وضعیت نامطلوب و متروکه کتابخانه مرکزی شهر آمل و ضرورت توجه ویژه مسئولان+عکس

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری کمال آنلاین : در عصر کنونی عصر اطلاعات و ارتباطات بر کسی پوشیده نیست که کتابخانه‌های عمومی یکی از معیارهای رفاه اجتماعی و از ابزارهای توسعه پایدار و گسترش فرهنگ در جوامع بشری است.

مراکزی علمی همانند آموزش ‌و پرورش و دانشگاه‌ها هر کدام مخاطب خاص و محدودی دارند، اما هیچ محدودیتی برای مخاطبان کتابخانه‌های عمومی وجود ندارد و تمام اقشار جامعه را شامل می‌شود.

در کشوری که یکی از دغدغه‌های رهبری معظنم انقلاب خواندن کتاب است و دولتی که شعار تدبیر و امید را دارد باید توجه ویژه و شایسته ای به کتاب و کتابخوانی صورت گیرد.

فرصتی دست داد تا در هفته کتاب وکتابخوانی به اتفاق معاون استاندار و فرماندار ویژه آمل، رئیس اداره كتابخانه های عمومی شهرستان آمل و جمعی از خبرنگاران بازدیدی از چند کتابخانه شهر داشته باشیم.

در اولین نگاه به کتابخانه امام خمینی (ره) منطقه محروم شهر مستقر در پارک دانشجو رفتیم که به جهت کوتاهی سقف کتابخانه نفس کشیدن را بسیار سخت می کرد و مراجعین از عدم وجود امکانات گله مند بودند که دراین منطقه محروم فقط درمقطع ابتدائی مدرسه وجود دارد درحالی که تمام قفسه های کتاب مملو از کتاب های رمان و داستانهای تاریخی و افسانه ای بود و تمام کتب کمک درسی قدیمی و این درحالی است که کتاب های کودکان به جهت نداشتن قفسه های مخصوص کتاب بر روی میزی انباشته بود.

مسئول کتابخانه عمومی امام خمینی آمل با توضیح اینکه ساخت چنین مکانی درخور جایگاه مراجعین نمی باشد گفت: به جهت ابعاد کتابخانه برای سالن مطالعه خواهران و برداران با مشکل مواجه هستیم.

وی اشاره کرد: در تهیه تجهیزات هیچ گونه دخل وتصرفی نداریم و این امر باعث شد که به جهت عدم استاندارد بودن قفسه های کتابخانه در حال شکستن باشد.

وی با تاکید براینکه اکثر مراجعین به کتابخانه  کودکان و نوجوانان هستند بیان داشت: بیش از 70 درصد مراجیعین کودکان ونوجوانان هستندمتاسفانه کتاب های در حد سنین کودکان و نوجوانان کمتر وجود دارد.

پس از بازدید و گفتگو با مراجعین به کتابخانه مرکزی شهر آمل شهیدان عباس زاده رفیتم که در اولین نگاه شاهد فرورفتن حلب های پشت بام بودیم که در سیل اخیر در تیرماه سال جاری خسارت زیادی به جهت نفوذ آب باران به داخل اتاق و کتابخانه شد.

ضرورت دارد با این سابقه تاریخی شهر آمل و وجود دانشمندان و علمای بزرگ کتابخانه ای در خور مقام شهرمان داشته باشیم.

شاید باورتان نباشد این کتابخانه از کمترین حد استاندارد برخوردار نبود که به جهت فروریختن سقف سالن و نمدار بودن بدنه دیوار کسی جرات نمی کرد وارد این کتابخانه جهت مطالعه شود که از مرداد سالجاری تاکنون حتی هیچ مراجعه کننده ای نداشته است.

احمد منفرد فرماندار ویژه آمل با دیدن چنین صحنه هایی ابراز تاسف کرد که چگونه باید به مردم پاسخگو باشم درحالی که در بازدیدهای قبلی به عینه شاهد بودم افراد کنکوری برای مطالعه تمام صندلی را پر کرده بودند وحتی بعضی ها درصف انتظار بودند.

