دکتر سید اسماعیل یزدان پناه،مدیر عامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران : تصویب ایجاد منطقه آزاد تجاری در مازندران اتفاق بسیار خوبی می تواند باشد به شرط اینکه از همین ابتدا به آن از دید واردات محوری نگاه نکنیم

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری کمال آنلاین ،  /طرح ایجاد منطقه آزاد تجاری در سه نقطه از مازندران از سوی نمایندگان خانه ملت به تصویب رسید. این اتفاق بزرگ در حالی رخ داده که از 12 سال قبل ساکنان دیار علویان تشنه شنیدن این خبر بودند. خبری که هر بار شایعاتی درباره‌اش انتشار یافته و از نگاه‌ جزیره‌ای برخی از نمایندگان و تصمیم‌گیران ابتر می ماند. درحال حاضر به رغم تمام مشکلات پیش رو، این بار همای سعادت بر شانه سه منطقه امیر آباد، بابلسر و فریدونکنار و بندر نوشهر نشست و به نوعی می‌توان گفت تقریبا تمام استان مازندران زیر پوشش منطقه آزاد تجاری خواهد رفت و از مزیت‌های این مناطق برخوردار خواهند شد.

استان مازندران با قرارگیری در منطقه جنوبی دریای خزر و همسایگی پنج کشور حاشیه آن و به واسطه ارتباط با اروپا از طریق خط ریلی اینچه برون- آسیای میانه و تولید سالانه هفت میلیون تن محصولات کشاورزی و امکانات زیرساختی بیش از هر استانی دارای شرایط خاص برای برخورداری از مزیت‌های منطقه آزاد اقتصادی است.

**تصویب ایجاد منطقه آزاد تجاری در مازندران اتفاق بسیار خوبی می تواند باشد

دکتر سید اسماعیل یزدان پناه،مدیر عامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران  و رئیس کمیسیون تخصصی بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی مازندران  گفت : تصویب ایجاد منطقه آزاد تجاری در مازندران اتفاق بسیار خوبی می تواند باشد به شرط اینکه از همین ابتدا به آن از دید  واردات محوری نگاه نکنیم. لازم است تا پایه این کار بر اساس ایجاد زمینه هایی برای صادرات بنا شود و منطقه آزاد تجاری محوریت فعالیتش ، صادرات محور باشد

وی با بیان اینکه مازندران ظرفیت های بزرگی برای صادرات دارد گفت :  این استان دارای پتانسیل هایی خوب در زمینه های کشاورزی، گردشگری و صنعت است که با ایجاد این منطقه  می تواند دروازه های مناسبی برای صادرات ایجاد کرد.

**توجه به صادرات می تواند باعث رونق تولید و ایجاد اشتغال شود.

رئیس کمیسیون تخصصی بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی مازندران  بیان داشت : توجه به صادرات می تواند باعث رونق تولید و ایجاد اشتغال شود.البته لازم است تا بازارهای هدف را در کشورهای دیگر شناسایی و ارتباطات لازم برای این مهم فراهم کنیم.

**عبور مسیر صادرات از منطقه آزاد تجاری می گذرد

وی با اشاره به اینکه عبور مسیر صادرات از منطقه آزاد تجاری می گذرد عنوان داشت :  اکنون صنایعی مانند  کشاورزی، برنج، گل و گیاه و مرکبات و... در استان وجود دارد که زمینه مناسبی برای صادرات دارد وبا ایجاد منطقه آزاد تجاری خیلی از بروکراسی های اداری وعوارض  دست و پاگیر اداری حذف می شود واین سبب رونق تجارت و بازدهی و سوددهی می شود .

مدیر عامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران  اظهارداشت : زمانی که این رونق ایجاد شود قطعاً رشد چشمگیری را در بخش تولیدات خودمان خصوصاً تولیدات کشاورزی شاهد خواهیم بود. به دلیل اینکه استان مازندران قطب تولید برنج محسوب می شود و تولیدات این محصول  در استان اغلب از نوع با کیفیت و مرغوب است، می تواند در حوزه برنج اتفاقات خوبی را رقم بزند.

**مازندران مرغوبترین برنج دنیا را دارد

دکتر یزدان پناه خاطرنشان کرد : توجه داشته باشید که مازندران مرغوبترین برنج دنیا را دارد. می‌توانیم این برنج های لاکچری را صادر کنیم و ما به ازای ارزی که به دست می‌آوریم به میزان مورد نیاز کشور برنج خارجی وارد کنیم وبدین ترتیب عملاً دیگر خروج ارز نخواهیم داشت.

وی گفت : زمانیکه واعظی رئیس حوزه دفتر ریاست جمهوری برای افتتاح مجموعه ما آمده بود با وی دراین باره مذاکراتی داشتیم که اجازه بدهند تمام ارزی که از صادرات برنج حاصل می شود به واردات برنج مورد نیاز از خارج از کشور اختصاص یابد.وی هم موافقت خود را در این باره اعلام کردواین اقدام برای پایانه صادرات برنج خبر خیلی خوبی است. همچنین که برای همه فعالین حوزه صادرات در استان مازندران نیز خبر واقعا خیلی خوبی بحساب می آید.

