برگزاری کارگاه نهایی برنامه‌ ریزی مدیریت تلفیقی جنگل‌‌های هیرکانی، پایلوت بلیران آمل +عکس

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری کمال نیوز ،با حضور مدیر ملی پروژه مدیریت جنگل‌‌های هیرکانی، رئیس اداره منابع طبیعی، رئیس اداره آموزش و کارشناسان اداره کل منابع طبیعی مازندران، مسئول کمیته برنامه‌ریزی فرمانداری ویژه آمل، نمایندگان سمن‌ها، اهالی روستا و اعضای تعاونی‌های روستایی، کارگاه نهایی برنامه‌ریزی مدیریت تلفیقی پایلوت بلیران در امام‌زاده ولی روستای بلیران برگزار شد .

مهندس داریوش بیات مدیر ملی پروژه مدیریت چندمنظوره جنگل‌‌های هیرکانی اظهار داشت: از اردیبهشت سال 92 پس از توافق سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با برنامه عمران سازمان ملل متحد، کار را آغاز کردیم.

وی با بیان این که طرح در یک برنامه 5 ساله در جنگل‌های هیرکانی استان‌های شمالی ایران،‌ گلستان، مازندران و گیلان ‌اجرا می‌شود، تصریح کرد: حفظ تنوع زیستی، بهبود معیشت جنگل‌نشینان با حفظ جنگل، امکان گردشگری و تفریحی و یکپارچگی در اکوسیستم و پایداری خدمات اکوسیستمی درسیمای جنگل از اهداف کلان پروژه مدیریت چندمنظوره جنگل‌های هیرکانی است.

بیات با اشاره به اینکه این طرح در مازندران در 2 پایلوت اجرائی خواهد شد افزود: حدود یکسال و نیم با دستگاه‌های مختلف به عنوان ذینفع و جوامع محلی کار کردیم و امروز شاهد جلسه نهائی کردن برنامه مدیریت تلفیقی حوزه بلیران هستیم.

وی اضافه کرد: بصورت رسمی 5 مجموعه کارگاه (در هر یک از پایلوت‌های چهارگانه) و دو کارگاه به عنوان آموزش و بررسی روند کاری انجام شد و خروجی این کارگاه در حقیقت برنامه تلفیقی حوزه بلیران است که می‌خواهیم به شورای برنامه‌ریزی استان ارائه بدهیم تا بتوانیم اعتبارات لازم را برای اجرای آن دریافت کنیم.

مدیر ملی پروژه مدیریت چندمنظوره جنگل‌‌های هیرکانی تصریح کرد : اعتبارات بسته به نوع فعالیت دارد که با هم فرق می‌کند. به عنوان نمونه برای جنگلداری اجتماعی برای شروع آن در یک عرصه 1هزار هکتاری برای مطالعه آن 300 میلیون ریال اعتبار نیاز می‌باشد و در این طرح فعالیت‌هایی با اعتبارات کمتری همانند صنایع دستی و غیره نیز می‌تواند باشد.

بیات عنوان داشت: آن چیزی که ما به دنبال آن هستیم  برنامه‌ای است در قالب هر یک از دستگاه‌های دولتی که با اعتبارات خودشان بهره‌برداری کنند و در هر حوزه با ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف اعتبارات را به نحوی هزینه کنیم که موازی کاری نباشد تا میزان بهره‌وری اعتبار دولتی را بالا ببریم تا بتوانیم کارهها را با سرعت زیاد بدون تداخل کاری انجام بدهیم که نتایج آن باعث بهره‌مندی جوامع محلی در حوزه و بهبود وضیعت معیشت‌ها و کاهش فشار بر منابع طبیعی باشد.

وی مهمترین سرمایه را سرمایه اجتماعی است نام برد و تاکید کرد: سرمایه اجتماعی مردمانی هستند که در این حوزه زندگی و کار می‌کنند. زمانی این سرمایه ساخته می‌شود که همه بخواهند یک کاری انجام بدهند در غیر اینصورت سرمایه اجتماعی نخواهیم داشت.