وی اظهارداشت: این کتابخانه متروکه است که باید بازسازی شود و وقتی فضای مطالعه وجود ندارد چگونه بايد انتظار افزايش سرانه مطالعه و بالا رفتن آمار قبول شدگان کنکور را داشته باشيم.

منفرد با اشاره به اينکه هم اکنون نهاد کتابخانه های عمومی اجازه تعميرات و بازسازی اساسی را به شهرستان نمی دهد اظهار داشت: متاسفانه هرگونه تعمير، مرمت و بازسازی کتابخانه مرکزی نياز به توجه ويژه مديران ارشد استانی و نهاد کتابخانه های عمومی کشور و تخصيص اعتبار مورد نياز دارد.

 وی ادامه داد: عليرغم دعوت  از مدير کل کتابخانه های عمومی مازندران برای بازديد از وضعيت کتابخانه های عمومی شهرستان متاسفانه ايشان تاکنون بازديدی از مسائل و مشکلات کتابخانه های عمومی آمل، بويژه کتابخانه عمومی شهيدان عباس زاده (مرکزی) که وضعيت نابسامانی دارد نداشتند. 

آقا بزرگ حسینی رئیس اداره كتابخانه های عمومی شهرستان آمل با بیان اینکه كتاب و كتابخوانی در شهرستان آمل تا به امروز فضای مطلوب و ایده آلی نبوده است گفت: درسند چشم انداز ملی  كشورمان یعنی در افق۱۴۰۴ قرار شده كه به ازای هر۱۰۰ نفر، هشت متر فضای كتابخوانی و به ازای هرشهروند چهار جلد كتاب داشته باشیم.

وی تصریح كرد: جمعیت فعلی شهرستان آمل ۳۷۰هزارنفر است، یعنی در سال ۱۴۰۴ جمعیت شهرستان آمل به مرز۴۰۰هزار نفر می رسد، آن وقت باید ۳۲هزار متر فضای فیزیكی برای شهروندان داشته باشیم.

حسینی با بیان اینکه وسعت كتابخانه مركزی بسیار كم است و مكانی كه الان داریم یك دهم فضایی است كه باید در سال۱۴۰۴ داشته باشیم، گفت: كتابخانه مركزی شهرستان آمل در سال۱۳۴۲ احداث شده است و از سال۱۳۴۲تا به امروز یعنی حدود۵۰ سال توانستیم سه هزار و ۲۰۰متر فضا اضافه كنیم كه قرار است در افق۱۴۰۴ به ۲۸ هزار متر مربع برسیم.

رئیس اداره كتابخانه های عمومی شهرستان آمل با اشاره به آخرین وضعیت تعمیرات و بازسازی کتابخانه مرکزی آمل بیان داشت: این ساختمان قدمت 55 ساله دارد که نیاز به بازسازی، نوسازی ومقاوم سازی دارد که نیاز به 150 میلیون تومان اعتبار است.

حسینی تاکید کرد:  تیرماه سالجاری کارشناسان نهاد کتابخانه های عمومی کشور بازدید کردند قرار شد که به ما دستور کاربدهند هر نامه وفریاد می زنیم کسی به داد ما نمی رسد .

وی اشاره کرد: در تامین اعتبار هیچ گونه مشکلی نداریم و اگر مجوز را به ما دهند حداقل ظرف یکماه آماده می کنیم تا شرمنده مراجعین نباشیم.

حسینی به استقبال شهروندان آملی از كتابخانه مركزی اشاره کرد و گفت: در ساعات ابتدایی كه درب كتابخانه باز می شود، سالن های مطالعه پر می شود و ما مجبور می شویم درب نمازخانه و دبیرخانه انجمن كتاب را برای شهروندان باز كنیم و با این حال بعضی از مراجعین از راه های دور می آیند و وقتی با كمبود فضا مواجه می شوند مجبور هستند یك روزنامه در راهرو و راه پله ها پهن كنند و به مطالعه بپردازند كه اصلا برازنده شهرستان آمل با آن قدمت ۳ هزار ساله نیست.

رئیس اداره كتابخانه های شهرستان آمل تصریح کرد: كتابخانه مركزی آمل باید چهار هزارمترمربع وسعت داشته و در اولویت های فرهنگی و عمرانی شهر باشد.