واردات برنج بدون ضابطه است / وقتی اهرمی جهت جلوگیری از برنج های خارجی نیست

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری کمال آنلاین ؛ سومین جلسه هم اندیشی گروه تولید و بازرگانی انجمن برنج ایران با حضور دبیر انجمن برنج ایران، مدیرگروه تولید و بازرگانی انجمن برنج ایران، کارشناسان و تولید کنندگان، در مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران در آمل برگزار شد.

 سید اسماعیل یزدان پناه مدیر گروه تولید و بازرگانی انجمن برنج ایران با اشاره به اینکه یکی از عمده ترین مشکلات، واردات بی رویه برنج در کشور می باشد گفت: متاسفانه برای واردات برنج سقف وجود ندارد و بدون درنظر گرفتن میزان نیاز، واردات صورت می گیرد.

واردکنندگان، برنج خارجی را بدون ضابطه وارد می کنند

 وی با اشاره به معدود بودن افراد وارد کننده برنج خارجی افزود: واردکنندگان، برنج خارجی را بدون ضابطه وارد می کنند و این باعث می شود که نبض بازار در دست آنها قرار بگیرد وهر قیمتی که می خواهند بر روی برنج خارجی بگذارند.

 مدیرعامل مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران تاکید کرد: نباید دست روی دست بگذاریم و شاهد نابودی کشاورزان باشیم و با توجه به درخواست وزارت جهاد کشاورزی برای تعیین سقف واردات، این کارگروه باید راه حل اساسی را برای برون رفت از مشکلات پیشنهاد دهد.

 یزدان پناه خاطرنشان کرد: ما نباید سنگر را خالی بگذاریم و علیرغم همه مشکلاتی که وجود دارد  از تمام اهرم ها استفاده کنیم.

مدیر گروه تولید و بازرگانی انجمن برنج ایران گفت: برای میزان واردات باید سرانه مصرف، جمعیت و میزان تولید را درنظر بگیریم تا سقف واردات برنج را مشخص کنیم.

وضعیت واردات برنج از دست وزارت جهاد کشاورزی خارج شده است.

جمیل علیزاده شایق دبیر انجمن برنج کشور با اشاره به درخواست اتاق بازرگانی و وزارت جهادکشاورزی درخصوص ارائه راه حل مناسب برای برون رفت بابت برنج گفت: متاسفانه با تدابیری که وجود دارد عملا وضعیت واردات برنج از دست وزارت جهاد کشاورزی خارج شده است.

 وی در واکنش به اقدام وزارت جهاد کشاورزی درباره تمدید مهلت ثبت سفارش و ترخیص برنج وارداتی اظهارداشت: این تصمیم نشان دهنده بی برنامگی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی است و به نظر می رسد مسئولان این وزارتخانه، نمی‌ دانند چه کاری انجام می دهند.

ممنوعیت واردات از اول مرداد تا اول آبان ماه، هیچ توجیهی ندارد

علیزاده شایق اضافه کرد: اولا ممنوعیت واردات از اول مرداد تا اول آبان ماه، هیچ توجیهی ندارد؛ چون مسئولان نمی توانند مانع واردات این کالا شوند؛ آنها فقط نباید این مساله را رسانه ای کنند.

دبیر انجمن برنج کشور ادامه داد: زمانی که یک کشتی حامل برنج  از تایلند یا هر کشور دیگری به سوی ایران حرکت می کند، امکان تعیین زمان دقیق رسیدن آن به کشور ما وجود ندارد، بنابراین این روش ممنوعیت اصلا روش صحیحی نبود.

علیزاده شایق با اشاره به تغییر زمان ممنوعیت واردات، افزود: اینکه یک بار اعلام می شود واردات از اول مرداد ممنوع است، سپس آن را تا شهریور تغییر می دهند، نشان می دهد که ثبات تصمیم گیری در وزارت جهاد کشاورزی مقداری دچار مشکل شده و جدی نیست.

