ماجرای سازه های تبلیغاتی پل دوازده چشمه آمل و ضرورت حفظ میراث تاریخی

 

به گزارش پایگاه خبری کمال نیوز، حفظ میراث تاریخی و فرهنگی از جمله اصول اساسی در توسعه فرهنگی و معرفی سرمایه های کهن هر سرزمین است که متاسفانه هر از چندگاهی خبرهای ناراحت کننده ای از تخریب این آثار تاریخی در کشور خود می شنویم که جای تعجب و حسرت دارد.

ماجرای نصب سازه های تبلیغاتی بر روی پل دوازده چشمه ماجرایی نگران کننده برای دوستداران فرهنگ و هنر و مردم فهیم شهرستان هزارسنگر آمل است که در تاریخ خود نخستین پایتخت علویان بوده و افتخارات ارزشمند علمی و فرهنگی را به همراه دارد.

روز به روز بر تعداد سازه های تبلیغاتی بر روی پل دوازه چشمه آمل افزوده می شود و تنها نگرانی برای مردم این شهرستان است که چه بر سر این میراث کهن شهر آمل و سرمایه تاریخی می آید و همچنان منتظر پاسخ های مسببان امر و مسئولین مرتبط هستند.

ضرورت دارد مدیران شهرستان و استان از خواب غفلت بیدار شده و اقدامات شایسته ای را در حفاظت از این میراث تاریخی ماندگار شهر آمل که دارای ثبت تاریخی است صورت دهند.

پل دوازده چشمه آمل را بیشتر بشناسیم؟

پل آجرى دوازده پله بر روى رودخانه هراز در وسط شهر آمل احداث شده و دو بخش شرقى و غربى شهر را به همدیگر متصل مى‌کند. شکل طاق‌ها ، ‌ جناغى است که بر روى پایه‌هایى مستطیل شکل استوار شده‌‌اند ، به نحوى که ارتفاع آخرین نقطه تیزى آن از سطح آب رودخانه ۷ متر است. فاصله پایه‌هاى این پل ۶ متر است که در قسمت مخالف جریان آب ، سیل برگردان یا موج‌شکن دارند. طول پل ۱۲۰ متر و عرض آن ۶/۴۰ متر است.

 این پل در اوایل قرن ۱۸ میلادى به وسیله یکى از شیخ‌الاسلام‌هاى سابق آمل ساخته شده و در قرن ۱۹ میلادى توسط میرزا شفیع مازندرانى وزیر دوره ناصرالدین‌شاه تعمیر و بازسازى گردیده است. قدمت بناى پل به سال ۱۰۱۸ هجرى قمرى مى‌رسد.

این پل بیشتر به خاطر نقش حیاتى و سازنده آن ، یکى از معتبرترین پل‌هاى تاریخى مازندران به شمار مى‌آید. این پل در حال حاضر دارای 12 چشمه می باشد و زیر سه چشمه آن آب وجود دارد.

 زیر پل فضای باز دارد که در سال های اخیر تبدیل به پارک و فضای سبز شده و در زیر دو دهنه در سمت غرب پل ، جاده ای آسفالته برای عبور و مرور درست شده است .این پل علاوه بر دوازده پله به نام هراز و پل امام حسن عسگری نیز شهرت دارد  تاریخ دقیق بنای این پل معلوم نیست . اعتماد السلطنه بنای این پل را مربوط به قبل از اسلام میداند و می نویسد.

  پل طولانی کم عرضی از سنگ و آجر بر روی رودخانه(هراز ) عبارت از ده طاق بنا شده است . نسبت این بنا را به اعراب می دهند ولی از ظاهر وضع چنان می نماید که قدیم تر از فتح اسلام بنا شده است . بعضی ساخت آن را در قرن 18 میلادی دانسته اند و عده ای دیگر آن را از بناهای حضرت امام حسن عسگری می دانند.