کمال نیوز: گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت از یک سوء و ظهور نیازها و سازمان ها و پدیده های جدید از دیگر سو، تقابل گسترده مردم با همدیگر و سازمان ها و نهاد های مختلف را سبب شده است که بدون وجود ضوابط و قوانین و آشنایی با آن ها زندگی راحت، سالم و با آرامش و بدون تنش را ممکن نمی سازد، پس هر شهروندی باید اصول و قوانین را بشناسد و به آنها پایبند شود.

هدف اصلي از تأسيس این كميته، ارتقاء‌ فرهنگ شهروندي و آشنايي شهروندان آملی با تعريف «شهر،‌ شهروند و موضوعات شهروندي» به منظور ايجاد حس تعلق در آنها نسبت به شهر و همشهریانشان بوده است.

تقويت ارتباط كودكان با شهر زیبایشان آمل، آشنايي با محيط زيست آن، آثار تاريخي چشم نوازی که در این خطه قرار گرفته و به طور کلی شناخت قابلیت ها و ظرفیت های سرشار و غنی شهرآمل از دیگر اهدافی است که کمیته فرهنگ شهروندی به تحقق آنها یاری می رساند.

علاوه بر این، یکی از مهمترین شاخصه های فرهنگ اجتماعی، آشنایی با حقوق و ضوابط شهروندی و تلاش برای رعایت آنهاست از این رو، کمیته فرهنگ شهروندی با بهره گیری از شيوه های نوين آموزشي، به طور مستمر آموزه هاي شهروندي را به مردم آمل انتقال می دهد تا این مفاهیم در وجود شهروندان نهادینه گردد.

كميته فرهنگ شهروندي تلاش می کند به مردم شهرش يادآور شود كه اگر پايبند به اصول اخلاقي،‌ رفتاري و اعتقادي باشيم،‌ مي توانيم در كنار هم، در آمل،‌ شهر زيباي خدا با آرامش خاطر زندگي كنيم.

ضرورت های تشکیل کمیته فرهنگ شهروندی در آمل کدام است؟

این ضرورت ها جدای از ضرورت های دیگر شهرها نمی باشد چرا که نیاز ها و شکل زندگی با دیگر شهرها یکسان می باشد علاوه بر این موارد عمومی ویژگی های خاص در شهرستان آمل وجود دارد که اهمیت تشکیل کمیته مذکور را به شدت افزایش می دهد از جمله این ویژگی ها می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

1- تراکم جمعیت در شهرآمل و متراکم ترین شهر بودن که برای مدیریت رفتار این جمعیت انبوه به شدت نیازمند ابلاغ و به کار گیری اصول و آداب شهروندی می باشد.

2- عدم توسعه زیربناهای نهادها متناسب با جمعیت که ناچار مردم باید در برخورد با همدیگر و نهادها از بردباری و صبر و رفتار عاقلانه برخورد باشند.

3- وجود مهاجرین خرده فرهنگ های متعدد در شهرستان که تنها در سایه آموزه های کمیته فرهنگ شهروندی و پایبندی به آن اصول می توان به یک فرهنگ مشترک رفتاری برای زندگی راحت و ساده و سالم دست یافت.

4- گذر از مناسبات محله محور و طایفه محور و پی ریزی مناسبات بر اساس آموزه ها و فرهنگ و آداب مشترک برای زندگی شهری

خوشبختانه در سالهای گذشته واعتقاد مدیریت شهری درجهت دادن آموزش شهروندی درقالب آموزش خانه به خانه ، آموزش به کودکان در تمام سطوح از جمله آنها می توان به محیط شهری، حمل و نقل، ترافیک، پسماندها و بازیافت و نظافت شهری حفظ آثار تاریخی و میراث فرهنگی، حفظ محیط زیست، مدیریت شهری زیبا سازی و مبلمان شهری،  آتش نشانی و رعایت نکات ایمنی، روابط اجتماعی و آداب آن و بسط اخلاق اسلامی و حتی آموزش و گسترش مهارت های ارتباطی و آموزش راه کارهای توسعه مشارکت های مردمی در زمینه های مختلف و نیز آشنایی با حقوق مختلف از جمله حقوق خود، همسایه ها، والدین، اولاد ، گروه های خدمت رسان و غیره را نام بردکه با تشکیل کمیته فرهنگ شهروندی در شهرداری آمل توانستیم به این مهم دست پیدا کنیم وشاهد تغییر رفتار درمناسبات شهری ومحله باشیم  حتی مورد توجه مدیران استانی ،شهرستانی  وخانواده ها قرارگرفت  که نتیجه آن در ارزشیابی ها و نظرسنجی های صورت گرفته از مردم کاملا مشهود است که مدیران استانی این حرکت توسط شهرداری آمل رابه عنوان یک الگو برای دیگر شهرهای استان مطرح نمودند که صد البته افسوس آنها به راهشان ادامه دادند ولی ما درهمان جا درجا زدیم.

ولی متاسفانه بعد از تغییر وتحولات درمدیریت شهری وعدم پیگیری درجهت ادامه دادن این مسیر توسط اعضای شورای اسلامی دوره سوم شهرآمل به باد فراموشی سپرده شده است که حتی ادامه دادن این مسیر پس از چندسال مستلزم پرداخت هزینه های گزاف می باشد.

لذا انتظاری که از اعضای شورای اسلامی شهرآمل در دوره چهارم که از فرهیختگان ،اساتید دانشگاه وصاحب نظر در فرهنگ وهنر هستند داریم تشکیل چنین کمیته ای است که بتوان با دادن آموزش در تمام سطوح به شهروندان عزیز وبافهم آملی درجهت کم کردن بار هزینه ها بردوش شهرداری یک امر بسیار ضروری می باشد که کمیته فرهنگ شهروندی ، بکوشد مشکلات و معضلات شهری را با مردم درمیان گذاشته و آنها را با عناصری از فرهنگ شهروندی که به حل مشکلات یاد شده یاری می رساند، آشنا سازد.

علیرضا عزیزکمالی-دبیر کمیته فرهنگ شهروندی سابق شهرداری آمل