زنگ خطر کم آبی در مازندران و ضرورت توجه ویژه مسئولان

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری کمال آنلاین ؛ کمبود آب جدی است و ضروری می باشد تا با مدیریت هوشمندانه نسبت به مصرف صحیح و شایسته آن اقدام نماییم تا دچار مشکل نشویم.

قطره قطره آب، لحظه لحظه زندگی است که باید مراقب باشیم تا لحظه های زندگی را هدر ندهیم و در مصرف آب صرفه جویی داشته باشیم.

باید دستگاههای متولی نیز ورود پیدا کرده و صرفه جویی و مدیریت مصرف آب را از طریق تشکهای مردمی ورسانه ها سنین کودکی آموزش دهند تا مصرف بهینه آب به عنوان یک سبک زندگی و فرهنگ مهم در جامعه تبدیل شود.

با توجه به اینکه استان مازندران از جمله استان های دارای زمین های کشاورزی می باشد، ضروری است تا مدیران برنامه ریزی خوبی داشته باشند تا روند فعالیت های این قشر سخت کوش و پرتلاش با کمبود آب دچار مشکل نشود.

امید است در شرایط کنونی که در مرز هشدار کم آبی قرار داریم به سهم خودمان نسبت به مدیریت بهینه آب کوشا باشیم و این امر مهم را در وجودمان نهادینه کرده و از خود و خانواده هایمان شروع کنیم.

احمد حسین زادگان معاون سیاسی وامنیتی استاندارمازندران در جلسه مقابله با بحران خشکسالی که با حضور فرمانداران شهرستانهای آمل، بابل، بابلسر، فریدونکنار ومحمودآباد در محل فرمانداری آمل برگزار شد، گفت: متاسفانه واقعیت موجود اکنون اقلیم مازندران رو به خشکسالی پیش می رود و برای مدیریت استفاده و برداشت از منابع موجود آب دراستان باید از همه ظرفیت ها به خصوص تشکل های مردمی برای آگاه سازی درخصوص کاهش مصرف و صرفه جویی دراین حوزه استفاده شود.

تغییرالگوی کشت محصولات کشاورزی درمناطق کم آب استان

وی تغییرالگوی کشت محصولات کشاورزی درمناطق کم آب استان را یکی از راهکارهایی که درجلسات هفتگی خشکسالی وشورای کشاورزی استان برآن بحث وتبادل نظر می شود، بیان کرد وافزود: لزوم تغییر الگوی کشت در مناطق شرقی مازندران که با شرایط کم آب و خشکسالی بیشتری نسبت به دیگرمناطق استان مواجه هستند، ضروری است.

معاون سیاسی وامنیتی استاندارمازندران با اشاره به اینکه مازندران هم به واسطه تغییراقلیم دریک دهه گذشته دچار تغییرات وخسارت های زیادی از این پدیده آب وهوایی شده است، گفت: با توجه به شرایط پیش آمده نمی توان دست روی دست گذاشت و کاری انجام نداد، مردم انتظار مدیریت قوی وهماهنگ از سوی دولت برای برون رفت از وضع موجود در استان را دارند.

جلو انداختن فصل شالیکاری درمازندران

حسین زادگان، همچنین با بیان اینکه به جلو انداختن فصل شالیکاری درمازندران را یکی از راهکارهای پیشگیری با کم آبی دراستان بیان کرد وگفت: با توجه به کاهش بارندگی درسال گذشته، حجم خروجی آب رودخانه های استان به سمت سدها نیز کاهش چشمگیری داشته و ضرورت دارد دراین بخش کشاورزان به موضوع بیمه محصولات اهمیت ویژه داشته باشند.

معاون سیاسی امنیتی استاندارمازندران با بیان اینکه بیش از 100هزار هکتار از زمین های کشاورزی شهرهای مرکزی استان از رودخانه هراز وحوزه آبریز این رودخانه تامین می شود، ادامه داد: انتظاراست که مدیریت بهره برداری و مدیریت توزیع منابع آب استان با مدیریت منظم و توزیع عادلانه آب ازسد انحرافی هزارسنگر آمل، آب مورد نیاز شهرهای گروه الف را در زمان کشت برنج برطرف وتامین کند.

