلامی مدیر جهادکشاورزی شهرستان آمل از ارسال اولین محموله برنج شهرستان آمل وبا کمک بخش خصوصی به کشور کانادا خبردادو گفت:  در راستای صادرات کالاهای غیر نفتی به خارج از کشور، اولین صادرات برنج تولیدی شهرستان آمل به مقصد کشور کانادا توسط بخش خصوصیبه ظرفیت 25 تن برنج صورت گرفته است .

وی با بیان اینکه آمل قطب برنج مازندران می باشد ادامه داد : سطح زیر کشت برنج درشهرستان آمل 38 هزار و 350هکتار می باشد که سطح کشت ارقام محلی 32 هزار و782 هکتار وسطح ارقام پرمحصول 6 هزار و 200 هکتار می باشد .

 وی اظهارداشت : کل کشت مجدد دوباره نشا 12 هزار و 120 هکتار وسطح کشت رتون 19 هزار و 720 هکتار که مجموعا کل سطح زیر کشت 50 هزار و212 هکتار می باشد .

 وی با اشاره به اینکه متوسط تولید رقم محلی 6/4 دهم تن درهکتار می باشد خاطرنشان کرد : ارقام پرمحصول 5/7 دهم تن در هکتار وعملکرد کل میزان شلتوک 235 هزار و810 تن می باشد .

مدیرجهادکشاورزی شهرستان آمل با اشاره به اینکه 8 مرکز در دهستان و6 مرکز درمنطقه دشت کارشناسان مشغول خدمات به کشاورزان هستند گفت : تلاش شد تا با استفاده از کودهابا توسعه فنی کارشناسان مراکز وبخش خصوصی بهترین خدمات را ارائه بدهیم .

اسلامی با تاکید براینکه قیمت برنج نسبت به سال های اخیر به قیمت واقعی نزدیک شده است ادامه داد : اگر قیمت بالاتر برود انگیزه کشاورزان بالا می رود که به دنبال کشت وکار خوب باشند .

وی تاکید کرد : به دنبال این هستیم که علاوه برتامین نیازهای داخلی درهرسال 5 درصد تولیدات برنج را صادر کنیم تا کشاورزان انگیزه پیداکنند وگامی بسوی صادرات برداریم .

وی با بیان اینکه مرکز بین المللی تجارت وصادرات برنج ایران درآمل یک فرصت تلقی می شود عنوان داشت : امیدواریم که با پیگیرهای که درحال صورت گرفتن است برنج وارد بورس وصادرات شود .

مدیرجهادکشاورزی شهرستان آمل خاطرنشان کرد : درسالجاری بیش از 10میلیارد و 400 میلیون تومان تسهیلات برای نوسازی ناوگان مکانیزاسیون کشاورزی پرداخت شد .

**با اقدامات انجام شده در وزارت جهاد کشاورزی صادرات برنج به سوئیس، کانادا و آمریکا صورت گرفته است

 یکی از کارشناسان بخش برنج با اشاره به صادرات برنج ایرانی گفت: با اقدامات انجام شده در وزارت جهاد کشاورزی صادرات برنج به سوئیس، کانادا و آمریکا صورت گرفته و بیشتر برنج بومی ایران بوده که جزو بهترین ارقام در جهان از نظر کیفیت پخت محسوب می‌شود. کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند قطر هم صادرات برنج از ایران را دارند و برخی کشورهای حاشیه خزر هم خواهان ارقام بومی ما بوده‌اند. طارم و هاشمی برنج‌های صادراتی ما هستند اما تیسا، کشوری و فجر هم از ارقام پر محصولی هستند که می‌توانند صادرات داشته باشند.

وی با اشاره به نیاز کشور به واردات برنج عنوان کرد: کل تولید برنج در کشور 2میلیون و 200 هزار تن بوده در حالی که نیاز کشور 3 میلیون تن است. ما تنها 800 هزار تن نیاز به واردات داریم. اگر بتوانیم با حمایت از ارقام پرمحصول در پروسه تولید انگیزه کشاورزان را بالا ببریم می‌توانیم افزایش تولید داشته باشیم.

