کمال نیوز: اینروزها در این آشفته بازار اقتصادی مملکت، هرکسی از هر کوی وبرزن حرفی از حلقوم خود در می‌اورد وسنگ مفت وگنجشک مفت، حال این سنگ به چشم چه کسی بخورد وچه کسی را کور کند فقط او می‌خواهد تیر خود را‌‌‌ رها کند وبزند وبکوبد.
نبود کاغذ وکمبود این برگ اقتصادی منجر به آن گردیده است که هر آگاه وهرناآگاهی وهر تازه به دوران رسیده‌ای برکارخانه‌ای بتازد که ماه‌ها است فریاد می‌زند مواد اولیه نداریم واجازه واردات از ما سلب شده است ودر این بگیر وببند‌ها قیمت مواد اولیه بیش از دو برابر افزایش یافته است وتعرفه واردات چوب بیش از ۴۰درصد رشد پیدا کرده است وبجایش تعرفه واردات کاغذ حذف وبه صفر رسیده است ودر این بلبشو هرکسی متولی می‌گردد الی صاحب اصلی آن.
وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی در سال حمایت از تولید ملی اعلام می‌دارد طبق مصوبه دولت تعرفه کاغذ صفر شده است تا واردات این کالا به کشور با توجه به نوسانات اخیر بازار کاغذ خبرخوبی برای مصرف کنندگان باشد. غافل از اینکه این خبرخوش، برای دلالان است نه برای مصرف کنندگان.
محمدزاده معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد هم در یک گفتگوی خبری اعلام می‌دارد تا چندماه پیش ارز مرجع وجود داشت (۱۲۲۶ تومان) که با ثبت سفارش از وزارت صنعت، معدن وتجارت در اختیار واردکنندگان کاغذ قرار می‌گرفت سپس واردکنندگان کاغذ را وارد کرده و متناسب با نیاز توزیع می‌شد.
وی می‌گوید: البته بازار هم براساس قاعده عرضه و تقاضای خود را تنظیم می‌کرد.
وی می‌افزاید: به خاطر مسائل ارزی که در کشور پدید آمد وقفه‌ای رخ داد که باید وزارت صنعت و بانک مرکزی پیرامون آن توضیح دهند، چرا که وزارت ارشاد بهره‌بردار و مصرف‌کننده این حوزه است. این وقفه روی تمام بازار کاغذ اثر گذاشت و بازار را به دلیل عمده مسائل ارزی و وجود سودجویان متأثر کرد.
نماینده نوشهر و چالوس در مجلس نهم، هم از واردات بی‌رویه کاغذ انتقاد کرده و این روند را به ضرر تولید ملی و عامل گسترش بیکاری در مناطق شمالی کشور عنوان کرد.
قاسم احمدی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نهم، در این باره می‌گوید: باتوجه به بالابودن نرخ بیکاری در کشور، واردات بی‌رویه کاغذ، باعث رکود در تولید و فعالیت واحدهای صنعتی و همچنین سبب افزایش نرخ بیکاری در کشور می‌شود.
احمدی با اشاره به مشکلات موجود برای صنایع چوب و کاغذ کشور اظهار می‌دارد: در اکثر مناطق کشور، واحدهای صنعتی با مشکلاتی مواجه هستند که در این می‌ان، منطقه مازندران و صنعت چوب و کاغذ این منطقه نیز مستثنی نیست، چرا که واردات بی‌رویه کاغذ از کشورهای حاشیه دریای مازندران و مناطق دیگر، باعث رکود در این صنعت شده است.
وی می‌افزاید: متاسفانه بسیاری از این کاغذهای وارداتی، از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند اما با این حال به کشور وارد شده و باعث می‌شود که صنعت کشور، در سال مزین به نام حمایت از تولید و سرمایه ایرانی با مشکلات زیادی مواجه شود.