وجود 57 هزارحلقه چاه آب غیرمجاز

امیرهوشنگ پاشا معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای مازندران گفت: هم اکنون 57 هزارحلقه چاه آب غیرمجاز و بدون پروانه از بستر آب های زیرزمینی این استان به طور غیرقانونی برداشت می کنند.

وی افزود: هم اکنون ازحدود 150 هزار حلقه چاه آب در مازندران ، حدود 90 هزار حلقه دارای مجوز و پروانه شده و بقیه بدون پروانه درحال برداشت منابع آب استان است.

پاشا اضافه کرد: با وجود درخواست ها و اخطاریه های چند باره برای مالکان چاههای غیرمجاز در مازندران، تاکنون برای اخذ مجوز مراجعه نکردند.

مالکان چاه های غیرمجاز باید برای گرفتن پروانه قانونی اقدام کنند

معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای مازندران با بیان اینکه براساس دستورالعمل وزارت نیرو، مالکان چاه های غیرمجاز باید برای گرفتن پروانه قانونی اقدام کنند و با مشکل مسدود شدن چاه ها مواجه نشوند، اضافه کرد: برای تعیین تکلیف چاههای غیرمجاز، پس از از مهلت زمانی تعیین شده ، مالکان چاههای غیرمجازی که برای دریافت مجوز به شرکت آب منطقه ای مراجعه نکنند، چاههای آنها پلمپ می شود.

 پاشا، همچنین به کاهش حدود 10درصدی بارش باران درسال گذشته درمازندران اشاره کرد وگفت: اگر چاههای غیرمجاز فعال ساماندهی نشوند، بحران آب وخشکسالی که اکنون مازندران را با تهدید جدی مواجه کرده است، در فصل کاشت برنج می تواند زمینه ساز تنش های اجتماعی شود.

آب دهی رودخانه های استان نیزپارسال حدود 40درصد کاهش داشته است

وی ادامه داد، آب دهی رودخانه های استان نیزپارسال حدود 40درصد کاهش داشته واین وضعیت باعث شده کمتر از نیمی از سدهای مازندران آبگیری شود.

سید جعفر رسولی فرماندار ویژه آمل گفت:  در آمل 37 هزار هکتار زمين کشاورزي داريم که تا کنون76 درصد زمين آب تخت و آماده نشاء کاري شده و 95 درصد خزانه گيري به اتمام رسيده است و تا يک هفته اوج نشاء کاري شهرستان آمل انجام مي گيرد که عمده اراضي شاليزاري از آب هراز استفاده مي کنند.

وی اشاره کرد: دبي اندازه گيری 5/11 تا 12 متر مکعب آورده آبي هراز بوده است که نسبت به سال قبل به يک سوم تقليل پيدا کرد.

1400 چاه سطحي کشاورزي که در آمل موجود است

فرماندار ويژه شهرستان آمل بيان کرد: 1400 چاه سطحي کشاورزي که در آمل موجود است که مشکل سوخت داشتند وبا توجه به برق دار نمودن اينگونه چاهها بصورت موقت و با اخذ تعهد محضري از کشاورزان عزيز آملي مشکل سوخت را برطرف نموديم.

رسولی با اعلام اینکه در بیش از 25 روستا چاه کشاورزی برقدار شده و تلاش برای این روند ادامه دارد، تصریح کرد: امسال کم‌آبی را در سد لار داریم و 5 میلیون تا 10 میلیون لیترمربع آب به پایین می‌آید و دور از دسترس است که آب سد لار به آمل بیاید.

اجازه حفر چاه را نداریم

فرماندار ویژه آمل با ابراز اینکه برای تأمین آب اراضی کشاورزی مجبور به استفاده از آب‌های سطحی رودخانه هراز هستیم زیرا اجازه حفر چاه را نداریم، گفت: با توجه به بحران خشکسالی با تلاش نماینده مردم آمل در مجلس برای تسریع در اجرای پروژه ملی سد هراز امسال 80 میلیارد تومان اعتبار ملی تأمین و در دولت تصویب شده است.