وی با اشاره به نوسانات ایجاد شده در تعرفه واردات و عوارض گمرکی توسط دولت، تصریح کرد: بنابراین تولیدکننده، مصرف کننده و صادرکننده تکلیف خود را نمی دانند که باید چه کنند؛ به همین دلیل بازار برنج تا این حد آشفته بازار شده است.

دبیر انجمن برنج کشور خاطرنشان کرد: متاسفانه به غیر از سه استان شمالی، استان های دیگر هیچ توجهی به بخشنامه وزارت جهادکشاورزی نکردند و مشغول کشت برنج هستند.

علی اکبریان نایب رئیس انجمن برنج ایران با بیان اینکه اهرمی برای تعیین سقف مورد نیاز برنج درکشور وجود ندارد گفت: متاسفانه تعداد 10 نفر وارد کننده برنج هستند که بصورت قانونی یا غیرقانونی برنج های خارجی را وارد کشور می کنند.

دوایر دولتی و وزارتخانه ها برنج خارجی را خریداری می کنند

 وی با انتقاد از دوایر دولتی وزارتخانه ها بجای خرید برنج داخلی برنج خارجی خریداری می کنند ادامه داد: برنج ندا و شیرودی هر کیلویی 5 هزار و200 تومان ولی برنج خارجی 8 هزار و 800 تومان می باشد.

اکبریان با تاکید براینکه بیشتر قرارداد خرید های دولتی بابت برنج قرارداد با برنج های خارجی می باشد خاطرنشان کرد: این حرکت برخلاف تاکیدات مقام معظم رهبری که امسال را بنام اقتصاد مقاومتی ، تولید و اشتغال نامگذاری کردند می باشد.

نایب رئیس انجمن برنج ایران عنوان داشت: 15 سال است که داد می زنیم اهرمی که باید جلوی برنج های خارجی را بگیریم نداریم.

اکیریان با انتقاد از مرکز خرید توافقی برنج های استانهای شمالی بخصوص مازندران اظهارداشت: خود شرکت غله واردکننده برنج می باشد و با ایرادهایی که می گیرند برنج کشاورزان خریداری نمی شود.

وی بازار برنج داخلی را ناشی از کاهش تقاضا و رکود بازار برنج داخلی را ناشی از کاهش تقاضا عنوان کرد و افزود: به دلیل افزایش قیمت برنج داخلی و پایین آمدن قدرت خرید مردم در سالهای اخیر، بخشی از برنج در انبارها باقی مانده بود که عرضه آن باعث کاهش قیمت برنج تازه نیز شده است.

نایب رئیس انجمن برنج ایران درباره افزایش قیمت برنج وارداتی و تاثیر آن بر بازار برنج داخلی افزود: اکنون قیمت برنج وارداتی بیش از قیمت برنج پرمحصول ایرانی است اما کماکان بخشی از مردم توان خرید برنج ایرانی با کیفیت را ندارند و برنج وارداتی مصرف می کنند.

اکبریان با اشاره به اینکه بنده با زمان ممنوعیت برنج مخالف هستم گفت: مقدار تعیین شده وارداتی باید درطول سال صورت گیرد و زمانی که دولت زمان ممنوعیت را اعلام می کند یک نوع بازی می باشد.

انجمن برنج هیچ جایگاهی در استان ندارد

وی خاطرنشان کرد: انجمن برنج هیچ جایگاهی در تنظیم بازار استان و استانداری ندارد و اگر بتوانیم یک کرسی داشته باشیم راحت تر می توانیم حرف هایمان را بزنیم.

اکبریان سرانه مصرف برنج در کشور را حدود ۳۸ کیلوگرم برای هر ایرانی برشمرد و گفت: برنج مصرفی کشور سالیانه حدود ۲ میلیون ۸۰۰ تن است که نزدیک ۲ میلیون تن آن از داخل و مابقی از طریق واردات تامین می شود.

وی اظهارداشت: با وجود این که برنج ایرانی از کیفیت بالایی برخوردار است اما به دلیل نیاز مصرفی کشور چاره ای جز واردات بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزارتن برنج نداریم اما معتقدیم واردات بیش از نیاز داخلی می تواند در بازار برنج اثرگذار باشد و موجب رکود شود.