احمدی معتقد است: اگر کالای تولید داخل، به دلیل واردات امکان رقابت در بازار فروش را از دست دهد، علاوه بر کاهش تولید و فروش محصولات، کارفرمایان نیز قادر به حمایت از کارگران نبوده و این قشر از جامعه نیز روز به روز ضعیف‌تر می‌شود و کارفرما نیز در نخستین اقدامات برای جبران هزینه‌ها، اقدام به حذف اضافه کار و حتی تعدیل نیروهای خود می‌کند.
نماینده نوشهر و چالوس در مجلس نهم، می‌گوید: قوانین موجود در کشور، به اندازه کافی نسبت به مساله واردات حساسیت به خرج داده‌اند، اما نکته اینجاست که عدم نظارت بر اجرای قوانین، باعث بروز خطا در عملکرد دستگاه‌ها می‌شود که لازم است مجلس شورای اسلامی در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهد.
وی یاداور می‌شود: درحال حاضر کشور نیازی به وضع قوانین جدید برای کنترل واردات بی‌رویه ندارد، بلکه مجلس و دیگر دستگاه‌های نظارتی باید به گونه‌ای عمل کنند، که امکان تخطی از قانون برای کسی وجود نداشته باشد.
دبیر سندیکای تولید‌کنندگان کاغذ و مقوا با اشاره به این‌که سیاستهای وزارت ارشاد در حوزه کاغذ بیشتر جنبه حمایت از وارد‌ات دارد تا حمایت از تولید داخل، می‌گوید: قیمت کاغذ باید کنترل شود، چرا که هم‌اکنون مصرف‌کنندگان این محصول مانند ناشران و مطبوعات به شدت در حال زیان‌ دادن هستند. راه‌حل این موضوع نیز اختصاص ارز مرجع به واردات مواد اولیه تولید کاغذ و حمایت ویژه از صنعت کاغذ‌سازی کشور است.
طاهر شبیری در گفت‌وگو یی با اشاره به این‌که در جلسه کارگروه حل مشکل کاغذ در وزارت ارشاد بیشتر وارد‌کنندگان و فروشندگان حضور داشتند، می‌افزاید: در این جلسه مشکلات شرکت کاغذ پارس نیز بررسی شد. این شرکت دارای مشکلات زیرساختی زیادی است و نیاز جدی به نوسازی ماشین‌آلات و تجهیزاتش دارد.
او در پاسخ به این گفته مسوول کارگروه حل مشکل کاغذ مبنی بر این‌که برخی از وارد‌کنندگان، کاغذ را با ارز مرجع وارد کرده و آن‌را در بازار گران‌تر فروخته‌اند، گفت: نباید به این موضوع به صورت سوء‌استفاده نگاه شود. زمانی که ارزش پول ۵۰ درصد کاهش می‌یابد و قیمت ارز نیز دو برابر می‌شود، به‌ طور طبیعی قیمت کالای خریداری شده هم افزایش می‌یابد.
دبیر سندیکای تولید‌کنندگان کاغذ و مقوا تاکید کرد: تا جایی که من می‌دانم بعید است کسی با ارز آزاد کاغذ وارد کرده باشد و اگر هم موردی بوده بسیار محدود است. تمام کاغذ وارداتی هم که الان در بازار است، قبل از زمانی که اختصاص ارز مرجع متوقف شد، ثبت سفارش یا واردات شده است.
در مقابل حرف وزیر، از وزارت صنعت، معدن وتجارت صدایی بگوش می‌رسد که واردات با تعرفه صفر ممنوع
دکتر ابولفضل روغنی مدیر عامل صنایع چوب وکاغذ مازندران هم در این خصوص می‌گوید: اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها موجب شده است هزینه انرژی تولید هر کیلوگرم کاغذ از ۲۸ تومان به ۸۰ تومان و هزینه مصرف برق نیز از هر ماه ۳۰۰ میلیون تومان به ۹۰۰ میلیون تومان برسد. به این ترتیب کارخانه چوب و کاغذ مازندران نیز قیمت فروش هر کیلوگرم روزنامه را از ۶۰۰ تومان به ۱۱۰۰ تومان رسانده است.