**سالن معاملات و پنجره واحد برای صادرات در این مرکز ایجاد شده است

 سید اسماعیل یزدان پناه  مدیر عامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران با بیان اینکه برای ساخت فاز نخست این پایانه صادراتی، حدود ۱۰۰ میلیارد تومان از محل سرمایه گذاری سهامداران این پایانه هزینه شده است، گفت: حدود ۶ هزار متر مربع واحد‌های تجاری ، سالن معاملات و پنجره واحد برای صادرات در این مرکز ایجاد شده و در گام نخست، چندین محموله برنج از این مرکز صادرشده است.

او افزود: خوشبختانه به علت کیفیت و مشتریانی که برنج ایرانی از کشور‌های حاشیه خلیج فارس وکشور‌های اروپایی داشته، بازار‌های خوبی برای صادرات برنج مازندران فراهم شده است.

مدیرعامل پایانه صادرات برنج ایران با بیان اینکه مرحله دوم این مرکز نیز در این پایانه در حال ساخت است، ادامه داد: با بهره برداری از فاز دوم این پایانه ، سالانه حدود ۷۰۰ هزار تن برنج تولیدی مازندران، در این مرکز نگهداری، خرید، فروش و صادر می‌شود.

**بازار‌های خوبی برای صادرات برنج مازندران فراهم شده است.

مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران افزود: با ارزیابی، رایزنی وبرپایی نمایشگاه‌هایی که این مرکز در بیرون از کشور داشته است، خوشبختانه به علت کیفیت ومشتریانی که برنج ایرانی از کشور‌های حاشیه خلیج فارس وکشور‌های اروپایی داشته، بازار‌های خوبی برای صادرات برنج مازندران فراهم شده است.

دکتریزدان پناه، ساماندهی بازار فروش و عرضه برنج، برند سازی واطمینان خاطرخرید برنج سالم و بدون ناخالصی به مصرف کننده و نیزجلوگیری از واردات برنج و ظرفیت سازی صادرات این محصول  را از اهداف مهم مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادراتی برنج ایران درشهرستان آمل بیان کرد.

**58 تن برنج از مازندران صادر شد

معاون توسعه مدیریت ومنابع گمرک ایران، میزان برنج صادرشده در۹ ماه سال ۹۹ را بیش از ۱۰ هزارتن اعلام کرد وگفت : فقط ۵۸ تن از این مقدار برنج صادرشده از مازندران بوده که با توجه به ظرفیت های بالای تولید برنج دراستان باید توجه ویژه به زیرساخت های صادراتی آن نیز شود.

وی افزود: گمرک این آمادگی وکمک را با توجه به ارزش افزوده بالایی که برنج دارد، خواهد داشت تا صادرات این محصول پرتقاضا درکشور نیز رونق صادراتی بیشتری بگیرد.

معاون توسعه مدیریت ومنابع گمرک ایران، درادامه با بیان اینکه باید آسیب شناسی علمی صورت گیرد که چرا متاسفانه درمازندران که از ظرفیت های بالای دریایی، هوایی وزمینی بهره مند هست، صادرات محصولات کشاورزی درحداقل ممکن انجام می شود، تصریح کرد، با ایجاد پایانه های صادراتی درمازندران ازجمله مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران، این امیدواری وجود دارد که با فراهم شدن دفترگمرک بزودی، شاهد افزایش حجم صادرات برنج ازاستان باشیم.

رمضانی رئیس اداره برنج جهاد کشاورزی مازندران ، اظهار کرد: باتوجه به وضعیت آبی و شرایط آب و هوایی و مدیریت تغذیه در سال جهش تولید ۷۵هزار تن برنج در کشت اول نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته و تولید برنج به یک‌میلیون و ۱۸۶هزار و ۷۵۸ تن رسیده است.

وی با اشاره انجام عملیات برداشت در ۲۱۲هزار و ۱۲ هکتار از شالیزارهای مازندران، افزود: تاکنون ۹۵درصد عملیات برداشت به‌صورت مکانیره و پنج درصد به‌صورت سنتی صورت گرفت.

رئیس اداره برنج جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: همچنین میزان سطح زیر کشت برنج امسال با هزار هکتار افزایش نسبت به سال قبل به ۲۱۴هزار هکتار رسید./گزارش ناصر اشرف پور نوائی