رییس انستیتو پاستور ایران : در آمل اقدامات خوبی صورت گرفته است و برای اجرای پروتکل باید منطقه ای به عنوان پایلوت صورت گیرد که نقش پایگاه آمل در این زمینه ارزشمند بود.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری کمال آنلاین ؛ کارگاه بین المللی کنترل و پایش هاری به میزبانی پژوهشکده شمال انستیتو پاستور ایران و با حضور دانشمندان و کارشناسان بین المللی و ملی، مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی در سالن اجتماعات دانشگاه شمال آمل آغاز شد که تا 27 مهرماه ادامه دارد.

دکتر علیرضا بیگلری، رییس انستیتو پاستور ایران گفت: ما گردهم آمدیم پاره ای از رنج های بشری را کاهش دهیم که هنوز هاری باعث مرگ دهها هزار نفر در کشورهای دنیا می شود و بهترین راه مبارزه با هاری، آموزش است.

وی تصریح کرد: همکاری و تعامل در سطح بین المللی با هدف کاهش مرگ و میرهای هاری از اهمیت بسیاری برخوردار است.

رییس انستیتو پاستور ایران با اعلام اینکه درباره مشکل هاری وضعیت کشورها با یکدیگر متفاوت است و در ایران نیاز بود منطقه ای به صورت پایلوت در نظر گرفته شود، تصریح کرد: در آمل اقدامات خوبی صورت گرفته است و برای اجرای پروتکل باید منطقه ای به عنوان پایلوت صورت گیرد که نقش پایگاه آمل در این زمینه ارزشمند بود.

وی درباره تولید واکسن هاری در ایران نیز اظهار کرد: تلاش می کنیم واکسن دامی هاری بهینه شود تا بتوانیم خدمات مناسبی ارائه دهیم.

بیگلری درباره تولید واکسن انسانی هاری نیز بیان کرد: تولید این واکسن در ایران آغاز شده است اما شروع یک واکسن تا تولید هیچ پروسه زمان بندی ندارد و تلاش می کنیم در اولین فرصت واکسن های انسانی را به تولید برسانیم.

دکتر محمود نبوی، معاون مرکز مدیریت بیماری‌‌های واگیردار وزارت بهداشت اظهارداشت: حذف هاری نیاز به کار بسیار دارد و سالانه بالای 100 هزار گزش داریم که باید به این امر توجه شود و پیشگیری سبب کاهش مرگ و میر خواهد شد.

وی بیان داشت: 30 تا 40 درصد هزینه واکسیناسیون برای واکسن هاری صرف می شود و میزان گزش افزایش پیدا کرده و در یک دهه اخیر دوبرابر شده است که با توجه به برنامه جهانی حذف هاری، کشور ما نیز برنامه ای در پیش گرفت و هدف اول درخصوص حذف هاری در سگ های شهری است که باید گفت هیچ یک از برنامه های بهداشتی فوری به نتیجه نمی رسد و برای حذف هاری نیاز داریم به برنامه ای ملی تبدیل شود.

دکتر فیاض، رییس مرکز هاری انستیتو پاستور ایران گفت: در بیشتر کشورها واکسن هاری از مغز انسان بود که کیفیت مورد توجه نبوده و مشکلاتی در آنها مشاهده شد و برای حل آن موسسه فیلادلفیا اولین واکسن طبیعی را آماده کرد و نتایج قابل توجه بود.

وی اظهارداشت: در سال 1975 و 1976 در ایران 45 مورد به وسیله سگ و گرگ گزیده شده بودند که به وسیله واکسن عملی شده و به نتایج خوب و سلامت کامل رسیدند و بعد از 32 سال درمان به اهمیت آن پی می بریم.

دکتر سیامک مسعودی، رئیس گروه بیماری ‌های حیات وحش دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: بیماری هاری یکی از مهمترین بیماری های مشترک انسان و حیوان است که برای پیشگیری از هاری، دستورالعملی با کمک محققین تدوین و در اختیار ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها قرار گرفت.

وی بیان داشت: خوشبختانه تحقیقات خوب مشترکی با انستیتو پاستور داشتیم که ادامه خواهد داشت و امیدواریم نتیجه اش به تولید واکسن خوراکی در کشور منجر شود که کمیته ملی حذف هاری تشکیل گردید و اتفاقی بسیار خوب است.

دکتر رضائیان زاده، معاونت بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: سازمان دامپزشکی کشور در کنار کنترل بیماری های خاص دامی به بیماری هاری نیز توجه دارد که سالانه حدود 400 هزار راس از سگها واکسیناسیون می شوند.

وی با بیان این که یکی از مسائل مهم، مراقبت و تشخیص بیماری است، گفت: کنترل و حذف هاری به طور دائم با عزم ملی میسر می شود که همه دستگاهها باید همکاری داشته باشند.

برنادت آبلا ریدر در نشست خبری اعضای گروه علمی کارگاه بین المللی هاری با اشاره به اینکه نمی توان سگ ها را از گاز گرفتن ممنوع کرد اما کم کردن تعداد گازها از طریق آموزش به انسان درباره چگونه مواجهه وی با حیوان موثر است، افزود: باید کودکان و صاحبان سگ ها یاد بگیرند چطور با سگ ها رفتار کنند و چگونه باعث کاهش آمار گازگرفتگی شوند.

نماینده سازمان بهداشت جهانی در کارگاه بین المللی هاری در آمل با بیان اینکه ایران با مسایل مطرح شده به مدل جهانی مبارزه و حذف هاری نزدیک شده است، ادامه داد: آزمایشگاه و نیز پزشکان خوبی در ایران وجود دارد و شاهد هستیم که ایران به پایان مسیر رفع مشکل هاری نزدیک می شود.

دکتر محسن آسوری، رییس پژوهشکده شمال انستیتو پاستور ایران در آیین گشایش این کارگاه بین المللی گفت: 21 محقق و کارشناس برتر در زمینه بیماری هاری از کشورهای اسپانیا، فرانسه، آفریقای جنوبی، یونان، بنگلادش، عراق، لیبی، مراکش، پاکستان، بوتان، تونس، هند و ایران در این آزمون و کارگاه بین المللی به صورت حضوری و غیرحضوری حضور دارند.

وی افزود: این کارگاه بین المللی به صورت مشترک بین انستیتوپاستور ایران و فرانسه و با همکاری سازمان بهداشت جهانی، سازمان جهانی حیوانات، سازمان کشاورزی و خواربار ملل متحد (فائو)، شبکه انیستیتو پاستورهای دنیا، کنسرسیوم بین المللی مبارزه با بیماری عفونی و دانشگاه لوزان فرانسه برگزار می شود.

وی افزود: موفق عمل کردن این طرح در کاهش بیماری هاری در منطقه که پایلوت کشوری نیز در آمل بوده است، باعث شد تا با پیگیری های سازمان انستیتو پاستور ایران و پیشنهادی که برای میزبانی ایران داده شد، پژوهشکده پاستور شمال کشور برای برگزاری این کارگاه بین المللی انتخاب شود.

وی ادامه داد: پژوهشکده انستیتو پاستور شمال کشور در آمل با داشتن آزمایشگاههای مرجع و تشخیصی بیماری های مشترک میان انسان و دام از جمله هاری، از مراکز علمی و اصلی رسیدگی به نمونه های ارسالی بیماری ها محسوب می شود.