مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت وصادرات برنج ایران ادامه داد : من موافق گرانی برنج نیستم، اما چه کنیم که این تورم در همه جا وجود دارد. صنایعی که توانستند خود را با تورم همسان سازی کنند ، قدرت زندگی و بقا دارندو بقیه نابود می‌شوند.

کمال آنلاین / دکتر سید اسماعیل یزدان پناه مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران با اشاره به اینکه واحدها و کسب و کارهای زیادی به واسطه شیوع کرونا خسارت دیده اند که در بعضی از کسب و کارها شدت آن بیشتر و در بعضی از مشاغل شدت آن کمتر است گفت :  بخش مهمی از فعالیت های مازندران در حوزه کشاورزی مانند تولید برنج ،خسارت های زیادی دیده اند. مثلا درسال های گذشته که ما پیک مصرف را داشتیم، رستوران ها و سالن های عروسی و یا در ایام حج و بازگشت حجاج و یا در ایام عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) و ایام محرم و صفر و... برای پخت و پز ها ازبرنج‌ داخلی استفاده می کردند. ولی در حال حاضرتعداد زیادی از این مجموعه ها تعطیل شده اند و به دنبال آن مصرف برنج داخلی هم حذف شده است. بازار برنج هم به همین دلایل تا حدودی از رونق افتاده است.

واردات 1600 تنی برنج خارجی:

 وی ادامه داد : در سال گذشته با توجه به شرایط آب و هوایی خوبی که وجود داشت، شاهد افزایش تولید بودیم. بر اساس برآوردها، تنها 400 هزارتن نیاز به واردات داشتیم. اما به دلیل جذابیت دلار 4200 تومانی، بیش از 1600 تن واردات انجام گرفت. طبیعی بود که پس از مصرف، یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن از سال ۹۸ در انبارها رسوب برنج خارجی را داشته باشیم.

سه پیشنهاد کارشناسانه به مجمع نمایندگان مازندران

وی اشاره کرد : در همین ارتباط اولین پیشنهاد بنده به مجمع نمایندگان مازندران این بود که واردات برنج متوقف شود. یعنی به هیچ عنوان برای سال آینده یعنی سالی که در آن هستیم( سال۹۹ )نیاز به واردات برنج نیست.

و اما دومین پیشنهاد این بود که کلیه مصارف سازمان ها، ارگان ها، شرکت های دولتی و یا خصولتی به سمت استفاده از برنج داخلی سوق داده شود و تدابیری اندیشه شود تا دولت تمام دستگاه و ارگان ها را موکلف به این کار کند.

و پیشنهاد سوم بنده این بود که برای واردات برنج عوارض در نظر گرفته شود. مثلا در بحث دخانیات می گوییم چون به سلامتی مردم آسیب می زند، مجلس برای هر نخ سیگار عوارضی را تعیین کرد که آن عوارض برای کمک بخش سلامت و درمان می باشد حالا چرا ما برای برنج این کار را انجام ندهیم و عوارضی را در نظر نگیریم که بعد از کنترل واردات، عوارضی که از راه واردات برنج تامین می شود به بخش های مربوطه خود برنج تخصیص داده شود. مثلابه بخش تحقیقات در حوزه برنج و مکانیزاسیون که این دو قسمت همیشه از کمبود بودجه رنج می‌برد و اگر این اتفاق بیفتد خلایی که وجود دارد جبران خواهد شد وحتی  با مکانیزاسیون برنج کاهش هزینه‌های تولید را شاهد خواهیم بود.

 شاید بگویید ممنوع کردن واردات برنج مشکل باشد پس بیائید با این راه کارهایی که پیشنهاد داده ایم مثل گرفتن عوارض آن را کنترل کنیم.

برنج به عنوان یک کالای امنیت غذایی کشور محسوب می‌شود

دکتر یزدان پناه با تاکید براینکه برنج به عنوان یک کالای امنیت غذایی کشور محسوب می‌شود عنوان داشت : به طور مثال وقتی دشمن ببیند ما نیاز به  برنج داریم که امنیت غذایی ما هم نیز هست، قطعاً جلوی واردات آن را خواهد گرفت . در همان نقطه که ما مشکل داریم تحریم  و فشارخود را بیشتر خواهد کرد. اگر می‌بینیم الان در حال کمک کردن به این واردات است ، علیرغم آنکه شما اگر بخواهید کالاهایی که مواد اولیه هستند  و یا تکنولوژی هایی که کارخانه های صنایع زیر دستی ما را پوشش می دهند را واردکنیم  نمی توانیم ودچارمشکل خواهیم شد. اما در آوردن برنج به هیچ عنوان مشکلی نداریم. چرا؟! چون می‌دانند که ضربه مستقیم به بخش کشاورزی و امنیت غذایی کشور ما می زنند و در آینده می توانند از این برنامه سوء استفاده کنند. بنابراین ما باید آگاه باشیم. چرا اول باید برای ما چالش پیش بیاید و بعد تازه به فکر راهکار بیفتیم. چرا ما نباید آینده‌نگر باشیم. واقعاً الان شما تصور کنید ما در کشور قابلیت تولید برنج را نمی داشتیم چه اتفاقی می افتاد؟ فکر می کردید به راحتی اجازه می‌دادند وارداتی صورت بگیرد. این را به عنوان یک اهرم فشار بر علیه کشور استفاده می‌کردند. حالا وقتی ما به این موضوع آگاه هستیم چرا نباید از بخش کشاورزی حمایت کنیم؟

