کرونا آمد و آن چیزی که لابلای آمار مرگ و میر و ابتلای افراد نمود پیدا کرد، سردرگمی مردم و تن‌دادن اجباری آن‌ها به فرم جدید زندگی بود؛ فرمی که با تغییر یک‌باره، خیلی چیزها را برای بسیاری عیان‌تر کرد و تامل در مورد آن را ضروری‌تر.

کمال آنلاین بررسی می کند  / کرونا آمد و آن چیزی که لابلای آمار مرگ و میر و ابتلای افراد نمود پیدا کرد، سردرگمی مردم و تن‌دادن اجباری آن‌ها به فرم جدید زندگی بود؛ فرمی که با تغییر یک‌باره، خیلی چیزها را برای بسیاری عیان‌تر کرد و تامل در مورد آن را ضروری‌تر.

تا قبل از این بحران، افراد نقش‌های متفاوتی را بر عهده داشتند و علاوه بر نقشی که در خانواده داشتند، ایفاگر نقش‌های خود در بیرون از چارچوب خانه بودند؛ نقش‌هایی که باعث می‌شد افراد، ساعاتی را در هیاهوی زندگی جمعی به سر ببرند. ولی با شروع فراگیری کرونا، اجبار به قرنطینه، همنشینی افراد خانواده در کنار هم و دوری از جامعه، بدون شک تغییراتی را با خود به همراه آورد. این دگرگونی‌ها با وجود اینکه چندان زمان طولانی از بروز و آغاز شیوع کرونا نگذشته ولی تاثیرات آن به وضوح قابل دیدن است.

وقتی با حوادث و خطرات مواجه هستیم و یا یک بیماری همه گیر مانند کرونا شیوع پیدا می کند، در خانه احساس امنیت می کنیم.

متاسفانه امنیت خانه برای همه افراد مصدق ندارد و برخی از افراد به واسطه کیفیت رابطه ای که در زندگی دارند، در خانه احساس ناامنی می کنند، زیرا با خشونت مواجه هستند.

خشونت را فقط مربوط به زنان نیست ، مردان و کودکان و نوجوانان نیز در معرض خشونت هستند و این خشونت تنها فیزیکی نیست، بلکه خشونت کلامی همچون توهین و سرزنش و ناسزا و تهدید نیز انسان را آزار می دهد.

براساس آمارهای جهانی در ایام قرنطینه شاهد افزایش خشونت های خانگی هستیم. در ایران نیز اختلافات زناشویی و مراجعه به اورژانس اجتماعی افزایش یافته است.

قبل از قرنطینه اعضای خانواده بخشی از وقت خود را بیرون از خانه می گذراندند و زوجین اغلب از کم بودن روابط خانوادگی شکایت داشتند، اما اکنون مردان و زنان بیشتر در خانه هستند و فرزندان به مدرسه نمی روند.

انسان در رابطه رشد می کند و لذا متخصصین بهداشت روان نگران آینده دنیای پساکرونا و افراد زیان دیده از این شرایط هستند. در واقع عده ای عزیزانشان را از دست داده و فرصت سوگواری نداشته اند، عده ای دیگر نیز هیچ شغلی ندارند و با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند. برخی از زوجین نیز درگیر اختلافات زناشویی شده و در معرض خشونت قرار گرفته اند لذا نیازمند مداخلات به موقع روان شناختی هستیم.

همه انسان های سالم در شرایط نامناسب احساساتی مانند اضطراب و افسردگی و غم را درک می کنند، و باید این احساسات را در خودتان شناسایی و برای طرف مقابل بیان کنید، زیرا بیان این احساسات نشان دهنده سلامت روان است، اما هیچ انسانی حق ندارد احساسات خودش را به شکل خشم و توهین و بدگویی به طرق مقابل پرتاب کند و چنین انسانی نیاز به کمک روانشناس دارد.

