مدیرعامل آب منطقه ای مازندران : در نظر داریم شاخص برخورداری از آب را از 10 درصد فعلی به 40 درصد برسانیم

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری کمال آنلاین : دکتر محمد ابراهیم یخکشی مدیر عامل آب منطقه ای مازندران در جلسه شورای حفاظت از منابع و مجاری آب شهرستان آمل  با اشاره به اینکه مازندران درتولید کشاورزی ، برنج ، مرکبات و دیگر امور در کشور دارای رتبه های خوبی می باشد گفت: آنچه که دولت را ترغیب می کند تا محور توسعه استان را بر دو محور کشاورزی و گردشگری پایه گذاری نماید وجود منابع پایه از جمله منابع آب و دریا است که خداوند این نعمت را به ما ارزانی داشت.

وی با بیان اینکه در اقتصاد مقاومتی باید تولید را توسعه دهیم افزود: باید براساس همین داشته هایمان برنامه هایی که در اقتصاد مقاومتی پیش بینی شده نسبت به افزایش تولید ، افزایش بهره وری و مشارکت مردم را عملیاتی کنیم.

وی با تاکید بر اینکه 10 درصد منابع آب را ذخیره می کنیم بیان داشت: باید با تلاش مضاعف این عقب ماندگی را جبران کنیم و در شبکه آبیاری و آب شرب هم دچار مشکل هستیم و رودخانه ها که می تواند نعمت باشد تهدید می شود.

مدیرعامل آب منطقه ای مازندران  بیان داشت: در نظر داریم شاخص برخورداری از آب را از 10 درصد فعلی به 40 درصد برسانیم و در بخش توسعه و نگهداری و بهره برداری شبکه های آبیاری و زهکشی میزان برخورداری از 15 هزار هکتار به 220 هزار هکتار خواهد رسید.   

یخکشی با تشریح روند بارش و رواناب کشور در 15 سال اخیر گفت: بطور متوسط در طی 15 سال اخیر هم در کشور و هم در استان میزان بارش و رواناب ما در مقایسه با دوره شاخص 50 ساله رو به کاهش است از سوی روند تقاضا رو به افزایش قرار دارد و این سبب عدم تعادل بین منابع و مصارف در بخش آب شده و چالش ها و مشکلاتی را ایجاد کرده است.

وی تصریح کرد: تلاش می کنیم تا مدیریت رودخانه ها را به بخش خصوصی  و مردم واگذار کنیم تا بتوانیم شاهد تحول با نظارت ما صورت گیرد.

وی با بیان ایجاد مجتمع آبرسانی آمل، محمودآباد و نور و نقش مهم این طرح، خاطرنشان کرد: در این پروژه تأمین آب شرب نقش اساسی دارد و می‌تواند اقتصاد منطقه را متحول کند.

مدیر عامل آب منطقه ای مازندران تاکید کرد: منطقه هراز منحصر بفرد و با دارابودن پتانسیل های بالا می باشد که به عنوان نگین مازندران است و نتوانستیم از قابلیت های آن خوب استفاده کنیم و آبی دراین رودخانه جاری می باشد در حوزه تولید است.

یخکشی با بیان اینکه وضعیت آب زیرزمینی ما در برخی از مناطق نامطلوب و شاهد پیشروی آب شور هستیم افزود: برای سنجش این امر مهم بیش از 400 نقطه پایش آب زیرزمینی در استان صورت می گیرد و داده های بدست آمده حکایت از شوری و تغییر کیفیت آب در برخی از مناطق دارد که این شوری همانند نشست زمین در مناطق کویر و خشک یک خسارت جبران ناپذیر و غیر قابل بازگشت است.

وی افزود: تاکنون از 85 هزار حلقه چاه مجاز پروانه 70 هزار حلقه چاه بازبینی شده که از این تعداد پروانه 33 هزار  حلقه امکان تعدیل و اصلاح وجود دارد  که انشاء ا... به مرور نسبت به اصلاح پروانه اقدام خواهد شد.

وی به اشاره طرح های از جمله نصب کنتور هوشمند ، انسداد چاه های غیر مجاز ، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی ، ایجاد و تقویت تشکل ها ، ایجاد بانک اطلاعاتی از آب قابل برنامه ریزی یاد کرد و گفت: باید از موجودیمان حداکثر بهره وری را داشته باشیم و نباید اجازه بدهیم کسی اضافه برداشت از سفره ما داشته باشد و خسارت وارد نماید.

وی افزود: برای جلوگیری از این خسارت باید در گام اول امر اطلاع رسانی و فرهنگ سازی را در سطح جامعه بخصوص ذینفعان داشته باشیم و بحث دوم مشارکت مردم و ایجاد تشکل است که مردم باید در مدیریت آب مشارکت فعال داشته باشند و درگام های بعدی اقدامات سلبی را مد نظر قرار دهیم.

احمد منفرد فرماندار ویژه  آمل گفت: ایران اسلامی یک کشور خشک و کم آب است از سویی سرانه آب کشور ما در طی یک دوره 50 ساله از 8600 متر مکعب به 1700 متر مکعب رسید از سویی این سرانه در برخی از مناطق کمتر از 1000 متر مکعب است و این بیان شرایط بحرانی آب در برخی از مناطق کشور است.

فرماندار آمل افزود: روزی در همین شهرستان ما شاهد چشمه های متعدد ، پرآب و چاه هایی که بدون پمپاژ آب آنها در دسترس کشاورزان قرار گرفته بودیم و در این شهرستان بیش از 70 قطعه آب بندان که همه آنها بطور کامل آبگیری می شد وجود داشت اما امروز به دلیل استفاده زیاد بسیاری از چشمه ها خشک و کم آب شده و آب بندانها نیز سطح و حجم آنها کاهش پیدا کرده و این می طلبد که مردم مانند گذشته در مدیریت آب نقش فعال و دولت نیز نظارت عالیه داشته باشد و دولت در کنار مردم بتواند به حل مشکلات آب بپردازد.

فرماندار آمل در پایان با اشاره به ضرورت تسریع در احداث سد هراز برای شهرستان آمل و شهرهای مجاور گفت: امروز برای تأمین آب زراعی و شرب این شهرستان راهی جز تکمیل و بهره برداری از این سد وجود ندارد و این مهم بخش از مطالبات مردم منطقه است که امیدواریم  وزارت نیرو با جدیت به این طرح اهتمام نماید.