وی خواستار شد برای تسریع درکار سدهراز همه نمایندگان مردم مازندران درمجلس پای کار باشند.

علی اصغر یوسف پور فرماندار محمودآباد گفت: کشاورزانی که چشم‌شان به برداشت این محصول است تا یک سال آذوقه خود را تأمین کنند که در غیر این صورت به فروش اراضی و مهاجرت به شهر روی می‌آورند.

با وجود ذخایر نفتی فراوان در کشور کمبود سوخت و جیره ‌بندی برای کشاورزان قابل قبول نیست

وی اظهار داشت: با وجود ذخایر نفتی فراوان در کشور کمبود سوخت و جیره ‌بندی برای کشاورزان قابل قبول نیست تا بسیاری از کشاورزان صف بایستند.

فرماندار محمودآباد ادامه داد: در این شهرستان بیش از 14 هزار و 800 حلقه چاه وجود دارد که حدود 4 هزار حلقه بدون مجوز هستند در حالی که 91 درصد چاه‌ها نیز فسیلی هستند و توزیع سوخت با تخمین 300 لیتری پاسخ‌گوی موتورها و توربین‌های نفتی چاه آبی نیست.

یوسف پور خاطرنشان کرد: لازم است که به اراضی روستاهای پایین‌دست این شهرستان حداقل 15 درصد آب رودخانه هراز داده شود تا چاه‌های آن خشک نشود.

در شرق مازندران با خطر جدی خشکیدن شالیزارها مواجه هستیم

عزیزالله شهیدی فر معاون جهاد کشاورزی مازندران گفت: هر چند کشت برنج درآمد بیشتری در مقایسه با سایر محصولات دارد، ولی با توجه به وضعیت کم آبی در نخستین ماه فصل بهار، کشت این محصول در شرق مازندران با خطر جدی خشکیدن شالیزارها در نیمه راه همراه است.

وی توضیح داد: کمبود جدی آب برای ساکنان شرق و بخشی از مرکز استان از جمله کشاورزان شهرستان های ساری، میاندرود، نکا، بهشهر و گلوگاه مسجل شده است و لازم است تصمیم عاقلانه و کارشناسی برای کشت محصول بگیرند.

شهیدی فر گفت: وقتی پمپ چاههای برنجکاری حوزه آبریز هراز به عنوان پرآب ترین حوزه مازندران به دلیل کاهش محسوس روان آب این رودخانه از یک ماه پیش روشن شد، به طور قطع وضعیت کم آبی و بحران آن در شرق استان چندین برابر است.

احداث سد برروی روخانه هراز توسط مسئولین تهرانی

مهندس علی اکبر یداللهی معاون محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه زنگ وضعیت بحران کم آبی درمازندران بصدا درآمده است گفت: متاسفانه مسئولین استان تهران برای تامین آب مورد نیاز خود اقدام به کار مطالعاتی احداث سد برروی رود خانه هراز درمنطقه پلور را شروع کردند  که می تواند یک بحران جدی برای مازندران باشد.

لازم بذکر است  دشت 110 هزار هکتاری  درحوزه آب ریز "هراز" نیمی از زمین های برنجکاری مازندران را در شهرهای آمل، بابل، بابلسر، فریدونکنار ومحمودآباد را شامل می شود.

براساس آمار، نزولات آسمانی در مازندران سالانه 15 میلیارد مترمکعب است که هشت میلیارد مترمکعب آن تبخیر شده و هدر می رود و 6 میلیارد و 850 میلیون مترمکعب باقی می ماند.

از این میزان چهار میلیارد و 900 میلیون مترمکعب آب های سطحی شامل رودخانه ها، چشمه ها و یک میلیارد و 950 میلیون متر مکعب آب های زیرزمینی است که از آب های سطحی فقط 750میلیون مترمکعب یعنی 11درصد آن توسط سدها مهار می شود.