عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع گفت: در طرح انتقال آب خزر به سمنان میلیاردها پول خرج می کنیم تا کیفیت زندگی مردم را پایین بیاوریم؛ این فاجعه‌ بزرگتر از انفجار اتمی است.

به گزارش خبرنگار  پایگاه خبری کمال آنلاین ،  سدسازی و حفر بی ‌رویه چاه‌های عمیق نمونه برداشت غیر صحیح و بیش ‌از حد از منابع آبی است. اما در چند سال گذشته، گونه‌ای دیگری از بهره‌برداری از منابع آبی مورد توجه قرار گرفته است؛ انتقال آب از یک استان یا منطقه به استان و منطقه‌ای دیگر! یکی از نمونه‌های جنجال ‌برانگیز این انتقال، جابه‌جایی آب دریای مازندران به استان سمنان است. این بحث حدود یک دهه در محافل مختلف کشور، جاری بوده است.

آب دریای مازندران قرار است به ‌صورت شیرین‌شده به سمنان منتقل شود. اقتصاددانان بر این باورند که هزینه شیرین کردن آب و لوله‌کشی در مسیری به طول ۱۶۰ کیلومتر بسیار بالا خواهد بود. اما درباره زیان ‌آفرین بودن این پروژه بحث بسیار است. عده‌ای آن را بدون خطر برای محیط ‌زیست و دریای مازندران می‌دانند و عده‌ای دیگر از مشکلات زیست ‌محیطی در صورت اجرای این پروژه حرف می ‌زنند.

محمد درویش عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ ها و مراتع در نشست «بررسی انتقال آب مازندران به سمنان» اظهارکرد: نکته‌ای که کمتر در طرح انتقال آب مازندران به سمنان به آن پرداخته شده، این است که چندین کشور در دریای کاسپین سهم دارند و هرگونه بهره ‌برداری باید مورد موافقت همه کشورها باشد.

وی تاکید کرد: چرا به جای ۱۰ میلیارد تومان هزینه کردن برای انتقال آب، کار ساده‌تر را انجام نمی دهیم و جلوی هدر رفت آب موجود را نمی گیریم؟

عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع گفت: در طرح انتقال آب خزر به سمنان میلیاردها پول خرج می کنیم تا کیفیت زندگی مردم را پایین بیاوریم؛ این فاجعه‌ بزرگتر از انفجار اتمی است.

درویش گفت: نکته آخر اینکه اگر آب شور در مبدأ شیرین شود، فاجعه به بار می آورد چرا که ما همین الان هم ۹۰ درصد ماهی خاویاری خود را از دست داده‌ایم؛ میزان آلودگی آب دریای کاسپین ۴۰ برابر حد مجاز است و هیچ ظرفیتی برای آلایندگی بیشتر نداریم. حال سؤال اینجاست اگر هم آب را شور منتقل کنیم و آن را در سمنان شیرین کنیم چه اتفاقی می‌افتد؟ اگر در اثر زلزله یا بر اثر فرآیندهای شیمیایی و یا هر دلیل دیگری لوله آسیب ببیند و این حجم بزرگ آب شور در کوهستان ‌های حاصلخیز و جنگل‌ های هیرکانی ما رها شود، فاجعه‌ای به مراتب بزرگتر از انفجار اتمی رخ خواهد داد.

پرفسور عطااله قبادیان عضو هیئت‌علمی دانشگاه وین اتریش و عضو نخبگان علمی آلمان در این باره گفت: انتقال آب دریای مازندران به محور ورامین ـ سمنان در حوزه  مرکزی ایران اقدامی غیر اصولی است. با توجه به دیدگاه‌های کارشناسی و حداقل در این مدت انتقال آب از حوزه‌ ای به حوزه دیگر در دهه‌ های اخیر به ما نشان داد که این دخل و تصرفات چه اثرات زیان‌باری را بر حوزه‌ های زیستی مناطق وارد کرده است.  قبادیان گفت: این مهم نشان می‌دهد دخل و تصرف بدون مطالعه از برداشت آب دریای مازندران چه اثرات زیان ‌باری بالایی در بلندمدت به ‌ویژه در مناطق ساحلی مازندران و گلستان به ‌دنبال دارد.

محمد علی بهمنیار عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری نیز در مورد انتقال آب دریای خزر به سمنان ضمن غیرقابل توجیه توصیف کردن این حرکت اظهارکرد: این پروژه نیاز به مباحث کارشناسی اصولی داشته و چنانچه بخواهیم آب دریا را قابل مصرف کنیم باید مازاد نمک آن را در جای دیگری مورد استفاده قرار دهیم.

وی با بیان اینکه کاهش آب دریای خزر باعث افزایش شوری در دریا شده و زندگی موجودات زنده آن را با خطر مواجه خواهد کرد، گفت: چه تضمینی وجود دارد اتفاقی که برای دریاچه ارومیه افتاده برای دریای خزر بوجود نیامده و اقلیم مازندران دستخوش تغییرات نگردد.