روغنی گلپایگانی ابراز می‌دارد: منتها به دلیل اینکه دولت دو قلم کالای ما از جمله تحریر و کاغذ روزنامه را تحت نظارت و قیمت‌گذاری خود قرار داده بدون مجوز آن‌ها یک ریال نمی‌توانیم به سلیقه خود قیمت را بالا و پایین کنیم، البته به این کار اعتراض هم داریم، هزینه‌ها به طور متوسط ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده، دوم اینکه دولت برای ما تعیین کرده که به این قیمت باید بفروشید، این غلط است. وقتی ارز آزاد می‌شود باید اجازه دهند من هم قیمت را تغییر دهم؛ یعنی همین الان روی روزنامه ضرر می‌دهیم روی تحریر کیلویی ۵۰۰ تومان زیان می‌دهیم، روی کاغذ صنعتی هم کیلویی ۱۰۰ یا ۱۵۰ تومان زیان می‌دهیم؛ یعنی شرکت به مرحله زیان افتاده است.
مدیرعامل صنایع چوب و کاغذ مازندران می‌افزاید: به ارشاد پیشنهاد دادیم قبل از شرایط تحریم‌ به جای اینکه پول میان مطبوعات توزیع کنید آن را به ما بدهید تا ما کاغذ را با یک قیمت مطلوب زیر نظر دولت در بازار توزیع کنیم.
در این بین گروهی دیگر مصاحبه می‌کنند که کارخانه صنایع چوب مازندران در حوزه تولید کاغذ مطبوعات آغاز به کار کرده اما به دلیل اینکه به دنبال منافع شخصی‌اش است، کاغذ روزنامه در اختیار رسانه‌ها قرار نمی‌دهد.
جالب است که کسی پیدا نمی‌شود به این آقایان عالم که از دیروز، امروز وفردای خود آگاهی ندارند وهنوز اندرخم یک کوچه سرگردانند بگوید که شما براساس کدام سندیت این حرف خام را به زبان می‌آورید وسنگی در چاه می‌اندازید که هزاران دانا نمی‌تواند آنرا در بیاورد.
صنایع چوب وکاغذ مازندران بیش از ۳ماه است که تولید کاغذ روزنامه آن بدلیل نبود مواد اولیه متوقف گردیده است وکاغذی که هنوز تولید نشده بدلیلی که همه کس می‌داند این صاحبان خرد واندیشه بجای ایجاد آرامش به تولید وحمایت از کارگر ایرانی با گفتمان دلالی وواسطه‌گری سعی در گل آلود کردن آب دارند تا بتوانند صیدی کسب کنند که ب‌هایش هم برایشان مهم نیست.
اگر بدنبال رانت ودلال بازی نیستیم بجای هرج ومرج در بازار و با گفتمان بی‌اساس بجاست وزارت ارشاد با اختصاص یارانه‌ها وسوبسید به روزنامه‌ها ودخالت در واردات به بهانه تنظیم بازار این سوبسید را در اختیار تولید کنندگان قرار دهدو با توجه به مطلع بودن تولید کنندگان کاغذ در کشور از نیاز‌های کاغذ علاوه برتولید خود در مسیر نظارتی نیز قرار بگیرند و این شرکت‌ها نیز تنها وارد کننده کاغذ باشند تا تقسیم عادلانه انجام بگیرد وخود دولت هم راحت‌تر می‌تواند نظارت داشته باشد زیرا با سپردن این مقوله مهم به کنندگان این کاربخوبی صیانت از نیروی کارانجام می‌شود وهمه در جهت شکوفایی تولید ملی گام برداشته‌ایم.
خدایا چنان کن سرانجام کار تو خشنود باشی وما رستگار

نویسنده : فرامرز درخشنده