**لازمه تولید  و تجارت این است ، مسیرهای درست صادرات را شناسایی کنیم.

نایب رییس دوم کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران  عنوان داشت : یک باور اشتباه طی سال های گذشته وجود داشت  که برخی ها عقیده داشتند چرا چیزی که در داخل کشور نیاز داریم را باید صادر کنیم؟ آنان اعتقاد داشتند که وقتی خودمان این محصول را نیاز داریم نباید اقدام به صادرات آن کنیم. در حالیکه لازمه تولید  و تجارت این است که مسیرهای درست صادرات را شناسایی کنیم.

وی تصریح کرد : در زمانی که عرضه محصولی بیش از حد نیاز شد اقدام به صادرات آن کنیم تا در زمان افزایش تقاضا درباره واردات همان محصول فکر کنیم. به این ترتیب ارزش افزود ایجاد شده و باعث می شود دیگر کشاورز نگرانی و دغدغه در باره میزان بالای تولیدات خود نداشته باشدوبدین ترتیب کشاورز ناامید نمی شود. به خاطر نوسانات قیمتی و افت قیمت، در زمان عرضه با مشکلات مالی و فروش تولیداتش روبرو نخواهد شد. در این شرایط رونق تولید باعث ایجاد اشتغال خواهد شد.

**باید تفکرات سنتی و قدیمی را در این باره کنار بگذاریم و به صادرات فکر کنیم

وی با بیان اینکه باید تفکرات سنتی و قدیمی را در این باره کنار بگذاریم و به صادرات فکر کنیم اظهارداشت : الان در بسیاری از کشورهای توسعه یافته از این فرمول بهره می برندوامروزه کشورهای اروپایی مثل اسپانیا بزرگترین صادر کننده زعفران در دنیا است در صورتی که میزان تولیدش بسیار اندک است و اغلب محصولات مورد نیاز زعفران خود را از کشورهای دیگری مثل ایران تامین می کند و بعد با بسته بندی هایی به نام خود صادر می کند.

مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت وپایانه صادرات برنج ایران با تاکید براینکه  برنج های محلی و کیفی ما در سطح دنیا از محبوبیت و مرغوبیت خاصی برخوردار است عنوان داشت :  حتما باید از قابلیت صادرات استفاده کنیم . به ازای هر ارزی که به دست بیاوریم می توانیم تا ۴ برابر وزن صادراتی آن برای تامین نیاز داخلی، برنج های خارجی را وارد کنیم . این سبب رونق تولید، پایداری تولید و افزایش تولید و خودکفایی در تولید برنج  و اشتغال زایی چه در زمینه صادرات و همچنین واردات خواهد شد.ارزی که از صادرات برنج به دست می آید باعث اشتغال‌زایی می شود.

 

**منطقه آزاد تجاری باید فرصتی برای صادرات باشد نه برای واردات .

دکتر یزدان پناه گفت : اولاً باید سیستم تفکرو اندیشه خودمان را به سمت تجارت و اقتصادنوین سوق بدهیم و نگاه و دیدمان را تغییر دهیم تا بتوانیم تصمیماتی را که می گیریم ،انقباضی و دست و پا گیر نباشد. با توجه به این فرصت که الان برای استان مازندران به وجود آمده  باید بتوانیم به شکل صحیح استفاده کنیم. باز هم تاکید می کنم که منطقه آزاد تجاری باید فرصتی برای صادرات باشد نه برای واردات .

وی همچنین یادآورشد :  در برخی از مناطق آزاد نتوانستند مدیریت درستی داشته باشند. فعالیت این حوزه ها بیشتر واردات محور شده است.

**منطقه آزاد صادرات محورباشد.

 رئیس کمیسیون تخصصی بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی مازندران  خاطرنشان کرد : با توجه به عزمی که در کل استان وجود دارد و شخص حسین زادگان استاندار و سایر فعالان بخش‌های خصوصی مثل مهاجر ریاست محترم اتاق بازرگانی و همه این ها دست به دست هم می‌دهد که ما نسبت به صادرات تولید خودمان از این فرصت پیش آمده درست استفاده کنیم. یعنی مهمترین مسئله این باشد که منطقه آزاد صادرات محورباشد.

**صادر حدود ۵ درصد از برنج تولیدی  استان مازندران به خارج کشور

دکتر یزدان پناه با اشاره به آمادگی این مرکز جهت صادرات برنج به خارج از کشور یادآورشد : حدود ۶۰۰ تن در سال صادرات برنج صورت می گیرد که البته مرکز پایانه های صادرات برنج ایران در آمل تازه فعالیت خود را شروع کرده است . برنامه ریزی هدفمند و نظام مندی را طراحی کرده ایم  که  بتوانیم بازارهایی را به دست بیاوریم و ما این امیدواری را داریم که در طی یک برنامه پنج ساله بتوانیم در حدود ۵ درصد از تولید استان مازندران را  که برنج کیفی است ، صادر کنیم.

وی اشاره کرد : البته طی این مدت نیزاز استان مازندران صادراتی به کشورهایی مثل کانادا داشتیم. توان استان مازندران تولید  ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ تن برنج است. حداقل در یک برنامه چهار ساله بنا داریم که پنج درصد از برنج های تولیدی خودمان راکه  حدود ۷۰ تا ۱۰۰ هزار تن است را صادر کنیم.استارت آن را در این مجموعه زده ایم. البته این مجموعه و این کار نیاز به زیرساخت های مهمی دارد که زیرساخت های ما آماده است. زیرساخت نرم افزاری نیاز دارد که با ایجاد منطقه آزاد تجاری، بسیاری از زیرساخت های نرم افزاری ما را تسهیل می کند.