دکتر عزت اله یوسفیان ملا نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی گفت: ا ین انتقال آب نگرانی و دلهره‌ای را در بین مردم استان مازندران ایجاد کرده است این در حالی است که مردم مازندران بسیار مظلوم‌اند و حتی با آنکه دریای خزر با کشورهای همسایه 50-50 تقسیم شده بود اما آنها به 5 دولت تقسیم شدند و حتی ایران را شریک ششم خود کردند و در حال زورگویی به کشورمان هستند.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده مردم رشت در نطق میان دستور جلسه علنی خطاب به رئیس جمهور با اشاره به سفر وی به زادگاهشان گفت: شما رئیس جمهور ایران هستید نه رئیس جمهور سمنان و زادگاهتان. برای آبرسانی به سمنان و قلب کویر حاضر شدید و قلب مردم شمال کشور را جریحه دار کرده و میلیون‌ها درخت هیرکانی را به آتش کشیدید و زیست بوم خزر را فدای زادگاهتان کردید.

جعفرزاده خطاب به روحانی افزود:‌ شما که شعار حقوق شهروندی می دهید و اعتقاد به رفراندوم دارید چرا بدون اینکه از احدی نظری بپرسید آب حدود  ۱۰ میلیون نفر از مردم شمال را به نیم میلیون نفر از زادگاهتان انتقال می‌دهید؟  شما که خودتان را وکیل و مرد قانون معرفی می‌کنید و می‌دانید که لایحه انتقال آب دریای خزر در برنامه ششم رای نیاورد و حذف شد، چرا نظر وعده خلاف قانون به مردم زادگاهتان می‌دهید؟ امیدوارم بدون فوت وقت نظرتان را اصلاح و از مردم شمال کشور دلجویی کنید.

علی‌محمد شاعری عضو هیات رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی نماینده مردم نکا، بهشهر و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی با هشدار نسبت به اینکه با انتقال آب خزر تاسیسات موجود در دریای خزر مانند بنادر و نیروگاه ها و همچنین زیستگاه های بسیار حیاتی مانند تالاب میانکاله، خلیج گرگان، گمیشان و انزلی و سایر زیستگاه های حساس نابود خواهد شد، افزود: با این اقدام اقتصاد و محیط زیست شمال از بین می رود و دریای خزر که به عنوان یکی از جذاب ترین حوزه برای گردشگری و توسعه کشور به شمار می رود آسیب جدی خواهد دید و فاجعه خشک شدن ارومیه در خزر تکرار خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه پروژه انتقال آب خزر غیرکارشناسی و اقدامی ضد زیست محیطی است است، گفت: 10 سال پیش رئیس جمهور دولت دهم چون سمنانی بود و تعصب سمنانی داشت این پروژه را کلنگ زنی کرد در حالی که روسای جمهور باید میان استان ها تبعیض قائل نشود و رئیس جمهور کشور باشند.

وی تصریح کرد: اجرای این طرح ها هزینه های زیادی را به همراه داشته و هیچ منفعت و سودی برای ملت ندارد؛ مردم شمال از 10 سال گذشته تاکنون اجازه اجرای این پروژه را ندادند و به طور قطع از این به بعد نیز اجازه اجرای آن را نخواهند داد.

متاسفانه با این صحبت هایی که از کارشناسان و مسئولین خواندیم؛ احمد همتی در گفت‌وگویی در جریان تصویب طرح انتقال آب خزر به سمنان اظهارداشت: ردیف بودجه‌ای بود که امسال برای اولین بار به مطالعه و اجرا گذاشته شد بعضی از نمایندگان خانه ملت مخالف این طرح بودند؛ ولی درنهایت این ردیف بودجه‌ای تصویب شد.

نماینده مردم سمنان، مهدی ‌شهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی گفت: طرح انتقال آب دریای خزر به استان سمنان با 81 درصد رأی نمایندگان مجلس تصویب شد.

نماینده مردم سمنان، مهدی ‌شهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه طرح انتقال آب دریای خزر مجوز محیط‌زیست را هم دارد، تصریح کرد: این طرح تأییدیه ماده 215 را هم دارد و از اکنون فاز اجرایی آن می‌تواند جدی‌تر پیگیری شود.

همتی با اشاره به اینکه نفع طرح انتقال آب دریای خزر متوجه همه کشور است، اضافه کرد: استان‌های مبدأ هم می‌توانند از این پروژه استفاده و کمبودهای موجود را رفع کنند و با لحاظ مسائل زیست ‌محیطی، همه مسائل فنی این پروژه اجرا شود.

وی با بیان اینکه سایر کشورها در حاشیه دریای خزر از این منبع عظیم بهره‌ برداری می‌کنند، اظهارکرد: باید بتوانیم از این منبع استفاده کنیم و خودمان هم اصرار داریم تا همه مسائل زیست ‌محیطی این طرح به‌دقت رعایت شود و از این موهبت الهی و آب ‌های سرزمینی خودمان به نحو درستی برای کشور استفاده کنیم.

در پایان امید است به هر نحوی که می شود جلوی انتقال آب دریای خزر به سمنان گرفته شود که ضرورتی اساسی می باشد.