وی اظهار داشت: کاری که در حقیقت در این مدت دو سال انجام دادیم ایجاد سرمایه اجتماعی بوده که بتوانند در کنار هم کار کنند و در کنار سرمایه اجتماعی سرمایه اقتصادی که همان منابع مالی می‌باشد که بخشی دولتی و بخشی مردم با صندوق‌ها تامین می‌کنند درآمدی را بوجود بیاورند که خودشان ایجاد اشتغال کرده و فعالیت کنند.

مدیر ملی پروژه مدیریت چندمنظوره جنگل‌‌های هیرکانی گفت: سرمایه طبیعی در منطقه وجود دارد ولی متاسفانه در حال تخریب است و ما می‌خواهیم جلوی تخریب سرمایه را بگیریم و سرمایه انسانی داریم که سعی می‌کنیم با ظرفیت سازی و آموزش تک تک افراد ظرفیت‌شان ساخته شود.

بیات افزود: استارت کارهای اجرائی پس از تصویب در شورای برنامه‌ریزی استان و تخصیص اعتبارات از امسال شروع می‌شود. برنامه‌های که جنبه نرم‌افزاری دارند پروژه حمایت می‌کند که انجام شوند و حمایت و تسهیلات دریافت کنند.

وی بیان داشت: در منطقه بلیران با آقایان شروع کردیم مخصوصا با دامداران که توانستیم آنها را جمع کنیم و یک شرکت تعاونی را شکل بدهیم که بتوانند کار کنند و در حقیقت یک دستاورد بزرگی است که توانستیم در ظرف دوسال دامداران را درکنار هم قرار بدهیم.

وی تصریح کرد: در نهایت با مشارکت فعال حاضرین برنامه مدیریت تلفیقی پایلوت بلیران در فرمت قابل قبول سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و در تطابق با برنامه ششم توسعه، نهایی و آماده ارائه به شورای برنامه‌ریزی استان شد.

مهندس وحید خلیلی رئیس اداره منابع طبیعی آمل گفت: مساحت حوزه بلیران 20 هزار و 605 هکتار بوده و در میانه جنگل‌های هیرکانی واقع می‌باشد. این حوزه، زیستگاه گونه‌های مهم بین‌المللی جانوری شامل پلنگ، خرس، شوکا، مرال و شنگ و گیاهی شامل شمشاد، آزاد، ملج، گیلاس وحشی و بارانک است. جمعیت این حوزه 13 هزار و  58 نفر در قالب 2 هزار و 402 خانوار و 9 روستا است. کشاورزی و دامداری دو ممر عمده درآمد ساکنین است.

وی افزود : تدوین سند حوزه بلیران بطور مشارکتی و با برگزاری مجموعا بیست و دو کارگاه مشورتی با حضور نمایندگان دستگاه‌های مرتبط با موضوع جنگل (مانند منابع طبیعی، جهادکشاورزی، محیط زیست، میراث فرهنگی وگردشگری، امور آب، فرمانداری و بخشداری) و همچنین سازمانهای مردم نهاد و نمایندگان جوامع محلی هر پایلوت انجام شد.

سید یونس حیدری مسئول کمیته برنامه‌ریزی فرمانداری ویژه آمل نیز گفت: اولین دستاورد مورد انتظار از اجرای پروژه، ایجاد محیط توانمندساز ملی/منطق‌های است که از استقرار نظام جدید مدیریت در جنگل‌های هیرکانی حمایت خواهد نمود.

مسئول کمیته برنامه‌ریزی فرمانداری ویژه آمل با اشاره به برگزاری کارگاه نهایی برنامه‌ریزی مدیریت تلفیقی، پایلوت بلیران بیان داشت: شرکت‌کنندگان پس از مرور نتایج کارگاه‌های پیشین، در قالب ۲ گروه کاری به بحث و تبادل نظر در خصوص استراتژی‌ها و اهداف کمّی تعریف شده پرداختند. پنج مقوله اصلی این برنامه: اقتصاد و مشاغل پایدار جنگل؛ بهبود تنوع زیستی؛ سازگاری با تغییر اقلیم و تهدیدات جهانی؛ تاب آوری و توانمندی جوامع جنگلی؛ تفرج و گردشگردی همسو با طبیعت بودند.