ابعاد اجتماعی وفرهنگی وقف در شمال ایران بررسی شد

 

به گزارش پایگاه خبری کمال نیوز، نخستین همایش بررسی ابعاد اجتماعی وفرهنگی وقف در شمال ایران به میزبانی دانشگاه غیرانتفاعی سبز آمل برگزار شد.

دراین همایش یک روزه استادان حوزوی، دانشگاه ها ومسئولان اوقاف وامورخیریه شهرستانهای مازندران در 12 موضوع مرتبط با تاریخچه وقف در ایران وجهان ومصارف کنونی وقف در شمال کشور را بررسی کردند.


رئیس دانشگاه سبز و رییس برگزاری این همایش گفت: وقف در ایران یک پدیده یک ساحتی ویک وجهی نیست بلکه این پدیده ابعاد وزوایای زیادی دارد.


محمود شارع پور گفت: وقف از یک سو امر دینی و از سوی دیگر امری سیاسی، اجتماعی وفرهنگی است.


وی افزود: وقف یکی از شناخت جامعه ایرانی است که ازطریق شناخت وقف می توان دریافت که مردم ایران چگونه ودر چه شرایطی به نیازهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی دیگران پاسخ داده اند.


رئیس برگزاری همایش ابعاد اجتماعی وفرهنگی وقف در شمال ایران به محورهای برگزاری این جشنواره اشاره کرد وادامه داد: تاریخچه وقف در ایران وجهان، تاریخچه وقف در مناطق مختلف ایران، وقف وجامعه آملی، وقف عمل دینی وعام المنفعه، شرایط عوامل وپیدایش وتوسعه وقف در شمال ایران و واقفان و وقف در شمال ایران از محورهای این جشنواره بوده است.


شارع پور اضافه کرد: وقف، سنت وقانون، مشکلات اجتماعی، سیاسی وحقوقی وقف، عملکرد وقف در طول زمان، مصارف وقف در شمال ایران، وقف های زنانه و وقف از دیگر محورهای نخستین دوره وقف همایش ابعاد اجتماعی وفرهنگی وقف در شمال ایران بوده که در خصوص آنها بحث وبررسی شد.

مدرس دانشگاه ومدیرکل سابق اوقاف وامورخیریه مازندران، قدمت نخستین وقف های ثبت شده در شمال ایران را با قدمت بیش از هزارساله و از قرن چهارم هجری به بعد اعلام کرد.

حجت الاسلام موسی رجایی گفت: وقف های انجام شده در منطقه شمال کشور به لحاظ نوع فعالیت کشاورزی واقلیم مردم منطقه از نوع مرتع، به طور عمده اهدای زمین بوده است.


وی افزود: به لحاظ توسعه شهری وبه تدریج در قرن های اخیر، نوع وقف واقفان در شمال کشور نیز تغییر کرده و عمدتا وقف در زمینه های مذهبی ازجمله ساخت مسجد، اماکن مذهبی ودینی و توسعه فعالیت های بهداشتی ودرمانی و آموزشی بوده است.

حجت الاسلام رجایی با اشاره به اینکه اکنون براساس آمارهای موجود حدود 80درصد وقف ها در شمال ایران به نیات واقفان به اطعام دهی دهه نخست محرم، تعزیه خوانی وشبیه خوانی اختصاص دارد، اضافه کرد: با توجه به ضرورت های امروزه درجامعه، نیاز است واقفان جدید خیراندیش نیات خود را به فعالیت های خیریه ای همچون کمک به ازدواج جوانان، ساخت مسکن برای زوج های جوانان ونیازمندان، اشتغال جوانان، فعالیت های ورزشی و بهبود آسیب های اجتماعی هدایت کنند.


حجت الاسلام رجایی با بیان اینکه احیای موقوفه ها یکی از ضروریتهای مهم سازمان اوقاف وامورخیریه در سراسر کشور وعمل درست وامینانه به نیات واقفان است، ادامه داد: البته در دو دهه اخیر تلاش هایی برای احیای موقوفه ها انجام شده، اما این اقدام ها کامل نبوده وباید به صورت یک ستاد و برنامه ای مدون انجام شود.


وی یادآورشد: واقفان باید با درک درست از کمبودها ونیازهای واقعی جامعه هم به کمک برطرف کردن مشکلات برای نیازمندان باشند و هم اینکه این اقدام آنها برای آنان باقیات وصالحات خواهد شد