کمال نیوز: بی شک یکی از شاخصه های اقتصاد پویا، شکوفایی صنعت و اشتغال زایی واقعی است؛ تولید به خصوص تولید با کیفیت مقوله صادرات را به همراه خواهد داشت و درآمدهای حاصله همچون خونی است تازه که رگ های جامعه را سیراب خواهد کرد؛

بگذارید از قالب تئوری به میدان عمل بیاییم؛ جامعه ای ثروتمند است که درآن تولید باشد، اشتغال جای بیکاری رابگیرد و رونق درهمه بخش ها جایگزین رکود گردد. با وجود تمامی تلاش های به عمل آمده برای احیای صنعت در کشورطی برنامه های مختلف توسعه، هنوز هم به نظر می آید که به درآمدهای حاصل از نفت اتکاء داریم؛

چهره زشت این وضعیت زمانی نمایان گردید که بدخواهان نظام وانقلاب به واسطه وابستگی ایران به درآمدهای نفتی با حربه تحریم ها چنگ ودندان به ما نشان دادند و ظرف چند سال اخیر چالش های جدی دربرابر اقتصاد کشورمان پدیدار گشت گرچه هنوز هم ژست صنعتی شدن را گرفته ایم و نمی خواهیم باور کنیم که با گذشت بیش از سه دهه از عمر انقلاب هنوز هم در ابتدای مسیر بسیار دشوار صنعتی شدن هستیم.

ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و نامگذاری سال جاری به عنوان سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی از سوی رهبر معظم انقلاب، بیانگر دغدغه های جدی مسئولان ارشد نظام از ادامه این روند و غفلت مدیران و برنامه ریزان از ظرفیت های بالای صنعت در کشور و اتکاء به درآمدهای نفتی بود. به واقع مقام عظمای ولایت با ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی که نتیجه بررسی های کاملاً کارشناسی صاحب نظران ونظریه پردازان علم اقتصاد وصنعت می باشد، بر چند نکته مهم تأکید دارند و یکی از آنها ضرورت بازیابی جایگاه رفیع بخش صنعت در بازسازی و بهسازی اقتصاد و قطع وابستگی به درآمدهای کاذب و دلفریب نفتی است.

در باب وضعیت نابسامان واحدهای صنعتی و مشکلات پرپیچ وخم بخش های تولیدی شاید هزاران گزارش، خبر و مطلب تهیه و کارشناسان وصاحب نظران به بهانه های مختلف در این باره به تفصیل سخن گفته اند و راهکارهای بسیاری پیش روی مسئولان گذاشته اند اما نقل دو مطلب یکی از لسان وزیر محترم صنعت و معدن و دیگری از زبان یکی از مدیران مجرب و دلسوز بخش صنعت در خصوص مشکلات صنعت هم شنیدنی و قابل تأمل است و هم می تواند محور بسیاری از گفت وگوها و اظهار نظرها باشد.

خبرگزاری مهر به نقل از وزیر محترم صنعت، معدن وتجارت اعلام می کند که 14 هزار واحد صنعتی کوچک طی سال های گذشته به دلایل مختلفی متوقف شده اند که با 40 هزار میلیارد ریال تسهیلات و با راه اندازی بخشی از این واحدها که قابلیت فعالیت مجدد دارند، می توان در کوتاه مدت برای بیش از 11 هزار نفر اشتغال ایجاد کرد. ایشان همچنین با اشاره به فعالیت سایرواحدهایی که با ظرفیت کمتری کار می کنند، اذعان داشته با ارایه 60 هزار میلیارد ریال اعتبار به این واحدها می توان برای 80 هزار نفر اشتغال ایجاد نمود. مهندس نعمت زاده در عین حال با اشاره به سهم شایسته صنایع کوچک در اشتغال زایی و رفع رکود در کشور ، ابراز داشته که 92 درصد کل صنایع کشور شامل صنایع کوچک و متوسط است. دکتر ابوالفضل روغنی گلپایگانی از جمله مدیران مجرب بخش صنعت است که با بیش از 30 سال سابقه مدیریتی هم اکنون مسئولیت بزرگترین کارخانه تولید کاغذ کشور یعنی چوب و کاغذ مازندران را بر عهده داشته و به واسطه فعالیت این واحد صنعتی هم اکنون اشتغال مستقیم بیش از دو هزارنفر در این کارخانه فراهم گشته و هزاران نفر نیز به صورت غیر مستقیم از طریق فعالیت این واحد امرار معاش می کنند. وی که از طرفداران پروپاقرص توسعه خطوط تولید در واحدها و شرکت صنایع چوب وکاغذ مازندران برای تقویت تولید و استغال زایی های تازه می باشد، تلاش دارد با افتتاح خط سوم تولید در این واحد ضمن افزایش تولید انواع کاغذ از 175 هزارتن به 325 هزار تن تا دوسال آینده، سهم خود را از بازار تولید این محصول از 20 به 40 درصد افزایش دهد.