 ضرورت حمایت درست از کشاورزان

رئیس کمیسیون تخصصی بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی مازندران  ضرورت حمایت درست از کشاورزان رامورد تاکید قرارداد و گفت : زمین کشاورزی و شالیکاری نه تنها فرهنگ ماست. بلکه تامین کننده امنیت غذایی ما می باشد. ما باید با این نگاه به این حوزه توجه کنیم. وقتی مورد توجه قرار گرفت، راهکارهای متناسب با تقویت آن را انجام خواهیم داد. اینکه شما بخواهید بازار را به صورت دستوری کنترل کنید. مثلاً  قیمت برنج را بالا و یا پایین تعیین کنید، که نمی شود! بایدبا ابزارهایی  که وجود دارد نبض بازار را کنترل و از کشاورز حمایت کرد. نه اینکه مثلا بیائیم به کشاورز مبلغ ناچیزی وام و تسهیلات بدهیم و بعد بگوئیم حمایت انجام شد. ما اگربه تمام حوزه های تولید مثل کاشت، داشت، برداشت، بازرگانی و... توجه کنیم، دیگر آن فرد کشاورز نیازمند مبلغ ناچیز وام و تسهیلات نخواهد بود.

تولیدات داخلی را نابود نکنیم:

مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت وصادرات برنج ایران   ادامه داد : من موافق گرانی برنج نیستم، اما چه کنیم که این تورم در همه جا وجود دارد. صنایعی که توانستند خود را با تورم همسان سازی کنند ، قدرت زندگی و بقا دارندو بقیه نابود می‌شوند. چطور ممکن است ما هزینه‌ها را به کشاورز چندین برابر تحمیل کنیم ولی موقع فروش بگوییم نه این گران است. این کار باعث نابودی کشاورز خواهد شد. مگر ما می خواهیم برای یک بار از این کشاورز و از این زمین استفاده کنیم. سال‌های بعدی نیاز به آنها نداریم؟ نیاز به امنیت غذایی نداریم؟ پس ما باید دقیقا توجه کنیم کارهایی مثل واردات بی رویه که به بخش کشاورزی آسیب می رساند را انجام ندهیم. ما که در زمان کرونا دچار آسیب شدیم. حالا  دوباره با دست خودمان این زخم ها را چند برابر می کنیم! با این نوع اقدامات در حقیقت  به۸۰ میلیون ایرانی  می گوییم  که از تولیدات خارجی استفاده کنید و این فرصت را برای تولیدات داخلی خودمان از بین ببریم.

نا هماهنگی بین سازمانی، آفت تولید:

دکتر یزدان پناه با اشاره به اینکه نبود قوانین و ناهماهنگی بین سازمان ها و ارگان ها  باعث خود تحریمی می شود که بیشتر از تحریم های خارجیی  است که به ما اعمال شده است زیان به بار می آورد گفت : بسیاری از کالاها مثل مواد اولیه در گمرکات ما وجود دارد ولی نبود هماهنگی بین ارگان ها و سازمان ها اجازه نمی دهد که این کالاها از گمرک عبور کند و به دست تولید کننده برسد. حالا که کارخانه ها و کشور ما نیازمند این مواد اولیه هستند چرا نباید به کشور وارد بشود؟

کوتاهی در حمایت از تولیدات داخلی خیانت است:

وی اظهارداشت : این نشان می‌دهد که ما مسئولین هماهنگ نیستیم. قوانین نداریم. جزیره‌ای عمل می‌کنیم. ازمتخصص و اهل فن مشاوره نمی گیریم و شاید بهتر است بگویم، شعار گونه عمل می‌کنیم. اگر واقعا مرد عمل هستیم، به میدان بیاییم. مگرمقام معظم رهبری بیش از 12 سال شعار سال را درباره اقتصاد و تولید و حمایت از کالای داخل و جهش تولیدعنوان نمی کنند؟ حتما مهم است که ایشان می فرمایند . برای ما عمل به آن مثل یک فتوا واجب است. کوچکترین  کوتاهی در این راه خیانت به کشور است. باید تلاش کنیم و مسئولین ما متوجه باشند. البته این را هم بگویم که عزیزان دلسوزی در این زمینه‌ها داریم .اما متاسفانه هر چه به کانون تصمیم گیری نزدیک می شویم، می‌بینیم این افراد متخصص کنار گذاشته می شود وآن  طرحی که پیشنهاد داده اند سر و ته و دمش  را می زنند که  یک شیر بی یال و دم و اشکم شده و بعد مصوب می شود.

عبور از بحران با راه اندازی بورس کالای کشاورزی:

مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت وصادرات برنج ایران  خاطرنشان کرد : سیستم بازرگانی ما فشل است. اما با استفاده از بازرگانی و تجارت نوین، واسطه گری ها از بین رفته وحداقل ۱۰ درصد از این هزینه ها کاهش و محصول با قیمت مناسب تری به دست مصرف کننده می رسد و  مژده ای که می توانیم به کشاورزان بدهیم این است که تمهیداتی  فراهم شده است تا با همکاری جهاد کشاورزی استان، دربورس کالای کشاورزی برنج  که به زودی راه اندازی می شود ، قابلیت خرید و فروش برنج فراهم شده  و کشاورزان عزیز می توانند برنج های خود را از طریق پایانه صادرات برنج و بورس کالای کشاورزی پس از کارشناسی به فروش برسانند. و درسالن معاملات برنج انواع برنج ازقبیل پر محصول و کیفی پس از کارشناسی با قیمت رقابتی عرضه می شود که این امر هم به نفع کشاورزان ومصرف کنندگان است.

درپایان از استاندار مازندران، رئیس اتاق بازرگانی استان و رئیس جهادکشاورزی مازندران و ریاست محترم سازمان صمت که زحمت های فراوانی در این حوزه کشیده اند سپاس و قدردانی می نمایم.