ویروس کویید19 آسیب های زیادی در زمینه ، اقتصادی ، اجتماعی و خانوادگی به بار آورده است که یکی از مهمترین آنها افزایش خشونت های خانگی می باشد. هر گاه درباره خشونت های خانگی صحبت به میان می آید، افراد به سرعت به صدمات جسمی فکر می کنند، در حالی که در بسیاری از خشونت های خانگی فرد دچار خشونت جنسی و روانی می گردد. در اکثر کشور ها برای کنترل ویروس کرونا به مردم پیشنهاد شده تا در قرنطینه خانگی به سر برند و همین مسئله باعث ایجاد تنش های خانوادگی شده. افرادی که در کنار ترس و اضطراب از آلوده شدن به وسیله این ویروس از مشکلات اقتصادی به دلیل عدم فعالیت های کاری رنج می برند، فشار زیادی را متحمل می شوند و همین مسئله باعث می شود تا آستانه تحمل آنها پایین آمده و رفتار های خشونت آمیز افزایش پیدا کند.

خشونت های خانگی مخصوص به قشر خاصی از جامعه نمی باشد و افراد مختلف در سنین، جنسیت و شرایط اقتصادی مختلف ممکن است به آن دچار شوند. این خشونت ها معمولا از توهین و بد زبانی شروع می شود و به خشونت کشیده می گردد.

با افزایش سطح آگاهی ، وبالا رفتن  تحصیلات نسبت به 10 سال گذشته خشونت علیه زنان درمازندران و آمل کمتر شد

دکتر اسماعیلی رییس اورژانس اجتماعی شهر آمل با اشاره به اینکه خشونت فقط همسر آزاری نیست گفت : تعدا بسیار کم آماری که دردست داریم شاهد هستیم شوهر آزاری هم در جامعه وجوددارد .

 وی با بیان اینکه در همسر آزاری شاهد خشونت روانی ، جنسی وجسمی هستیم ادامه داد : خشونت خانگی به معنی بد رفتاری مکرر یکی از  اعضای خانواده و اعمال کنترل و قدرت نسبت به سایر اعضای خانواده است که این خشونت می‌­تواند به صورت جسمی، جنسی یا روانی باشد.

وی اضافه کرد: بنابراین خشونت خانگی یک آسیب اجتماعی است که علاوه بر آسیب جسمی، منجر به آسیب­‌های روانی فرد و سایر اعضای خانواده می­‌شود و اثرات آن ممکن است سال­‌ها حتی پس توقف خشونت باقی بماند.

وی ادامه داد : به دنبال شیوع ویروس کرونا، شرایط اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی ناشی از همه‌­گیری این ویروس موجب افزایش فشار روانی و تنش در افراد شده که پیامدهای آن شامل افزایش اختلافات زناشویی یا خانوادگی و خشونت خانگی است که افزایش عوامل استرس زا نقش مهمی در این میان ایفا می­‌کند.      

 وی اشاره کرد : متاسفانه درجامعه ما باید زنان مطیع مردم باشند که حرف مرد حرف آخر را می زند که خوشبختانه با افزایش سطح آگاهی ، وبالا رفتن  تحصیلات نسبت به 10 سال گذشته خشونت علیه زنان درمازندران و آمل کمتر شد یعنی براساس آماری که وجوددارد 50 درصد نسبت به 50 سال قبل همسر آزاری کمتر شده است .

 رییس اورژانس اجتماعی شهر آمل رایج ترین خشونت را خشونت جسمی در همسر آزاری بیان نمود و خاطر نشان کرد : زنان این خشونت را تمرین می کنند که کتک خوردن یک چیز عادی برایشان شده است .

 دکتر رمضانی با اشاره به بروز شرایط کرونایی وایجاد بعضی از محدودیت ها عنوان داشت : در شرایط کرونایی خشونت روانی نسبت به سال گذشته بیشتر شده است  ودر خصوص همسر آزاری در شش ماهه اول 99 به میزان 2 درصد از شش ماهه اول 98 بیشتر شده است .

 وی یکی از علت های افزایش خشونت علیه زنان را حضور مردان درزمان کرونائی در خانه عنوان نمود وگفت : حضور زوجین در منزل تاثیر زیادی برروی خشونت داشته است وخشونتت روانی نسبت به خشونت های دیگر بیشتر شده است .

 وی عوامل اقتصادی واجتماعی را یکی دیکر از افزایش خشونت در جامعه عنوان کرد وادامه داد : آگاهی باید درجامعه افزایش پیداکند حتی داد زدن یک نوع خشونت است ولی یک چیزی عادی تلقی می شود ./نادیا امامی