نامبرده اخیراً در دیدار با مدیر کل دفتر چاپ وزارت ارشاد به سه مطلب مهم اشاره نموده : 1- ضرورت حمایت جدی دولت از کارخانه های داخلی و خرید محصولاتی همچون کاغذ برای احیای این واحدها2- حمایت جدی نظام بانکی از تولید کنندگان داخل و 3- کمک دولت به واحدهای تولیدی برای خروج ازرکود اقتصادی موجود! در این خصوص ذکر نکاتی را لازم می دانیم: 1- حمایت وهمراهی نظام بانکی با تولید کنندگان و کارآفرینان از مهمترین دغدغه های مسئولان نظام ودولت ها طی سال های اخیر بوده و همانگونه که مهندس نعمت زاده وزیر محترم صنعت، معدن وتجارت دولت یازدهم عنوان نموده اند در حال حاضر بسیاری از واحدهای صنعتی به خصوص واحدهای کوچک با مشکل نقدینگی مواجه می باشند و چنانچه تسهیلات بانکی در اختیار این واحدها قرارگیرد، قادر خواهند بود تولیدشان را به ظرفیت های بیشتری برسانند و از سویی هزاران طرح نیمه تمام صنعتی در انتظار دریافت تسهیلات بانکی هستند که با اتمام آنها پیش بینی می گردد زمینه اشتغال دهها هزار نفر در بخش صنعت در مناطق مختلف کشور فراهم گردد. این موضوع به دغدغه اصلی مدیر عامل شرکت صنایع چوب وکاغذ مازندران و رییس سندیکای تولیدکنندگان مقا وکاغذ نیز تبدیل شده. او می گوید: بانک ها با اعطای وام های ارزان قیمت به کارخانه های تولید کاغذ ومقوا می توانند گام های ارزشمندی را در جهت تقویت تولید و رونق اشتغال زایی بردارند.

البته نمی توان مشکلات و محدودیت های سیستم بانکی را نادیده گرفت و یک جانبه نزد قاضی رفت اما درمجموع به نظر می رسد که بانک ها در سالهای اخیر با صنعت قهر کرده اند و ترجیح می دهند تسهیلات خودرا در جاهایی دیگر خرج کنند که در این خصوص نظارت جدی وقوی دولت و دستگاه های ذیصلاح بیش از پیش لارم وضروری است. 2- شکی نیست که خرید ومصرف کالاهای ساخت داخل، بهترین و موثرترین نوع حمایت از صنایع داخلی است و مسئولان نظام براین مهم تأکید ویژه داشته ودولت نیز تدابیر خاص و ویژه ای را برای ترویج مصرف محصولات ساخت داخل اتخاذ نموده اما به نظر می رسد این مسأله هنوز به طور جدی در جامعه بروز و ظهور نکرده و متاسفانه اغلب اوقات در حد حرف و متون مکتوب باقی مانده که البته ارتباط مستقیمی نیز با نوع کیفیت کالاهای داخلی و قدرت نمایی محصولات خارجی به لحاظ کیفیت دارد.

در این خصوص مدیر کل محترم دفتر چاپ وزارت ارشاد دردیدار مدیر عامل شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران و جمعی از ناشران و دست اندرکاران تولید کاغذ ومقوا تاکید داشته که این وزارتخانه در صدد است مصرف کنندگان را به سمت خرید تولید داخل سوق دهد و روزنامه ها را به مصرف کاغذ های تولید شده در واحدهای تولیدی داخلی ترغیب نماید و این در حالی است که با وجود کیفیت بالای محصولات تولیدی چوب و کاغذ مازندران ظاهراً خرید تولیدات این شرکت در حال حاضر مد نظر عزیزان مسئول دروزارت ارشاد نیست کما اینکه در گذشته نیز این چنین بوده و مسئولان محترم وزارت آموزش و پرورش نیز از خرید کاغذهای تولیدی این واحدامتناع ورزیده و اقدام به واردات این محصول می نموده اند که بررسی علل این اقدام خارج از حوصله این مقال است. 3- موضوع مهم دیگری که در اظهارات مدیر عامل محترم صنایع چوب وکاغذ مازندران قابل تامل و بررسی است، رکود اقتصادی حاکم بر واحدها با وجود افزایش تولید در شرکت های تولیدی و این مجمتع بزرگ صنعتی است؛ این رکود منجر به کاهش حجم مبادلات و کمبودنقدینگی درگردش واحدها می شود وبی شک تبعات ناشی ازآن می تواند گردش چرخ های صنعت را دچار مشکلات متعددی نماید.

البته تثبیت نسبی قیمت ها و روبه کاهش گذاشتن قیمت محصولات داخلی موضوع خوشحال کننده ای است که در مطالب مدیر عامل شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران مورد تاکید واقع شده اما به گفته وی رکود حاکم بر بازار خرید وفروش محصولات ، دست تولید کنندگان را به لحاظ نقدینگی خالی کرده و به نظر می رسد که مسئولان امر باید تدابیری را اتخاذ نمایند تا در چنین شرایطی نقدینگی مورد نیاز کارخانه ها از طرق مختلف تامین گردد تا اوضاع واحوال به شرایط عادی بازگردد. به هر حال آنچه این روزها بیش از هر مطلبی تولید کنندگان صاحبان صنعت را تحت فشار قرارداده علاوه بررکود اقتصادی حاکم، مشکل جدی کمبود نقدینگی کارخانه هاست ، موضوعی که دهها هزار طرح نیمه تمام صنعتی را در بلاتکلیفی نگهداشته و هزاران واحد بزرگ وکوچک صنعتی به همین دلیل نمی توانند با ظرفیت کامل فعالیت نمایند و چنانچه چاره ای اساسی برای این معضل اندیشیده شود، گره های بزرگی از صنعت گشوده خواهد شد و قطعاً صاحبان صنعت می توانند گام های بلندی را برای تحقق مفاد مهم منشور اقتصاد مقاومتی و رهایی کشورمان از درآمدهای نفتی بردارند.

نکته قابل تامل این که مدیر یک واحد بزرگ صنعتی می گوید: از دو گزینه رکود اقتصادی و تورم ، تولید کنندگان تورم کنترل شده را ترجیح می دهند چرا که معتقدند رکود می تواند رونق اقتصادی را ناکوت کند اما تورم تا حدودی برای رونق اقتصادی لازم است. خدايا چنان كن سرانجام كار تو خشنود باشي و ما رستگار