پرونده ثبت میراث فرهنگی مازندران برای سال ۹۹ با ثبت ۳۴ اثر تاریخی، ملموس ، طبیعی و معنوی بسته شد.

کمال آنلاین /معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بیشترین آثار ثبت ملی استان در سال ۹۹ مربوط به بناهای تاریخی بود.

مهدی ایزدی از خانه "دادار لیتکویی" ، خانه ملک و خانه معنوی در شهر آمل  و همچنین کاخ ملکه مادر ، ویلاهای جنگلبانی و استراحتگاه ولی‌آباد در چالوس به عنوان آثار جدید ثبت ملی مازندران  در سال ۹۹ نام برد.

وی گفت : خانه آیت الله کوهستانی در بهشهر ، خانه "ساروکلا" قائمشهر، موزه آلاشت در سوادکوه ، بنای " تشر " در روستای یانه‌سر بهشهر ، "پل قوز" قائمشهر ، امامزاده عبدالله روستای اَزباران فریدونکنار و حمام "چرات" سوادکوه هم از دیگر آثار تاریخی ثبتی مازندران در سال جاری بوده است

معاون میراث فرهنگی مازندران همچنین از ثبت هفت اثر طبیعی استان در سال جاری خبر داد و این آثار طبیعی را شامل آبشار شی‌الیم بابل ، آبشار میج رامسر ، آبشار هلی دره چالوس ، درخت چنار کهنسال امامزاده عبدالله گزانه آمل ، درخت آزاد کهنسال محله زیروان بهشهر، درخت افرای کهنسال عباس‌آباد بهشهر و رویشگاه سوسن چلچراغ رودبارک کلاردشت معرفی کرد.

وی گفت : امسال توانستیم با تهیه بموقع پرونده و مستندات تاریخی ، ۹ اثر معنوی مازندران را نیز ثبت کنیم که شامل آواز امیری خوانی ، مهارت ساختن و نواختن ساز سنتی " دسرکوتن " ، مهارت پخت دِلِه دَکِرده نون که نان پیازی منطقه سوادکوه روستای درمیان است ، مهارت پخت غذای کَیی‌پلا یا بیجی پلا ، مهارت پخت نان شیرینی محلی گاتا منطقه سوادکوه در دهستان اوریم رودبار و مهارت پخت نان محلی پنجه‌کَش بوده است.

ایزدی ثبت غذاهای محلی و بومی مازندران در فهرست میراث معنوی را از دستاوردهای بزرگ مازندران در سال ۹۹ توصیف کرد و افزود : متاسفانه بسیاری از غذاهای محلی مازندران به نام استان های دیگر ثبت شده و شناخته می شود که ریشه و اصالت آن در میان مردم استان است.

وی مازندران را غنی از غذاهای محلی و بومی دانست و گفت که ثبت این آثار ناملموس در حفظ هویت مازندران و همچنین ریشه اصیل سنت غذایی استان بسیار حائز اهمیت است.

معاون میراث فرهنگی مازندران همچنین از ثبت ۶ اثر میراثی منقول مازندران در سال جاری خبر داد و گفت: این آثار شامل چهار درب چوبی واقع در امامزاده عباس ساری و ۲ درب چوبی واقع در تکیه پنه کلای ساری است که نه تنها دارای قدمت تاریخی هستند، بلکه از زیبایی های هنری خاصی برخودار هستند که آنها را در جایگاه ثبت ملی قرار داد

وی با اشاره به اینکه پرونده ثبت آثار میراث ملی در سال ۹۹ برای مازندران بسته شده است ، افزود : دیگر نشست شورای ملی ثبت تا پایان سال جاری تشکیل نمی شود ولی هفته آینده شورای ثبت حریم تاریخی را داریم که مازندران نیز پنج پرونده را برای این شورا آماده کرده است.

استان مازندران دارای بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ اثر شناسایی شده میراثی است که ۲ اثر یعنی باغ عباس آباد و همچنین جنگل های هیرکانی به عنوان آثار جهانی در سازمان یونسکو ثبت شده است.

گذشته از آثاری که در سال جاری به ثبت ملی رسید، تا پایان سال ۹۸ بیش از ۱۵۰ اثر تاریخی ، طبیعی و معنوی مازندران در دولت تدبیر و امید با همکاری میراث فرهنگی کشور ثبت ملی و یک اثر نیز ثبت جهانی شد.